Trgovina između Rusije i Indije se više nego udvostručila

Trgovina Rusija Indija
1 komentar

Trgovinski promet između Indije i Rusije ove godine je porastao za skoro 120 posto, prema riječima pomoćnika ruskog predsjednika Jurija Ušakova.

„Naši odnosi se aktivno razvijaju, trgovina je takođe značajno porasla s povećanjem zaliha ruske nafte, uglja i đubriva“, rekao je visoki zvaničnik novinarima uoči sastanka Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u uzbekistanskom gradu Samarkandu 15.- 16. septembra.

Prema riječima Ušakova, dvije zemlje trenutno rade na bilateralnim mjerama za proširenje upotrebe nacionalnih valuta, rublje i rupija, u međusobnim obračunima.

Prošlog mjeseca, indijski ambasador u Moskvi Pavan Kapoor također je primijetio da je trgovinski promet Rusije i Indije posljednjih mjeseci rastao i po obimu i po obimu. On je dodao da su kompanije u obje zemlje radile na prevazilaženju prepreka bližoj saradnji koje predstavljaju sankcije.

Moskva i Nju Delhi su navodno razgovarali o međusobnom prihvatanju ruskih Mir i indijskih RuPay platnih kartica, kao i o opcijama za implementaciju usluga međusobnog međubankarskog transfera: indijski Unified Payments Interface (UPI) i SPFS, ruska alternativa SWIFT-u.

Indija je pojačala kupovinu ruske sirove nafte u posljednjih šest mjeseci, dok su SAD u više navrata pozivale New Delhi da podrži ograničenje cijena ruske nafte. Međutim, Indija se oklijevala pridružiti zapadnim sankcijama Moskvi, stavljajući domaću energetsku sigurnost iznad geopolitičkih sukoba.

IndijaPorastrusijaTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Logično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI