Afrički susjedi finaliziraju ratne planove u Nigeru

ECOWAS sastanak
29 komentara

Vojske nekoliko članica ECOWAS-a dogovorile su plan za vojnu intervenciju u Nigeru i čekaju konačnu političku odluku, rekao je u petak visoki zvaničnik bloka.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država već je sankcionirala huntu u Niameyu zbog prošlosedmičnog vojnog udara i zatražila vraćanje svrgnutog predsjednika Mohameda Bazouma prije nedjelje.

Čak i dok je Nigerija slala diplomate svom sjevernom susjedu, njen glavni grad Abuja bio je domaćin sastanka o planiranju šefova osoblja ECOWAS-a. Posebno su bili odsutni Mali, Burkina Faso, Čad i Gvineja.

“Ovdje su razrađeni svi elementi koji će ući u bilo koju eventualnu intervenciju, uključujući potrebne resurse, kako i kada ćemo [da] rasporediti snage”, rekao je Abdel-Fatau Musah, povjerenik ECOWAS-a za politička pitanja, mir i sigurnost.

Musah je dodao da će konačna odluka biti donesena na političkom nivou, ali da ECOWAS neće telegrafirati kada i gdje će udariti.

“ECOWAS se neće koristiti za državne udare. Demokratija je ono za šta se zalažemo, a demokratija je ono što ćemo održati”, rekao je za AP general Christopher Gwabin Musa, načelnik štaba odbrane Nigerije.

Bazoum je u četvrtak direktno apelovao na SAD da intervenišu. Washington ima oko 1.000 vojnika u Nigeru koji su uključeni u antiterorističke operacije protiv islamističkih grupa koje su nastale nakon intervencije NATO-a u promjeni režima 2011. u Libiji. Bivši kolonijalni gospodar Nigera Francuska ima još 1.500 vojnika na istoj misiji.

Nigerijska hunta odbacila je u četvrtak sve vojne sporazume s Francuskom i smijenila ambasadore te zemlje u SAD-u, Francuskoj, Togu i Nigeriji. Pariz i Washington rekli su da ne namjeravaju povući svoje trupe iz zemlje i samo su priznali Bazuma kao legitimnog vođu.

Niamey je upozorio i Zapad i ECOWAS da će svaka vojna intervencija biti dočekana smrtonosnom snagom. “Svaka agresija ili pokušaj agresije na državu Niger će odmah dobiti odgovor”, rekao je u petak glasnogovornik hunte pukovnik Amadou Abdramane.

U zajedničkoj izjavi ranije ove sedmice, Burkina Faso i Mali rekli su da će upad ECOWAS-a u Niger biti shvaćen i kao objava rata njima.

ECOWASNigerSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Borci skupine Wagner nalaze se na terenu u Nigeru, “instruiraju” pripadnike oružanih snaga koji sudjeluju u vojnom udaru koji je u tijeku, javljaju svjetski mediji.

LSi Afrika izvještava da su “instruktori skupine ruskih plaćenika Wagner” stigli u glavni grad Niameya kako bi obučavali pučiste, nakon što su doputovali iz Malija.”

“Nigerijski parlament je upravo odbio bilo kakvu vojnu akciju u Nigeru.” ovo neprovjereno.

“Zahtev Vagneru je upućen tokom posete jednog od lidera vojne hunte, generala Salifua Modija susednom Maliju, rekao je za Asošijeted pres Vasim Nasr, novinar i viši naučni saradnik Centra Sufan, nezavisnog neprofitnog centra za istraživanje, analizu i strateški dijalog o globalnoj bezbednosti.

Prema njegovim rečima, ovu informaciju prva je prenela francuska TV mreža Frans 24, a potvrdila su je tri izvora iz Malija i jedan francuski diplomata.”, webtribune

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Znači, bankari opet ne žele dozvoliti da se još jedna država odlijepi od njih i njihove eksploatacije. Tako su ranije srušili Parišku Komunu 1871. i Španjolsku 1936. – obje su se organizirale na anarhistički-socijalistički način, bez bankara i njihovih političara. Citat o događajima 1936. iz Španjolske: Revolucija ne može biti izvedena napola. Radnička klasa se mora braniti ili je revolucija osuđena na propast. Kao što je već rečeno, anarhisti su protiv države. Svake države. Bilo da je liberalno-demokratska, monarhistička ili totalitarna. Anarhisti vide državu (vojska, policija, vlada, birokracija…) kao instituciju kroz koju vladajuća klasa održava kontrolu nad većinom stanovništva. Osnovno za anarhizam je vjerovanje da država mora biti uništena i zamijenjena sustavom zasnovanim na radničkim savjetima i savjetima zajednica. Delegati iz zajednice bi išli na regionalne savjete, koji bi slali delegate na nacionalne i, eventualno, međunarodne savjete. Delegati bi se biralo neposredno i sve veće oduke bi bile donošene na… Čitaj više »

tihobl
8 mjeseci prije

Zapad hoce da gurne Nigeriju u rat sa Nigerom. Pokusali su pridobiti Cad koji je izjavo neutralnost i druge zemlje ECOWAS od kojih su tri stale na stranu Nigera. Zaboravili su da Niger granici sa najvecom africkom vojnom silom – Alzirom.

Da li je NATO spreman da otvori drugi front u Africi?

eks
8 mjeseci prije

Podsetimo se na Hirošimu , dan kada su Amerikanci bacili atomsku bombu i pobili 250.000 civila .

hiber
8 mjeseci prije

O cemu vi to pričate? Najveći ostećenik je Kina. Generali koji bi trebali voditi trupe ECOWAS imaju vise godina provedenih u Kini, nego Rusije privedena u lockdownu u pandemiji i specijalnoj opetaciji. Ovdje je vise želja da se prljavi posao po običaju uvali Zapadu. Uz to, sa stajalista Nigerije vise bi se radilo oslobađanju većinskog naroda od dominacije 20% Askaria.

hiber
8 mjeseci prije

Inace redakcija bi mogla napisati par zanimljivih clanaka o petoro kineza koji nikada nece stići u Kazahstzan preko Rusije, ili koji clanak o ključnim otoka koje drži Iran a Rusija ih priznaje dijelom UAE.

NisteSami
8 mjeseci prije

Dakle kad saka jada izadje na Majdan pa izvrsi prevrat demokratski izabtanog predsednika to moze jer je u nasem interesu. Kad se niko od nas ne zapita zasto 80% populacije u Nigeru nema struju u domacinstvu a ima demoktatski izabranu vlast i najveca izvorista uranijuma i to je valjda u nasem interesu? Francuzi su uz Makrona koji hoce da objavi rat Nigeru da bi francuske kompanije mogle krasti njegova prorodno bogatstvo jer dobro znaju da je to u njihovom interesu. Ali stvari su se dosta promenile jos od ucesca Rusije u sirijskom ratu a niko da nam kaze da se radja novi svet i da je stigao red da ponovo zivimo polupraznog stomaka i u hladnom. I to je u nasem interesu jer cemo biti zdraviji i otporniji.

Max
8 mjeseci prije

Koliko će ih poginuti?

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

Ništa od toga

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI