fbpx

Ako je Covid-19 pitanje, što je odgovor?

Evropska Unija

Da je neko drugo vrijeme, rekli bismo kako je puno tinte uzalud potrošeno na priče o skorom raspadu EU, ali danas više nitko ne koristi ni pero, ni tintu pa bismo mogli reći kako su se na puno tipkovnica izlizala slova u pokušaju tog dokazivanja. Lisabonski ugovor je potpisan 2007., a nakon što je ratificiran u svim tadašnjim državama članicama,  na snagu je stupio 2009. S tim ugovorom se „dopunjuju postojeći ugovori o Europskoj uniji i Europskoj zajednici, ne zamjenjujući ih“.

Otad je prošlo 11 godina, a atraktivnost članstva u EU se za zemlje kandidatkinje ne smanjuje. Srbija, BiH, Makedonija, Albanija, Crna Gora stoje u redu pred europskim vratima, dok je Ukrajina ostavljena samoj sebi na brigu. Suverenisti će reći kako nije riječ o pristupanju u EU, već o gubitku suvereniteta i izdaji nacionalnih interesa predajom zakonodavnih ovlasti nepoznatim neidentificiranim skupinama pod upravom tajnih centara moći. Zagovornici EU će tvrditi sasvim drugačije, o ravnopravnoj zajednici, šansama, modernom suverenitetu, zajedničkoj obrani, sigurnosti, svemu onom što smo do jučer slušali o Jugoslaviji, samo bez bratstva i jedinstva.

Govorili jedno ili drugo, pripadali zagovornicima EU ili njenim protivnicima, mora se priznati kako su zagovornici sposobniji, bolje organizirani, superiorniji u odnosu na protivnike. Nije to toliko teško ni biti kad si pogonjen gomilama novca, dovoljno velikim da se njim kupuju stranke, političari, zastupnici, Vlade i oporbe, a s druge strane se nalazi tek šačica entuzijasta s idejom o suverenosti, pravom na određivanje vlastite sudbine konzumiranjem vlastite zakonodavne, izvršne, sudske i monetarne moći.

Gotovo da nema nikakve sumnje kako će Srbija, Makedonija, Crna Gora i Kosovo postati članicama EU, zvali to aneksijom ili pristupanjem, svejedno. Pogledamo li geografski položaj tih zemalja, vidjet ćemo da se nalaze u okruženju NATO pakta te kako, s obzirom na tu činjenicu, upravljači EU imaju dovoljno vremena za modeliranje tih zemalja prije samog pristupanja.

Iako se prema javnostima zemalja članica EU izlazi s narativom o EU kao moćnoj, dovršenoj zajednici suverenih država, EU je daleko od toga – riječ je o centru moći u nastajanju. Piramidalna struktura jest postavljena, EK se formalno bira demokratski nekakvim kompliciranim delegatskim putem, zakone formalno donosi Europski Parlament, a direktivama EK se projicira njena izvršna moć prema parlamentima zemalja članica. EK, tj. EU, posjeduje dakle zakonodavnu vlast, posjeduju monetarnu vlast preko Europske centralne banke, za članice euro zone izravnu, za nečlanice neizravnu putem kontrole tečaja, posjeduje vlastite izvore financiranja preko uplata zemalja članica.

Te uplate zemalja članica iznose do najviše 1,24 % njihovog pojedinačnog BDP-a. Hrvatska primjerice uplaćuje oko 650 milijuna eura godišnje. Do tih (max) 1,24 % BDP-a dolazi se kombinacijom slijedećih izvora:

  1. poljoprivredne pristojbe – čine oko 2 % proračunskih prihoda, a prikupljaju se od carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU;
  2. carine – obuhvaćaju oko 13 % proračunskih prihoda, a prikupljaju se od carina na uvoz iz zemalja koje nisu članice EU;
  3. udio u prihodima od PDV-a – čini oko 35 % proračunskih prihoda EU i transfer je dijela PDV-a ubranoga u zemlji članici. Određuje se primjenom jedinstvene stope na osnovicu PDV-a svake zemlje članice. Stopa je 2004. godine smanjena na 0,5 %, a primjenjuje se na osnovicu koja ne smije iznositi više od 50 % BNP-a;
  4. uplate razmjerne BNP-u – čine polovicu ukupnih sredstava proračuna EU. One su dodatni izvor jer se određuju tako da se nadoknadi manjak koji može nastati zbog nedostatka sredstava iz prethodna tri izvora. Na taj se način osigurava da EU proračun Unije nije nikad u deficitu.

Dakako, ima zemalja koje više uplaćuju u Proračun EU, nego li iz njega povlače novca, kao što ima i onih drugih. Zbog svojih uplata se ne bune ni jedni, ni drugi? Kako to? Zar bogatije zemlje članice koje uplaćuju više novca ne bi trebale biti nezadovoljne zbog toga i to doživljavati kao iskorištavanje od strane siromašnijih članica? Tako je samo naoko. Bogatije zemlje imaju više financijske koristi od postojanja EU, nego li one druge pa u stvarnosti one ne bilježe nikakve minuse, nego ogromne pluseve. Izražene u novcu, u BDP-u, u izvozno-uvoznoj bilanci.

Europska birokracija ima svoj vlastiti meta-jezik pa tako postoji nešto što se zove VFO – višegodišnji financijski okvir. Taj VFO je nedavno izglasan i za razdoblje od 2021-2027 iznosi 1074 milijarde eura. On će se puniti na gore opisan način.

Međutim, Europsko Vijeće  je u srpnju na ‘maratonskim pregovorima’ izglasalo i utemeljenje Fonda za oporavak u iznosu od 750 milijarda eura. Oporavlja se naravno od krize izazvane COVIDOM-19, odnosno od zaključavanja gospodarstva tijekom ožujka, travnja i svibnja ove godine koje je u stvarnosti poharalo većinu svijeta (a ne sam virus ili bolest koju izaziva, budući da je bolest benigna, kao i zaraznost te sposobnost čovjeka da se bez većih problema oporavi od napada virusa).

Ako je COVID-19 bilo pitanje, jedan od odgovora je Fond za oporavak (druge odgovore možemo naslućivati, a vjerojatno će se ticati cjepiva, farmaceutske industrije, kontrole stanovništva, ukidanja građanskih sloboda i prava). Naime, novac za taj Fond će EU namaknuti vlastitim zaduženjem ‘na financijskom tržištu’. Zaključavanje gospodarstva (i stanovništva) će tako poslužiti za uspostavu EK kao entiteta sposobnog za zaduživanje, prvi put od osnutka EU.

Dosad su se na ‘financijskom tržištu’ mogle zaduživati kompanije, poduzeća, države. Od sad, s ovim zaduženjem EU počinje funkcionirati kao savezna država i tako postaje do kraja suverena. Dosad je njen suverenitet bio zbroj suvereniteta zemalja članica, odsad posjeduje svoj, vlastiti, a moguć je samo na račun suvereniteta država članica. Drugačije nije moguć.

Da bi Europska Komisija mogla ići po taj novac, tih 750 milijarda eura, prije toga su im premijeri država članica dali jamstvo u vidu odluke o  privremenom podizanju gornje granice vlastitih sredstava, odnosno prihoda europskog proračuna od uplata 1,24 % BDP-a zemalja članica.

Naravno, fokus javnosti, analitičara i političara je namjerno usmjeren u iznos zaduženja, njegovu raspodjelu po članicama, raspodjelu po nepovratnom dijelu i onom koji se dijeli kroz kredite.

Činjenicu da EU s ovim zaduženjem postaje, bez ikakve demokratske rasprave, bez ikakvog referenduma, suverena naddržava se preskače.

No, idemo se pozabaviti raspodjelom tog EU novca namaknutog zaduženjem EU. Od tih 750 mlrd eura, 390 mlrd eura će se uputiti zemljama članicama kao bespovratna pomoć (ovo je izuzetno smiješno, EU će se zadužiti, a onda pokloniti novac članicama, tko će ga vratiti, vidjet ćemo kasnije), a preostalih 360 milijardi kroz zajmove.

Kako će proći Hrvatska u toj priči? Čini se ne tako loše. Iz VFO (naučili smo, riječ je o višegodišnjem financijskom okviru 2021.-27.) od 1074 milijarde eura, Hrvatskoj je odobreno 12,2 mlrd eura kroz različite programe, slične onima koje smo viđali i dosad.

Iz Fonda za oporavak, Hrvatskoj je odobreno ukupno 9,4 mlrd eura, od toga ‘nepovratno’ 6,9 mlrd eura, 2,35 mlrd eura kroz zajmove plus između 700 i 800 milijuna eura iz programa ReactEU, koji je dodatak kohezijskoj omotnici iz VFO-a te oko 300 milijuna iz Fonda za pravednu tranziciju.

Hrvatska računica je jednostavna – u sedmogodišnjem razdoblju će uplatiti 650 milijuna eura puta sedam – 4,55 mlrd eura. Sve što ‘povuče’ preko tog iznosa bismo mogli nazvati dobitkom. Nešto kao euro jack-pot, uplatiš 4,55 mlrd,  a dobiješ 22 mlrd eura!?

Ne ide to baš tako.

Da bi se taj silni novac dovukao u Hrvatsku, državna administracija (to je ona premrežena stranačkim uhljebima, nesposobnjakovićima svih vrsta i boja) mora donijeti kvalitetne programe, prije toga Vlada RH mora definirati svoju nacionalnu strategiju – kako vidi tu Hrvatsku slijedeće generacije, što misli raditi, što proizvoditi, kako usmjeriti razvoj države. Rok za povlačenje ‘bespovratnog’ novca je izuzetno kratak, jedva dvije-tri godine.

Plenković je upravo osvojio mandat za slijedeće četiri godine. S novcem EU za kojeg jamči i država kojoj je na čelu može Hrvatsku pripremiti za tržišnu utakmicu unutar EU, kao i s ostatkom svijeta. A može pustiti da se taj novac  putem države proslijedi po stranačkim ključevima do postojećih korupcijskih mreža te tako pridonijeti tomu da nakon isteka VFO Hrvatska završi opet na dnu EU, s davno uništenim šansama. I dakako –  s bogatijim bogatima i siromašnijim siromašnima.

U međuvremenu, ‘nepovratni’ novac će svi građani EU vraćati kroz nove poreze. Najprije će se uvesti porez na nerecikliranu plastiku i to od 1. siječnja 2021. godine, potom će uslijediti porez na uvoz proizvoda čiju proizvodnju prati intenzivna emisija ugljika, zatim pristojba na digitalne usluge.

Kad se EU zadužuje, onda uvodi i EU poreze!

Kao što vidimo, EU se ne raspada (iako su na granicama Njemačke, Austrije, Slovenije, Francuske uvedene kontrole putnika), već raste, postaje jača. Hoće li i sami Europljani postati jačima ili tek financijski potlačenijima, s manje prava i sloboda, s manjim zaradama, reći će nam vrijeme.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
176 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije

Okolnosti su se naglo promijenile.eu ili ne EU,vise ne igra bitnu ulogu.clanice su samo dobile mogućnost extra zaduživanja a neclanice Ce dobiti pomoc po prohtjevima.jedino Sha igra ulogu sada je da slijede agendu.bila to bih,hrvatska,Srbija ili ceska,slovacka,bugarska.pitanje je samo gdje Ce biti otpora naroda,kao u Bugarskoj i Njemačkoj ili otpora… Pročitaj više »

Paris
Gost
Paris
11 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Ako je Covid-19 pitanje, što je odgovor?
Odgovor je:
Zarada na cjepivu.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Paris

Ne , obratno .
Pitanje je ” Kako ostvariti potpunu kontrolu i vlast , usto i ogromnu zaradu ? ”
Odgovor je : “Covid-19” .

Sam
Gost
Sam
11 mjeseci prije
Reply to  Paris

Ako ONI imaju problem za svako rjesenje,pitanje je,gdje je izlaz?!
Vjerovatno u Otporu koji ce se desiti prije ili poslije.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Sam

Naravno da imaju resenje za problem , oni su ga i izazvali . I taj “Otpor” ( mislim na onaj u Srbiji , pre pada Slobodana Milosevica ) se pokazao kao spolja finansirana obmana . Jedinka ne moze pruziti bilo kakvu vrstu otpora , bice uhapsena , prebijena i ekspresno… Pročitaj više »

Tvrdi
Gost
Tvrdi
11 mjeseci prije
Reply to  Paris

@guest_461487 Dakle, odgovor je cijepivo-vakcina, što je vakcina, lijek ? ne, vakcina-cijepivo je blagi obllik zaraze da bi tijelo postalo otporno na neke bolesti. Ono što mi je pomalo nejasno je sljedeće, ako je neko vakcinisan on je otporan na Covid-19, ispravno ili krivo? Ako je otporan to znači da… Pročitaj više »

Linda
Gost
Linda
11 mjeseci prije
Reply to  Paris

I bit ce zarade,pogledajte kako pripadnici stoke sitnog zuba ide pojedinacno pustom ulicom a brnjica do očiju nataknuta,jedva cekaju bocu

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Znaci , to je ono sto interesuje “jednakije od jednakih” , gde ce biti otpora naroda i kolikog intenziteta , kakvo je raspolozenje . Pre dve godine sam otisao u Hrvatsku , selo nadomak Bjelovara , sedim sa drugom u dvoristu , prolaze petorica na motociklima lokalnim putem ispred njegove… Pročitaj više »

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Jablan,ja sam Slaven,sunit,bosnjak,gradjanin republike Hrvatske,izraziti protivnik svakog oblika rasizma,pa tako i zionizma..ne moraš mi reci Sha si ti jer,brate,otisao si na kvasinu.i posto si odlutao u glavi,mislim da smo zavrsili.sretno i prelazi cestu na zeleno💪😁

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Slaven , sunit , bosnjak , gradjanin Republike Hrvatske ?!
Pa ti si dupla bipolarna licnost …
K’o one kafice u kesicama , 4in1 .
Molim nekog strucnog da mu objasni , ja odoh da se napijem od tuge 🙂

Sam
Gost
Sam
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

@Jablane Polahko bolan. Sta si navro hajvan u zito. Ljudi vole pametne ljude,ali pametnjakovice niko. Covjek ti objasnio,nacrtao gotovo,ko je i sta je i ti opet ne razumijes. Da nije malo i do tebe?! Mozda si vec pijan ili jednostavno nisi u stanju to shvatiti. A primijetio sam vec i… Pročitaj više »

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije
Reply to  Sam

Sam..hehee,pusti covjeka nek popije malo,vidis da je ljut.samo nek ne pretjeruje,halucinacije udaraju.svako dobro💪

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

🙂

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Sam

Sam , necu odreagovati na to da sam pijan ili da sam pametnjakovic , ali hocu da si primetio da se najezim na pomen bosnjak , sunit i slicno jer to apsolutno nije istina . Ako me tako optuzujes , molim dokaz pa da svi znaju koje sam g… A… Pročitaj više »

Sam
Gost
Sam
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

@guest_461516 Vrati se na clanak o Paljenju americke zastave i ostavljanje svinjske glave,gdje si implicitno pominjao neke stvari koje nisu istina. Stvari koje ne stoje i onda povrijedis nekoga. A ja sam ovdje trudio se i insistirao da ne pominjemo jedni drugima neke stvari koje drzimo za svete,da pazimo i… Pročitaj više »

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije
Reply to  Sam

sam,nemoj jablanu uzimati za zlo jer se ocigledno negdje pogubio.ne znam zasho.ja sam po rodjenju sve sha sam naveo ali u biti sam agnostik,promisljam stvari,svaki dan ucis.svi smo u istom kosu i valjda se racuna da se sami porazbacamo u njemu.ja na to ne pristajem i svakome zelim dobro.svako dobro… Pročitaj više »

Sam
Gost
Sam
11 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Ne uzimam za zlo ali reagujem na vrijeme.
Od osnih elemenata pristojnosti je kad ti neko kaze da je ovo ili ono,to akceptiras,bez imalo ironije i cinizma. Ali hajd.
Puno mi vecih problema imamo

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije
Reply to  Sam

sam,kuzim ja tebe.i ja namirisem kako netko dise,pa se brzo maknem..tebi palac gore pa reagiras preventivno,ja ne mogu drukcije..ovo sha si rekao,puno vecih problema imamo a ja nemam zivaca ispravljati krive drine.samo bi volio da se ljudi drze tema i da ne komentiraju bezobrazno jedni druge.sutra ce nam svima,figurativno,netko pokucati… Pročitaj više »

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

“Planet Zemlja” , molim te da mi oprostis , izvini !

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Sam

Sad sam se vratio na taj clanak i ne vidim ama bas nijedan svoj komentar , to moze i svako drugi sa “Portala” , ako je neko zainteresovan da se ukljuci . Koje su to implicitne stvari koje si ti / vi doziveo kao uvredu ? Sad se pozivas da… Pročitaj više »

Sam
Gost
Sam
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Jablane Spocitao si covjeku da je bipolarna licnost,sto je jedan od oblika mentalne bolesti,nakon sto ti je rekao da je Bosnjak,sunit,hrvatski drzavljanin. Neki dam sam u afektu uvrijedio covjeka misleci da je dosao na portal da siri smutnju i glupost. Medjutim,jedan mi je kolega ovdje skrenuo paznju da sam pogrijesio… Pročitaj više »

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije
Reply to  Sam

Sam😁svaka čast!ma ne mora mi se ispričati,covjek popije malo,Sha CES..i ja znam biti malo emotivan pa stisnem zube,necu biti bezobrazan prema supatnicima.ali,sam,ako otvoriš odvjetnicki ured,javi mi.ono Sha bi ja rekao,a nemam zivaca,ti kazes.svaka cast💪💪

Sam
Gost
Sam
11 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Planet
Tako mi Boga ne zelim mu zlo,ali nemam vise zivaca slusati kako je neko ovo,ili nije ono itd.
Glave nam u torbi,a neko nekoga negira.
A u stvari smo svi sapatnici,dobro si to rekao.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

“Planet Zemlja” , pogledaj gore sta sam ti napisao , izvinuo sam ti se , primi izvinjenje i okanite se price o picu , ako mozete , ako ne , popijte jednu i u moje ime , i ja cu u vase .

Sam
Gost
Sam
11 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

@guest_461394
Mislim da trebas prihvatiti Jablanovo izvinjenje i idemo dalje.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije
Reply to  Sam

vaaaliidaacijaaa,sha da radiim

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Sam

Hvala na detaljnom objasnjenju , cenim to . Ne , covek je napisao da je Slaven , bosnjak , sunit , Hrvatski drzavljanin , tim recima . Ako procitas moj komentar , videces srz svega sto sam hteo da kazem , salom da ukazem da nije u pravu ili nije… Pročitaj više »

Sam
Gost
Sam
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Jablan Ja sam Bosnjak,musliman-sunit,bosanac,,evropejac, i putujem svijetom al Bosne nema… Svijetlije puti ali osijedio kao i ti vjerovatno. Slaven takodjer. I mogao bih ti pisati o tome nadugo i nasiroko ali nije tema. Opet kazem,od osnovne pristojnosti je kad ti kazem da sam japanac,na primjer,da to akceptiras,makar ti i cudno… Pročitaj više »

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Sam

Sam , da budem iskren , ja se ne osecam kao “Evropejac” , nikad ni nisam , ponosan sam Balkanac , rodjen ’68. valjda zadnja generacija koja je videla nesto lepog u Jugoslaviji . Nazalost , i ono najgore . U osnovnoj skoli , i srednjoj , sam sedeo u… Pročitaj više »

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Jablan..ne trebas se ispričavati.vidim da si na pozitivnoj strani💪samo,pazi ovo..ja sam,po rodjenju,plavih očiju,musliman,autohtoni..povijesne okolnosti.ne prakticiram religiju,ali po rodjenju,ja sam Bosanac,musliman,Bosanci su suniti..Sha je tu strasno?!zasho ja ne bi mogao biti Slaven,musliman,sunit ali ne prakticiram jer sam agnostik?rodio se u Hrvatskoj ali nemamo taj americki sistem pa da sam odmah hasanbegovic!mislim,gubimo… Pročitaj više »

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Apsolutno . Izvini jos jednom , preterao sam , nista zlurado , iz glupe zaj… !

Stock
Gost
Stock
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Ako mogu…A mogu.
Jablane, da li Slaven može da bude katolik Hrvat, pravoslavac Srbin?
Mislim…koji su ono Bogovi Slavenski?

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Stock

Mozes 🙂 Iskreno , pored svih danasnjih teorija i “novih otkrica” , nemam pojma , zvanicno , Hrvati kazu da oni nisu Slaveni . Ako je po tome , onda nek’ im na volju . Valjda smo pre prelaska na Hriscanstvo svi bili Pagani , nakon toga Bogumili .Ne opterecujem… Pročitaj više »

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

ja sam koji jesam!

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

ja sam onaj koji jesam.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

” Mislim , dakle jesam” – Dekart . Moze i Tako 🙂

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

jablan u žitu Ne volim se baviti spekulacijama, ali… Svi znaju za Vinčansku kulturu. A čiji ostaci su pronađeni od Slovenije do juga Male Azije (4000., 5000 g.?) I Rusi su pronašli nešto, neke zapise na obali Crnog mora… E, sad. Jednom davno, čini mi se na Otv u (čudno)… Pročitaj više »

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Zanimljivo pitanje . Evo , zvanicna istorija kaze : 733 godine pre Hrista ih je kralj Tiglath-Pileser III prognao iz Samareje . Ponavljam , zvanicna istorija . Vrlo mnogo stvari iz istorije je zaboravljeno , iskrivljeno ( namerno ili nenamerno ) , skriveno ili potpuno pogresno prezentovano . Apsolutno je… Pročitaj više »

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Jablane, kruži priča da je Deretić dobio lovu (a pohlepan je za njom jer na pitanje što toliko bomba o srbima veli jednom arheologu bolje prodajem knjige) od dnous da napiše knjigu gdje su vinčanci bili u stvari nosonje.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije

Heh … ja ni ne znam ko je Deretic , iskreno 🙂 A sto se tice moje “nacitanosti” , vise mi odgovara da citam o izradi solarnih kolektora , nisam ja bas neki profani intelektualac za dubokoumne rasprave .

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Jablane, imaš dedukciju za pet!

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

“birokrati” EU nemaju pameti donijeti odluku da li će EU biti pudlica Trumpu ili Putinu. EU nema izvore resursa, pa ih uvozi, šlepa se uz USA. Ne vidim što bi to EU mogla više ponuditi svijetu?!? Možda VW softver za lažiranje emisije štetnih plinova iz dizelaša! Putinu je EU interesantna… Pročitaj više »

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije
Reply to  Ico

ico,eu ima jednostavno rijesenje i zato se nikada nece dogoditi.sjesti za stol sa rusijom i poceti raditi starinsku razmjenu dobara… vi nama energente,vi nama tehnologiju.ali to bi odgovaralo narodima i zato se nece nikada dogoditi.politika stara vec stoljecima.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije

“…. Činjenicu da EU s ovim zaduženjem postaje, bez ikakve demokratske rasprave, bez ikakvog referenduma, suverena naddržava se preskače…” SoA, Misljenja sam da je ovo je vro bitna konstatacija… Medjutim, samo bih dodao – da taj “suverenitet” EU naddržave – ne vrijedi za cionisticku-satanisticku “Nadvladu”! Ta cionisticka “Nadvlada” – jeste… Pročitaj više »

Mucki provokator
Gost
Mucki provokator
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Imam jedno pitanje zate, interesuje me tvoje mišljenje: Znamo da so na vrhu ove piramede tzv. ”ancient bloodline families”/cionisti/satanisti/pogani itd. Ali komu oni odgovare? Ja znam da oni vjeruju da Satan ili Lucifer postoji, ali misliš da je ovo nekva stvarna ”entiteta” ili šta? I ako svi ovi kontrolišu svijet… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije

“… Ali komu oni odgovare? Ja znam da oni vjeruju da Satan ili Lucifer postoji, ali misliš da je ovo nekva stvarna ”entiteta” ili šta?…” @guest_461513 Ja licno ne mislim da je bilo kakvo mocno bice tipa “Lucifer” iza ove satanisticke/cionisticke bande. Takodejr ne mislim niti da su to vanzemaljci… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

istrazuj, a gdje je tvorac da ih nasamara, porazbaca i torpedira?
Dokle ce gledat (ako sve vidi) kako mu zrtvuju nevinu djecicu, koja su cesto bez roditelja sirocici (ako ih voli) a da nista ne poduzima (iako je svemocan)???

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

U redu je da mi lupate minuse ali valjda sam zasluzio odgovor?

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije

@guest_461436 Kolega, Ne znam sto ti neko lupa minuse, ali hebi ga… ne mogu ti vazda objasnjavat svoj stav. Evo ovdje smo prije nekoliko sedmica diskutovali prakticno isto pitanje. Ja svoje razmisljanje nisam promijenio: https://www.logicno.com/hrana-zdravlje/nezakonitost-obaveze-nosenja-maski-za-lice.html Razumijes, svako od nas ce naci svoju vlastitu pricu. Bez straha. Slobodnom voljom. Informacija je… Pročitaj više »

čekajsamo
Gost
čekajsamo
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Meni je dato da nosim majicu sa natpisom NEĆU MASKU,NE TREBAM CJEPIVO, STOP WHO STOP. Za sada, od mene toliko.

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
11 mjeseci prije

Zapata, pa oni rade za tvorca stvora, njegova pretorijanska garda operativna od postanka.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije

haha…
Subaru,
Mislim da ce ti se svidjeti ovaj video od Polly:
https://www.youtube.com/watch?v=iHWziPWJr_w
… a i drugim kolegama ga preporucujem naravno 🙂
Evo o originalne epizode Twilight Zone, na koju se Polly poziva ;
https://bflix.to/series/the-twilight-zone-qj9n/jv5wl92
Odlicna!

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Budem pogledao sutra Istražuj, izgleda obečavajuće.

ajbfviaqdbqaewbvqaewvaqraqefvaq
Gost
ajbfviaqdbqaewbvqaewvaqraqefvaq
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Istražuj, Polly je potvrdila sa ova dva patenta od Mikrosofta i ATT-a i sa onom knjigom od one Šošane sve ono o čemu pišem odavno. Hvala na videu. U stvari prave egregor od nas samih putem binarnog koda gdje smo svi umreženi putem umjetne i valova.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije

haha… Subaru – znao sam da ce ti se svidjeti ovaj njen uradak… Medjutim, meni je vazniji njen zakljucak: 1. To nisu nikakvi nadljudi. Radi se o obicnoim psihopatama (bolesnim ljudskim kreaturama) – koji imaju PLAN da nam svima ispiju krv! Cijelom covjecanstvu “nepodobnih Gojima”! Da nas naprave – baterijama… Pročitaj više »

ajbfviaqdbqaewbvqaewvaqraqefvaq
Gost
ajbfviaqdbqaewbvqaewvaqraqefvaq
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Pa znaš i sam da je planet energetska farma za zlo koje njome vlada, sada će uz pomoć infrastrukture baziranoj na binarnom kodu i njene interakcije sa biološkim organizmima, dakle nama, u jesto da na sisaju krv ko vampiri (misli se na adrenaliziranu zaklanih i mučenih) oni će nam sisati… Pročitaj više »

Miha
Gost
Miha
11 mjeseci prije

Veliki pozdrav, prijatelju Subaru i veliki pozdrav za ostale velike ljude ovdje i svugdje.

Gledao sam Čelikovu poruku na kraju snimka, što si rekao da si se smijao, i ja sam 🙂

Velu sam pola gledao, možda i drugu polovinu pogledam.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije

Pretorijanci su nepouzdani , to i oni znaju .

čekajsamo
Gost
čekajsamo
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Jučer na HTV 1 čujem najavu za dokumentarni film o otetoj djeci, u 20 sati. HTV 1, i takav film,meni čudno. Slučajno mi to zazvonilo u uhu,inače ne gledam ništa, (TV uključuju ostali u kući, ja idem za njima i isključujem).

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
11 mjeseci prije
Reply to  čekajsamo

Čekajsamo, najbolje razbi tv tako češ ukućane poštediti programiranja mozga.

čekajsamo
Gost
čekajsamo
11 mjeseci prije

Sreća da nitko od njih ne gleda i ne sluša, uključe po navici, bez veze. Najbolje bi bilo otkazati pretplatu, ali tu već nemam “koncenzus”, ali svaki dan se mislim kako da to ipak uradim.

Mario
Gost
Mario
11 mjeseci prije

Satanisti odgovaraju visedimenzionalnom okupatoru. Ovo je carstvo zla i dobri momci se smiju jedva malo mijesati. Manje vise ostavljeni smo skoro bez pomoci da se nevidljivi okupatori i njhovi namjesnici na zemlji izivljavaju na nama. Ali sada je kraj svemirskog perioda i sve
Ce se promijeniti slijedecih godina

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

“Protokoli Cionskih mudraca” su samo navlakusa za nas Goyime , ono cime se oni vode je Talmud , koji mi , naravno , ne smemo ni da spomenemo a kamoli zatrazimo da se objavi . Potrazite na internetu sta je Martin Luter pisao o njima , ima i citata iz… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

@guest_461516 Kolega, Znam – Talmud je grozomorna knjiga! Ovde za one zainteresovane jedan kratak osvrt na cionizam i Talmud – bukvalno u rijecima jednog od 3 glavna rabina u Izraelu: http://thesaker.is/a-crash-course-on-the-true-causes-of-antisemitism/ A ovde jos malo o Talmudskom judaizmu (prakticno satanisticka sekta Habada je i na slici) – a posto je… Pročitaj više »

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Da istražuj, protokoli su detaljan plan.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Ako je to javno obznanjivanje i obrazlaganje njihovih namera , detaljan plan sta ce nam svima uraditi , zasto je dozvoljeno da to dodje do nas ? Da nam uliju panicni strah , izazovu paranoju ? Imaju oni i vise nego dovoljno nacina kako bi sprecili izdavanje te knjige ,… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

“… zasto je dozvoljeno da to dodje do nas …” @guest_461516 Eh kolega, cujte… pa ono koliko sam upratio to – i nije “dozvoljeno” te 1904. Navodno je neki tip (Sergej Nilus) dosao u posjed tih spisa i objavio ih u vidu feljtona u nekim moskovskim novnama, cini mi se… Pročitaj više »

Miha
Gost
Miha
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

jablane, mene zanima čista voda i ako možeš napiši nekako svoju adresu

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Miha

Administratori , da li je u redu da coveku postiram nacrte ovde , nekako ?

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

istrazuj

Već ti je odgovoreno čega falsifikat.
Kao što ti je već jednom odgovoreno za “srednjevjekovnog”.

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Jablane imaš Mojića u Srbiji koji se sudio na sudu za spominjanje citata iz talmuđija i dobio je parnicu. Srpski narod u kanđama……………..

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

istrazuj Najmanje 30% je svjesno postojanja vrha financijske piramide u svijetu. Između svijesti o nečemu i akcije…veliki je ponor. Dalje, jedino čega se trebaju bojati, kao i svaki tiranin, jest ORGANIZIRANI OTPOR. Svjetinom se lako upravlja…preuzimanje, preusmjeravanje. Razbijanje na manje skupine koje imaju drugačije CILJEVE. A naravno, prvo i osnovno… Pročitaj više »

g6h8
Gost
g6h8
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Vaš komentar:…Dve ključne reči su ‘organizovani otpor’, ali upravo to je skoro potpuno onemogućeno korumpiranim političkim procesom i korumpiranim institucijama. Trenutna situacija izgleda prilično beznadežno u smislu organizovanog otpora koji mora da poseduje sledeće komponente: političku, medijsku i finansijsku. Takođe, mora da postoji krovna organizacija koja će da deluje kao… Pročitaj više »

Kihot
Gost
Kihot
11 mjeseci prije
Reply to  g6h8

g6h8…da.

I sve je više indikacija da su oni koji zagovarju brzi put smanjenja populacije prevagnuli. Samo će to napraviti na humaniji način, pikicom u guzu i sterilizacijom, a dio koje umre odmah je bonus. A jednostavno uživaju u činjenici da se čovjekoživotinja s kojom upravljaju zapravo boji obične prehlade.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije
Reply to  Kihot

kihot,mudro zboris.ne dijelim pluseve i minuse pa samo kazem,sjedni 5.

Willer
Gost
Willer
11 mjeseci prije
Reply to  g6h8

Art of seduction…robert green, iako se knjiga bavi zavodjenjem pojedinca ista pravila vride i za mase…salji proturjecne signale, udari zestoko, izazovi strah i anksioznost…tako da sve napisano u vasem.komentaru sam citao i u toj knjigi.

g6h8
Gost
g6h8
11 mjeseci prije
Reply to  Willer

Vaš komentar:…Manipulisanje masama je dobro proučena materija koja se bazira na funkcionisanju i povezanosti CNS-a, PNS-a, psiho-fiziologije i rada endokrinog sistema. Ovo je velika stvar, prevelika i teško je u jednom komentaru obuhvatiti sve značajne aspekte koji je determinišu. Dakle, rat protiv nezavisnosti i nametanje klime mržnje, nepoverenja i defetizma,… Pročitaj više »

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
11 mjeseci prije
Reply to  g6h8

G6h8 dobro vidiš.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  g6h8

g6 h8

“…otpora koji mora da poseduje sledeće komponente: političku, medijsku i finansijsku. Takođe, mora da postoji krovna organizacija…”

Ne mora postojati ništa od toga.
Kršćani.
Komunisti.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

U organizovanom otporu ce da gine narod , to je sigurno . A ako i uspe , nalogodavci ce se posuti pepelom ili biti u inostranstvu , sa novcem pokradenim od naroda i od rasprodatih resursa drzave . Policija koja je lomila kosti svom narodu ce se pravdati da su… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Jablan Za početak pogledaš kako si se uvalio/ kako su te uvalili 90. Analiziraš. Netko je morao lagati ? Tko je taj? Kako razlikovati istinu od laži? Btw ako te zanima porijeklo ( ja sam čula samo za ono iz Hercegovine), možeš probati – genetskom analizom. Još pred 10 god.… Pročitaj više »

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Znam kako su me uvalili , niko me nije lagao . Jednostavno , dosla je vojna policija , pet njih , kasno uvece , da me pokupe da idem u rat , rekao sam im da necu jer od mene nece imati koristi , odbijam da pucam u drugo ljudsko… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

“… I sta sad ? …” @guest_461516 Slazem se u potpunosti. Takodjer ne kazem da sam u posjedu “rjesenja” za ovaj problem. Medjutim, spomenuli ste u komentaru dole – pricu o psu i vuku. Ja bih samo dodao jednu malo drugaciju verziju, ali mozda trenutno blizu nama ljudskoj rasi (napadnutoj… Pročitaj više »

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Pa , za razliku od curke , mi imamo izbor , bez obzira sto u oba slucaja zavrsavamo kao “purica sa mlincima” , izbor 1. : primicemo vakcinu i umrecemo , izbor 2. : necemo primiti vakcinu i umrecemo . U prvoj verziji jer su nas otrovali , u drugoj… Pročitaj više »

Marko S.
Gost
Marko S.
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Pa mon prijatelju pod pseudo Istrazuj Imam savjet za tebe Ili promijeni literaturau ili pod hitno kakvom dobrom psihijatru Pa prestani plašit ovaj jadni narod A da samo znaš kako je dobro živjeti u Evropi mislim EU Ne moraš ni raditi a lova curi, ne možeš krepati sve da hoćeš… Pročitaj više »

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Marko S.

Da , divno je ziveti u EU … Ima basna o vuku i psu , izgladneli vuk istetura iz sume i naidje na psa , ovaj ga pita sta radi , vuk odgovori da vec danima nista nije jeo i da je vec iznemogao , pas mu rece da podje… Pročitaj više »

čekajsamo
Gost
čekajsamo
11 mjeseci prije
Reply to  Marko S.

Da, slobodan si kao gore spomenuta ćurka, da ždereš i ležiš , ali godina brzo prođe, već dođe 4. srpanj…..

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
11 mjeseci prije

Kaže članak: “Suverenisti će reći kako nije riječ o pristupanju u EU, već o gubitku suvereniteta i izdaji nacionalnih interesa predajom zakonodavnih ovlasti nepoznatim neidentificiranim skupinama pod upravom tajnih centara moći.” Pa stvarno čovjek ne treba biti nikakv “suverenist” da mu bude jasno kao dan da je ulazak u EU… Pročitaj više »

Marko
Gost
Marko
11 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Od svih ti milijardi sto stancaju obicni ljudi nece imati nikakve koristi. . I budala vidi da unistavaju radnika i male biznise koji ce propasti . Globalizam nedonosi seecu obicnim ljudima samo korporacijama i elitama. Radi se a tome da se predje na robotiku i tu obicni ljudi postati koletarna… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Marko

“… Ako Tramp izgubi izbore nepise se nikom dobro u svjetu…” Mora se priznati – da bas tako izgleda! Oican covjek, zagusen bukom tzv “drzavnih” (totalno pod kontrolom cionista) i tzv “privatnoh” (totalno u vlasnistvu cionista) tzv masovnih medija, kao i “socijalnih mreza” – naprosto ne moze pohvatiati sve cinjenice.… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

istrazuj Više od 50% nekih stvari na internetu stavljeno je tamo da bi se “goyimima objasnile stvari”. A namijenjeno je vrlo jednostavnoj diskreditaciji onoga koji “popuši iskrivljenu priču”. Ne postoji i nikad nije postojala institucija “srednjovjekovni dvorski zidov”. Zato jer su onda kraljevi jednostavno UZIMALI što su htjeli. Ništa nekakvi… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

@Luce :
Izačega je bila Izabela (ona što je financirala Kolumba) ?

CAN
Gost
CAN
11 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Iza dore?

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

“… Ne postoji i nikad nije postojala institucija “srednjovjekovni dvorski zidov”….” Meni nikako nije jasno, sta je vas cilj – sa ovakvim besmislicama? Dakle cak se niti Cio-pedija vise ne stidi da javno kaze da je “Dvorski zidov” (Dvorski jevrej) – bila prakticno preteca banaka u srednjem vijeku… Dakle institucija… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

istrazuj

Smanji zanos.
KASNO 18. ST NIJE SREDNJI VIJEK.
Court jew = dvorski židov.
I nemoj zamišljati da su živjeli na dvorovima. Pojavljivao se po potrebi.
Tako se zvao jer je kao takav smio pristupiti na dvor. Ali i svaki onaj koji se bavio takvim poslovima na dvoru.

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Istražuj kako do sada nisi skužio da ta osoba brani svoje, dnous.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Subaru 😊 mene su nazivali na portalu i muslimanom i itd. 😎 onaj moj komentar o Abrahamu jest da je naslovljen na ‘jablana’…ali naravno da je upućen – tebi. I, lijepo si ‘zagrizao’. I da te neznam od prije, skužila bih te po Bejrutu. Ti si jedini išao pogledati na… Pročitaj više »

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Po Bibliji , bili su bankari cak i kad je Isus bio ziv , usao je u hram i prevrnuo im je sto , isterao ih iz napolje .

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

@guest_461516
Pa ne bih rekao…
Na stranu – sto smatram da je tzv Biblija totalna prevara.
Medjutiom koliko se sjecam, cak i u takvoj prici – to su prije bili trgovci a mijenjanje novaca (uz procenat) premda ga praktikuju i bankari nije bas kamatarstvo.

Mucke
Gost
Mucke
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Nisu nego su dovrsili etnicko ciscenje 1609.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

I u Kraljevini Poljskoj su imali monopol na pravljenje votke , plemicima i bolje stojecem stalezu je to bilo ispod casti . I onda je jednog dana dosao glasnik da narod u danasnjoj Ukrajini umire od gladi , kralj je bio sokiran jer je ta regija bila zitnica kraljevstva .… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Eu Parlament :

Pečena pilad sa
puno pečenih korumpira ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Šta je odgovor ?

Premise iz kojih
izvlačimo konkluziju
stvaraju konfuziju .

E -Unijada

Tu se stenje,
dug ne pada.

Unijada,Unijada !

Vlasti pare,
za puk jada,
i 5-G antena,
pa karantena ?

Unijada,Unijada !

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Unijada Babilonska kurba stara voli da nas kara, zivotom nam upravlja , u kucu nas zatvara, pustim lazima u ovce pretvara, mutacijom upropascava, brnjicu nam do kraja zivota obecava na minimalcu nas odrzava , na G 5 nas usimijerava , nano tehniku nam na silu ubrizgava al cipove ne zaboravja… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

@Armagedon :
Ako se ovo ludilo nastavi
svi ćemo umrijeti od smrta !

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Osmijeh od uha do uha ……

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Evo ga nama putujuci trubadur , sa svojom lutnjom , curama se predstavlja kao Karmagedon 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

🙂

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
11 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Istražuj što god izgovori taj riđi laže, ne hvataj se na lažljivu retoriku koju mu ubacuju u usta oni koji ga stvoriše i promoviraju, ta dalabu radi za njih od kako zna za sebe a isto mu i otac, trotočka

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Marko

Marko

Zašto mislite da će korona trajati 18 mjeseci??
Bill G. misli da će trajati 12. I svašta drugo misli i planira. Stavila post na tekst o Gatesu jučer.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Apsolutno tacno . I ne samo to , u Hrvatskoj se prica provukla “ispod radara” , naime , ako je recimo Republika Hrvatska i , recimo Grad Bjelovar odlucio zakonom da svi izvori vode za opstinu Bjelovar budu u vlasnistvu Grada Bjelovara ( citaj , drzavnom vlasnistvu ) , EU… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
11 mjeseci prije

EU se ne raspada dok se ne raspadne, odnosno vrč ide na vodu dok se ne razbije. EU ovisi o proizvedenim eurima ECB -a i “zaduživanjem na međunarodnom tržištu kapitala” odnosno dolarima i ostalim valutama koje se kao i euro iz ničeg proizvode i plasiraju po nultoj kamati pa se… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling
11 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Spacevoodoo “pa se postavlja pitanje kakav je to kapital kad je vrijednost tog kapitala nula odnosno skoro pa nula” Ne,ne dragi prijatelju, nije vrijednost tog kapitala nula. Ona je kud i kamo puno veća, samo što se to želi tako prikazati i zavarati široke mase. Radi se naime o tome… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
11 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Da li ti to želiš reći kako netko ovdje vara 😊😊😊

Sparkling
Gost
Sparkling
11 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

ha,ha!!!!! Dobar.

Kisik
Gost
Kisik
11 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Bingo!!!

Kisik
Gost
Kisik
11 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

…a kad se raspadne.. .jedan gazda World wide…odluke se ne raspravljaju…negi izvrsavaju…jebenije od 84.e

jadran
Gost
jadran
11 mjeseci prije

Upravo je eu šansa za ove balkanske vuk9jeb…nastale na razvalinama jugoslavije. Korupcije smo se nagledali a eu mehanizmi kontorole potrošnje novaca garantiraju manji stupanj korupcije od dosad viđenog pa slijedom toga brži razvoj i porast standarda za ovaj napaceni narod. Uvijek smo bili dio neke vece cjeline i tako ce… Pročitaj više »

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  jadran

Ovaj garant’ zivi i radi u Briselu …

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

jablan u zitu on ne zivi…….. on egzistira , simbioza sa GUI ili Glupa Umijetna Intelegencija. Kad covik rece da u Eu nema korupcije ….. to jest da smanjuje korupciju … to je kad :covik pukne . A kad rece da je nema u Hrvatskoj .i da smo dio te… Pročitaj više »

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Sto je najgore ovakvim mnogi i vijeruju ,( bar ne na ovom portalu) …. ovo je najboji primijer kako zapad radi i od reklama pravi novce. Sto je Reklama ….. Reklama je kad ulozis novac u De*bila da uvijerava ostali dio pucanstva u nesto sto je laz i sto uopce… Pročitaj više »

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Ma , samo provocira . EU i jeste korupcija , u najcistijem obliku , koncentrovana , kojekakvi apsolutno nekompetentni likovi se zaj… i izmisljaju koliko i kakvog oblika treba biti sediste na traktoru ili koliki krastavac je prihvacen po standardu , s kolikim radijusem zakrivljenja , retardi , neverovatna kolicina… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
11 mjeseci prije
Reply to  jadran

Jadran, kažeš da EU svojim mehanizmima kontrole novca garantuje manji stepen /stupanj korupcije?!?!??!??
Kakvi su rezultati u Hrvatskoj do sada po tom pitanju???? 😀😀

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije

How dare you ?!
🙂

Kisik
Gost
Kisik
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

DERIME JAVI SE!?

Kisik
Gost
Kisik
11 mjeseci prije
Reply to  jadran

Što sam duže na zapadu,vidim da su balkanci još najbolji po pitanju morala(najviše štete nanosili su sebi) a ovo na zapadu(od 2000 brojim i kinu kao zapad ) su globalni teroristi,ispod celofana…

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije
Reply to  Kisik

Kisik,kratko i jasno.bravo!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

EU vise nije bitna jer su odlucili ubaciti u 5brzinu pa nas trovati cjepivima i locdownom unistit ekonomiju, umjesto da to rade lagano u EU gmo hranom, camtreilsima i polagano nas ekonomski unistavat kroz trgovinske sporazume.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije

Bez obzira koliko EU nije vise bitna , do zadnjeg trenutka ce raditi ono za sta je stvorena , da rastace Hriscanstvo , rasturi sve moralne i eticke vrednosti , rasturi porodicu kao stub svega , a usput nas i potruje .

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
11 mjeseci prije

Da, ubrzali su, sve zemljane na servere priključiti jer su isti dovoljno nakupili kroz zadnjih 60 godina kemije u sebi i puno novih stvarčica da se očekuje završni udarac tame po glavi zemljana glupih.

Slonica
Gost
Slonica
11 mjeseci prije

Kakvi ce to projekti biti i tko ce određivati važnost projekata. Eu naravno, Nema besplatnog ručka kako vole reći na tv. Opet ce velike firme korporacije povući lovu,a narod ce otplaćivati kroz razne poreze kako je gore napisano, za plastiku co2,mozda i zrak koji dišemo. I tako je radnik taoc… Pročitaj više »

emitter
Gost
emitter
11 mjeseci prije
Reply to  Slonica

Bojim se da ce mali poljoprivrednik ili bilo koji mali obrt imati koristi od tog novca. Slonica ne boj se, ne samo da nece imati koristi nego ih uskoro nece ni biti, pogledaj tko je sve u bogatoj svici dobio ogromnu lovu, na male vise i ne obracaju paznju dok… Pročitaj više »

Slonica
Gost
Slonica
11 mjeseci prije
Reply to  emitter

emitter….da ,danas je pisalo da je neka mala IT firma iz Samobora povukla zavidnu lovicu iz Europa fonda…pitanje koliko ce biti takvih?
Slogan je ne budite sebični,tako da nije važno tko ce perje dobiti..
Glavno da se zna tko će vracati.
Nije vazno tko ce pobijediti glavno je sudjelovati😉

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Slonica

Vazno je ucestvovati , zna se ko je predodredjen za pobednika .

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Pobjednik se uvijek zna, ovaj što svo ovo kazalište milenijsko i organizira.

Meine Ehre heißt Treue
Gost
Meine Ehre heißt Treue
11 mjeseci prije

Naslov pita: “Ako je Covid-19 pitanje”. Odgovor je i više nego jednostavan: Covid 19 je alat kojim se služe svjetski vladari tj. bankari da sakriju MEGA krizu (recesiju) koju su uradili svojim špekulativnim radnjama, i da ljudi u svijetu to nebi vidjeli “zaključali” su nas u kuće kao ovce. Eto… Pročitaj više »

Alan Ford
Gost
Alan Ford
11 mjeseci prije

#Meine Ehre heißt Treue
Daj bogati, promijeni nick. Ovo je slogan nacista!!!

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije

Administratori , molim Vas da proverite sta njegov nickname znaci ! Zvanicno i nepobitno : ” Meine Ehre heißt Treue ” is the motto of the former National Socialist organization, the Schutzstaffel.” , sa sve svastikom , da mu ja svastiku ….

Mongol
Gost
Mongol
11 mjeseci prije

Ne nego tvoji izabrani chifuty izabrani za istrebljenje.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Mongol

Neee , oni su nas izabrali za istrebljenje .

Aaron
Gost
Aaron
11 mjeseci prije

Da bi sagledali cijelu sliku treba prvo shvatiti šta je EU. Dakle EU nije želja-težnja europskih naroda da žive zajedno jer ako pogledamo malu u povijet vidjeti ćemo da se narodi europe nisu baš voljeli, čak do te mjere da su krvavo ratovli. Zašto onda takve narode koje se “ne… Pročitaj više »

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije
Reply to  Aaron

EU je ….abortus NWO …..lazan sjaj …lazna nada ….. lazan prosperitet ………. EU je dolazak Sotone na vlast svijeta .

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Aaron

Ne huli Boga , pretvorice te u prase pa ces zavrsiti na Bozicnom pladnju , jabuka u usta i persin u d… 🙂

sokre
Gost
sokre
11 mjeseci prije

zajedno smo jači, pogotovo kad uđe Sebija

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije
Reply to  sokre

Srbija nikad nece uci u EU. Sve ce zemlje izaci, ostace samo Hrvatska kako bi mogla staviti veto na ulazak Srbije.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Panticu , nece da moze . Ako treba , Srbija ce da osnuje svoj EU , sto moze da znaci i “E , U ….”

piždro
Gost
piždro
11 mjeseci prije

Sta su zmijoliki ILUMINATI SMISLILI za ovcoide – i pali.. nevjrovatno al pali!!! fuj!!!

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  piždro

A mozda su primenuli taktiku “E, sad cu otvoreno da ti kazem sta cu da ti radim” i samo pojacaju histeriju u narodu , k’o oni mali mrmoti sto se jednom u par godina zalete do hridine i svi poskacu , izgibose svi jer je jedan lose sanjao . A… Pročitaj više »

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije

Ko ima prava da nepobitno tvrdi da je izabrani , nebeski narod ?! To je arogantno , zar su drugi narodi onda potcinjeni i inferiorni ?! I koje to potvdio , tj. “amenovao” ? Bog ? Crno na belo , molicu . Ista prica kao za “jednakije od jednakih” …

Kisik
Gost
Kisik
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

ima i iznad nebeskog,svemirski narod? Vozdra umpah!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Kisik

@Kisik :
Ima !

Ako se radi,ima se i narod !

Bio sam s njima
i čim sam ih vidio
odmah sam ih spazio .

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  Kisik

Da , ali oni navodno ne udisu vazduh , niko ih nije cuo da podriguju i imaju drugacije poimanje ekoloske osvescenosti jer demonstrativno odbijaju da za pogon svojih vozila koriste benzin ili dizel , tako da su oni klasa za sebe .

Stjepan Cuković
Gost
Stjepan Cuković
11 mjeseci prije

Iz ove krize koja tek uzima maha izvuči će se jedino Evropska Unija.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
11 mjeseci prije

Ona će najviše stradati.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije

Najbolji scenario : EU ce se raspasti , imigranti mogu ostati ako se asimiliraju , rade i postanu normalni , onoliko koliko je potrebno funkcionisanju privrede i industrije , da budu korisni clanovi drustva , ako nece , deportovati , ne predaleko , gorivo je skupo , ako se vrate… Pročitaj više »

čekajsamo
Gost
čekajsamo
11 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Ja vjerujem. Bože,pomozi mom nevjerovanju! (nije sarkazam)

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije
Reply to  čekajsamo

Eh , barem da je moguce biti prosto . A nije , bice jos gore . Ko prezivi , pricace .

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Veće Geopolitičke Igre .

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije

Siguran san da padamo a mislimo da letimo….kraj jednog zivota ….nemoguce je ovo zaustaviti…ljudi se nece prominiti.. Oholost …izopacenost , nemilost, okrutnost , skrtost , zloca i gubitak milosti prema drugim , su samo mali broj osobina koje je covijek prihvatio…. koje su dosegle svoje vrhunce a vaznije su od… Pročitaj više »

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
11 mjeseci prije
Reply to  Armagedon

Mudrost filozofa……..

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije

ajme bozee,opet validacija..

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije

ajme bozee,opet validacija..

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
11 mjeseci prije

i ako mogu jos jednom.. vaalliiidaaacijaaa

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije

Doslo je vrime kad se covik mora probudit , …ali stvarno probudit , vratit svoje osijecaje , po cemu se covik i prepoznaje … Milost,Ljubav ,Vijeru i Nadu . Ka i uvik , uz predivne note muzike , ponekad to izgleda lakse ….. https://www.youtube.com/watch?v=f8TkUMJtK5k https://www.youtube.com/watch?v=KwX1f2gYKZ4 neka je mir i ljubav… Pročitaj više »

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
11 mjeseci prije

A danas RH ima pravo glasa ? A gde , sem “Eurovizije” ?

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije

jednostavno i ljepo , iskreno ……iz dna duse koja se iskriva duboko u nama .. ….
https://www.youtube.com/watch?v=nxxr47zEUxE
https://www.youtube.com/watch?v=So97pmyDbVw

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije

i onda kaze …ti si ovdije ….
https://www.youtube.com/watch?v=1kBvpS3z9Qo

Armagedon
Gost
Armagedon
11 mjeseci prije

Mogu razumit valdaciju …ali kad traje 100 godina …. dali ima smisla ?

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije

Son of Alerik je u članku gore prepisao recept po kojemu su se američke države ujedinile u Sjedinjene američke države, znači po istom receptu se stvara, analogno SAD-u, EU

Linda
Gost
Linda
11 mjeseci prije

Narode! Da li netko od vas ima informaciju zasto se kler ne oglasava povodom osmomjesecnog terora ili se i religijske vodje uključile u korona ludilo,ne tuguju niti za vjernim vjernicima,znaci moze i kod njih vjera on lajn

čekajsamo
Gost
čekajsamo
11 mjeseci prije
Reply to  Linda

Nije mi poznato da su se spomenuti ikada oglašavali za neko dobro, a protiv nečeg lošeg.

Nema Ime
Gost
Nema Ime
11 mjeseci prije

EU ce nestat kroz par godina, ako gledas materijalno moze se ciniti da je sve u redu ali duhovno je potpuno druga slika, mrtvac koji hoda

POVEZANE VIJESTI

Izbornik