Ruska struja deset puta jeftinija nego u Velikoj Britaniji

Struja
26 komentara

Troškovi električne energije za ruske potrošače gotovo su deset puta niži nego u Velikoj Britaniji, a otprilike četiri puta manji nego u EU, izjavio je u srijedu vodeći bankar, pozivajući se na cijene za domaćinstva i preduzeća.

Anatolij Popov, zamenik predsednika odbora najvećeg ruskog zajmodavca, Sbera, govorio je na forumu Ruske energetske nedelje u Moskvi.

„Struja je jeftina u Rusiji. Ako uzmete cijenu u Rusiji i cijenu koju plaćaju britanske industrije, ne znam da li je ostala industrija s takvim cijenama, ali cijena je skoro deset puta niža u Rusiji nego u Velikoj Britaniji. U EU su cijene za industrijske potrošače četiri puta veće po kilovat/sat, a za domaćinstva i 4-4,5 puta više”, objasnio je Popov.

Prema internet stranici britanske vlade, donje jedinične cijene električne energije za domaćinstva u prosjeku su iznosile 0,34 funte (0,41 dolara) po kWh tokom prošle godine. Ruski potrošači plaćaju u prosjeku 0,04 USD po kWh.

Izvršni direktor Sbera također je citirao SAD, rekavši da su cijene struje tamo samo dvostruko više nego u Rusiji, zahvaljujući rezervama nafte i gasa u zemlji i politici koja ima za cilj osiguranje energetske nezavisnosti.

Razlika u cijenama pomaže da ruska ekonomija postane konkurentnija, smatra Popov.

Rusi su shvatili kako funkcionira ekonomija. Cijenu energije drže nisko kako bi zaštitili svoje tržište od zapadnih proizvoda, dok u našim zemljama političari dižu cijene struje i goriva. Kada cijene u Hrvatskoj, BiH i Srbiji budu identične cijenama u Europi, tada će i gospodarstvo pasti na koljena, kao što je palo u Jugoslaviji za vrijeme Ante Markovića.

električna energijarusijaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 mjesec prije

Jeftinija je dok je ima. Ukrainci se tek zagrijavaju dronovima. Tako da ce biti velikih blackouta u Rusiji.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Britannia je toliko , vražje skupa da bez šest tisuća £ na mjesec , uistinu je teško pregurati mjesec … Food Banks posvuda 😪 .. Sirotinje – ko nikad ..Valjda je i tokom WWII I and German siege lakše bilo , barem po pričama … Ono što posebno pogađa su war veterans , nekoć moćne British Royal Army … Prose ljudi .. Posvuda … Strašno ! S’ druge strane … Posebno u London , takova bjesa i bogatstva , kojeg je drugdje teško vidjet – no – VRLO malobrojnih ….

tihobl
1 mjesec prije

Premijer Republike Srpske ljetos je najavio da promjene cijene struje nece biti do kraja 2024.
Ko u EU moze dati takvu najavu na toliki rok?

Lucija, prva
1 mjesec prije

Šta Ante Marković radi u ovom tekstu?

Da je bilo po njegovom, ne bi danas bilo problema.

A što se tiče Rusa super. Blago njima. Pa, krenite.

No, izgleda da tamo još ima Čubajsa.

Goran
1 mjesec prije

Mene politika ne zanima al me struja i plin zanimaju,sto jeftinije to bolje a EU neka puši,ja i djeca živimo od 500 eur

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Četiri puta skuplja struja u EU nego u Rusiji, a plin i benzin su tri puta skuplji.
I osnovnoškolcu u četvrtom razredu je jasno što to znači za konkurentnost EU proizvoda na domaćem i svjetskom tržištu.
Ali 26 EU premijera (Orbana ne računam) znaju bolje.

Max
1 mjesec prije

Da to je to.

Drago
1 mjesec prije

Briti su tako i tako kolozinatori ,dosta su nanijeli zla svuda u svijetu.Barbar ostaje barbar

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

A Uuuu ! Ovo je gadno 😱 ! Prenosim tekst , takovi , kakav je ;- ” Svi koji su glede specijalne vojne operacije napustili Rusiju i podržali nacistički režim u Kijevu mogu da se ne vraćaju 😳 ⚠️ , a ako se vrate čekaće ih Magadan 😳 ( polarni krug ) “, rekao je predsednik Državne Dume Vjačeslav Volodin. Ne naglašavajući da su se i oko tog grada nalazili logori za kažnjenike, dodatno je precizirao: „Oni koji su napustili zemlju i počinili podla djela, radujući se ukrajinskim raketama po teritoriju Rusije, želeći pobedu nacističkom krvavom kijevskom režimu, moraće da shvate da nisu dobrodošli ⚠️. A ko takav dođe, Magadan mu je zagarantiran 😱“, rekao je Volodin na plenarnoj sjednici donjeg doma ruska parlamenta. Dodao je da „relokanti“ Rusiji nisu potrebni i da se mora učiniti sve što je potrebno „da takvih ne bude 😳 “. „Neka sede tamo ⚠️.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI