150. dan rusko-ukrajinskog rata

Rat u Ukrajini
40 komentara

Dana 9. srpnja, najtiražnije britanske novine, Daily Mail, ustvrdile su da ukrajinski dužnosnici vjeruju da Ukrajina “trpi više od 20.000 žrtava mjesečno;” i, trenutno: “200 vojnika je ubijeno i 800 ranjeno dnevno.” Štoviše, postojali su: “strahovi da se stvarni razmjeri gubitaka podcjenjuju.”

Ovaj broj žrtava poklapa se s izvješćem Axiosa od 15. lipnja u kojem se citira glavni ukrajinski pregovarač i glavni savjetnik Zelenskog, David Arakhamia, koji kaže:

“Do 1000 ukrajinskih vojnika bude ubijeno i ranjeno svaki dan u regiji Donbass u istočnoj Ukrajini, s 200 do 500 ubijenih u prosjeku i mnogo više ranjenih…”

Sredinom lipnja, upitan o dnevnom ukrajinskom izvješću o žrtvama od 100 ubijenih i 300 ranjenih, predsjedavajući JCS-a general Milley rekao je da su takve brojke “u okvirima naših procjena”. Milley nije želio precizirati je li ovo loša procjena.

Arahamijin stidljivi limiter bio je “u Donbasu”. Borbe se vode i sjeverno i jugozapadno od Donbasa; dok ruske rakete nanose žrtve diljem Ukrajine.

Ipak, članci Axiosa i Daily Maila primjeri su kako istina o ukrajinskim žrtvama promiče cenzoru. Ova istina potvrđuje ruske procjene. Sredinom srpnja glasnogovornik ruske savezničke Republike Donjeck procijenio je ukrajinske gubitke na: 50.000 mrtvih, 150.000 ranjenih.

Ovaj broj žrtava je uvjerljiv s obzirom na to da samo jedan protivnik u ovom ratu posjeduje mornaricu, dok ratište obuhvaća 2700 kilometara obale Crnog mora. Ukrajinska mornarica nije preživjela prvi dan. Rusi su izgubili dva broda.

Ovaj broj žrtava je uvjerljiv s obzirom na to da samo jedan protivnik ima zračne snage; a to je zrakoplovstvo drugo najmoćnije u svijetu. Glavnih 14 ukrajinskih zračnih baza bilo je među 800 ciljeva izbrisanih prvog dana. Rusi su dosad uništili 16 zračnih baza i 260 zrakoplova. Gubici ruskih zrakoplova ostaju zataškani, ali teško da mogu predstavljati i ogrebotinu na njihovom inventaru spremnih za borbu od 1100 borbenih zrakoplova i 137 strateških bombardera.

Dok se Rusi mogu pohvaliti nizom preciznog streljiva koje se lansira iz zraka, krstareće rakete Kalibr njihovo su oružje po izboru. Najrasprostranjeniji Kalibr, 3M-54, ima 7-metarski cjevasti okvir i turbomlazni motor. 3M-54s leti brzinom od 0,8 Macha, ali ubrzava do 3 Macha prije sudara. 3M-54 također se mogu lansirati s brodova ili podmornica; i može pogoditi zgrade udaljene 1500 kilometara bojevim glavama od 450 kilograma. Kalibri su raznijeli stotine ukrajinskih skladišta streljiva, vojnih baraka itd.

Međutim, haubice, a ne projektili, žetelac su ovoga rata. Dok je topništvo bilo ”kralj bitke” još od Napoleona, Rusko-ukrajinski rat predstavlja povijesno vjenčanje haubica i bespilotnih letjelica.

Ruske topničke granate Krasnopal (obično ispaljene iz oklopnih samohodnih MSTA haubica od 152 mm) laserski su navođene na svoje mete bespilotnim letjelicama koje lebde. Krasnopali potpomognuti raketama mogu pogoditi stacionarne borbene tenkove 40 kilometara od lansiranja. Njihove bojeve glave od 7 kilograma raketiraju se ravno na njihov plijen, jamčeći probijanje oklopa.

Iako su Krasnopali uništili stotine vojnih vozila, ni oni nisu glavni udovici ovog rata. Ta čast pripada starim granatama od 152 mm u kombinaciji sa skromnim dronovima Orlan-10.

Možda najosnovniji od 30 dronova ruske proizvodnje, Orlan-10 koristi klipni motor na benzin za pogon aviona s jednim propelerom i rasponom krila od 2 metra. Orlan-10 oslanjaju se na katapulte s gumenom vrpcom za lansiranje i padobrane za slijetanje. Orlan-10 imaju maloprodajne GPS sustave proizvedene u SAD-u i gotove Canonove kamere. Ipak, Orlan-10 ostaju u zraku 16 sati na visinama od 5 kilometara dok signaliziraju podatke u stvarnom vremenu komunikacijskim čvorištima udaljenim 600 kilometara.

Tipične “borbe” na prvoj crti sastoje se od Orlana-10 koji emitiraju video ukrajinskih trupa natrag u ruske komunikacijske čvorove koji se zatim radio koordiniraju na baterije četiriju MSTA haubica. MSTA-ovi zatim udaraju na vatrene položaje do 25 kilometara od uočenih Ukrajinaca. Unutar jedne minute MSTA-ovi istovremeno ispaljuju po 6 granata prije nego što se odvezu kako bi izbjegli topništvo. Svaki metak nosi šrapnel ili zapaljivu bombu od 45 kilograma. Ruska informativna agencija nedavno je ispričala dan u kojem se dogodilo 157 takvih “bitki”. Rusi su imali nula gubitaka.

Oko 150. dana, Rusija tvrdi da je uništila: 4.141 borbenih tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila; 4.453 ne-oklopna vojna vozila; 3.176 topničkih oruđa i minobacača; 762 višecijevna lansirna raketna sustava; 1.589 dronova; 144 helikoptera; i 357 protuzračnih sustava.

Ovaj broj jednak je svoj opremi koju je ukrajinska vojska unijela u ovaj rat. Isto se može reći i za razaranje ukrajinskog zrakoplovstva i mornarice. Bez NATO-ovih darova, Ukrajinci bi bacali kamenje.

Na početku rata ukrajinski generali zapovijedali su s 250 000 vojnika. Žrtve se sada približavaju ovoj količini. Milijun novih vojnika je uvršteno u službu, a planira se angažirati još 2 milijuna. Svi vojno sposobni muškarci u dobi od 18 do 60 godina sposobni su za vojsku. Policajci obilaze plaže i parkove u potrazi za onima koji izbjegavaju regrutaciju. Svećenici se žale na policajce koji vrebaju ispred crkvenih vrata nakon nedjeljne mise. Jednonoćno pretresanje kijevskih barova dovelo je do hvatanja 300 dezertera.

Iz svojih silosa ukrajinske mandarine pršte halucinantno bombastično. Dana 18. srpnja ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba odbio je mirovne pregovore sve dok “Rusi ne budu poraženi na bojnom polju”. Sljedeći dan zamjenik ministra obrane Volodymyr Havrylov obećao je potopiti rusku Crnomorsku flotu i ponovno zauzeti Krim.

Ukrajinska vlada u potpunosti ovisi o stranim, prvenstveno američkim fondovima. Ukrajinska vlada zabranila je 16 političkih stranaka, uključujući glavnu oporbenu stranku; i nacionalizirali medije u zemlji. Čini se da ukrajinska vlada jako želi dati milijune Ukrajinaca u sječu drva. Naravno, ovo više nije “ukrajinska” vlada. Ovo je podružnica Bidenove administracije i čini kolosalne zločine protiv čovječnosti.

Autor: William Walter Kay
analizaRatrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
opančar
1 godina prije

točno u sridu.

Probuđeni
1 godina prije

Rusija je neposredno nakon napada poručila Turskoj da nije odgovorna za napad. Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov jučer je priznao da Rusija jest odgovorna za napad, ali je rekao da je meta napala bila vojna infrastruktura i da neće utjecati na izvoz žitarica iz tog ključnog lučkog grada.

hogar strašni
1 godina prije

slijedeća faza prema završetku rata bi bila masovna predaja ukrajinskih snaga. Da ti dečki spase život jer u protivnom idu u sigurnu smrt. A Ukrajina ionako više ne postoji.

Mölltaler
1 godina prije

Odmah je bilo jasno da će nato voditi rat do posljednjeg ukrajinca. Šteta tih ljudi prisilno mobiliziranih.
To je jako dobar primjer šta se događa ako se na vrijeme ne digne pobuna protiv zla. Masovna smrt.

Benty20
1 godina prije

“Svi vojno sposobni muškarci u dobi od 18 do 60 godina sposobni su za vojsku. Policajci obilaze plaže i parkove u potrazi za onima koji izbjegavaju regrutaciju.”
S obzirom na prijateljske i savezničke odnose s Hrvatskom, pretpostavljam da će Hrvatska policija pomoći u hvatanju Ukrajinaca koji su se, eto malo sklonili od rata i potražili utočište negdje na hrvatskom Jadranu i koji se sad razmeću kupujući nekretnine po obali i šepure u svojim luksuznim automobilima! Na žalost, ovaj se rat stvarno pretvara u rat do posljednjeg Ukrajinca…

Kolo
1 godina prije

Zelenski je najopasniji covjek na svijetu. Svaki dan Rusiji prijeti.

Josip
1 godina prije

Rusi trebaju dovršiti posao i očistiti Ukrajinu od fašističke okupacije Zelenskog čiju prljavu igru s Amerikom plaća ukrajinski narod. Za ono što je radio sa svojom Azov skupinom kriminalaca na istoku Ukrajine biti će sretan ako ga ne zatekne smrtna kazna. A EU se uključila na stranu fašista kao i za vrijeme Hitlera tako da je i za čelnike EU potrebno otvoriti sudske procese. Posebno za Ursulu koja je napravila nezapamćenu štetu projektu EU što s cjepivima što s Ukrajinom.

Mölltaler
1 godina prije

“Ne samo da ruski sistemi protivvazdušne odbrane veoma efikasno presreću američke MLRS projektile, već su najmanje četiri sistema već uništena. Negiranje ovih činjenica je veoma sumnjivo. Nije ni čudo što su akcije Lockheed Martina, koji proizvodi HIMARS, jako potonule nakon objavljivanja propusta njegovog proizvoda.”

„Da bi nekako spasila situaciju i obuzdala pad akcija, američka komanda je dala zvaničnu izjavu uveravajući potencijalne kupce da navodno nijedna instalacija nije pogođena.”

Dionice Lockheed Martin-a koje su inače rasle od 24.2. padaju zadnjih 10-ak dana nakon što su rusi počeli razvaljivati toliko hvaljene himarse.

tihobl
1 godina prije

Pogrijesio je – svi muskarci do 70 godina i zene do 60 idu na front.
Zelenski je digao strosnu granicu kako bi mogao poslati penzionere da zaustavr rusko napredovanje. Oni su stari i ne mogu brzo bjezati.

Lucija, prva
1 godina prije

Kalibr…”ubrzava do 3 Macha prije sudara”.
Budući da sustavi proračunavaju putanje,ovo je jako bitna stvar.

Nabrojani uništeni sustavi nisu onima kojima je Ukrajina ušla u rat, barem javno, nego – dvostruko veći.

Dalje, naravno da se u ratu mora kontrolirati političke stranke. To nije problem.
Problem je što je Zelenski rastjerao i pohapsio prije ratnog stanja.
Godinama prije.

Robert
1 godina prije

Kanal na YouTube Po imenu TRIBUNTIMUR daje najnovije video , ruske pobjede. Na indonezijskom jeziku. Amerikanci i Nijemci placaju za svakog ubijenog Rusa a u stvarnosti Rusi rokaju ove njemacko-americke ovce. Tko ima imalo pameti od Ukrajinaca bi presao na rusku stranu.

Lucija, prva
1 godina prije

Evo zadnjih događanja: A, zaustavljena kontraofanziva. 🙂Potopljena dva čamca s diverzantima na Dnjepru. Osim toga: “…krstarećim raketama morskog baziranja uništeno je skladište sa američkom municijom za višecevne raketne bacače „Himars“ i haubice M777 u Hmeljnickoj oblasti. Ruska operativno-taktička avijacija, zajedno sa raketnim snagama i artiljerijom, uništili su proteklog dana radar za osvetljavanje i navođenje raketnog kompleksa S-300, četiri skladišta oružja i šest komandnih centara ukrajinske vojske. Avijacija je likvidirala 100 ekstremista i stranih plaćenika ukrajinske 95. brigade u DNR. I ruske snage protivvazdušne odbrane su bile aktivne, oborile su šest ukrajinskih dronova.” —— “…sada u gradu nema ukrajinske vojske, ali su zauzeli položaje na drugoj liniji odbrane van grada. Oko Severska su šume sa ukrajinskim rovovima, minskim poljima i protivtenkovskim preprekama. Za razliku od lidera LNR, ruski analitičari govore o zamci koja se može desiti ulaskom u grad. U okolini Severskog postoje određene visine sa kojih se može kontrolisati grad,… Čitaj više »

Pravednik
1 godina prije

Prema nekim podacima Ukrainska vojska ima cca 70000 mrtvih.
Jasno je da i jedni i drugi izvrću, ali istina je negdje u sredini.
Ako razumijemo da je u 100dana rata Rusija oslobodila područje veličine Belgije i Nizozemske ,onda nam je i jasna njena snaga a i sam obim rata.
Ukrajina je slovila za 3. najobučeniju, najnaoružaniju vojsku u Evropi.
Pa sad kome milo kome drago.

tihobl
1 godina prije

Kad je Putin rekao nakon 4.5 mjeseca rata: “Nismo jos ni poceli!” nije se salio. Rusija ne moze prije 2028. ispuniti planirane zadatke. Staljin je umro, a nije uspio ocisti sve banderase, i poslije njegove smrti nastavili su cistiti sumsku bracu.

tihobl
1 godina prije

Obratite paznju prije 7 dana rusi su bili u Sjeversku i predgradju Soledara, a sad su 7-10 km istocnije. Mogli su za dva dana zauzeti ova dva grada i staviti Bahmut i Slavljansk u poluokruzenje kad je dosla naredba da se povuku, jer su ukro brigade bile razbijene (neke i bez 90% ljudstva. Sad navlace Kijev da popuni praznine na frontu novim tupama i da ih Krcko Orascic skrcka. Zelenski je tu ubacio krakene i internacionalnu brigadu i rusi su ih polupali. Polupana je i jedna TO brigada. Zatim je krenuo sa mobilizacijom na okupiranom dijelu DNR, ali ti se predaju – sakriju se u podrum kad pocne artiljerijski napad, sacekaju da nacisti pobjegnu, a kad udju rusi izadju iz podruma sa podignutim rukama. Postoji razlog zasto rusi ne napredjuju, odnosno napreduju jako sporo – logistika. Glavni front je na 100-150 km od ruske granice i ruskih skladista, a na… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Plan zapada je bio iscrpiti Rusiju ratom, osiromasiti je, izazvati nezadovoljstvo naroda koji ce zbaciti vlast. Rusi su plan okrenuli naopako. Zapad je taj koji siromasi. Narod na zapadu je sve nezadovoljniji dok Putinu popularnost raste preko 80%. Vec su pale 4 vlade na zapadu. Sta ce tek biti na zimu.

CroExit
1 godina prije

Pobiše se slavenska braća međusobno radi anglo-cionističkih interesa. Jesu ti Ukrajinci toliki debili?

Smurgl
1 godina prije

Ako je nosonjama, koji su sve ovo i zakuvali, cilj što veći broj žrtava, devastacija i pražnjenje Ukrajine, globalni ekonomski slom, onda način na koji se ovaj rat vodi ima smisla…

“I zato, kao što rekosmo, ako bi trebalo jednom rečenicom definisati sadašnji trenutak rusko-ukrajinskog rata, moglo bi se otprilike reći: Rusija dobija – ali postepeno i, za sada, bez vojnog nokauta. Ukrajina gubi, ali ne na način koji bi nametao hitnost prihvatanja kakvog-takvog primirja, ili im u potpunosti uskraćivao nadu u neki mogući preokret.
I možda je upravo takva situacija ono što je potencijalno najgore sa stanovišta ljudskih žrtava.”
Đ. Vukadinović, NSPM

Vojni analitičar
1 godina prije

Nekako se ne sjećam da su naši “regionski” mediji toliko pažljivo brojili dane za vrijeme naših ex-ju ratova. Ne mogu se prisjetiti nijednog naslova u stilu “ovo je 100. dan Domovinskog rata” ili “84. dan rata u BiH”. Izgleda da je medijima ukrajinski rat puno važniji događaj nego naši ratovi kad tako opsesivno broje dane od njegovog početka.

Max
1 godina prije

Ukrajinci će izgubiti Čudo da još postoje a li samo zato što se Rusi Svladavaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI