Prema Shellu, smanjenje proizvodnje nafte i plina bilo bi ‘opasno’

Nafta rafinerija gas
8 komentara

Svijet još uvijek “očajnički” treba ugljikovodike, tvrdi izvršni direktor Wael Sawan

Izvršni direktor britanskog energetskog diva Shell, Wael Sawan, branio je i zastupao oslanjanje na naftu i plin, tvrdeći da bi smanjenje proizvodnje ugljikovodika bilo “opasno i neodgovorno”. U intervjuu za BBC u četvrtak, Sawan je ustvrdio da svijet još uvijek “očajnički treba naftu i plin”, te da se prijelaz na obnovljivu energiju ne događa dovoljno brzo da bi ih zamijenio.

Prošle je godine Europska komisija pozvala EU da ubrza prelazak na zelenu energiju kako bi okončala svoju ovisnost o ruskoj nafti i plinu. Nagon za napuštanjem jeftinog ruskog goriva doveo je do skoka cijena energije i pridonio ozbiljnoj krizi troškova života u cijelom bloku. Sawan je tvrdio da bi smanjenje proizvodnje fosilnih goriva riskiralo pogoršanje ekonomske krize ograničavanjem globalne opskrbe energijom i povećanjem računa u svjetlu rastuće potražnje iz Kine i hladnog vremena u Europi.

Shell su kritizirali klimatski aktivisti, a profesorica Emily Shuckburgh, klimatska znanstvenica sa Sveučilišta u Cambridgeu, rekla je da bi se tvrtka trebala usredotočiti na ubrzavanje zelene tranzicije “umjesto da pokušava sugerirati da najranjivijim u društvu na bilo koji način najbolje služi produžiti naše korištenje nafte i plina.”

Šef UN-a Antonio Guterres nedavno je ulaganja u proizvodnju nafte i plina opisao kao “ekonomsko i moralno ludilo”.

Komentirajući te primjedbe, Sawan je inzistirao na tome da bi “ono što bi bilo opasno i neodgovorno bilo smanjenje proizvodnje nafte i plina tako da troškovi života, kao što smo vidjeli prošle godine, ponovno počnu rasti”. Izjavio je da je žurba EU-a da zamijeni rusku energiju prošle godine, koja je uključivala pomamu kupnje ukapljenog prirodnog plina, potaknula rat nadmetanja na tržištu i lišila LNG-a siromašnije zemlje poput Pakistana i Bangladeša. “Oduzeli su LNG iz tih zemalja i djeca su morala raditi i učiti uz svijeće”, rekao je Sawan. “Ako ćemo imati tranziciju, to mora biti pravedna tranzicija koja ne funkcionira samo za jedan dio svijeta.”

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nedavno je predvidjela da će nafta ostati nezamjenjiva u doglednoj budućnosti, te da će svjetski apetiti za sirovom naftom porasti na 110 milijuna barela dnevno do 2045. godine.

NaftaPlinShell
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Jasno da je opasno.

goran
4 mjeseci prije

jedete govna sa tom naftom i plinom lažovčine odvratne

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Eto što dočekasmo.

Da naftaši budu – pozitivci.
I glas zdravog razuma.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“U upravljanju državom, mi ćemo izazivati haos i nered.

Neprimetno, no aktivno i postojano, ćemo pomagati despotizam činovnika, korupciju i neprincipijelnost.

Čestitost i poštenje će biti ismevano, i nikome neće biti nužni i biće smatrani ostatkom prošlosti.

Podlost i drskost, laž i prevara, pijanstvo, narkomanija, homoseksualizam…”

Ovo je neki tip stavio u komentar na indexu.
Dules. Osnivač CIA-e. Imao je i brata…

Stavljala ovdje dva puta isto.
Možda treba ponoviti?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI