Potražnja EU i Velike Britanije za LNG-om vrtoglavo raste

Prirodni Gas
9 komentara

EU i Velika Britanija značajno su povećale uvoz ukapljenog prirodnog gasa (LNG) prošle godine i očekuje se da će se taj trend nastaviti, što će uzrokovati strukturne promjene na globalnom energetskom tržištu, izvijestio je britanski energetski gigant Shell u svom LNG izgledu za 2023., objavljenom u četvrtak.

Prema Shell-u, EU i Velika Britanija uvezle su 121 milion tona LNG-a 2022. godine, što je povećanje od 60% u odnosu na 2021. godinu, jer su se borile da pronađu zalihe nakon što su efektivno izgubile cevovodne tokove gasa iz Rusije.

Evropa je osigurala isporuke LNG-a zbog pada potražnje iz Kine i smanjenja uvoza iz Južne Azije. Međutim, prema Shellu, “ brzo rastući apetit Evrope za LNG ” će pojačati konkurenciju na globalnom tržištu za ograničene nove isporuke u naredne dvije godine.

U izvještaju se navodi da je povećana evropska potražnja već gurnula azijske spot cijene LNG-a na rekordno visoke vrijednosti od blizu 70,5 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (mmBtu), što je izazvalo „ nestabilnost na energetskim tržištima širom svijeta“.

“Rat u Ukrajini je imao dalekosežne uticaje na energetsku sigurnost širom svijeta i izazvao je strukturne promjene na tržištu koje će vjerovatno dugoročno utjecati na globalnu LNG industriju. Takođe je naglasio potrebu za strateškijim pristupom – kroz dugoročne ugovore – kako bi se osigurala pouzdana opskrba kako bi se izbjegla izloženost skokovima cijena ”, rekao je Steve Hill, Shellov izvršni potpredsjednik za energetski marketing.

Globalna trgovina LNG-om dostigla je 397 miliona tona u 2022. godini, što je povećanje od 16 miliona tona u odnosu na 2021. Shell očekuje da će globalno LNG tržište ostati čvrsto do sredine 2020-ih, dok se Evropa i Azija takmiče za opskrbu.

“ U bliskoj budućnosti, očekuje se da će globalno LNG tržište ostati zategnuto i izloženo šokovima ponude i potražnje, s ograničenim novim ponudama koje će se pojaviti na mreži. Biće potrebno više ulaganja u snabdevanje da bi se zadovoljila buduća potražnja za LNG… LNG postaje sve važniji stub evropske energetske bezbednosti, podržan brzim razvojem novih terminala za regasifikaciju“, navodi se u izveštaju .

Shell očekuje da će globalna potražnja LNG-a skočiti na 700 miliona tona do 2040. godine i da će se jaz između ponude i potražnje pojaviti do kasnih 2020-ih.

LNGShellUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Kada ce EU stjerati iza resetaka onu glupu Usrulju?

Ivan
1 godina prije

Streljacki vod za cijelu EU komisiju je jedino rjesenje..

Tupko Glupko
1 godina prije

“Globalna trgovina LNG-om dostigla je 397 miliona tona u 2022. godini, što je povećanje od 16 miliona tona u odnosu na 2021.”

“Shell očekuje da će globalna potražnja LNG-a skočiti na 700 miliona tona do 2040. godine i da će se jaz između ponude i potražnje pojaviti do kasnih 2020-ih.”

Ma da, kako da ne, Rusiji će do tada EU držati sankcije 😃

Ovo “pojaviti” pretpostavljam da treba pisati “zadržati”.

Max
1 godina prije

I to je očekivano.

tihobl
1 godina prije

Kolicina svih tankera i svih terminala jednaka je ruskom izvozu gasa u EU.
Za tankere mozda se i snadju, a sta ce za terminale. Da li ce azijci pristati da im prodaju svoje terminale da ih odslepaju u EU?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI