Rusija treba da nadoknadi 40-45% uvoznog deficita u kratkom roku

Dmitry Peskov
17 komentara

Rusija treba da u kratkom roku nadoknadi oko 40-45 odsto svog uvoznog deficita, rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov u intervjuu za CNN.

“Sada se čak osjećamo malo bolje nego što bi se mislilo”, rekao je Peskov na engleskom, a prenosi CNN.

“Naravno, razumijemo naše probleme, razumijemo da ćemo u vrlo kratkom roku morati nadoknaditi prilično značajan pad uvoza za više od 40%-45%”, nastavio je on.

Peskov je naglasio da su ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Rusiji “bez presedana” imale za cilj da donesu “ključni efekat”, ali se to “nije dogodilo”.

“Da bismo reorganizirali uvoz, moramo reorganizirati smjer uvoza. Da bismo kompenzirali zapadni pravac, povećanjem uvoza iz istočnog”, dodao je on.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. februara objavio da priznaje suverenitet Donjecke i Luganske Narodne Republike. Rusija je priznala republike Donbasa u skladu sa ustavima DNR i LNR u granicama Donjecke i Luganske oblasti početkom 2014.

Ruski predsjednik Putin je u televizijskom obraćanju 24. februara rekao da je kao odgovor na zahtjev šefova republika Donbasa donio odluku da izvede specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Ruski lider je naglasio da Moskva nema planove za okupaciju ukrajinskih teritorija, napominjući da je operacija usmjerena na denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine.

Nakon toga su SAD, EU i neke druge zemlje objavile da uvode sankcije ruskim pojedincima i preduzećima.

Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
9 mjeseci prije

17,5% svjetskog pučanstva sankcionira Rusiju (50 od 193 članice UN-a), gotovo sve su članice NATO-a, i njihova ukupna populacija čini populaciju jedne Kine. Ili Indije.

Jedno je sigurno – u Rusiji neće biti nestašica hrane i energenata, a bome neće biti ni poskupljenja istih. Ono što je najvažnije za normalan život.

Ova zima će biti puno lakša Rusiji nego Europi ako se sankcije nastave.

Europa je na prekretnici – ili sa SAD-om u financijsku i političku propast ili ispregovarati sa Rusijom ukidanje sankcija, prvenstveno u energetskom sektoru.

Ukrajina – koliko god sama sebi umislila da je jako bitna u cijeloj priči – je tek kolateralna žrtva odnosa između najvećih sila. Obična moneta za potkusurivanje.
Što prije shvate, to bolje za njih.

Vergilius
9 mjeseci prije

Vidim veliku količinu realizma i razuma kod Rusa. I kod Peskova i kod Nabiuline i drugih. (usput rečeno: Nisam nikad ni sumnjao da će biti tako) Iako im trenutno sve ide dobro, ne skladaju sebi ode niti se prepuštaju praznim trijumfalizmima (kako je to na trulom Zapadu običaj), nego rade na tome da održe pozitivne efekte i tok dosadašnjih poteza i da još poboljšaju stanje. Godinama su radili na tome da na međunarodnom planu stvore sebi prijatelje i saveznike, i tražili su ih na pravoj strani, a ne kod onih koji ti pruže desnu ruku, a lijevom iza leđa drže nož. Tako im se to sada višestruko vraća.

preseren3
9 mjeseci prije

Komentar jednog Saudskog zvaničnika, kojeg sam več spomenuo, je: Znamo rusku politiku več 20 godina. Konsistentna je, drži se međunarodnog prava, poštuje, ne samo pismene, nego i usmena obečanja… Na Rusiju se možeš uvijek osloniti.
Tako misle još mnogi, ne samo neki Saudijac…

ANTIFAŠISTA
9 mjeseci prije

Rusija nije i neće zaboraviti žrtve WWII, dok Amerika i saveznici gaze po tim žrtvama, šire i podupiru Nazisam.

Max
9 mjeseci prije

To će riješiti Kina Indija Sirija i neke druge zemlje, Možda čak i Srbija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI