Zapadni politički sistem ne dovodi pametne ljude na vrh

Rusija i EU - Prirodni plin
16 komentara

Rusija ne vidi apsolutno nikakvog smisla u trenutnoj politici EU odustajanja od isporuka ruskih energenata, posebno gasa, rekao je predsjednik Vladimir Putin na forumu Ruske energetske sedmice u srijedu. Dodao je da “moderni politički sistem na Zapadu očigledno ponekad ne dovodi najpametnije ljude na vrh.”

Govoreći o pitanju izvoza ruskog gasa u Evropu, on je ukazao na, kako je rekao, nedostatak zdravog razuma u nekim evropskim prestonicama.

“Ne postoji razumno objašnjenje zašto bi se neke evropske ekonomije, uključujući i njemačku, trebale tako ponašati”, rekao je predsjednik, osvrćući se na situaciju na evropskom energetskom tržištu. On je nazvao “iznenađujućim” to što evropske nacije nisu zahtijevale da Kijev ponovo otvori jedan od ruskih gasovoda koji ide kroz Ukrajinu nakon što je zatvoren.

Ukrajina je još u maju zaustavila tranzit ruskog gasa duž jedne od ruta koje prolaze kroz njenu teritoriju, uz obrazloženje da je izgubila kontrolu nad jednom od gasnih kompresorskih stanica. Stanica o kojoj je riječ nalazi se u Luganskoj Narodnoj Republici, koja je prošle godine glasala za priključenje Rusiji.

Ukrajinski operater naftovoda je tvrdio da su ruske snage koje kontrolišu kompresorsku stanicu na neki način „ometale“ njene tehničke procese i zatvorile njen deo linije. Moskva je odbacila optužbe i upozorila da se ruski izvoz gasa ne može efektivno preusmeriti na druge gasovode kako bi se nadoknadilo zatvaranje.

Kijev je u julu rekao da bi mogao potpuno prekinuti isporuke ruskog gasa Evropi jer ne namerava da obnovi tranzitni sporazum sa Moskvom. “Vjerujem da do zime 2024. Evropi uopće neće trebati ruski gas”, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko za Politico.

Sporazum o tranzitu iz 2019. omogućava Rusiji da izvozi oko 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Ukrajine do kraja 2024. Trećina ove količine trebalo je da stigne u Evropu putem gasovoda koji je Kijev već prekinuo.

„Evropa je mogla samo da kaže: ‘Otvorite ovu rutu sada. To nam je potrebno da podržimo našu ekonomiju. Ali ne”, rekao je Putin komentarišući akcije Kijeva. Sličan pristup se mogao koristiti kada je Poljska raskinula ugovor o snabdijevanju s Rusijom prije isteka njegovog roka 2022. godine. Varšava je odbila zahtjev Moskve za plaćanje u rubljama u maju 2022. i počela je koristiti svoj dio gasovoda Jamal-Evropa za pumpanje uskladištenog gasa iz Njemačke.

Gasovod Jamal-Evropa, koji povezuje evropske kupce sa poljima prirodnog gasa na severu Rusije, nekada je prenosio skoro polovinu gaspromovih isporuka gasa na zapad. Moskva je u više navrata izjavljivala da je spremna ponovo pokrenuti isporuku prirodnog gasa u EU ovom rutom, dodajući da su isporuke obustavljene pre svega iz političkih razloga.

Njemačka je možda ukazala na činjenicu da je najveći donator zajedničkog budžeta EU, dok je Poljska najveći primalac sredstava EU, rekao je Putin, dodajući da je Berlin možda rekao Varšavi da “ne grize ruku koja vas hrani” .

Nemačka vlada je takođe mogla da odobri korišćenje ruskog gasovoda Severni tok 2, naveo je ruski lider. Jedan od dva niza cjevovoda ostao je u funkciji nakon serije podvodnih eksplozija koje su uništile ostala tri niza Sjevernog toka i Sjevernog toka 2.

“Sjeverni tok 2 je direktna [ruta] za Njemačku”, rekao je Putin, dodajući da je mogao “isporučiti 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje”. Umjesto toga, Njemačka se „odlučuje da koristi [gas] sa 30% premije i ne koristi naš energetski resurs. To je njihov izbor”, dodao je predsjednik.

gasPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ukratko
4 mjeseci prije

Stvarno,
Putin ne shvaca zasto su ameri slali pomoć CCCP I ginuli u europi !!???

hiber
4 mjeseci prije

Gazprom je doved pred stečaj, a sve su krivi kupci. 🤣🤣🤣Ne samo da je plin masno plaćan, nego je Putin dodao i političku cijenu. Sada je pred istom dilemom i Quatar. I oni bi obustavili plin Europi ako Izrael ne odustane od Gaze. Međitim, nakon Gazproma teško.

Sto n
4 mjeseci prije

mogli bi čhibera uskoro ugledat na nekoj poziciji EU. Sudeči o pameti visoko bi kotiro

noppo
4 mjeseci prije

Brisel je mijesto, kde je korupcija (ili lobiranje politički korektno ako želite) kod kuče. Tamo priča samo novac. Ne trebaju im pametni ljudi koji postave pitanja, i nemaju sa druge strane takvi i ništa za reči. Zato nije nikakvo iznenađenje ta tamo nema pameti.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Guten Morgen !!! UVOZI !!! UVIJEK SU !!

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Kijev je u julu rekao da bi mogao potpuno prekinuti isporuke ruskog gasa Evropi jer ne namerava da obnovi tranzitni sporazum sa Moskvom”
😄😄

E, stari. Ali ima nas koji imamo dobro pamćenje.

Rekli su to Rusi pred godinu dana. Nema produljenja ugovora kad istekne.

Ovo što sad Putin priča je čista za.je.bancija.
EU se ruši sa vrhova država.
Državni udar.

Evropljani mekeću.

na ti ga
4 mjeseci prije

Pametni[ na vrhu] da vode nekoga.(sic ???) Toga više nema ni u stripovima futurističke temmatike. Pogledajte tko je na TV i web portalima- podučava i prodiče uzorito narodnim masama (nogometaši,modelinzi,chifovi kuharica,influenceri(?) junaci reality papazanija,instant intelektualci..)
uZoritni Plentaković ( foršpajz hrvaske vlade) eto brani šampleraj i vrit-mimo donošenja zakona o izborima sa “prcem unapred” i napreže svu svoju pamet da dokaže pametnim HDZovićima kako je zločest nepametni konfirmator koji na je neposlušan . Zorni primjer kako na čelo naroda ustoličuju se ne-sposobni 3D isprintani NEpametnjakovići koji vode pametne (ako ih još ima)

tatamata
4 mjeseci prije

to su strucnjaci obuzeti ko ce komu uvaliti u gepek ,uz zagarantirano radmo mjesto i placicu ,,,i sad da jos razmisljaju o energetskoj situaciji ,,,,nepotrebno naprezanje sad kad imaju senilnog Joa, shvaba i globaliste

Drago
4 mjeseci prije

A koga da dovedu? U EU parlamentu sve coban do cobana ,u USA kongresu sve narkic do narkica,.E moj narode glup s ko kur.c

Janko
4 mjeseci prije

U Evropsko komisiji(vladi) sjedi Šuica,pa ta nebi mogla biti niti blagajnia na dubrovačkim zidinama,ali je zaslužni kadar Plenkovića

MNK
4 mjeseci prije

Dobro da u mongolorusiji je suprotno 😀

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI