fbpx

Pentagon razmatra ostvarivanje ugovora o Hefty Cloud s Microsoftom nakon tužbe Amazona

Amazon - AWS

U četvrtak je američki sudija naredio privremeno zaustavljanje ugovora Pentagon-Microsoft koji se odnosi na projekat cloud računanja Zajedničke preduzetničke odbrambene infrastrukture (JEDI).

Ministarstvo odbrane SAD izrazilo je spremnost da preispita svoju odluku koja se odnosi na ogroman Cloud ugovor Pentagona sa Microsoftom.

Ugovor je povezan sa Zajedničkom odbrambenom infrastrukturom preduzeća (JEDI), koja predviđa da Pentagonu obezbjedi skladištenje osjetljivih vojnih podataka i tehnologije, uključujući vještačku inteligenciju, u Cloud. Očekuje se da će dogovor za Microsoft donijeti prihod do 10 milijardi USD u narednih 10 godina.

Ministarstvo odbrane je u četvrtak reklo da “želi da preispita odluku o dodjeli kao odgovor na ostale tehničke izazove koje predstavlja AWS (Amazon Web Services, podružnica kompanije Amazon koja pruža platforme za računarsko korišćenje u Cloud i Interface za programiranje na zahtjev pojedinaca i kompanija, kao i vlade)”.

Prema Pentagonu, oni ne žele da razgovaraju o tome ni sa AWS-om ni sa Microsoftom.
AWS je zauzvrat izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo odbrane „priznalo suštinska i legitimna pitanja koja su uticala na odluku o dodjeli JEDI i da je neophodna korektivna akcija“.

Kompanija je dodala da ne mogu da dočekaju da se vidi „kompletna, pravična i efikasna korektivna akcija koja u potpunosti izolira ponovnu ocjenu od političkog uticaja i ispravlja mnoga pitanja koja utiču na početnu grešku dodjele“.

Microsoft je sa svoje strane naznačio podršku potezu Pentagona „da se preispita mali broj faktora jer je to najbrži način za rješavanje svih pitanja i brzo pružanje potrebne savremene tehnologije ljudima širom naših oružanih snaga“.

Američki sudija privremeno obustavlja ugovor u Hefty Cloud između Microsofta i Pentagona

Odluka dolazi nakon što je američka sudija Patricia E. Campbell-Smith presudila da JEDI ugovor treba privremeno obustaviti, nekoliko nedelja nakon što je Amazon od suda zatražio da obustavi Microsoft angažman u projektu, tvrdeći da postupak licitiranja ima “jasne nedostatke, greške, i nepogrešive pristranosti “.

Ranije je navodno istupio američki predsjednik Donald Trump, razmatrajući ugovor nakon što je Microsoft pobijedio u licitaciji u oktobru 2019. godine.

CNBC je citirao sudske dokumente koji govore kako je Amazon tvrdio da je Trump pokrenuo “napade” na kompaniju, što je navodno uzrokovalo gubitak višemilijunskog ugovora. Prema toj kompaniji, napadi su bili politički motivirani zbog Trumpove netrpeljivosti prema Jeff Bezosu i Washington Post-u, u vlasništvu izvršnog direktora Amazona.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Dodjelite ugovor Huawei u😂😂😂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
1
0
()
x