Sjedinjene Američke Države označile Vijetnam i Švicarsku kao ”manipulatore valutama,” među državama koje su stavljene na poseban popis nalaze se Indija i Kina

Sjedinjene Americke Drzave
9 komentara

Američko Ministarstvo financija proglasilo je Vijetnam i Švicarsku “manipulatorima valutama”, dok je na svoj “popis praćenja” smjestilo Kinu, Indiju i nekoliko drugih zemalja.

“Odjel Riznice poduzeo je danas snažan korak kako bi osigurao ekonomski rast i nove mogućnosti za američke djelatnike i tvrtke,” rekao je tajnik Steven Mnuchin u srijedu, predstavljajući izvještaj odjela o “manipulatorima”.

”Riznica će pratiti svoje nalaze u vezi s Vijetnamom i Švicarskom, kako bi radila na uklanjanju praksi koje stvaraju nepravedne prednosti stranim konkurentima.”

Ovi potezi daju zeleno svjetlo za dodatne mjere predviđene Zakonom o trgovini i konkurentnosti Omnibusa iz 1988. godine, uključujući pozive na bilateralne razgovore između SAD-a i zemalja “manipulatora”, kao i žalbu Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Oznake “manipulator valutama” temelje se na tri kriterija; suficit u trgovini s SAD-om veći od 20 milijardi dolara, višak na tekućem računu veći od dva posto BDP-a, valutna intervencija veća od dva posto BDP-a.

Švicarska i Vijetnam ispunjavaju sve te kriterije, a potonji se može pohvaliti trgovinskim suficitom od nevjerojatnih 57 milijardi dolara, što je pokrenulo ponavljajuće optužbe Washingtona za namjerno podcjenjivanje valute. Švicarska, koja je dodana na popis za praćenje u siječnju, već je reagirala na imenovanje švicarskom Narodnom bankom, obećavši da će nastaviti svoju agresivnu monetarnu politiku bez obzira na američki pritisak. Osim toga, službenici su izjavili da se Švicarska “ne upušta ni u kakav oblik manipulacije valutama.”

Kina, koja je prošlog kolovoza proglašena “manipulatorom valutama,” usred žestokog trgovinskog rata sa SAD-om, nalazi se na mnogim posebnim evidencijama Sjedinjenih Država. Oznaka Pekinga, iza koje nije stajao MMF, povučena je početkom ove godine, nekoliko dana prije nego što je postigla trgovinski dogovor s Washingtonom.

Indija, koja je prethodno bila optužena za “sumnjivu deviznu politiku,” ali je prošle godine uklonjena s popisa, ponovno je stavljena na popis ove godine. Riznica je pozvala New Delhi na “ograničavanje svojih deviznih intervencija” i na dodatno otvaranje svog gospodarstva “stranim ulagačima.”

MMFSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
... ....
3 godine prije

Ha-ha

Max
3 godine prije

Oni manipuliraju i nitko drugi.

Puž
3 godine prije

Opako!! Sad mi je još draže da sam odlučio dio ušteđene love imati u švicarcima…

3 godine prije zadnji put uredio Puž
JumpingJackFlash
3 godine prije

Je li ono Švicarska ima instituciju zvanu nešto kao “Savezne zalihe” koja štampa zelembaće iz ničega? Pa kad se npr. neki plemenski poglavar u Afganistanu usudi tvrditi da ti zelembaći nemaju nikakvu vrijednost, i da on hoće prodavati svoje smeđe makove pogače (od kojih se rade “kolačići” zvani “Brown Sugar”, “China Girl” ili “Golden Brown”) za EUR-one ili juane, jel’ mu onda Švicarska pošalje svoju avijaciju da mu malkice izbombardira sinovljeve svatove i poubija pola familije…
Zbilja su pokvarenjaci ti “Švicarci”! Srećom pa imamo Jenkije koji se bore da imamo pravdu, demokraciju i sigurnu dostavu afganistanskog “horsa” po cijelom svijetu!

Bosanac
3 godine prije

To bi moglo da znači da se s te dvije države naviše tale (prave pos’o ispod žita) tim istim valutama.

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
onaj najve... Dalton
3 godine prije

En ti sve vide šta nebo držu…
Ni u švercu valutama nismo prvi!

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
HEKPCT
3 godine prije

S obzirom na pad vrijednosti dolara čini se da ta vojna snaga također kopni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI