fbpx

SAD bi trebale da potroše polovinu svog vojnog budžeta na zdravstveni sistem umjesto na rakete

SAD - doktor i vojnik

Pandemija Covid-19 trebalo bi da bude skupni poziv na promjenu ekonomskog sistema koji svake godine troši milijarde na oružje, ali ne može da stvori pristojan zdravstveni sistem, rekao je Perkins.

Perkins je najpoznatiji po svojoj knjizi ‘Ispovijesti ekonomskog udarca’, u kojoj opisuje kako američke korporativne elite pljačkaju druge nacije da bi se obogatile.

Ekonomski sistem koji neposredne koristi stavlja iznad svega ostalog, koji Perkins naziva “ekonomijom smrti”, može biti smrtonosan za obične Amerikance, kao i za ljude u Latinskoj Americi ili Istočnoj Aziji, rekao je u intervjuu. Treba samo pogledati broj smrtnih slučajeva epidemije Covid-19 u SAD da bi se vidio dokaz.

„Naš godišnji vojni budžet je nešto između 600 milijardi i 700 milijardi dolara. Ali upravo smo potrošili oko tri biliona dolara za borbu protiv koronavirusa. Da smo polovinu tog vojnog budžeta potrošili tokom posljednjih 10 godina stvarajući bolji zdravstveni sistem u ovoj zemlji, svi bismo sada bili bolje. Svijet bi bio bolji “, rekao je. Velika mana trenutnog aranžmana je ta što korporacije ne trpe finansijski zbog nanošenja dugoročne štete.

“Na neki se način svodi na pokretačku snagu ‘ekonomije smrti’, a to je da maksimizira kratkoročni profit bez obzira na socijalne ili ekološke troškove”, rekao je Perkins. Promjena jednačine bi zahtijevala promjenu javne politike koja bi podstakla ulaganja u projekte koji imaju dugoročnu javnu korist. Nažalost, prioriteti američke vlade prilično su daleko od tog cilja, sudeći po nabujalom budžetu za odbranu, smatra autor.

“Pedeset četiri procenta od poreza poreskih obveznika u diskrecionom budžetu SAD ide u vojnu industriju. Znate, u osnovi za ubijanje ljudi”, rekao je. “Zamislite da je taj novac ili neki veliki dio tog novca uložen da bi poboljšali život ljudi.” Mogli bismo platiti Raytheon-u i Boston Dinamics-u koji trenutno prave rakete da umjesto toga stvore procese za uklanjanje sve plastike u okeanu!

Broj smrtnih slučajeva koronavirusa samo je jedan od mnogih primjera kako isti ljudi koji tlače slabe vlade svojim uslovnim pozajmicama, korumpiraju dogovore i povremeno orkestriraju državne udare tlače i američku javnost, izjavio je Perkins. “Sistem ekonomskih ubica koji smo pokrenuli za eksploatacije drugih zemalja … sada se proširio po svijetu i vratio se da povrijedimo i sebe”, rekao je.

“To je izuzetno efikasan sistem upotrebe smrti i straha. Strah od ubistva u slučaju stranog predsjednika, ili strah da ćete imati dug do kraja života u slučaju studenata u Sjedinjenim Državama.” Klimatske promjene, nejednakost u prihodima, terorizam, izumiranje vrsta – sve su to “simptomi globalnog ekonomskog sistema koji ne funkcioniše”, rekao je Perkins.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
25 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Žegarni
Gost
Žegarni
11 mjeseci prije

Dobro kaže ovaj Perkins. Više znanstvenoga rada a manje oružja! Šteta da ovakvih glasova razuma nema u Rusiji i Kini. Odnosno ima… odnosno nema više… sada su takvi u kineskim i ruskim kazamatama, ušutkani ili pobijeni. Tako da glasovi razuma jedino još dolaze iz Amerike.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Žegarni

ti se javljaš iz amerike?
jer čini mi se tvoj glas kao razuman.
ako se ne javljaš iz amerike znači da je nerazuman.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
11 mjeseci prije
Reply to  Žegarni

Iz Amerike dolazi samo smrt i…corona….

hiber
Gost
hiber
11 mjeseci prije
Reply to  Žegarni

Sada kada se USA odmiče od petrodolara i svjetske valute Kina će trošiti sve više na naoružanje. Kao i Njemačka i Japan. To im treba da osiguraju unutarnju potrošnju i pad vanjske sigurnosti. Vojna potrošnja će se u USA naprotiv smanjiti a povećati će se ulaganja u infrastrukturu. Rusiju tu ne ubrajam jer vojnu potrošnju financiraju iz energenata čija je cijela pala, a BDP Rusije je tek 50% BDPa od prije pada SSSRa.

Puntamika
Gost
Puntamika
11 mjeseci prije
Reply to  Žegarni

Trebaju potrošiti na oružje, troškove u vezi covida naplatiti drugovima iz kineske komunističke partije, oni su najveći milijarderi.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  Žegarni

Eto, sreca da imamo tebe koji si obisao kazamate u Kini i Rusiji, pa nam mozes iz prve ruke dati svoje iskreno i bezuvjetno tocno misljenje. Nego, na koji to glas razuma mislis da dolazi iz USA? Pompeov, Boltonov ili drugih jastrebova rata? Ili mislis na Trumpov savjet da se primjene sredstva za dezinfekciju oralno i intravenozno. Te glasove razuma stvarno vrijedi poslusati.

neznanje
Gost
neznanje
11 mjeseci prije

Djelomičan odgovor je u emisiji HR:”Doba znanosti”
radio.hrt.hr/aod/je-li-rat-uroen-ljudskoj-vrsti/340364/

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  neznanje

neznanje

Nije. Sve što je postigla, ljudska vrsta je postigla – suradnjom.
Npr mi smo i fizički slabiji i manjeg mozga od neandertalaca…mi smo opstali…njih – nema.
I Vinčanska kultura je tisućama godina postojala i razvijala se bez ratova i bez privilegiranih.
Osim…što bi iz zajednice trebalo udaljavati tipove koji rade probleme: kao Eskimi npr: tip neće u lov, gnjavi tuđe žene itd. Onda ga jednom povedu u lov…accidents happenes…

neznanje
Gost
neznanje
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Na svim nalazištima iz predhistorije i historijskih vremena su nalazi s ratnim povredama. Na nekim mjestima su nalazi cijelih sela sa smrtonosnim povredama lubanje. Malo se zanosiš idejama o rajskoj povijesti rane civilizacije u svijetu bez zagađenja i sl. Agresivno ponašanje prema pripadnicima iste vrste prvi su put primjećena kod čimpanze i genetski se prenosi evolucijskim stablom do današnjeg čovjeka.
Potpuno se slažem da smo sve postigli suradnjom no pitanje je na čemu smo sve to mi surađivali.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije

Ja bih prioritete postavio malo drugačije. Na ubedljivo prvo mesto bih postavio obrazovanje, uzdizanje populacije i po znanju ali i psihološko koje je nemoguće postići u konfuznom okruženju a bez psihološke stabilnosti nema ni pravog fizičkog zdravlja. Sledeće bi bilo takođe vezano za zdravlje populacije ali ne vezano za lečenje već za sprečavanje nastanka bolesti – zdrava hrana, zdravi lekovi, zdravo okruženje. Dakle, zdravstvo kao institucija nije osnovni prioritet. I ovo sadašnje bi moglo “da završi posao” uz dobru organizaciju i racionalno korištenje sretstava. Naravno da bi moglo i da treba da se razvija ali ne treba krpiti rupe već… Pročitaj više »

tuf
Gost
tuf
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Slažem se. Prevencija, a tek onda krpanje ako ništa drugo ne pomogne.
Još bih nadodao da puko upucavanje milijardi dolara u ‘zdravstvo’ (a u praksi čitaj: farmaceutiku) nije nikakva garancija uspjeha i pozitivnih rezultata. U SAD-u se doslovno vrte stotine milijardi dolara u ‘istraživanjima’ raka, no upitno je koliko se novca racionalno i iskreno potrošilo na istraživanja i razvoj, a koliko na provizije i dividende farmaceutskih giganata. I onda vidimo da (u nekim slučajevima) jedna Kuba ima bolje rezultate u liječenju raka od SAD-a.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Ufff, jadni.
Mozda da otvorimo telefonski broj na koji bi pozivom donirali novce za jadnike bez raketa?

čoban
Gost
čoban
11 mjeseci prije

Logično je logično,ali tkoza to mari .Sada je sve jasno da nije jasno kako to uspijeva na štetu cile populacije .Nije važno kako je gdje u svijetu ,kako u kojoj državi ,jasno je da se u smrt ulaže ,kako je ona tako i tako neminovna ,ne može se izbječi zašto to onda ubrzati .

Brave new world
Gost
Brave new world
11 mjeseci prije

“Rekao je Perkins” kaže novinar, a ni riječi o tome tko je taj Perkins i čime se bavi!
Pa valjda postoji neki udžbenik novinarstva gdje je lekcija kako se započinje novinski članak Filipoviću…

Makaran
Gost
Makaran
11 mjeseci prije

Nije ‘Ispovijesti ekonomskog udarca’ nego Ispovjesti ekonomskog ubice. Toliko o kredibilnosti…

Weteran
Gost
Weteran
11 mjeseci prije

Vojna (ratna) industrija je Glavni Motor civilizacije!

Jomla
Gost
Jomla
11 mjeseci prije
Reply to  Weteran

Glavni Motor civilizacije je POHLEPA! (A kakvi su to mentalni sklopovi, ne može nikakva psihijatrija razjasniti.)

Puntamika
Gost
Puntamika
11 mjeseci prije
Reply to  Jomla

“kakvi su to mentalni sklopovi”

Egocentrični, svaki čovjek živi za sebe. To je normalno.

cro crv
Gost
cro crv
11 mjeseci prije

Evo mene opet KAZEM ZASTO DA OCUTIM TU CINJENICU A JA JE MORAM RECI VAMA NO IDEMO REDOM.OVAKO IL ONAKO TREBA RECI DA AMERIKA M0RA PRVO I OSNOVNO DA BI OPSTALA I UOPSTE OSTALA SILA DA SE IZOLIRA OD SVIH PROBLEMA STA TISTE IZRAEL sta ima problema sa komsijama susjedima oko sebe nek smanje apetite za tudjim teritorijama SVI ZNAMO KOLIKO SAMA USA drzava DAVA PARA JEVREJSKOJ DRZAVI gotovo svake godine od same ideje do realizacije stvaranja ideje A SAD POSTOJI I TU PROBLEM I KVAKA BILO KOJa americka administracija nece zatraziti taj duG ta sredstva natrag pa onda i… Pročitaj više »

Rusofil
Gost
Rusofil
11 mjeseci prije

A rusija ništa? Rusija bi se isto mogla odreći 50% vojnog budžeta i uvesti asfalt, vodovod i kanalizaciju svojim građanima

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
11 mjeseci prije
Reply to  Rusofil

Ne mogu, jer bi se po tom novom asfaltu posle vozili američki tenkovi i njihovi pedheri u vojničkim odorama….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
11 mjeseci prije

Virus je američko-kineski. Gates je ulagao ogromne pare u laboratorije Wuhana i tjesno sudelovao sa kineskom vladom. Čak je bio izabran u u kinesku akademiju za inženiring odn. Chinese Academy of Engineering. O tome vam mediji neče pričati. Čudim se, da Logično tih činjenica nikad ne pomene. Ima toga još dosta, kako je bio Bill Gates i joše neki bogati Amerikanci povezan sa prikrivenim kineskim laboratorijima za izradu virusa za biološko ratovanje. Gatesa je i pandemiju ovog virusa pričao več 2015, a prije dve godine uplačivao je donacije za stvaranje cjepiva, iako virus još nije bio aktivan odnosno razpršen iz… Pročitaj više »

nema pare
Gost
nema pare
11 mjeseci prije

sueddeutsche.de/gesundheit/gesundheit-kanzlerin-fuer-corona-impfstoff-fehlen-8-milliarden-euro-dpa.urn-newsml-dpa-com

D-B
Gost
D-B
11 mjeseci prije

Ameri su najvece zlo koje je moglo da nam se desi u povjesti covjecanstva !

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Čovjek ima potpuno pravo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik