Prvi put od srpnja 2015. nafta skuplja od 60 dolara po barelu

Cijena nafte na tržištu
17 komentara

U petak je na burzi cijena Brent sirove nafte po prvi puta od 3. srpnja 2015. premašila vrijednost od 60 dolara za barel, što se dogodilo zbog najavljenog proširenja smanjenja proizvodnje zemalja skupine OPEC i velikih proizvođača nafte u svijetu.

Jučer poslijepodne su ugovori za isporuke sirove nafte Brent porasli za 1,20% i dosegli cijenu od 60 dolara po barelu.

Za isporuke u prosincu se WTI nafta po prvi put od 17. travnja prodavala za više od 53 dolara i trgovalo se na razini od 53,48 dolara po barelu.

26. rujna je cijena nafte Brent premašila razinu od 59 dolara po barelu. To se dogodilo nakon što su Saudijske Arabijske vlasti  podržale proširenje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte do kraja 2018. godine.

Danas u podne se barel Brenta prodavao za 60,32 dolara, a WTI nafte za 54,18 dolara po barelu.

BrentcijenaNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
6 godine prije

Ja mislim da se od juče pre podne u Rosnjeftu ne trezne.
Cene nafte se vraćaju na staro, a sve se stabilizovalo nakon američkog eksperimenta veštačkog snižavanje cena nafte koji se najviše odbio o glavu njima i njihovim saveznicima.
Krajnje je vreme bilo, da se kasnije ovo desilo troskovi vađenja nafte iz skriljaca bi bilo neisplativi I mnogo američkih kompanija bi bankrotiralo.

Goran
6 godine prije

Nema isil vise naftnih polja.

Avrelij Droh
6 godine prije

Pa to, da više nema jeftine nafte sa strane raznorazne “umjerene oporbe” u Siriji i Africi mora se odraziti na tržištu. sic

stipa
6 godine prije

Do Uskrsa bu 12 kuna litra, ako ne i prije

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Sečin je jednom izjavio da bi Rosneft bio profitabilan i kad bi cijena nafte bila svega 1 dolar, a cijela kvaka je u niskoj cijeni eksploatacije u Rusiji, gdje iz dana u dan u Sibiru pronalaze nova nalazišta visokokvalitetne nafte, koja maltene izvire iz zemlje. Ne treba uopće duboko bušiti da bi se došlo do nje. Plitko je kao u nekada u Teksasu dok je nisu iscrpili, Iraku i Saudijskoj Arabiji. S druge strane, recimo norvežani, moraju imati platformu, koja mora zadovoljiti stroga pravila o očuvanju okoliša, moraju je usidriti na cca 1500 metrara dubine i još zabušiti 1500 metara najmanje kroz granit, da bi došli do nafte, a onda je moraju transportirati brodovima na kopno. Brodovima koji isto moraju zadovoljiti stroga pravila, a ta stroga pravila strogo koštaju. Davno sam gledao dokumetarac iz okolice Irkutska, tamo svaka kuća u dvorištu ima jednu, dvije, a i više, onih malih pumpi,… Čitaj više »

igi
6 godine prije

….ameri će popizdit jer u holivudskim filmovima star i stripes uvijek pobjeđuje pa i izvanzemaljce a ovi rusi se opiru iako su gola sirotinja,imaju lošu vojsku i u biti su samo jedna golema pumpna stanica sa diktatorom na čelu….a i stephen king je bolji pisac od njihovog tolstoja ili dostojevskog kojima treba deset stranica da opišu kada pada kiša a stephen king to učini u dvije riječi jednostavno napiše….PADA KIŠA…..i to je to – glupi neobrazovani rusi.

Иван
6 godine prije

Ми у Србији смо угасили, ако се нафта врати на онај ниво од 150 долара по барелу. Зато што су наши вампири подигли акцизе на гориво по паду цена деривата, па то нисмо ни осетитили.
Да не кажем да смо једина земља у универзуму која има акцизу на струју.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI