Predviđa se smanjenje njemačke ekonomije

Njemacka ekonomija
9 komentara

Očekuje se da će njemačka ekonomija izgubiti više od 260 milijardi eura dodatne vrijednosti do 2030. zbog sukoba u Ukrajini i visokih cijena energije, izvijestio je u utorak Reuters pozivajući se na studiju Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB).

Prema studiji, njemački bruto domaći proizvod (BDP) trebao bi biti manji za 1,7 posto u 2023. godini, dok će zemlja imati oko 240.000 radnih mjesta manje. Predviđa se da će zaposlenost ostati na ovom nivou do 2026. godine, kada se očekuje da će prestati posljedice trenutne krize.

Očekuje se da će ugostiteljska industrija zemlje, koja je već oslabljena pandemijom Covid-19, biti najteže pogođena jer kupovna moć potrošača opada. Ostali sektori koji će vjerovatno biti pogođeni su hemijska industrija i proizvodnja metala, jer su u velikoj mjeri zavisni od snabdijevanja energijom.

U studiji se navodi da su cijene energije već porasle za 160 posto u odnosu na one zabilježene prije ruske vojne operacije u Ukrajini i naknadnog sankcionog rata između EU i Rusije. Ako ove cijene budu dalje rasle, što će rasti ako Berlin prestane da kupuje rusku energiju, očekuje se da će njemački ekonomski proizvod u 2023. biti skoro 4% manji nego što bi bio bez trenutnih pritisaka, navodi se u studiji.

Ranije ove godine, pet vodećih njemačkih ekonomskih istraživačkih centara objavilo je zajedničku prognozu o efektu trenutne situacije na BDP zemlje. Procijenili su da bi Njemačka mogla izgubiti nešto manje, 220 milijardi eura BDP-a, ali u kraćem vremenskom periodu – za dvije godine. Takođe su predvidjeli da će zemlja doživjeti najvišu stopu inflacije u svojoj modernoj istoriji, a vjerovatno i recesiju, ako Berlin ne promjeni svoj stav o ruskim energentima.

EkonomijaEnergetska krizaKrizanjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mrdo
1 godina prije

Mnogo efikasne ove sankcije protiv Rusije, hahaha! Evropa propada, a onaj juda, što glumi predsjednika bivše Ukrajine, postao milijarder.

Bane
1 godina prije

Ko vise kupuje Mercedese

nekoime
1 godina prije

Izgubit će zbog bankrota Amerike i pohlepe Deutsche banke.

tihobl
1 godina prije

Koga ovi lazu – pa 200 milijardi je Njemacka izgubila u drugom kvartalu ove godine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI