Advokati Trepove optužene za teroristički napad mogu se žaliti pismom na odluku o njenom hapšenju

Darija Trepova
4 komentara

Advokati Darije Trepove, optužene za teroristički napad u kafiću u Sankt Peterburgu u kojem je ubijen ratni bloger Vladlen Tatarsky, još nisu uložili žalbu na njeno hapšenje, ali to i dalje mogu učiniti poštom. O tome je u subotu pričao zvaničnik Basmanskog suda u Moskvi.

Basmanski sud je 4. aprila Trepovu izrekao mjeru zadržavanja do 2. juna 2023. godine. Odbrana je tražila mjeru prevencije koja se ne odnosi na kaznu zatvora.

“Rok za podnošenje pritužbe na pritvor Trepovu je istekao. Tehnički, u sudskom spisu se pojavila odluka da je sudska odluka o izboru preventivne mjere protiv optuženog stupila na snagu. Međutim, odbrana ili optuženi može uložiti žalbu na hapšenje poštom, au ovom slučaju sud će odrediti datum za razmatranje pritužbe u apelacionoj instanci Moskovskog gradskog suda”, saopštio je sud.

Pojasnili su da u ovom trenutku tužba optuženog nije podnesena sudu.

Prema istrazi, Trepova je 2. aprila 2023. godine, prema uputstvima svojih rukovaoca u Ukrajini, donela statuetu bombu u kafić u centru Sankt Peterburga i poklonila je vojnom blogeru Maksimu Fominu, poznatom po prezimenu. Vladlen Tatarsky. Usljed eksplozije koja je uslijedila nekoliko sekundi kasnije Fomin je preminuo. Povrijeđeno je više od 30 osoba koje su se u ovom trenutku nalazile u kafiću. Trepova je optužena da je počinila krivično djelo iz člana 205. i člana 222.1 Krivičnog zakonika (teroristički čin koji je izvršila organizovana grupa, čiji je rezultat umišljajno umiranje lica i nedozvoljeno nošenje eksplozivnih naprava koje je izvršila organizovana grupa).

Daria TrepovarusijaukrajinaVladlen Tatarsky
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ludilo.

Vedranko
1 godina prije

Pa jest

Bobi
1 godina prije

Kako sad pišete da je ona dala kipić, a sami ste stavili video gdje se vidi da muškarac uručuje taj kipić pokojnome blogeru ?!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI