Rusi masovno odbacuju dolare

Dolar
18 komentara

Pad kursa rublje prema glavnim stranim valutama podstakao je mnoge Ruse da rasprodaju svoja ulaganja u dolarima i evrima, saopštila je Banka Rusije u svom mesečnom pregledu finansijskih rizika objavljenom ove nedelje.

Prema regulatoru, nakon što je ruska valuta prešla 90 rubalja za dolar početkom jula, stanovnici su počeli da se oslobađaju strane valute, prodavši tokom meseca u vrednosti od 450 miliona dolara.

Većina prodaje se dogodila u prvoj polovini jula. Sveukupno, rublja je izgubila 2,3% u odnosu na dolar prošlog mjeseca, prema pregledu.

„ Pritisak na rublju nastavlja da vrše smanjeni spoljnotrgovinski bilans i mali obim prodaje deviznih prihoda od strane izvoznika “, navodi se u pregledu Centralne banke. Napominje, međutim, da je julsko slabljenje rublje beznačajno u poređenju sa padom od 10,4% u odnosu na dolar krajem juna.

Rublja slabi u odnosu na zapadne valute već nekoliko mjeseci, a ruski ministar finansija Anton Siluanov pripisuje trend promjenama trgovinskog bilansa zemlje usljed pritiska zapadnih sankcija i velike potražnje za stranom valutom tokom ljeta. Početkom juna dolar je bio procenjen na oko 80-81 rublju, a do jula je vredeo oko 89 rubalja. Vrhunac je dostigao 6. jula, kada je kurs premašio 93 rublje za dolar prvi put od marta 2022. Trend je nastavljen i ovog mjeseca, a rublja je 9. avgusta prešla 98 rublje za dolar.

U međuvremenu, regulator je saopštio da se rusko tržište valuta kojim se trguje na berzi nastavilo da se okreće od ” toksičnog ” dolara i evra prema valutama prijateljskih zemalja ili onih koje Rusiji nisu uvele sankcije u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Na primjer, udio kineskog juana na tržištu porastao je sa 39,8% u junu na 44,0% u julu, što je novi rekord za Rusiju, saopštila je banka. Udio eura i dolara je u međuvremenu pao sa 58,8% u junu na 54,4% prošlog mjeseca.

Dedolarizacijarubljarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
3 mjeseci prije

Pametno, trebali bi se svi riješiti tog smeća od američke valute, naštampanih bezvrijednih papira koji nisu niti za rit obrisati 🙂

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Godišnja inflacija u Rusiji je 4,3%, dok je rublja izgubila skoro 25% vrijednosti u malo više od dva mjeseca. Što znači da sa ovakvim padom rublje bi Rusi trebali čuvati dolare ako je tendencija da i dalje pada rublja u odnosu na dolar. Ispada da Rusi znaju da je ovo samo privremeno i da rublja više neće padati, možda i da će se vratiti na stare vrijednosti. Ili se rješavaju se zapadnjačkog novca ulažući u nešto drugo. Početkom ožujka – dva tjedna nakon početka rata u Ukrajini – pala je kratkotrajno i na 130 rublji za jedan dolar. Teško je biti pametan bez dublje analize. I ovo da se kineski juan skoro izjednačio sa dolarom i eurom skupa u trgovini inozemnim valutama u Rusiji je isto fascinantan podatak. Sve ovo znači da Rusija još i forsira da se gospodarsko odvajanje od EU i SAD napravi što prije, a ne samo… Čitaj više »

Toni
3 mjeseci prije

Rusi idu na digitalnu rublju. Čestitamo.

Jednostavno receno
3 mjeseci prije

Čekaj sad, ako je rublja zamjena za zlato i recimo prije 7 mj. 1kg vijedi 1000 rublji a 1 eur vrijedi 100 rublji i ja hoću zlato i imam 5000 eur? Prije 7 mj. zlato 1 kg bilo 10 eur po tečaju rublja i eura a sada 1 kg vrijedi 5 eur po istom tečaju rublja i eura, a cijena zlata u trgovini metalima puno drukčija, tko je lud ili mi logika malo erava??? Kako neki novac može gubiti vrijednost a zamjena za zlato? Kako netko određuje cijenu koliko zlata dobiješ za taj novac? Pa može ti reći kada hoćeš zamjeniti zlato za novac a slušaj sad je kila 100 rublji i dobiješ za kilu zlata 100 rublji, al kada hoćeš zamjeniti rublje za zlato e onda je a slušaj sada je kila 1000000 rublji pa dobiješ za 100 rublji jedan strug turpicom?

Max
3 mjeseci prije

Očekivano.

Mrčikola
3 mjeseci prije

Ma, kako da ne…evo, upriličit će se ritualno spaljivanje dolara na glavnom moskovskom trgu…😁
a to, sto rublja “pada” u odnosu na “zapadne” valute…nikakav problem ako je cijena maslaca ili kruha, i prije i poslije “devalvacije”, ostala ista.

hiber
3 mjeseci prije

ßto jevtu čudno. Osiromašili rusi sa suludim ratom. Sada rasprodaju da imaju sto jesti i platiti režije.

vanja
3 mjeseci prije

Oslobađaš se nečega čemu cena raste jer je toksično i ulećeš u ono čemu pada!Ja ne znam ko tako razmišlja ako se mučio da zaradi.

Ringo10
3 mjeseci prije

Padala je i ranije pa se vracala

RoPe
3 mjeseci prije

Koje naopako razmišljanje. 🤔

Ivek
3 mjeseci prije

Svi ti papirići su smeće,jeduna prava valuta je zlato koje oni ruše tim papirićima her ne žele da puno ljudi uđe u njega jer ovce moraju radit i šutit i kad naprave inflaciju da se gaze preko leševa kako bankarima vratit dug+kamatu

SOX
3 mjeseci prije

Trend je nastavljen i ovog mjeseca, a rublja je 9. avgusta prešla 98 rublje za dolar.

U ovom trenu (danas) izgubila jos 2.15%, 101.1444 i to nema veze sa tvrdnjama autora teksta o rasprodaji $,istina tecaj se neprestalno mjenja ali treba vidjeti sto ce zemlje BRICS-a ponuditi 22.08.23 na tom sastanku!!!!!

Lucija, prva
3 mjeseci prije

A…je li vrijednost, i to trenutna valute, jedini ekonomski pokazatelj? 🙂🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI