fbpx

Polarni vrtlog tačno dokazuje zašto je zelena energija katastrofa za američku elektroenergetsku mrežu

Zelena Energija

U ime ekologije, mnogi ljevičari su predložili prebacivanje nacionalne energije sa pouzdanih fosilnih goriva na nove zelene izvore energije koji se oslanjaju na sreću vedra neba i pravilnu brzinu vjetra da bi napajali Ameriku.

Kao da to nije dovoljan razlog da se ustručavate da se prepustite takvom razmišljanju, još jedna ranjivost postala je bolno očigledna jer je trećina SAD u ponedjeljak uronila na temperature ispod nule zbog polarnog vrtložnog vremenskog obrasca, navodi CNN.

Ne samo što su temperature smrzavanja stvorile prekomjerno povlačenje na električnoj mreži dok se stanovnici bore da se zagriju, već je i proizvodnja električne energije postala glavni problem za područja koja se oslanjaju na izvore kao što su solarna i vjetroelektrana.

U Teksasu su temperature smrzavanja i zimske padavine prouzrokovale zaostajanje vjetrogeneratora u državi, što je koštalo 12.000 megavata snage na već oporezovanoj državnoj mreži, prema američkom državniku.

Pored toga, Dallas Morning News je izvijestio da 2 miliona Teksašana nije imalo struje u ponedjeljak zbog problema na državnom napajanju i neophodne primjene stalnih nestanka energije.

Alex Epstein, autor i osnivač Centra za industrijski napredak, sumirao je problem u tvitu u ponedjeljak.

„Dok ovo pišem“, uz prikazan grafikon nedostatka ponude i povećanja potražnje, „mreža u Teksasu koja se oslanja na vjetar doživljava stalne nestanke, cijene ekvivalentne 900 dolara po jedinici Tesla i očekivani nedostatak snabdjevanja od 10 GV – količina električne energije potrebna za napajanje 5 miliona domova ili 8 DeLoreanaca koji putuju kroz vrijeme.“

Čak i u Minnesoti, gdje su niske temperature cikličan dio zimskog pejzaža, oslanjanje na vjetroturbine za proizvodnju električne energije zabrinulo je ljude zbog nedostatka napajanja.

Konzervativni think tank Centar of the American Experiment otkrio je da vjetroturbine u Minnesoti i Sjevernoj Dakoti koje su izgradili Minnesota Power, Otter Tail Power i Xcel Energy neće samo zaustaviti proizvodnju električne energije, već će je možda i početi trošiti.

Da bi se spriječilo oštećenje motora, turbine se zagrijavaju da se dijelovi i tečnosti ne smrznu. Tokom polarnog vrtloga 2019. godine, ta zaštita su izvukla 2 megavata iz električne mreže.

Čak i solarne panele, koji zapravo imaju bolji učinak na hladnijim temperaturama, problem leda i snijega koji blokiraju svjetlost bez efikasnog načina da se očisti svaki panel mogao bi ih učiniti beskorisnim.

Ljudima na srednjem zapadu ostao je ugalj, stari režim pripravnosti koji je ljevici bio meta gašenja, uprkos vjekovima pouzdanog stvaranja toplote i energije.

Zapravo, ugalj je činio polovinu od 78.000 megavata potrebnih za mrežu u 15 država koje nadzire Nezavisni operater sistema Midcontinent, istakao je Terry Jarrett u komentaru za Montgomery Media.

Prirodni gas proizveo je dodatnih 22.000 megavata, dok su vjetar i solarna energija u kombinaciji proizveli samo oko 3.500 megavata ili 4 procenta potrebne snage od trenutka snimanja podataka u srijedu.

Uz sve probleme koje solarna energija i energija vjetra imaju u cijelom polarnom vrtlogu, ugalj je očigledan pobjednik, praćen jeftinim, obilnim i čistim prirodnim gasom.

Ipak, uzvišeni ciljevi političara poput predsjednika Joe Bidena u njegovom takozvanom Planu za revoluciju čiste energije teže kažnjavanju kompanija koje proizvode ugalj dok prelaze na one manje pouzdane oblike energije.

Pored toga, Biden je prioritetom ubio projekat cjevovoda Keystone XL u jednom od svojih prvih izvršnih naloga, ubivši hiljade američkih radnih mjesta i dovodeći u pitanje energetsku nezavisnost Amerike, sve to dok je njegov klimatski car John Kerry samozadovoljno sugerisao da bi ti radnici mogli da pređu na izgradnju solarnih panela.

Čistiji vazduh i manje zagađenu životnu sredinu pokušavaju da prodaju oni sa lijeve strane pod zelenom energijom, ali stvarnost je sve veće zatamnjenje, naglašene električne mreže i zagađenje nastalo odlaganjem opreme poput vjetroturbina.

Održivost je moderna riječ koju političari koriste za opisivanje ovih neispravnih oblika stvaranja energije, jer se o vjetru i suncu misli kao o beskonačnim izvorima energije.

Međutim, stvarnost je takva da je tehnologija koja se koristi za iskorištavanje te energije sve samo ne održiva – i to je važno ljudima koji se oslanjaju na njih u nadi da se neće smrznuti do smrti.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Joe
Gost
Joe
9 dana prije

Ah taj google translate…

tihobl
Gost
tihobl
9 dana prije
Reply to  Joe

Nije smijesno, milioni su ostali bez struje i sad se smrzavaju.

Jednostavno receno
Gost
Jednostavno receno
9 dana prije
Reply to  tihobl

I oni se ne brinu kada kod nas milioni ostanu u džepovima političara. Zasto bih se ja brinuo za njih?

... ....
Gost
... ....
9 dana prije
Reply to  Joe

Zaboravili staviti izvor na dnu clanka. Ispada da gdin potpisuje tekst gđe Favoći.
vesternžurnal tačka kom polar vortex proving exactly green energy disaster americas power grid

Zigi
Gost
Zigi
9 dana prije
Reply to  Joe

Vjerojatno! Ovaj dio je misterija….

“„Dok ovo pišem“, uz prikazan grafikon nedostatka ponude i povećanja potražnje, „mreža u Teksasu koja se oslanja na vjetar doživljava stalne nestanke, cijene ekvivalentne 900 dolara po jedinici Tesla i očekivani nedostatak snabdjevanja od 10 GV – količina električne energije”

BanOvan
Gost
BanOvan
8 dana prije
Reply to  Zigi

Meni je misteriozniji onaj dio o “DeLoreancima koji putuju kroz vrijeme”
Ovaj google je dobar u prevodjenju taman toliko,koliko i ja

... ....
Gost
... ....
8 dana prije
Reply to  BanOvan

DeLorean je auto iz filma Povratak u budućnost.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 dana prije

Vjetro i solarna energija su nazvane “zelene” kako bi se obmanilo nezsinteresiranu većinu koja čuje samo ono “zeleni”.
Tu se u stvari radi o prevari kako bi, između ostalog, do pretvaranja energije došli samo oni koji su bliže izvoru novca. U Hrvatskoj je zaustavljen razvoj pretvaranja hidro u elektro energiju, diže se panika s nuklearnim otpadom, a koncesionari na vjetrenjače su uglavnom stranci, a i domaći koncesionari su sluge gospodara novca jer su im potrebni deseci miljuna eura za kupnju vjetrenjača.
I na kraju u tim vjetrenjačama nema nošta zeleno jer za proizvodnju i naknadnu reciklažu kompozita troše se enormne količine energije, a sa se i ne govori o pristupnim putevima i tisućama kubika betona i željeza koje su potrebne za temelje postolja vjetrenjača koji su zamjenili prirodne zelene površine. Na kraju oni seljani kojima nad glavama fijuču pale vjetrenhača sa svakim kilovatom subvencioniraju nečiju zagarantiranu 15 – 20 godišnju dobit koja odlazi negdje daleko nepoznatima.

Zigi
Gost
Zigi
9 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Mislim da si to malo pre radikalno opisao vjetrenjače. Svaka umjetna struktura ima svoje zahtijeve u prostoru , a vjetro-elektrana doista traži temelje, pristup i otvoreni prostor. To isto važi i za npr. vodospreme koje možeš naći kraj mnogih manjih mjesta , pa recimo stari mlinovi na vodama su isto stvarali umjetne brane i na neki naćin onečišćavali dotični tok. Stvari nisu crno-bijele , a to što su napravili od toga biznis sa opravdanim ili neopravdanim troškovima pa još uglavnom od stranih investitora sa problematičnim ugovorima je druga stvar. Ugljen bi trebao biti zadnje riješenje, jer je njegov utijecaj na prostor strahovit , a ako se primjene sve zaštite onda je upitna njegova sadašnja niža cijena. Sumnjam da bi ljudi htjeli i i žele živjeti pored takvih energana!

dulebg
Gost
dulebg
9 dana prije
Reply to  Zigi

Kakav je to negativni uticaj uglja?

Mikojan
Gost
Mikojan
9 dana prije
Reply to  dulebg

Sav si čađav kad staneš pored dimnjaka a to nije lijepo.

Zigi
Gost
Zigi
9 dana prije
Reply to  dulebg

Hm.. na primjer lošom filtracijom izbacuješ sumporni dioksid , spojeve žive ,dušikov oksid i ostatke tj. fizičke čestice koje kao takve zagađuju zrak. Moraš koristiti što čišći ugalj što je skupo, pa i dimnjanci moraju ići na maksimalnu visinu(ograničena izlaznom toplinom).Dalje, utrošak velikih količina vode u procesu pročišćavanja plinova te na kraju makar se ugalj melje u prah ostaje dosta pepela koji se mora negdje odlagati . Najmodernije ugljene elektrane su veliki trošak sa tendenciom poskupljenja s obzirom na cijene kvalitetnog ugljena.

Nekamuda
Gost
Nekamuda
8 dana prije
Reply to  Zigi

Žigi,
ti to malo ovako kroz prst izvlačiš činjenice oko troškova Te.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 dana prije
Reply to  Zigi

Ako nisam dobro objasnio, ponoviti ću, vjetro i solarna energija nije “zelenija” od drugih koje bi onda bile nezelene. Jasno je kako svako pretvaranje energije ima svoje prednosti i nedostatke. Sve je to prevara, pa imamo situacije gdje se opstruiraju hidrocentrale na način kako se u medije ubacuju udruge za zaštitu endemskih vrsta, ali kad su vjetroelektrane u pitanju onda ti isti zanemaruju ptice i njihova staništa.

Što se vodosprema tiče tu su alternative slobodnom padu puno skromnije od mogućnosti pretvaranja energije iz jednog oblika u drugi.

Zigi
Gost
Zigi
8 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Mislim da sam dobro razumio tvoj komentar, ali vjetro elektrane su prema sadašnjim uvjetima u komparaciji sa ostalime energanama(osim hidro) doista zelene ,jer u toku rada ne proizvode nikakav nus produkt ili otpad , utjecaj na okoliš je isto tako minimalan (buka, ptice). Tvoj stav je usmjeren više prema ekonomskoj isplativosti i malverzacijama vezanih uz tu oblast što doista ima pokriće. Solarni paneli i vjetroelekrane imaju veliki minus da zauzimaju puno veći prostor po proizvedenom KW-tu snage , ali svejedno su i dalje relativno neutralni objekti prema okolici. Sve ostale energane proizvode neželjene nusprodukte koje zahtjevaju zbrinjavanje i potencijalnu opasnost od trovanja i ozbiljnog zagađenja, ali su efikasnije i jeftinije. Probajmo razdvojiti štetni uticaj na okoliš od efikasnosti. Hidroelekrane kao najzeleniji izvor (odnos cijena KW/troškovi sanacije otpada) opet pate od problema da utječu ipak na okoliš aktivno(skrenuti tokovi, potapanja) i pasivno jer predstavljaju potencijalnu opasnost ako dođe do puštanja brane što ima dvostruki potencijal štete na okoliš i materijalni na okolno stanovništvo. Po meni vjetro elektrane bi trebale poslužiti kao točkasti izvori struje za sela i manja mijesta te kao takve biti ispomoč energetskom sustavu , ali pitanje je tko bi to mogao financirati po tržišnim principima.U Njemačkoj ima nekoliko takvih primjera međutim izvori financiranja u njemačkoj i u većem dijelu evrope su debelo različiti.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
8 dana prije
Reply to  Zigi

Ponoviti ću treći put. Pretvaranje energije vjetra u električnu energiju nije zeleno jer se za to pretvaranje opet troše energija i prirodni resursi zemlje jer vjetrenjače nisu pale iz svemira.
Sad da li je vjetro zelenija od nuklearne elektrane trebali bi vidjeti koliko jedna i druga potroše prirodnih resursa zemlje po jedinici pretvorene energije u određenom vremenskom razmaku.

Mikojan
Gost
Mikojan
9 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Koliko imamo protočnih hidro elektrana na Savi ?
Zašto neko forsira samo “jezera”, akumulacije, na Dravi, sa kojim ciljem? to nikad nismo saznali zato je i zaustavljeno planiranje i izgradnja HE Gola, npr.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 dana prije
Reply to  Mikojan

Sava je nepogodna za protočnu hidroelektranu jer je razlika potencijalne energije u dvije bliže točke neznatna što je skoro pa
neupotrebljivo za pretvaranje enegije.
Kod jezera samo u nekoliko stotina metara udaljenosti postoji velika razlika u potencijalnoj energiji vode koja se pretvara u mehaničku pa u električnu energiju.

Starina
Gost
Starina
9 dana prije

Nafta je obnovljivi izvor energije, a ne fosilni. Još jedna od laži iz Rockefellerove kuhinje. Bog se pobrinuo da nafte nikad ne nestane. A da ne pričamo o onome što nikad nije zaživjelo kao mini nuklearke na torij koju svaki gradić može imati uz puno manje opasnog otpada nego od urana.
Pa besplatna energija koja je uništavana desetljećima od raznih izumitelja.
Električni auto bez baterija, izumitelj ubijen!
Magnetni generatori nikad razvijeni a puni potencijala.
A da spominjemo eter i Tesline planove…
Nema to veze nažalost samo sa lovom, to ima veze sa zlim vladarem ovoga sistema koji ne želi dobro čovječanstvu.

Zigi
Gost
Zigi
9 dana prije
Reply to  Starina

Slažem se sa iznesenim , osim da bog ima puno veze sa naftom!

Mikojan
Gost
Mikojan
9 dana prije
Reply to  Zigi

Da taj njegov i svi ostali bogovi postoje planeta Zemlja bi bila rajska kugla koja se vrti oko Sunca. No, to ne postoji, boh na ovoj planeti je novac i to vidimo na svakom koraku i u svim vremenima.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 dana prije
Reply to  Starina

Ne postoje obnovljivi izvori energije jer se energija ne dobiva iz ničega nego energija samo mjenja svoj oblik.
Ako uzmemo na primjer i naftu, ona nije “obnovljiva” jer za kemijske procese kojima se nafta “obnavlja” također je potrebna energija koja ne dolazi iz ničega nego ipak dolazi iz nečega i dovodi u neravnotežu cjeli sustav. Jasno je i to kako je ta neravnoteža minimalna i za sad se ne primjećuju neke veće posljedice dok se vlasi ne dosjete pa nam uvale i to kao i kod klime kako čovjek svojim djelovanjem utiče na promjenu klime.

Starina
Gost
Starina
8 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Obnovljiva se računa ona za koju dolazi bez dodatnog ljudskog utjecaja i rada. Svi prirodni procesi prelaska jedne energije u drugu ne koštaju ništa. Nit posebno zagađuju planetu.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
8 dana prije
Reply to  Starina

To jednostavno nije točno. Za proizvodnju, instalaciju, održavanje i na kraju reciklažu npr vjetroelektrana čovjek i te kako utiče na okolinu. Sve navedeno je matematički dokazivo, a matematika je jedina egzaktna znanost.

A to što ti računaš slobodno računaj i dalje, moj račun se razlikuje od tvog što znači kako se tu ipak radi o politici, a ne o matematici.

Starina
Gost
Starina
8 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Da, ali jednom kad se instalira kapacitet za proizvodnju energije onda vjetar, sunce , voda dolazi bez utjecaja čovjeka. Ne zastupam ja nikakvo stajalište nego govorim što službena politika smatra obnovljivim izvorom.

CAN
Gost
CAN
8 dana prije
Reply to  Starina

Potpisujem

nestabilni egzekutor
Gost
nestabilni egzekutor
8 dana prije
Reply to  Starina

Pa svaki generator je magnetni jbg…

Zigi
Gost
Zigi
8 dana prije

Pogledaj izložbu turskog inovatora koji demonstrira magnetni motor , znači bez vanjskog izvora odlazi u stanje vjećne rotacije sa mogućnosti korisnog rada. Pokreče se i zaustavlja ručno! Prema navodima autora moguće ga je koristiti za pogon generatora struje dovoljne za prosječno kučanstvo! Isti je demonstraciju izveo na nekom talijanskom sveučilištu!

Blaza
Gost
Blaza
9 dana prije

Da, jedini koji u svakom slučaju plaćaju megalomanske projekte politicara i njihovih vladara su ljudi.

Busola
Gost
Busola
9 dana prije

Eto strašno naprednih SAD, temperature padnu ispod nule oni ostanu bez struje. Baš me zanima je li se to ikada desilo u zaostaloj Rusiji…

Imali su oni nestajanje struje i za ljeta i rat elektrofirmi… Mana naših ljudi koji tamo žive, o tome ne pričaju, gdje ćeš pričati o problemima kada si u zemlji sna…

PS. I ne bi im se smijao da oni nisu Kubu pod sankcijama sprdali kako su nakon uragana ostali dva dana bez struje…

dulebg
Gost
dulebg
9 dana prije

Ja još nisam video naučni dokaz štetnosti CO2? A o štetnosti nano-čestica moći će da se priča kroz 100 godina, kad nauka malo sagleda tu oblast.

Spartak
Gost
Spartak
9 dana prije

“povlačenje na električnoj mreži”,  “naglašene električne mreže i zagađenje” i još mnoštvo takvih bisera!
Bravo Google translate, dobar si!
A redakciji Logičnog savjet da barem pročitaju i redigiraju tekstove koje prevode preko Gooogle trans, a ako to kod stručnijih tekstova ne znaju, neka se mane ćorava posla i neka objavljuju samo ono što razumiju, a ne ovakve smijurije.

Mikojan
Gost
Mikojan
9 dana prije

Kakvi hebeni ljevičari i ekologija, kakve to veze ima jedno sa drugim. Recimo je ja ljevih pogleda na svijet ali nikad mi takva glupost ne bi pala na pamet. Kakva ekološka energija, to je samo Sunce. A za dobivanje električne energije samo nuklearna postrojenja, da se to razvijalo danas bi sa komadom kamena grijali jedno kućanstvo ali primjer Tesle nas je naučio da nema šanse da energija bude jeftina ili još gore, besplatna.

Marko Predator
Gost
Marko Predator
8 dana prije

Sve je to smišljeno i izrabotano od čoveče ruke! Prevara da se uzme novac i ispira mozak, prava istina je zaprašivanje iz aviona, ne postoji globalno zagrevanje bez zaprašivanja koje oni vrše da bi izazvali boleščine po svetu, poplave itd…

nestabilni egzekutor
Gost
nestabilni egzekutor
8 dana prije

10 GV električne energije 🙂 To bi bilo 10 GigaVolti, a volt je mjera za napon…
Vjerojatno se mislilo 10 GW što je snaga, a ne energija.
Energija se mjeri u Joulima ili Ws, Wh…
Kaj nemate nekog električara pri ruci?
A i 900 USD po jedinici Tesla mi je skroz neshvatljivo.

rimtu
Gost
rimtu
8 dana prije

Ovakvi članci su “normala” za dotičnog “novinara”.

Spektator
Gost
Spektator
8 dana prije

Lako se praviti “zelenim” na teret korisnika “klasične” struje koji plaćaju skupu naknadu korištenje obnovljivih izvora energije.

rimtu
Gost
rimtu
8 dana prije
Reply to  Spektator

.

Igor
Gost
Igor
8 dana prije

Tesla je jedinica magneske indukcije i kakve to ima uopće veze sa ovim? A ovo sa Deloreanom je smiješno. Iako se slažem da vjetroelektrane, a posebno solarne nemaju neku iskoristivost. Provjerite koliko je trošak solarne elektrane i računajte da solarni paneli s vremenom (dosta kratkim) moraju mijenjati jer ima pada iskoristivost. Koliko je trošak saniranja panela?

bauštelac
Gost
bauštelac
8 dana prije
Reply to  Igor

koliki je trošak namotati bakreni stator i kolika je potrebna struja da se pokrene sila da bi pokrenula centripetalnu ili centrifugalnu nešto

V.V.
Gost
V.V.
7 dana prije

Sve češće se koristi u člancima izraz “ljevičari” za Bidenove demokrate. Ti demokrati su desniji nego li bilo koja desničarska stranka u Europi. Samo zato što su trumpisti demokrate nazivao ljevičarima to u našoj europskoj regiji nema nikakvog smisla. U americi je izraz ljevičarstvo demoniziran gotovo sto godina i zato su trumpovci taj izraz zdušno koristili. Možda je i pisac ovog naslova želio iskoristiti priliku za opću demonizaciju ljevičarstva u svom članku.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik