fbpx

Prvi put od srpnja 2015. nafta skuplja od 60 dolara po barelu

Cijena nafte na tržištu

U petak je na burzi cijena Brent sirove nafte po prvi puta od 3. srpnja 2015. premašila vrijednost od 60 dolara za barel, što se dogodilo zbog najavljenog proširenja smanjenja proizvodnje zemalja skupine OPEC i velikih proizvođača nafte u svijetu.

Jučer poslijepodne su ugovori za isporuke sirove nafte Brent porasli za 1,20% i dosegli cijenu od 60 dolara po barelu.

Za isporuke u prosincu se WTI nafta po prvi put od 17. travnja prodavala za više od 53 dolara i trgovalo se na razini od 53,48 dolara po barelu.

26. rujna je cijena nafte Brent premašila razinu od 59 dolara po barelu. To se dogodilo nakon što su Saudijske Arabijske vlasti  podržale proširenje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte do kraja 2018. godine.

Danas u podne se barel Brenta prodavao za 60,32 dolara, a WTI nafte za 54,18 dolara po barelu.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

Ja mislim da se od juče pre podne u Rosnjeftu ne trezne.
Cene nafte se vraćaju na staro, a sve se stabilizovalo nakon američkog eksperimenta veštačkog snižavanje cena nafte koji se najviše odbio o glavu njima i njihovim saveznicima.
Krajnje je vreme bilo, da se kasnije ovo desilo troskovi vađenja nafte iz skriljaca bi bilo neisplativi I mnogo američkih kompanija bi bankrotiralo.

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Riddick

danasd je gazda rosnefta dao izjavu da oce kupiti inu a plenkovic je odmah umro od straha i brze bolje izjavio da ima i drugih kupaca rus je rekao da ce modernizirati i rijecku i sisacku rafineriju

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  ohrana

pitao sam na sve strane ali nizko ne zna da mi odgovori koliko se od litre nafte dobije benzina pitanje je jednostavno a odgovor ne mogu nigdje od nikog dobiti cak ne zna ni svenajuci google

nikud nikam
Gost
nikud nikam
3 godine prije
Reply to  ohrana

zavisno od vrste nafte. od 20 do 40% ali to nije jedini proizvod. ona se praktički sva iskoristi. dizel, mazut, teška nafta, plastika milijardu i td i td.

stipa
Gost
stipa
3 godine prije
Reply to  ohrana

davno si dobio odgovor ali nisi pročitao

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  ohrana

To sam i ja čitao u Jutarnjem,
Ta kompanija ima prihode 65 milijardi dolara po cenama nafte od oko 35 dolara po barelu.
Nas su Nis već kupili i kad su smanjivali broj radnika, davali su po godini radnog staža ne znam koliko para, moj komšija dobio 20 hiljada eura kao radnik na pumpi odjednom na ruke….

Goran
Gost
Goran
3 godine prije

Nema isil vise naftnih polja.

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Goran

Rusi vrse nasilnu akviziciju naftnih polja tako da Isis oil and gas više ne posluje rentabilno, a i imaju problema sa organizacijom i menadžmentom kompanije.

max
Gost
max
3 godine prije
Reply to  Riddick

Jedan od jačih komentara koje sam pročitao..

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  max

Mene je neki lik odusevio komentarom ”Kome sve daju Nobelovu nagradu , uskoro ce imati da se kupi na pijaci. 🙂 🙂 🙂

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Riddick

Mene je vise njih odusevilo sa entuziazmom da se Isus vraca.

Avrelij Droh
Gost
Avrelij Droh
3 godine prije

Pa to, da više nema jeftine nafte sa strane raznorazne “umjerene oporbe” u Siriji i Africi mora se odraziti na tržištu. sic

stipa
Gost
stipa
3 godine prije

Do Uskrsa bu 12 kuna litra, ako ne i prije

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Sečin je jednom izjavio da bi Rosneft bio profitabilan i kad bi cijena nafte bila svega 1 dolar, a cijela kvaka je u niskoj cijeni eksploatacije u Rusiji, gdje iz dana u dan u Sibiru pronalaze nova nalazišta visokokvalitetne nafte, koja maltene izvire iz zemlje. Ne treba uopće duboko bušiti da bi se došlo do nje. Plitko je kao u nekada u Teksasu dok je nisu iscrpili, Iraku i Saudijskoj Arabiji. S druge strane, recimo norvežani, moraju imati platformu, koja mora zadovoljiti stroga pravila o očuvanju okoliša, moraju je usidriti na cca 1500 metrara dubine i još zabušiti 1500 metara najmanje kroz granit, da bi došli do nafte, a onda je moraju transportirati brodovima na kopno. Brodovima koji isto moraju zadovoljiti stroga pravila, a ta stroga pravila strogo koštaju.

Davno sam gledao dokumetarac iz okolice Irkutska, tamo svaka kuća u dvorištu ima jednu, dvije, a i više, onih malih pumpi, ja ne znam kako se zovu, ali male su, mislim da ih pogoni čista mehanika sa protuutegom, koja košta brat, bratu, ajmo reći 5000 dolara, mada sumnjam, manje. Ujutro kroz selo, to je bilo selo, prolazi cisterna i kupi naftu. To su ti Rusi koji su se razmili po svijetu i bahate se sa milijunima dolara. Rusi su ujedno danas i najzahvalniji turisti, ne traže mnogo, a puno troše. I vole i mogu popiti brate, k’o mi ovdje 🙂

Mi još nismo svjesni koliko je Rusija samo na nafti u zadnjih 20 godina generirala milijardi i milijardi to individualno, a ne kroz velika što državna, što privatna poduzeća. Čitao sam jednom, mislim da je to bilo one godine kad je počeo rat u Siriji, da Rusija dnevno, samo izvozom drva, uglja, željeza i ostalih sirovina bez nafte, inkasira blizu milijardu dolara, a to je 30 miljardi mjesečno, 360 miljardi godišnje. A di su još milijarde od nafte i plina koje ne stignu izbrojati, a već stižu nove… milijarde. Rusi su danas novi Teksašani i Saudijci, skupa, što se nafte i profita od nafte tiče. A američka nafta iz škriljevca… Neće proći dugo, vidjet ćete ljudsku i prirodnu katastrofu milenijskih razmjera.

Nego, Rusi su naučili lekciju iz Sovjetskog Saveza i ne pada im na pamet da više izvoze ideologiju, da to još moraju plaćati. SSSR je kreditirao mnoge komunističke ili socijalističke države, i zbog toga bankrotirao. To se isto, samo u mnogo, mnogo većem obimu, sada događa sa USA. Ja mislim da je Gorbačov, kada je Reganu predao ključeve Sovjetskog Saveza, predao ga šaptom, bez ispaljenog metka, dobro znao perspektive Rusije u budućnosti. A nije mi jasno, zašto amerikanci odbijaju potpisati bankrot i stečaj, zašto još uvijek srljaju i navaljuju? Sjebali su se i svi to vide. Eno, neki dan su opet tjerali na Vučića da odluči ili Rusija ili EU, ja bi pitao tog “fetivog” amera kad misle, na primjer, vratiti pod kubanski suverenitet Guantanamo, i slične stvari.

igi
Gost
igi
3 godine prije

….ameri će popizdit jer u holivudskim filmovima star i stripes uvijek pobjeđuje pa i izvanzemaljce a ovi rusi se opiru iako su gola sirotinja,imaju lošu vojsku i u biti su samo jedna golema pumpna stanica sa diktatorom na čelu….a i stephen king je bolji pisac od njihovog tolstoja ili dostojevskog kojima treba deset stranica da opišu kada pada kiša a stephen king to učini u dvije riječi jednostavno napiše….PADA KIŠA…..i to je to – glupi neobrazovani rusi.

Иван
Gost
Иван
3 godine prije

Ми у Србији смо угасили, ако се нафта врати на онај ниво од 150 долара по барелу. Зато што су наши вампири подигли акцизе на гориво по паду цена деривата, па то нисмо ни осетитили.
Да не кажем да смо једина земља у универзуму која има акцизу на струју.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Иван

E Ivane, nazalost

POVEZANE VIJESTI

Izbornik