Ruska središnja banka najavljuje veliko povećanje kamata

Ruska sredisnja banka
25 komentara

Povećanje od 3,5% dolazi dan nakon što je rublja pala na najnižu razinu od ožujka 2022.

Banka Rusije podigla je kamatne stope za 350 baznih bodova na 12% na izvanrednoj sjednici u utorak u pokušaju da zaustavi brzu deprecijaciju rublje u odnosu na svjetske valute.

“Inflatorni pritisak raste… Odluka je usmjerena na ograničavanje rizika stabilnosti cijena”, stoji u priopćenju regulatora.

Središnja banka je dodala da je potražnja u gospodarstvu premašila sposobnost zemlje da poveća proizvodnju, povećavajući inflaciju i utječući na “dinamiku tečaja rublje kroz povećanu potražnju za uvozom”.

“Slijedom toga, prijenos deprecijacije rublje na cijene dobiva na zamahu, a očekivanja inflacije su u porastu”, navedeno je.

U ponedjeljak je rubalj pao na najnižu razinu u 16 mjeseci prema dolaru i euru, dosegnuvši 101 prema dolaru i 111 prema jedinstvenoj europskoj valuti.

Rublja je ojačala rano u utorak uoči izjave regulatora, ali je kasnije skliznula i trgovala se oko 98 za dolar i 107 za euro u 11:44 po lokalnom vremenu u Moskvi.

Banka Rusije najavila je izvanredni sastanak nedugo nakon oštre deprecijacije kako bi ponovno procijenila ključnu kamatnu stopu, koja je prethodno iznosila 8,5%.

kamatna stoparubljarusijaSredišnja banka Rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Eto inflacije 🤬

Ivek
10 mjeseci prije

Sve vlade svijeta su pod kontrolom sila zla. Ljudi su pod kontrolom sila zla.

RoPe
10 mjeseci prije

Očito je da su Rusi u ekonomiji pobijeđeni čak i brze nego kod izleta u Afganistan

Pipo
10 mjeseci prije

U kujac !

Sabahudin
10 mjeseci prije

Ode rublja u 3 pm , dinar ce za nju biti valuta hahahahah.

Tortiljo
10 mjeseci prije

Morat ce se zaduzivati, a na duge staze pljackat Afriku.

hiber
10 mjeseci prije

Baš ce ih to spasiti. Unistiti ce i ono malo građevinarstva sto je ostalo. Uzrok pada neke valute je uvijek odlijev konvertibilnih valuta. A tu je stanje poprilično lose. Osim zapljena od 300 milijardi, iz Rusije je odlepršalo u ovih 15 mjeseci dodatnih 230 milijardi dolara. Drugi problem je sto i ono sto se dobije za naftu i plin, osim sto je dva-tri puta manje nego u prošloj godini nikada i ne uđe u zemlju već ga proždire veliki Golem poznatiji kao Specijalna redarstvena operacija. Sada idu pravo ka 120 rubalja dolar kao novoj psihološkoj letvici.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Propala lopovska država🤣 evo vam maskirovka🖕😁

gargamel.
10 mjeseci prije

Zbog sankcija i reformi koje je već pokrenuo Putin, tamo se sve više pojavljuje sopstvena prerađivačka industrija, a ako se taj trend nastavi taj rast može ići sve brže. Sankcije tamo čine čuda, a inventivnost buja. Pored sirovina, prehrambenih proizvoda i minerala i metala, tu stvari idu prilično dobro. Sada procijenjeno na +2,5%. Zar ne govore na zapadu da Rusija gubi rat, tako isto i o ekonomiji Rusije.Imaju sve sto treba svima, a trziste nije samo EU i SAD, mada i dalje uvoze na kvarno iz Rusije, ali hajde to procitaj u zapadnim medijima. 

Max
10 mjeseci prije

Očekivano.

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Tek sada? U EU su počeli dizati davno prije. Zajebane ove sankcije Rusima prvo pogađaju EU onda RUse.

hiber
10 mjeseci prije

Ukratko, dve sugerira na uvođenje digitalnih valuta za uspostavu sveopće kontrole. Digitalne rublje za pocetak.

Nebalkanac
10 mjeseci prije

Kina je prestala da objavljuje podatke o nezaposlenosti mladih,

U junu, stopa nezaposlenosti u Kini za starosne grupe od 16 do 24 godine u urbanim sredinama dostigla je rekordan nivo od više od 20 odsto.

Ringo10
10 mjeseci prije

Da, imaju problema… čudo da nisu imali i ranije. Inače financije su za mene španska sela, o tome pojma nemam i odavno sam prestao nastojati da to razumijem
Rusi su imali dobre makroekonomske pokazatelje i imaju dobar rast u drugom kvartalu… ali šta je razlog za ovakav pad Rublje pojma nemam ali rat svakako ima posljedice i po Rusiju i po cijeli svijet. Koliko znam povećanje kamatne stope nije dobro za ekonomski rast … ali vjerojatno im je CB morala intervenirati.
Iako u jednom trenutku nakon prvih sankcija Rublja je potonula na 154 za dolar pa se vratila. Šta će sada biti vidjet ćemo

Tatjana Maričić
10 mjeseci prije

Malo imaju odnos s dolarom, malo nemaju.
Malo trguju, malo ne trguju.
Putin je malo umro, malo nije.
Malo jesu u sustavu MMjudeoefa, malo nisu.
Malo je temalj rublje zlato, malo nije.

Koji je danas dan?

Ringo10
10 mjeseci prije

Gledao sam kako to komentira i objašnjava Alexander Mercourious … prilično je dobro objasnio sve. Nabulina je mogla dići stopu za 1.5 ili najviše 2 posto ali ona se odlučila za šok terapiju a razlog za ovo sa Rubljom je pregrijavanje ekonomije… u 2. kvartalu žestok rast GDPa i industrijske proizvodnje je uzrokovao veliki rast plaća i realni i nominalni i doveo do velike unutrašnje potrošnje i tražnje pa se više moralo uvoziti jer privreda nije mogla odjednom sve namiriti a također je poraslo i kreditiranje i sve je dovelo do inflatornog pritiska i slabljenje Rublje što nisu baš očekivali u tolikoj mjeri. CB i Ministarstvo financija su svjesno slabili Rublju ali je to otišlo predaleko i kad se situacijua normalizira Nabulina će smanjiti opet kamatne stope. U svakom slučaju Nabulina i Siluanov drže sve pod kontrolom i Rublja je počela da jača ponovo a bila je došla na 101… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI