Rusija zabranjuje pristup LinkedInu

Linkedin zabranjen u Rusiji
0
0

Društvenoj mreži LinkedIn će biti onemogućen pristup u Rusiji vjerovatno u narednih sedam dana.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je sud u Moskvi presudio u korist regulatorne agencije za internetske mreže, a koja je tražila blokiranje te stranice. Iz Roskomnadzora je saopšteno da je LinkedIn kršio ruski zakon koji navodno za cilj ima zaštitu korisničke privatnosti. Kritičari ove odluke izrazili su bojazan da je ovo još jedan od primjera kako država kontroliše život svojih građana, ovaj put u online sferi.

Roskomnadzor je saopštio da je LinkedIn prekršio ruski zakon jer nije sačuvao lične informacije nekih 2,6 miliona korisnika u toj zemlji na lokalnim serverima.

“Odluka ruskog suda će onemogućiti pristup LinkedInu za milione korisnika koje imamo u Rusiji i koji LinkedIn koriste za razvoj svojih kompanija”, kazala je glasnogovornica ove kompanije.

Nejasno je zašto je baš LinkedIn postao meta javnog napada i to prvi među ostalim tehnološkim kompanijama koje posluju u Rusiji.

Neke druge kompanije najavile su da će postaviti servere u Rusiji, a u cilju poštovanja zakonske odredbe da se lični podaci građana Rusije moraju čuvati na lokalnim serverima, makar se radilo i o međunarodnim kompanijama.

Velike društvene mreže poput Facebooka i Twittera su do sada izbjegavale instaliranje servera u Rusiji u skladu sa ovim zakonom. Alexander Zharov, direktor Roskomnadzora, kazao je da su i “velike internetske kompanije u procesu prilagođavanja svoga poslovanja zakonskoj regulativi”.

ITlinkedinZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI