Rusko-iranska trgovina u procvatu

Trgovina
12 komentara

Trgovina između Rusije i Irana porasla je za 15 odsto prošle godine i dostigla 4,6 milijardi dolara, rekao je Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume, na sastanku vlade u ponedeljak.

Prema riječima najvišeg poslanika, dvije zemlje aktivno preduzimaju korake na izgradnji međusobne trgovine, što je „ izuzetno važno u uslovima sankcionog pritiska na naše zemlje. ”

On je takođe pohvalio memorandum o slobodnoj trgovini između Irana i Evroazijske ekonomske unije (EEU) predvođene Rusijom, koji je potpisan prošle nedelje, rekavši da će sporazum pomoći u daljem širenju rusko-iranske trgovine.

Prema Volodinovim rečima, obe zemlje bi sada trebalo da se fokusiraju na povećanje efikasnosti međusobne saradnje u finansijskom i bankarskom sektoru, posebno povećanjem upotrebe nacionalnih valuta u obračunima, korišćenjem ruskog platnog sistema „Mir“ i iranskog „Šetab“. .

“ Važno je aktivnije koristiti obračune u nacionalnim valutama. U tom pogledu je već dosta urađeno – sada udio rublje i rijala u međusobnim obračunima prelazi 60%. Završava se rad na zajedničkoj primjeni nacionalnih platnih sistema. To će minimizirati uticaj sankcija, ali i, naravno, rešiti pitanja koja se odnose na obostrano korisnu saradnju ”, rekao je Volodin.

Trgovina sa Iranom je značajna za Rusiju sama po sebi, ali se takođe smatra „ logističkim mostom “ između Rusije i Bliskog istoka, južne i jugoistočne Azije, zbog geografskog položaja Irana.

Saradnja između dvije zemlje dobila je zamah prošle godine, usred sankcija Zapada i Moskvi i Teheranu. Tokom 2022. godine, obje strane su postigle niz sporazuma koji proširuju međusobnu saradnju, od barter ugovora o nabavci iranskih turbina, rezervnih dijelova i opreme za avione, do ugovora o zajedničkoj izgradnji gasovoda.

iranrusijaTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rozalija
1 godina prije

Čime trguju pistacijama i krtolom..

tihobl
1 godina prije

Brazil i Argentina planiraju stvoriti zajedničku valutu sur.

Max
1 godina prije

Na obostranu korist.

goran
1 godina prije

hahahahahahahahahaha ja mislim da ameri kipte od bijesa hahahahahahahaha

Micko
1 godina prije

Čuj priču, 4.6 milijardi dolara. Ne znam da li se netko zafrkava ili ovu vijest stvarno smatra ozbiljnom. Pa toliko se popije pive za turističke sezone u Hrvatskoj. Sad još samo fali vijest o trgovini s Sjevernom Korejom.

Gnostic
1 godina prije

Malo je poznato da je Iran najpouzdaniji saveznik Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI