fbpx

Tehnološki giganti isisavaju energiju iz Irske

Irska

Big Tech data centri mogu da troše energije kao i veliki gradovi, ali industrija takođe predvodi u isticanju važnosti ekologije, što bi za Irsku moglo biti blagodat.

Kao zemlja sa jednom od najnižih stopa poreza na dobit na svijetu, Irska je uvijek bila središte za Big Tech. U stvari, njeni takozvani Silicon Docks ugošćuju mnoga najveća imena tehnološke industrije, uključujući Google, Microsoft, Amazon, Facebook i mnoga druga. Big Tech atraktivnosti u zemlji, međutim, takođe su dovela do svojevrsne raskrsnice. Kako sve više i više vodećih svjetskih tehnoloških kompanija udvostručuje svoje poslovanje u Irskoj, Dublin je primoran da bira između svojih klimatskih ambicija i ulaganja ovih gigantskih firmi.

Posljednjih godina, tehnološka velika četvorka započela je izgradnju masivnih centara podataka na ostrvskoj državi. I dok je to sa finansijske tačke gledišta bilo sjajno za zemlju, ona se oslanja na svoju energetsku infrastrukturu i svoj otisak ugljenika šalje na nove visine. Iako to nije bez koristi. U okviru velike četvorke otvoreno je hiljade radnih mjesta i u irsku ekonomiju je ubrizgano nebrojeno novca. A sada još jedna nova tehnološka zvijezda u nastajanju želi da uskoči.

TikTok je nedavno najavio da će uložiti čak 500 miliona dolara za izgradnju svog prvog evropskog centra podataka u Irskoj. Data centar bi trebalo da bude završen i proradi do 2022. godine, a predviđa se da će stvoriti stotine radnih mjesta.

„Odluka TikToka da osnuje svoj prvi evropski centar za podatke u Irskoj, što predstavlja značajnu investiciju kompanije ovdje, veoma je dobrodošla“, rekao je izvršni direktor IDA Ireland Martin Shanahan, dodajući da „Slijedeći uspostavljanje EMEA Trust & Safety Hub u Dablinu početkom godine, to pozicionira Irsku kao važnu lokaciju u globalnom poslovanju kompanije. “

Ali šta će još jedan masivni centar podataka značiti za planove za čistu energiju u zemlji?

Prema izvještaju irskog operatora mreže, Eir Grid, neki od ovih gigantskih data centara mogu da potroše toliko energije kao i čitavi gradovi. U izvještaju se dalje pominje da bi samo centri podataka mogli da čine skoro 30 procenata cjelokupne irske potrošnje energije do 2028. godine.

Da stvar bude još gora, neki operateri data centara oslanjaju se na postrojenja za proizvodnju gasa na lokaciji, koja sagorjevaju fosilna goriva, zbog nedostatka kapaciteta u lokalnoj električnoj mreži.

Međutim, ova zagonetka nije bez svjetla na kraju tunela. Procvat data centara u Irskoj podstakao je potražnju i ulaganja – za zelenija rješenja. Facebook, Microsoft, Amazon i Google preuzeli su visoke obaveze emisije štetnih gasova, stavljajući veliku metu na svoja leđa. Microsoft se, na primjer, obavezao da će u narednih deset godina postati neutralni prema ugljeniku. I drugi giganti su iznijeli slične tvrdnje. To znači da sat otkucava kako bi se izgradila – ili kupila – infrastruktura potrebna za održavanje ekološki prihvatljivim njihovih centara podataka.

Amazon i Facebook vode ovu inicijativu u Irskoj, potpisujući sporazume visokog profila za izgradnju velikih projekata obnovljivih izvora u zemlji za napajanje njihovih centara podataka.

Amazon je sa svoje strane na putu da udvostruči obnovljive kapacitete u Irskoj novim ugovorom o izgradnji vjetroparka Co Galway od 115 megavata u mjestu Ardderroo. Ovaj novi projekat pridružit će se vjetroparku Esk, Co Cork, koji treba da počne sa radom sljedećeg mjeseca, i projektu Meenbog, Co Donegal, koji će se pojaviti početkom 2022. godine. Facebook je takođe upravo obezbjedio novi posao sa kompanijom Brookfield Renevable Partners za izgradnju i kupovinu energije iz vjetroparka u Tipperariu. Ovaj sporazum je plus Facebooku koji povećava broj kupovina obnovljivih izvora energije, koji ukupno iznose 805 megavata širom svijeta, ali prvenstveno u Sjedinjenim Državama.

Uzimajući u obzir koliko energije Big Tech koristi u Irskoj, ovi aranžmani će igrati ključnu ulogu u rastu obnovljive energije u zemlji. Napokon, to se već događa na Tajvanu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bigbig
Gost
Bigbig
5 mjeseci prije

“ i svoj otisak ugljenika šalje na nove visine.” Sta ovo znaci?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
5 mjeseci prije
Reply to  Bigbig

Otisak je izračunata količina CO2 koja prilikom pretvaranja kemijske energije u toplinsku odnosno kao produkt izgaranja odlazi u atmosferu.
To su činjenice, ali da to znatnije utiče na klimu je prevara.

Bimbond
Gost
Bimbond
5 mjeseci prije
Reply to  Bigbig

ugljenik što je to selo u serviji?

nessy
Gost
nessy
5 mjeseci prije
Reply to  Bimbond

Nije, nije selo u Srbiji, to je jedan mali, ali vazan rezanj mozga, koji kod nekih ljudi zakrzlja, pa postavljaju idiotska pitanja, najcesce, sa bezrazlozno nacionalistickim nabojem.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
5 mjeseci prije

Ako Irska još subvencionira vjetroelektrane kao Htvatska onda će osim energije iz Irske biti isisan i novac.
U Hrvatskoj su se subvencionirale vjetroelektrane tako da se država obavezala otkupljivati struju od vjetroelektrana na 15 godina što znači sigurni povrat investicije investitorima što plaćaju svi građani po svakom kilovatu potrošene struje koja im se obračuna. Tako imamo seljane kojima se vrte pale vjetrenjača iznad njihovih glava i dobili su izbetoniranu prirodu da bi sve to ekstra plaćali kako bi u konačnici novac bio isisan iz uže i šire zajednice odnosno države Hrvatske.
Vrlo jednostavna prevara koja samo govori o razini svijesti hrvatskih ovaca.

nessy
Gost
nessy
5 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Ako Irska stvarno zeli uloziti u obnovljive izvore, pogotovo, vjetroelektrane, uvijek im mozemo posuditi “Kraljicu Knina”, i njezinu prekogranicnu razbojnicku ekipu. Pare ce biti utrosene, pametno naravno, a vjetroelektrane nece nagrdjivati krajolik. Win-win, zar ne? Naravno, kad joj prodje uvjetna kazna, koju ce dobiti, za ovo sto je pokusala. Za pokusaj pljacke drzave na ovakvom nivou (500.000.000e kroz 25 godina), u USA vjerojatno vise ne bi vidjela sunce. Osim na slici.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
5 mjeseci prije

Čitao sam nedavno podatak da u Njemačkoj već danas “data centri” troše struje kao tri grada Berlina. to znači kao 10 milijuna stanovnika ili oko 12% njemačke potrošnje struje. A trend je da se to u skoroj budućnosti uvođenjem “interneta stvari” višestruko uveća.

Postavlja se sad pitanje hoćemo li ukoro većinu struje morati proizvoditi za opskrbljivanje “data centara” a na uštrb stanovništva? I hoćemo li uopće imati dovoljno izvora energije ako se “Skynet” nastavi tako eksponencijalno širiti? I na kraju, čemu uopće služe ti mastodontski centri podataka? Kakve to podatke sadrže, zašto se koriste i tko ih kontrolira?

5G mreža se ne gradi da bi se prenosili naši telefonski razgovori i internet promet. Postojeća infrastruktura je više nego dovoljna. Grade se da bi prenosili ogromne količine informacija iz stotina milijuna nadzornih kamera i uređaja koje su već instalirane ili će se uskoro instalirati u svijetu. Samo Kina namjerava u slijedećih 5-6 godina imati oko 650 milijuna nadzornih kamera. Jednu na svaka dva stanovnika. Podaci s njih idu upravo u takve data centre. Što se s njima radi? Zašto? I da li je cijeli taj globalni sustav uopće još pod ljudskom kontrolom? Sve su to pitanja na koja nemamo odgovor.

Kihot
Gost
Kihot
5 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Sto ako…je istina luđa od najluđeg SF filma? a sigurno je. Što/tko je ispod leda antartike? upravlja li taj entitet tijekom ponovnog razvoja globalne civilizacije nakon uništenja prošle prije 10000 godina. I može li nas opet spasiti asteroid? A možda je netko opalio i srušio umjetni satelit/mjesec koji je kruzio oko zemlje da bi unistio zlo? Tarkh Perunovic, Sveti Đuro opali mačem, a zmija, zmaj, hidra samo preseli u zaštićen server i opet ispočetka. Hahahaha. 🙁 Vede? Samo tipkam bezveze pod pauzom promatrajuci svijet koji je totalno poludio…

nessy
Gost
nessy
5 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Vidi se.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik