Afrika nije dobila gotovo ništa od ukrajinskog dogovora o žitu

Rusija - Izvoz zita - Putin
39 komentara

Predsjednik Vladimir Putin kaže da više nema nikakve koristi od nastavka sporazuma o crnomorskom žitu, jer on nije ispunio svoju prvobitnu humanitarnu svrhu, u članku objavljenom uoči drugog samita Rusije i Afrike i Ekonomskog i humanitarnog foruma Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu.

Rusija je u početku pristala na sporazum samo zato što je njen navodni cilj bio da osigura globalnu sigurnost hrane i smanji opasnost od gladi u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, napisao je Putin u članku, koji je napisan za glavne afričke medije i koji je Kremlj podijelio u ponedjeljak rano ujutro.

“Ovaj ‘dogovor’, međutim, iako ga je Zapad javno reklamirao kao gest dobre volje koji je koristio Africi, u stvari je besramno korišten isključivo za bogaćenje velikih američkih i evropskih preduzeća koja su izvozila i preprodavala žito iz Ukrajine”, napisao je ruski lider .

Putin je rekao da su najsiromašnije zemlje, poput Etiopije, Sudana i Somalije, kao i Jemena i Afganistana, dobile manje od 3% zaliha, dok je preko 70% ukrajinskog izvoza žitarica završilo u zemljama s višim prihodima, uključujući zemlje članice EU.

Ne samo da nije ispunjeno nijedno obećanje o izuzeću ruskog izvoza žitarica iz sankcija, već je Zapad čak blokirao pokušaje Rusije da besplatno šalje đubriva najsiromašnijim zemljama. Prema Putinovim riječima, isporučene su samo dvije pošiljke – jedna od 20.000 tona u Malavi i jedna od 34.000 tona u Keniju, dok se više od 200.000 tona ” još uvijek beskrupulozno drže u Evropljanima”.

“I ovo je čisto humanitarna inicijativa o kojoj govorimo, koja bi kao takva trebala biti izuzeta od bilo kakvih sankcija”, dodao je on.

Iako zapadne sankcije “ozbiljno otežavaju” isporuku ruskih prehrambenih proizvoda u zemlje u razvoju, komplikujući transportnu logistiku, osiguranje i bankovna plaćanja, Rusija je samo u 2022. izvezla 11,5 miliona tona žita u Afriku, a skoro 10 miliona tona više isporučeno je u prvoj polovini 2023. godine, navodi Putin.

Ruski lider je obećao da pritisak Zapada neće zaustaviti Moskvu u isporuci žita, prehrambenih proizvoda, đubriva i druge robe u Afriku.

“Želim da uvjerim da je naša zemlja sposobna zamijeniti ukrajinsko žito i na komercijalnoj i besplatnoj osnovi, posebno jer očekujemo još jednu rekordnu žetvu ove godine”, napisao je Putin .

Crnomorska inicijativa (na osnovu koje je Rusija pristala da dozvoli da pošiljke žitarica napuste Ukrajinu prema zemljama u razvoju u zamjenu za ublažavanje sankcija) potpisana je u julu 2022. uz posredovanje UN-a i Turske. Moskva je odbila da ga obnovi prošle sedmice, žaleći se da Zapad nije održao svoja obećanja o ponovnom povezivanju svojih banaka sa SWIFT-om, ponovnom pokretanju ključnog cjevovoda za amonijak, dozvoli uvoza poljoprivrednih mašina i dijelova i deblokadi osiguranja transporta. Osim što Zapad nije uspio da ispuni svoj kraj sporazuma, Moskva je tvrdila da je Ukrajina koristila humanitarne koridore za usmjeravanje oružja u svoje crnomorske luke.

Crnomorska InicijativaPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vanja
9 mjeseci prije

Predsednik Rusije bi prvo morao da narani gladne i ogrije promrzle u svojoj državi pa onda da se bavi humanitarnim radom.Sa svih strana licemerje,zapad naravno vodi.

hiber
9 mjeseci prije

Blaženo zabijanje glave u pijesak. 40% je završilo u Kini. Bit će mu, tko je i kako zapalio žito?

Max
9 mjeseci prije

Ukrajinci su dampirali žito.

Da, I??
9 mjeseci prije

Afrikanci s veseljem kupovali rusko zito, Zapad nije

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

“Želim da uvjerim da je naša zemlja sposobna zamijeniti ukrajinsko žito i na komercijalnoj i besplatnoj osnovi, posebno jer očekujemo još jednu rekordnu žetvu ove godine”, napisao je Putin .”

I tako će Ukrajina izgubiti glavni izvor svog državnog prihoda, a najveći svjetski izvoznik žita će još više ojačati svoju poziciju.
Ukrajina tako postaje nebitna Zapadu da ulaže u njihovu obnovu, jer Ukri neće imati čime vraćati kredite, pogotovo imajući na umu da su i prije rata bili najsiromašnija europska država, čak i Kosovo je imalo bolji standard.

Drugim riječima – udavača nikada neće na Zapad.
Ona je namamljena na ratnu prostituciju, potrošena, a uskoro će biti i odbačena.
NATO makro će krenuti u potragu za drugom prostitutkom u želji za rušenjem Rusije.

Jomla
9 mjeseci prije

Osim što Zapad nije uspio da ispuni svoj dio sporazuma Nije htio, Moskvo, nije htio!
Moskva je tvrdila da je Ukrajina koristila humanitarne koridore za usmjeravanje oružja u svoje crnomorske luke. Naravno, kad nitko nije kontrolirao brodove! Jeste li vi vesla sisali?

Zimek
9 mjeseci prije

Kako nista?
Dobili su goli k***.

Nena
9 mjeseci prije

Da bog da umrli gladni,nikada se ne nahranili..
Mislim na zapadne guberoždere!!!

Jason
9 mjeseci prije

Indija je zabranila izvoz rize. U Americi navalili na rizu kao ludi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI