Rusija je bila spremna da se povuče iz južne Ukrajine

Vladimir-Putin
34 komentara

Rusija je bila otvorena za povlačenje svojih trupa iz oblasti Hersona i Zaporožja na početku sukoba u Ukrajini pod uslovom da Kijev pristane na neprekidnu kopnenu vezu između Krima i kopna, izjavio je u petak predsednik Vladimir Putin.

Govoreći na sastanku sa visokim diplomatama zemlje, Putin je otkrio da je početkom marta 2022. godine, dok su ruske trupe napredovale u južnu Ukrajinu, visoki strani političar koji je predstavljao Zapad predložio posredovanje u sukobu između Moskve i Kijeva. Iako Putin nije imenovao lidera, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev ga je identifikovao kao tadašnjeg izraelskog premijera Naftalija Beneta.

Prema rečima ruskog predsednika, Benet je tada pitao zvaničnike u Moskvi zašto ruske trupe deluju u oblastima Hersona i Zaporožja, s obzirom na to da je njihov deklarisani cilj bio pomoć Donbasu.

Benetu je rečeno da je odluka o slanju ruskih trupa u te oblasti doneta na osnovu planova Generalštaba, koji je želeo da zaobiđe jako utvrđene ukrajinske pozicije u Donbasu, objasnio je Putin. Prema rečima ruskog lidera, kada je Benet pitao da li će ruske trupe ostati u oblastima Hersona i Zaporožja nakon završetka sukoba, Putin je rekao da je otvoren za ideju da ih povuče nazad u baze.

“Odgovorio sam da, u principu, ne isključujem mogućnost da Ukrajina zadrži svoj suverenitet nad tim teritorijama, pod uslovom da Rusija ima čvrstu kopnenu vezu sa Krimom.”

Putin je naveo da bi, da bi se obezbedila ta garancija, Moskva i Kijev morali potpisati pravno obavezujući ugovor o “služnosti,” što je imovinsko pravo koje vezuje prava i obaveze za vlasništvo ili posjedovanje zemlje.

Dogovor bi tada morao biti finalizovan uz učešće Saveta bezbednosti UN-a, kao i lokalnih građana i ruske javnosti.

Međutim, kada je Benet otputovao u Kijev da predstavi moskovski predlog ukrajinskoj vladi, on je odbijen, a izraelski lider je označen kao ruski simpatizer, primetio je Putin.

Sada, ovaj predlog više nije na stolu, s obzirom na to da su oblasti Hersona i Zaporožja, zajedno sa dve republike Donbasa, glasale za pridruživanje Rusiji na javnim referendumima u jesen 2022. godine, izjavio je Putin. “Ne može biti govora o narušavanju našeg nacionalnog jedinstva… Ovo pitanje je zatvoreno zauvek i van bilo kakve debate.”

Istovremeno, Putin je naglasio da je Moskva spremna za razgovore s Ukrajinom pod uslovom da Kijev potpuno povuče svoje trupe iz Donbasa, Hersona i Zaporožja i odustane od planova za pridruživanje NATO-u. Ali predlog je odbijen od strane Kijeva, koji insistira na vraćanju zemlje na granice iz 1991. godine.

BenetPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadija
4 mjeseci prije

Ukraina može najviše dobiti kapitulacijom.

Tužno
4 mjeseci prije

Laže !!

tihobl
4 mjeseci prije

Русија повећава приходе од нафте захваљујући растућим мрежама транспорта и трговине. Урал се испоручује Индији по цени од 3-3,50 долара по барелу испод Брент-а.
Суфицит трговинског биланса Руске Федерације у периоду јануар-мај порастао је на 56,0 милијарди долара.
Међународне резерве Русије порасле су за 3,4 милијарде долара током недеље, на 602,4 милијарде долара.
Ројтерс

Putin trosi na SVO, trosi na subvencioniranje privrede da zamjeni uvoz, trosi na subvencioniranje stanogradnje, na subvencioniranje nataliteta i opet mu rezerve rastu. Sa druge strane dug SAD raste za trilion svaka 4 mjeseca.

tihobl
4 mjeseci prije

Из украјинских новина:

Нема светла? Бићеш здравији!
Вештачко осветљење ремети ритам дана и ноћи. Сада се овај ритам постепено враћа у нормалу. Тако нација постаје само здравија – у инат свим непријатељима“.

tihobl
4 mjeseci prije

Генератори које су Немачка и Италија донирале болницама у Одеси изненада су откривени током претреса у ресторану у улици Чајковски.
резидент_уа

tihobl
4 mjeseci prije

Знате ли зашто Запад не примећује ништа о кршењу људских права у Украјини? Зато што је Зеленски продао Украјинце као робове западним корпорацијама. Њима све одговара.
резидент_уа

tihobl
4 mjeseci prije

#слухи Украјини је формално дат новац, али у стварности још није. Ово је највероватније последњи велики новац који Украјина може да добије – извор.  Наш извор додаје да је 50 милијарди које сада сви гласно најављују кредит који се обезбеђује каматом на замрзнуту руску имовину. Једноставним речима јесте. ЕУ се понаша као гарант и преузима на себе све ризике неколико приватних кредитора истовремено даје Украјини зајам од 50 милијарди долара (са гомилом услова), а заузврат прима годишње уплате од замрзнуте руске имовине (ово је негде око 3-4); милијарди, то јест Украјина је узела кредит од 7-8% годишње). Ако нешто крене наопако, земље ЕУ плаћају дуг као гарант. Сви су разумели да су ратни трошкови Кијева огромни и да се неће моћи једноставно борити за камате од замрзнуте руске имовине. Недовољно новца. Био је потребан разлог да се изда много одједном како би се Зеленском омогућило да се бори до прве… Čitaj više »

tihobl
4 mjeseci prije

Шпанска морнарица потврдила је смрт шпанског маринца Серхиа Антолина Сунсунега у борбама у Украјини, преноси Ел Периодицо .
Како је наведено у чланку, још у септембру прошле године, војник је узео тромесечно одсуство из личних разлога и, по свему судећи, пријавио се као добровољац у Оружане снаге Украјине.

ime
4 mjeseci prije

politika popuštanja je dovela do ovoga.

Zvone
4 mjeseci prije

NATO je agresivan jer zna da su rusi bez muda. Oni če pretiti dok NATO ne dođe do Moskve.

Zvone
4 mjeseci prije

Obzirom na ponašanje Putina meni se sve više čini da je i on hazar

Ico
4 mjeseci prije

Putin treba cijelu tzv državu Ukrajinu anektirati, jer su upravljačke elite iz redova Ukrajinaca za ovih trideset i kusur godina dokazale da su umno debelo potkapacitirane da bi Ukrajincima stvorile državu, pa makar kakvu takvu.

Max
4 mjeseci prije

Jest ali uzalud.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI