fbpx

Ako je Covid-19 pitanje, što je odgovor?

Evropska Unija

Da je neko drugo vrijeme, rekli bismo kako je puno tinte uzalud potrošeno na priče o skorom raspadu EU, ali danas više nitko ne koristi ni pero, ni tintu pa bismo mogli reći kako su se na puno tipkovnica izlizala slova u pokušaju tog dokazivanja. Lisabonski ugovor je potpisan 2007., a nakon što je ratificiran u svim tadašnjim državama članicama,  na snagu je stupio 2009. S tim ugovorom se „dopunjuju postojeći ugovori o Europskoj uniji i Europskoj zajednici, ne zamjenjujući ih“.

Otad je prošlo 11 godina, a atraktivnost članstva u EU se za zemlje kandidatkinje ne smanjuje. Srbija, BiH, Makedonija, Albanija, Crna Gora stoje u redu pred europskim vratima, dok je Ukrajina ostavljena samoj sebi na brigu. Suverenisti će reći kako nije riječ o pristupanju u EU, već o gubitku suvereniteta i izdaji nacionalnih interesa predajom zakonodavnih ovlasti nepoznatim neidentificiranim skupinama pod upravom tajnih centara moći. Zagovornici EU će tvrditi sasvim drugačije, o ravnopravnoj zajednici, šansama, modernom suverenitetu, zajedničkoj obrani, sigurnosti, svemu onom što smo do jučer slušali o Jugoslaviji, samo bez bratstva i jedinstva.

Govorili jedno ili drugo, pripadali zagovornicima EU ili njenim protivnicima, mora se priznati kako su zagovornici sposobniji, bolje organizirani, superiorniji u odnosu na protivnike. Nije to toliko teško ni biti kad si pogonjen gomilama novca, dovoljno velikim da se njim kupuju stranke, političari, zastupnici, Vlade i oporbe, a s druge strane se nalazi tek šačica entuzijasta s idejom o suverenosti, pravom na određivanje vlastite sudbine konzumiranjem vlastite zakonodavne, izvršne, sudske i monetarne moći.

Gotovo da nema nikakve sumnje kako će Srbija, Makedonija, Crna Gora i Kosovo postati članicama EU, zvali to aneksijom ili pristupanjem, svejedno. Pogledamo li geografski položaj tih zemalja, vidjet ćemo da se nalaze u okruženju NATO pakta te kako, s obzirom na tu činjenicu, upravljači EU imaju dovoljno vremena za modeliranje tih zemalja prije samog pristupanja.

Iako se prema javnostima zemalja članica EU izlazi s narativom o EU kao moćnoj, dovršenoj zajednici suverenih država, EU je daleko od toga – riječ je o centru moći u nastajanju. Piramidalna struktura jest postavljena, EK se formalno bira demokratski nekakvim kompliciranim delegatskim putem, zakone formalno donosi Europski Parlament, a direktivama EK se projicira njena izvršna moć prema parlamentima zemalja članica. EK, tj. EU, posjeduje dakle zakonodavnu vlast, posjeduju monetarnu vlast preko Europske centralne banke, za članice euro zone izravnu, za nečlanice neizravnu putem kontrole tečaja, posjeduje vlastite izvore financiranja preko uplata zemalja članica.

Te uplate zemalja članica iznose do najviše 1,24 % njihovog pojedinačnog BDP-a. Hrvatska primjerice uplaćuje oko 650 milijuna eura godišnje. Do tih (max) 1,24 % BDP-a dolazi se kombinacijom slijedećih izvora:

  1. poljoprivredne pristojbe – čine oko 2 % proračunskih prihoda, a prikupljaju se od carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU;
  2. carine – obuhvaćaju oko 13 % proračunskih prihoda, a prikupljaju se od carina na uvoz iz zemalja koje nisu članice EU;
  3. udio u prihodima od PDV-a – čini oko 35 % proračunskih prihoda EU i transfer je dijela PDV-a ubranoga u zemlji članici. Određuje se primjenom jedinstvene stope na osnovicu PDV-a svake zemlje članice. Stopa je 2004. godine smanjena na 0,5 %, a primjenjuje se na osnovicu koja ne smije iznositi više od 50 % BNP-a;
  4. uplate razmjerne BNP-u – čine polovicu ukupnih sredstava proračuna EU. One su dodatni izvor jer se određuju tako da se nadoknadi manjak koji može nastati zbog nedostatka sredstava iz prethodna tri izvora. Na taj se način osigurava da EU proračun Unije nije nikad u deficitu.

Dakako, ima zemalja koje više uplaćuju u Proračun EU, nego li iz njega povlače novca, kao što ima i onih drugih. Zbog svojih uplata se ne bune ni jedni, ni drugi? Kako to? Zar bogatije zemlje članice koje uplaćuju više novca ne bi trebale biti nezadovoljne zbog toga i to doživljavati kao iskorištavanje od strane siromašnijih članica? Tako je samo naoko. Bogatije zemlje imaju više financijske koristi od postojanja EU, nego li one druge pa u stvarnosti one ne bilježe nikakve minuse, nego ogromne pluseve. Izražene u novcu, u BDP-u, u izvozno-uvoznoj bilanci.

Europska birokracija ima svoj vlastiti meta-jezik pa tako postoji nešto što se zove VFO – višegodišnji financijski okvir. Taj VFO je nedavno izglasan i za razdoblje od 2021-2027 iznosi 1074 milijarde eura. On će se puniti na gore opisan način.

Međutim, Europsko Vijeće  je u srpnju na ‘maratonskim pregovorima’ izglasalo i utemeljenje Fonda za oporavak u iznosu od 750 milijarda eura. Oporavlja se naravno od krize izazvane COVIDOM-19, odnosno od zaključavanja gospodarstva tijekom ožujka, travnja i svibnja ove godine koje je u stvarnosti poharalo većinu svijeta (a ne sam virus ili bolest koju izaziva, budući da je bolest benigna, kao i zaraznost te sposobnost čovjeka da se bez većih problema oporavi od napada virusa).

Ako je COVID-19 bilo pitanje, jedan od odgovora je Fond za oporavak (druge odgovore možemo naslućivati, a vjerojatno će se ticati cjepiva, farmaceutske industrije, kontrole stanovništva, ukidanja građanskih sloboda i prava). Naime, novac za taj Fond će EU namaknuti vlastitim zaduženjem ‘na financijskom tržištu’. Zaključavanje gospodarstva (i stanovništva) će tako poslužiti za uspostavu EK kao entiteta sposobnog za zaduživanje, prvi put od osnutka EU.

Dosad su se na ‘financijskom tržištu’ mogle zaduživati kompanije, poduzeća, države. Od sad, s ovim zaduženjem EU počinje funkcionirati kao savezna država i tako postaje do kraja suverena. Dosad je njen suverenitet bio zbroj suvereniteta zemalja članica, odsad posjeduje svoj, vlastiti, a moguć je samo na račun suvereniteta država članica. Drugačije nije moguć.

Da bi Europska Komisija mogla ići po taj novac, tih 750 milijarda eura, prije toga su im premijeri država članica dali jamstvo u vidu odluke o  privremenom podizanju gornje granice vlastitih sredstava, odnosno prihoda europskog proračuna od uplata 1,24 % BDP-a zemalja članica.

Naravno, fokus javnosti, analitičara i političara je namjerno usmjeren u iznos zaduženja, njegovu raspodjelu po članicama, raspodjelu po nepovratnom dijelu i onom koji se dijeli kroz kredite.

Činjenicu da EU s ovim zaduženjem postaje, bez ikakve demokratske rasprave, bez ikakvog referenduma, suverena naddržava se preskače.

No, idemo se pozabaviti raspodjelom tog EU novca namaknutog zaduženjem EU. Od tih 750 mlrd eura, 390 mlrd eura će se uputiti zemljama članicama kao bespovratna pomoć (ovo je izuzetno smiješno, EU će se zadužiti, a onda pokloniti novac članicama, tko će ga vratiti, vidjet ćemo kasnije), a preostalih 360 milijardi kroz zajmove.

Kako će proći Hrvatska u toj priči? Čini se ne tako loše. Iz VFO (naučili smo, riječ je o višegodišnjem financijskom okviru 2021.-27.) od 1074 milijarde eura, Hrvatskoj je odobreno 12,2 mlrd eura kroz različite programe, slične onima koje smo viđali i dosad.

Iz Fonda za oporavak, Hrvatskoj je odobreno ukupno 9,4 mlrd eura, od toga ‘nepovratno’ 6,9 mlrd eura, 2,35 mlrd eura kroz zajmove plus između 700 i 800 milijuna eura iz programa ReactEU, koji je dodatak kohezijskoj omotnici iz VFO-a te oko 300 milijuna iz Fonda za pravednu tranziciju.

Hrvatska računica je jednostavna – u sedmogodišnjem razdoblju će uplatiti 650 milijuna eura puta sedam – 4,55 mlrd eura. Sve što ‘povuče’ preko tog iznosa bismo mogli nazvati dobitkom. Nešto kao euro jack-pot, uplatiš 4,55 mlrd,  a dobiješ 22 mlrd eura!?

Ne ide to baš tako.

Da bi se taj silni novac dovukao u Hrvatsku, državna administracija (to je ona premrežena stranačkim uhljebima, nesposobnjakovićima svih vrsta i boja) mora donijeti kvalitetne programe, prije toga Vlada RH mora definirati svoju nacionalnu strategiju – kako vidi tu Hrvatsku slijedeće generacije, što misli raditi, što proizvoditi, kako usmjeriti razvoj države. Rok za povlačenje ‘bespovratnog’ novca je izuzetno kratak, jedva dvije-tri godine.

Plenković je upravo osvojio mandat za slijedeće četiri godine. S novcem EU za kojeg jamči i država kojoj je na čelu može Hrvatsku pripremiti za tržišnu utakmicu unutar EU, kao i s ostatkom svijeta. A može pustiti da se taj novac  putem države proslijedi po stranačkim ključevima do postojećih korupcijskih mreža te tako pridonijeti tomu da nakon isteka VFO Hrvatska završi opet na dnu EU, s davno uništenim šansama. I dakako –  s bogatijim bogatima i siromašnijim siromašnima.

U međuvremenu, ‘nepovratni’ novac će svi građani EU vraćati kroz nove poreze. Najprije će se uvesti porez na nerecikliranu plastiku i to od 1. siječnja 2021. godine, potom će uslijediti porez na uvoz proizvoda čiju proizvodnju prati intenzivna emisija ugljika, zatim pristojba na digitalne usluge.

Kad se EU zadužuje, onda uvodi i EU poreze!

Kao što vidimo, EU se ne raspada (iako su na granicama Njemačke, Austrije, Slovenije, Francuske uvedene kontrole putnika), već raste, postaje jača. Hoće li i sami Europljani postati jačima ili tek financijski potlačenijima, s manje prava i sloboda, s manjim zaradama, reći će nam vrijeme.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
176 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Okolnosti su se naglo promijenile.eu ili ne EU,vise ne igra bitnu ulogu.clanice su samo dobile mogućnost extra zaduživanja a neclanice Ce dobiti pomoc po prohtjevima.jedino Sha igra ulogu sada je da slijede agendu.bila to bih,hrvatska,Srbija ili ceska,slovacka,bugarska.pitanje je samo gdje Ce biti otpora naroda,kao u Bugarskoj i Njemačkoj ili otpora drzave,kao u Bjelorusiji i djelomično svedskoj.politicke strukture ove ili one vrste vise ne igraju ulogu.revolucionarna godina.pitajte Amere.

Paris
Gost
Paris
1 mjesec prije

Ako je Covid-19 pitanje, što je odgovor?
Odgovor je:
Zarada na cjepivu.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Ne , obratno .
Pitanje je ” Kako ostvariti potpunu kontrolu i vlast , usto i ogromnu zaradu ? ”
Odgovor je : “Covid-19” .

Sam
Gost
Sam
1 mjesec prije

Ako ONI imaju problem za svako rjesenje,pitanje je,gdje je izlaz?!
Vjerovatno u Otporu koji ce se desiti prije ili poslije.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Naravno da imaju resenje za problem , oni su ga i izazvali .
I taj “Otpor” ( mislim na onaj u Srbiji , pre pada Slobodana Milosevica ) se pokazao kao spolja finansirana obmana .
Jedinka ne moze pruziti bilo kakvu vrstu otpora , bice uhapsena , prebijena i ekspresno osudjena za “zlocinacki cin prema ustavotvornom poretku : ometanje sluzbenog lica u izvrsavanju duznosti ” , znaci , bilo kakav nonsens , umalo sam tako prosao kad mi je prisao policajac i zatrazio licnu kartu a ja sam ga samo pristojno upitao zasto zeli da vidi moju licnu kartu … Ako “buntovna” jedinka dobije pristalice , resenje je u diskreditaciji ,ili gore pomenutom “tretmanu” od predstavnika vlasti , ako ni to ne pomaze , egzekucija kao finalno resenje . U Srbiji je nedavno vidjeno brutalno “resenje” slamanja otpora naroda . Sta je sledeca opcija ?

Tvrdi
Gost
Tvrdi
1 mjesec prije

@guest_461487
Dakle, odgovor je cijepivo-vakcina, što je vakcina, lijek ? ne, vakcina-cijepivo je blagi obllik zaraze da bi tijelo postalo otporno na neke bolesti. Ono što mi je pomalo nejasno je sljedeće, ako je neko vakcinisan on je otporan na Covid-19, ispravno ili krivo?
Ako je otporan to znači da postaje onaj kojeg sad zovu asimptomatični zaraženi, dakle prenosioc, zaražen si, nije ti ništa ali ga širiš na druge kojima možda isto neće biti ništa a možda će i zakašljati. Što to znači ? svi ćemo postati prenosioci i svi ćemo uvjek biti pozitivni a neće nam biti ništa ? Zanima me stvarno kada će ovom ludilu doći kraj jer sve dalje postaje sve gluplje, tj. ljud postaju sve gluplji. To je cilj? Idokracija ?

Linda
Gost
Linda
1 mjesec prije

I bit ce zarade,pogledajte kako pripadnici stoke sitnog zuba ide pojedinacno pustom ulicom a brnjica do očiju nataknuta,jedva cekaju bocu

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Znaci , to je ono sto interesuje “jednakije od jednakih” , gde ce biti otpora naroda i kolikog intenziteta , kakvo je raspolozenje . Pre dve godine sam otisao u Hrvatsku , selo nadomak Bjelovara , sedim sa drugom u dvoristu , prolaze petorica na motociklima lokalnim putem ispred njegove kuce , prokomentarisali smo motocikle i tu je zavrsilo , valjda turisti idu na more . Sutradan vidim istu tu petoricu na motociklima , istim putem prolaze , odjednom mi je postalo cudno , zasto ponovo prolaze putem kojim prodje 5 auta dnevno , a usto nemaju ni prtljagu . Nikom nista nisam rekao , nisam smatrao bitnim . Dva dana kasnije zena i ja odemo autom do manjeg gradica , opet nadomak Bjelovara , parkiram auto , zena ode do banke , ja na “kavu” kad vidim istih tih 5 motora parkirano pred kaficem , momci sede i “cakulaju” na Engleskom sa nekim devojcicama . Nista , sednem , pijem kafu i pravim se da nesto gledam na telefonu , slusam sta pricaju sa decom , gledam ih ispod oka , tamnoputi , svi imaju iste polu-cizme ( ?! ) ali vidi se da bas nemaju iskustva u biranju opreme za motor ( znam to , vozim od svoje 8 godine , poceo na “Puch” mopedu s pedalama , danas “GSX-R 750” , bez pedala 🙂 ) . Cudan akcenat . Kad , jedna od devojcica ih pita odakle su , svi su se brzo medjusobno pogledali i nakon krace pauze jedan od njih odgovori “Izrael” . Blago nama , eto , Mossad u izvidjanju na terenu . Tako je i ovde , na “Logicno” , izvidjaju teren da “osete puls” naroda , skupljaju informacije , interesuje ih sta mi mislimo i osecamo , iskoristice to jednog dana , trebace im . Jel’ tako Pero , Gigi , Planet Zemlja ? Za “Izraelca” nisam siguran , ne verujem da je neko toliko glup da otvoreno kaze ko je i sta je , a mozda je samo arogantan , tako svojstveno “jednakijima od jednakih” . Nemojte se ni ponadati da imaju bilo kakve naklonosti ili saosecanja za bilo koga od nas , za njih smo svi mi samo Goyim , stoka , a nas Slavene posebno mrze , znamo i zasto .

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Jablan,ja sam Slaven,sunit,bosnjak,gradjanin republike Hrvatske,izraziti protivnik svakog oblika rasizma,pa tako i zionizma..ne moraš mi reci Sha si ti jer,brate,otisao si na kvasinu.i posto si odlutao u glavi,mislim da smo zavrsili.sretno i prelazi cestu na zeleno💪😁

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Slaven , sunit , bosnjak , gradjanin Republike Hrvatske ?!
Pa ti si dupla bipolarna licnost …
K’o one kafice u kesicama , 4in1 .
Molim nekog strucnog da mu objasni , ja odoh da se napijem od tuge 🙂

Sam
Gost
Sam
1 mjesec prije

@Jablane
Polahko bolan.
Sta si navro hajvan u zito.
Ljudi vole pametne ljude,ali pametnjakovice niko.
Covjek ti objasnio,nacrtao gotovo,ko je i sta je i ti opet ne razumijes.
Da nije malo i do tebe?!
Mozda si vec pijan ili jednostavno nisi u stanju to shvatiti.
A primijetio sam vec i prije da se najezis na pomen bosnjak,sunit i slicno.
Ali evo Jablane,ja cu ti od sada odgovoriti i spustiti na mjesto koje zasluzujes.
Samo nemoj piti plaho,pa mozda i shvatis,posto sam ogranicen s vremenom.

Bosnjak,sunit,bosanac,evropejac,svjetski covjek.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Sam..hehee,pusti covjeka nek popije malo,vidis da je ljut.samo nek ne pretjeruje,halucinacije udaraju.svako dobro💪

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

🙂

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Sam , necu odreagovati na to da sam pijan ili da sam pametnjakovic , ali hocu da si primetio da se najezim na pomen bosnjak , sunit i slicno jer to apsolutno nije istina . Ako me tako optuzujes , molim dokaz pa da svi znaju koje sam g… A da li si me spustio na mesto koje zasluzujem , da pitam , a koje mesto ja to zasluzujem ?

Sam
Gost
Sam
1 mjesec prije

@guest_461516
Vrati se na clanak o Paljenju americke zastave i ostavljanje svinjske glave,gdje si implicitno pominjao neke stvari koje nisu istina.
Stvari koje ne stoje i onda povrijedis nekoga.
A ja sam ovdje trudio se i insistirao da ne pominjemo jedni drugima neke stvari koje drzimo za svete,da pazimo i da se drzimo zajedno jer smo u govnima do vrata svi.
I dalje pozivam i necu te prvi uvrijediti,ali pazi i ti,radi opceg interesa.
Kada se pojavi musliman koji je sranje napravio i nekome zulum ucinio,prvi cu to osuditi i psovati ga.
A Planetu si spocitavao stvari koje se i mene ticu.
Zato cuvaj energiju za one koji i tebe i mene zele robljem uciniti.
A sta mislis o nekome ko se izjasnio kao Planet,ostavi za sebe.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

sam,nemoj jablanu uzimati za zlo jer se ocigledno negdje pogubio.ne znam zasho.ja sam po rodjenju sve sha sam naveo ali u biti sam agnostik,promisljam stvari,svaki dan ucis.svi smo u istom kosu i valjda se racuna da se sami porazbacamo u njemu.ja na to ne pristajem i svakome zelim dobro.svako dobro od planete,sam,i cuvaj mi pcele kad ih vidis.

Sam
Gost
Sam
1 mjesec prije

Ne uzimam za zlo ali reagujem na vrijeme.
Od osnih elemenata pristojnosti je kad ti neko kaze da je ovo ili ono,to akceptiras,bez imalo ironije i cinizma. Ali hajd.
Puno mi vecih problema imamo

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

sam,kuzim ja tebe.i ja namirisem kako netko dise,pa se brzo maknem..tebi palac gore pa reagiras preventivno,ja ne mogu drukcije..ovo sha si rekao,puno vecih problema imamo a ja nemam zivaca ispravljati krive drine.samo bi volio da se ljudi drze tema i da ne komentiraju bezobrazno jedni druge.sutra ce nam svima,figurativno,netko pokucati na vrata i nece me pitati za naciju i vjeru.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

“Planet Zemlja” , molim te da mi oprostis , izvini !

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Sad sam se vratio na taj clanak i ne vidim ama bas nijedan svoj komentar , to moze i svako drugi sa “Portala” , ako je neko zainteresovan da se ukljuci . Koje su to implicitne stvari koje si ti / vi doziveo kao uvredu ?
Sad se pozivas da se ne pisu ” stvari koje ne stoje i koje povrede nekoga” … A tvoje stvari upucene meni stoje i nije vazno da li povrede nekoga ?
Nikom ja nista ne spocitavam niti osudjujem , iznosim svoje misljenje koje moze , i ne mora , da odgovara drugima , to oznacavamo plusevima i minusima i komentarima .
Kazes da me neces prvi uvrediti , a jesi . Stvari izmedju tebe i “Planet Zemlja” me se , s duznim postovanjem , ne ticu .
Ako neko misli da sirim govor mrznje ili netrpeljivost bilo koje vrste , mogu samo da se iskreno izvinim i da kazem ljudski da mi je duboko zao jer mi to nikada nije namera . Ako Administratori misle da sam zaista to uradio , onda sam spreman da snosim punu odgovornost za svoje izjave . Saveti i uputstva od tebe , hvala na ponudi , uvek cenim dobronamerne , pristojne i konstruktivne razmene misljenja 🙂

Sam
Gost
Sam
1 mjesec prije

Jablane

Spocitao si covjeku da je bipolarna licnost,sto je jedan od oblika mentalne bolesti,nakon sto ti je rekao da je Bosnjak,sunit,hrvatski drzavljanin.
Neki dam sam u afektu uvrijedio covjeka misleci da je dosao na portal da siri smutnju i glupost.
Medjutim,jedan mi je kolega ovdje skrenuo paznju da sam pogrijesio i ponovo sam to procitao i nekoliko puta se izvinuo covjeku.
Dakle pogrijesio,i izvinuo se.
Ti si covjeka isto uvrijedio,negirajuci mu ono sto je ajsvetije kod njega i pripisujuci mu bipolarnost.
Pa imas taj komentar odmah tu.
I mene su tako prije ovdje neki vrijedjali,upravo na takav nacin,negirajuci mi ono za sto se predstavljam,ali ja sam odmah uzvracao i nisam dao.
Ne,nema sanse.
Ni ja nikome ne negiram nista od njegovog dostojanstva i trazim to isto za sebe.

A da li se ti trebas izvinuti Planetu,sam razmisli.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Sam😁svaka čast!ma ne mora mi se ispričati,covjek popije malo,Sha CES..i ja znam biti malo emotivan pa stisnem zube,necu biti bezobrazan prema supatnicima.ali,sam,ako otvoriš odvjetnicki ured,javi mi.ono Sha bi ja rekao,a nemam zivaca,ti kazes.svaka cast💪💪

Sam
Gost
Sam
1 mjesec prije

Planet
Tako mi Boga ne zelim mu zlo,ali nemam vise zivaca slusati kako je neko ovo,ili nije ono itd.
Glave nam u torbi,a neko nekoga negira.
A u stvari smo svi sapatnici,dobro si to rekao.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

“Planet Zemlja” , pogledaj gore sta sam ti napisao , izvinuo sam ti se , primi izvinjenje i okanite se price o picu , ako mozete , ako ne , popijte jednu i u moje ime , i ja cu u vase .

Sam
Gost
Sam
1 mjesec prije

@guest_461394
Mislim da trebas prihvatiti Jablanovo izvinjenje i idemo dalje.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

vaaaliidaacijaaa,sha da radiim

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Hvala na detaljnom objasnjenju , cenim to . Ne , covek je napisao da je Slaven , bosnjak , sunit , Hrvatski drzavljanin , tim recima . Ako procitas moj komentar , videces srz svega sto sam hteo da kazem , salom da ukazem da nije u pravu ili nije pravilno napisao ( izvinjavam se “Planet Zemlja” , kad ovo zavrsim , i licno cu tebi da se izvinim ! ) , dalje , da li Slaven moze da bude sunit , bosnjak i Hrvatski drzavljanin ? Ako su bosnjaci , suniti , zvanicno muslimani , da li mogu biti Slaveni ? Ja mislim da ne . I , ako se slazes , da ne idemo dublje u ovu raspravu , nicemu ne vodi , smatram . Evo mene , ja sam crnokos ( bio , sad sam osedeo ) , imam tamniji ten , da mi neko kaze da sam Slaven sa delom genetskog koda iz Otomanske Imperije , ne bih se uvredio , zasto bih ? Da sve svedem na stvari koje su bile pre 500 godina , iskreno , apsolutno me ne interesuje . Interesuje me da cujem tudje misljenje , iznesem svoje , ako me neko i slucajno uvredi , da ne odreagujem ili barem da “spustim loptu” . Ako sam bilo koga bilo cime uvredio , izvinjavam se , iskreno !

Sam
Gost
Sam
1 mjesec prije

Jablan

Ja sam Bosnjak,musliman-sunit,bosanac,,evropejac, i putujem svijetom al Bosne nema…
Svijetlije puti ali osijedio kao i ti vjerovatno.
Slaven takodjer.
I mogao bih ti pisati o tome nadugo i nasiroko ali nije tema.
Opet kazem,od osnovne pristojnosti je kad ti kazem da sam japanac,na primjer,da to akceptiras,makar ti i cudno bilo.
Ja s tim nemam nikakav problem.
Kad mi neko kaze ovo ili ono,nemam milimetar problema da to postujem.
Skrenuo sam ti paznju i vidim da si pokazao karakter i izvinuo se Planetu.
To nalazim za ok.
Drugi su ti komentari dobri i mislimo vecina ovdje isto.
Zato,samo malo pazljivije i nema problema.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Sam , da budem iskren , ja se ne osecam kao “Evropejac” , nikad ni nisam , ponosan sam Balkanac , rodjen ’68. valjda zadnja generacija koja je videla nesto lepog u Jugoslaviji . Nazalost , i ono najgore . U osnovnoj skoli , i srednjoj , sam sedeo u istoj klupi sa drugom decom , igrali se , delili dorucak , prepisivali zadatke jedne od drugih , kasnije i izlazili zajedno , “momcili se ” , sto mi u Vojvodini kazemo . I nikog nije bilo briga ko je koje nacije , bili smo svoji . A onda je dosao rat … I vise nismo bili svoji . A ljudi kao ja su nemo , u soku gledali sta radimo jedni drugima , za cega , za koga , pitali smo se ?! Bosanci koji su bili najvredniji radnici i najveci zajebanti na svetu , u pozitivnom smislu te reci , moji dragi drugovi , sve nas je razvejao vetar tuge po svetu , ni ne znam gde je vecina . Bosna je najvise patnji videla , i sad pati , svi mi to znamo . Da , nema vise te Bosne , nazalost , nema ni moje Vojvodine , sve smo sacuvali u uglu suznog oka , vi kad cujete neku sevdalinku , mi kad cujemo Zvonka Bogdana . Ista suza u dva razlicita oka , gorka i opora . Nisam ja tebi naudio , nisi ni ti meni . Nismo se nekad delili , pojeo si ti moju jabuku , onu vecu jer , kao u vicu sa Slovencem , “eto ti je , jeb’la te ona” , i nisam ti zamerio , jer , bili smo svoji . Trebalo bi ponovo to da budemo , jer , nismo naudili jedan drugom , a taman se oblak nadvio nad svim nasim glavama , svima nama , bez razlike . Moje izvinjenje nije stvar karaktera vec obraza , ako sam nekog uvredio , izvinucu se , i jesam , nije mi to bila namera . Hvala sto si mi na to skrenuo paznju , cenim to .

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Jablan..ne trebas se ispričavati.vidim da si na pozitivnoj strani💪samo,pazi ovo..ja sam,po rodjenju,plavih očiju,musliman,autohtoni..povijesne okolnosti.ne prakticiram religiju,ali po rodjenju,ja sam Bosanac,musliman,Bosanci su suniti..Sha je tu strasno?!zasho ja ne bi mogao biti Slaven,musliman,sunit ali ne prakticiram jer sam agnostik?rodio se u Hrvatskoj ali nemamo taj americki sistem pa da sam odmah hasanbegovic!mislim,gubimo vrijeme a spremaju,nama gojima🤔🤔pizdarije

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Apsolutno . Izvini jos jednom , preterao sam , nista zlurado , iz glupe zaj… !

Stock
Gost
Stock
1 mjesec prije

Ako mogu…A mogu.
Jablane, da li Slaven može da bude katolik Hrvat, pravoslavac Srbin?
Mislim…koji su ono Bogovi Slavenski?

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Mozes 🙂 Iskreno , pored svih danasnjih teorija i “novih otkrica” , nemam pojma , zvanicno , Hrvati kazu da oni nisu Slaveni . Ako je po tome , onda nek’ im na volju . Valjda smo pre prelaska na Hriscanstvo svi bili Pagani , nakon toga Bogumili .Ne opterecujem se time , odem u crkvu da se pomolim u sebi ( nista ono ” Ocenas” ili “Zdravo Marijo” ) , neku moju verziju molitve , razmisljam o dragim ljudima koji vise nisu optereceni nasim ovozemaljskim zivotom , setim se neke anegdote , zapalim svece , prekrstim se na oba nacina jer u sebi imam i Katolicke i Pravoslavne vere , i to je to .

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije

ja sam koji jesam!

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije

ja sam onaj koji jesam.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

” Mislim , dakle jesam” – Dekart . Moze i Tako 🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

jablan u žitu

Ne volim se baviti spekulacijama, ali…
Svi znaju za Vinčansku kulturu.

A čiji ostaci su pronađeni od Slovenije do juga Male Azije (4000., 5000 g.?) I Rusi su pronašli nešto, neke zapise na obali Crnog mora…

E, sad. Jednom davno, čini mi se na Otv u (čudno) išla serija o manje poznatim civilizacijama, kojima ni ime neznamo.
U jednoj od tih epizoda bilo je navedeno da je Abraham bio prognan iz Male Azije (mada mi se čini da Biblija spominje Irak).
Sjetimo li se što je Netanyahu spomenuo Vučiću, o tome da se narodi dugo poznaju…

Mogući razlozi za nesporazume mogli bi biti religijsko- ritualni.
Npr žrtvovanje ljudi. I u Bibliji imamo priču o čemu ono…tko je htio žrtvovati Isaka? I u najdaljoj povjesti Starih Grka pronađene su iste stvari, kosti kod nekih oltara…

Kao što je poznato, Vinčanskoj kulturi je to bilo potpuno strano. I sigurno bi takve smatrali opasnim luđacima…
Pazite sad. Tko bi onda bio narod koji je povjesno prvi izgnao Židove?

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Zanimljivo pitanje . Evo , zvanicna istorija kaze : 733 godine pre Hrista ih je kralj Tiglath-Pileser III prognao iz Samareje .
Ponavljam , zvanicna istorija . Vrlo mnogo stvari iz istorije je zaboravljeno , iskrivljeno ( namerno ili nenamerno ) , skriveno ili potpuno pogresno prezentovano . Apsolutno je samo do nas u sta cemo poverovati . Evo , moj primer ( da ne uvredim druge , naravno ) , po ocu sam Bunjevac . Ko su Bunjevci , odakle poticu i odakle su dosli na podrucje Vojvodine ? Jedna strana kaze da smo dosli sa reke Bune , zato se zovemo Bunjevci , ima logike , zar ne ? Druga strana kaze da smo bili tamo neki lovci skupljaci i da smo ziveli u zemunicama koje su se tada zvale “bunje” , i u vreme Velike Seobe Srba smo se i mi zaputili da budemo granicari kraljice Terezije , i to ima logike , zar ne ? Treca verzija kaze da smo bili pleme zvano “Ibuni” i da smo se borili da odbranimo Troju , kad je Troja osvojena , Grci su nas proterali i zavrsili smo na obali Istre gde smo se asimilirali sa domicilnim stanovnistvom , preuzeli ikavicu i delove narodne nosnje ( kecelje Istrijanki imaju identicni uzorak kao i nase ) ali smo se povlacili pred najezdama sve dublje u kopno Balkana i na kraju smo se nastanili u nasoj miloj Vojvodini . E , sad dolazi rasplet , koja verzija istorije mi vise odgovara , da sam potomak neustrasivih ratnika koji su se borili za Troju ili da sam mesavina Bosanaca i Hercegovaca ili da smo bili odrpani lutalice koji su tumarali naokolo i ziveli u blatnjavim rupama pokrivenim granjem , a koje smo zvali “bunje” 🙂 Tako je sa celokupnom istorijom ove planete , sve je relativno . Gledali smo filmove o raskosnom zivotu Francuskog plemstva , ali nam niko nije rekao da su u gradovima svi hodali sredinom ulice jer nije bilo toaleta pa su ljudi prosto izrucili sadrzaj “nose” kroz prozor , pravo na ulicu , ili da se nikad nisu prali , da su izmislili parfem da prikriju smrad , da su imali pokvarene zube ( ni to nisu prali ) i da su koristili stapice da ceskaju buve u svojim perikama . Gledao sam dokumentarac kako su bas Izraelski naucnici ( o , slucajnosti ! ) nasli kosture konja i trule tockove kocija faraonske vojske , kao dokaz da se more stvarno razmaklo da ih propusti . Individualno je ko ce u to da veruje a ko ne . A to sto je Bibi rekao Vucicu da se Izraelski i Srpski narod dugo poznaju , iskreno , nigde nisam naisao na taj podatak pa ne bih . Da li je i ko prognao Abrahama , stvarno ne bih , Biblija je dokazano nebrojeno puta prepravljana , redigovana , dodavani su i vadjeni delovi , stvarno ne znam sta je tu istina . Sto se tice neupitne istine , tu je uvek bila moja majka ( baka ) Anastazija , draga i mudra starica , ono sto me je ona naucila i sto mi je prenela je za mene “amin” . Da , mali dodatak o istoriji , milion puta sam cuo da smo mi Bunjevci ustvari Hrvati ali mi to ne znamo ( … ) ili da smo pokatoliceni Srbi . I da je o tome napisano nebrojeno knjiga . Iskreno , mene za te knjige nije briga , to nije moja istorija , moj dida Stipan i majka Anastazija su moja istorija , oni su se rodili , zivili i umrli ko Bunjevci i onda ni ja ne mozem bit’ drugo . Postivam svakog prvi , ko mi vrati postivanjem . Nek’ viruje ko u sta ‘oce , na volju nam svima , samo da se ne tarmamo ( svadjamo ) . Eto , zivili dobri ljudi , a i oni sto su rdjavi , nek’ je i njim uzdravlje 🙂

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
1 mjesec prije

Jablane, kruži priča da je Deretić dobio lovu (a pohlepan je za njom jer na pitanje što toliko bomba o srbima veli jednom arheologu bolje prodajem knjige) od dnous da napiše knjigu gdje su vinčanci bili u stvari nosonje.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Heh … ja ni ne znam ko je Deretic , iskreno 🙂 A sto se tice moje “nacitanosti” , vise mi odgovara da citam o izradi solarnih kolektora , nisam ja bas neki profani intelektualac za dubokoumne rasprave .

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
1 mjesec prije

Jablane, imaš dedukciju za pet!

Ico
Gost
Ico
1 mjesec prije

“birokrati” EU nemaju pameti donijeti odluku da li će EU biti pudlica Trumpu ili Putinu. EU nema izvore resursa, pa ih uvozi, šlepa se uz USA. Ne vidim što bi to EU mogla više ponuditi svijetu?!? Možda VW softver za lažiranje emisije štetnih plinova iz dizelaša! Putinu je EU interesantna zbog 500 milijuna ljudi, samo to i ništa više. EU je osuđena podržavati ovaj svjetski monetarni sustav, jer bez toga slijedi propast. Šta stoji iza EUR-a ?!?

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

ico,eu ima jednostavno rijesenje i zato se nikada nece dogoditi.sjesti za stol sa rusijom i poceti raditi starinsku razmjenu dobara… vi nama energente,vi nama tehnologiju.ali to bi odgovaralo narodima i zato se nece nikada dogoditi.politika stara vec stoljecima.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 mjesec prije

“…. Činjenicu da EU s ovim zaduženjem postaje, bez ikakve demokratske rasprave, bez ikakvog referenduma, suverena naddržava se preskače…”

SoA,
Misljenja sam da je ovo je vro bitna konstatacija…
Medjutim, samo bih dodao – da taj “suverenitet” EU naddržave – ne vrijedi za cionisticku-satanisticku “Nadvladu”!
Ta cionisticka “Nadvlada” – jeste bukvalno nadvlada – cijelom Svijetu!
(Upravo kako je to propisano u cionistickim/satanistickim “Protokolima cionskih mudraca”!)
Da se ne lazemo…
Svi smo svjedoci – kako operativci te Rotschildove (Habadove) “Nadvlade” poput Kill BIlla – naprosto komanduju to EU naddržavi tj predstavnicima EK (“Eu nadvlada”)…
Sta vise, glupaca korumpirana – Ursula von der Leyen (“premijer EU nadvlade”) – snishodljivo se zahvaljuje ubojici i eugenicaru Bill Gates za “vodjstvo” na onoj otimacini para od naroda Svijeta zvanom “EU corona pledging event”!
Dakle – vec je formirana cionisticka-satanisticka “Nadvlada” – u vidu tzv “Svjetske Zdravstvene Organizacije” (WHO) a sve drzave (gledali smo i sami) ne samo da izvrsavaju naredjenja tog zlocinackog Gatesovog/Rockfellerovog “svjetskog autoriteta” – nego lome kosti vlasitim gradjanima, ako se usude cak i najmanje pitanje postaviti u “mjere” tog zlocinackog (cionistickog) “autoriteta”!
A da ne spominjemo Gebelsovsku cenzuru tzv “drzavnih” medija uz one u vlasnistvu cio-satanisticke bande!
Pa takvo sto do sada Svijet nije vidio!
Sta vise, sve po naredbi “autoriteta tzv WHO” – koji skoro da inema ljekara u svom sastavu, koji je umjesan u svaki krminal i ubojstva i ljekovima i vakcinama, a na cijem celu sjedi “doktor poljoprivrede” iz Etiopije poznat po ubojstvu stotina hiljada Etiopljana, kojima je uskratio hranu poslatu iz Svijeta, samo jer su bili iz drugog plemena! (A najvjerovatnije i po zelji eugenicara Gatesa i Rockfellera – da se SMANJI broj ljudi u Africi!)…
Sa ovim dodatnim cinjenicama – mislim da slika o EU-naddrzavi – postaje puno jasnija.
Tzv “EU” – jeste samo jedan mali djelic cionistickog=nacistickog tzv “Novog Svjetskog Poredka”.
E onda u ovu sliku – mozemo tek dalje postavljati tzv “nacionalne vlade i demokratije”…
Misljenja sam da bez cjelokupne slike – koja je vec evo 6 mjeseci orvoreno pred nasim ocima – ne moze se niti cijelost shvatiti.
Upravo gledajuci “male slicice” (ne spajajuci sve tacke mozaike) tzv “geopolitika” za naivne – ostaje samo promatranje “mikro-zbivanja” – i u pravilu takvi “analiticari” ne uzimaju u obzir politicko zidovstvo/cionizam=satanizam.
To se nekako cini mi se moglo i oprostiti do sada, medjutim – od vremena lazne “pLandemije” – ne uzimanje u obzir planove i namjere Svjetske Nadvlade (od pocetka cionisti / satanisti ) ili cak i negirajuci cak i postojanje Nadvlade (a svi gledamo i trpimo “autoritet” WHO tj “strucnjaka” Bill Gatesa) – ne samo da je pogresno, nego je i OPASNO za ljudsku rasu!
Cionisti se strasno boje samo ISTINE (koja raskrinkava njihov satanisticki Plan) i SVJETINE (koju kontrolisu obmanom, preko svojim MSM i “socijalnih mreza”…)!

Mucki provokator
Gost
Mucki provokator
1 mjesec prije

Imam jedno pitanje zate, interesuje me tvoje mišljenje:
Znamo da so na vrhu ove piramede tzv. ”ancient bloodline families”/cionisti/satanisti/pogani itd. Ali komu oni odgovare? Ja znam da oni vjeruju da Satan ili Lucifer postoji, ali misliš da je ovo nekva stvarna ”entiteta” ili šta?
I ako svi ovi kontrolišu svijet i so čisto zlo, gdje so ”the good guys”? Bez dobrega ne može biti zla, ali kdo se aktivno bori protiv tome? Koji milijarderji ili oligarhi se boriju na strani čovječanstva? Trump? Možda se vrati JFK jr.? (baje da je živ)

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 mjesec prije

“… Ali komu oni odgovare? Ja znam da oni vjeruju da Satan ili Lucifer postoji, ali misliš da je ovo nekva stvarna ”entiteta” ili šta?…”

@guest_461513
Ja licno ne mislim da je bilo kakvo mocno bice tipa “Lucifer” iza ove satanisticke/cionisticke bande.
Takodejr ne mislim niti da su to vanzemaljci ili reptili ili kakvi drugi stvorovi…
Uistinu, ima ljudi koji to misle, a i jedna stvar koja se na izgleda ne uklapa je da upravo ova satanisticka banda vec desetljecima pokusava na zagadi i zrak i vodu i zemlju… Mejdutim – mozda znaju tacno koliko da zagade, smanjujuci broj ljudima – a da to ne utice na njih.
Dakle – ja licno smatrarm -da se tu radi samo o odvratnj satanistickoj bandi psihopata.
U par stoljeca su se napili krvi narodima CIJELOG Svijeta – a sve to kroz kamatarenje i koje su praktikaovali od samog nastanka sekte prije kojih 300+ godina.
Nisu “drevni” – a voljeli bi i oni da jesu.
Dakle – obicna lihvarska govna – koja su zagadjivala ljudsko postojanje u zadnjih 300+godina izazivajuci ratove i krvoprolica prvo u Evroi, a onda suvuda po Svijetu.
Iz svakog rata i krvoprolica izlazili su bodgatiji – jer su kamatarili SVAKOG ucesnika rata!
1970 su se napuhali kao zabe od ljudske krvi koju su popili za tih par vijekova – i poceli su slagati Ponzijevu shemu nevidjenih razmjera! To je bio US dolar – kojeg su stampali bez ikakvog pokrica, a iza njega je bila “batina” od zaglupljenog americkog naroda. Ja ali i mnogi drugi smo smatrali da se radi o “Americkoj imperiji”!
Greska!
Radilo se uvijek i u svakom trenu – o satanistickoj imperiji cionista tj Cionistickoj Imperiji!
Nju nismo vidjeli (neki i jesu, ali sad je sve ogoljeno) – jer upravo satanisti su oduvijek djelovali iz TAME. Upravo oni su kontrolisali te tzv “imperije” poput americke, britanske, turske, ruske, njemacke…..
Uvijek kamatama, obmanama i z TAME.
Da li ta banda koja bukvalno na svojim cionistickim/satanistickim obredima pije djeciju krv – obozava Lcifera?
Ne bih se iznenadio, jer cak su i mnogi zidovski pisci i profesori ispisali dosta knjiga koji govore upravo tome u prilog! Dakle jedan dio zidovske sekte – obozavao je Lucifera i izvrsavao satanisticke obrede!
Ja licno mislim da su to oni potomci Sabatai Zewia, a danas Habad Lubowitscha… U svakom slucaju – siguran sam da su ti zlocinci umjesani u NEVIDJENU eksploziju pedofilstva po svijetu, jer evo juce sam skoonato kolika je to banda u Kanadi… u Njemackoj 50 godina predaju djecu osudjenim pedofilaima…. u SAD pridaju “namjestaj” sa imenima otete djece za basnoslovne cifre preko interneta… Ta satanisticka bdana – definitivno ima svaku vezu sa pedofilijom takodjer, a izgleda da se nesto zestoko zbiva iza – jer iz TAME izlaze poprilicno sokantne price – premda tzv “drzavni” i “privatni” mediji (sve u vlasti cionista) – na sve nacine se trude sto da sakriju!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

istrazuj, a gdje je tvorac da ih nasamara, porazbaca i torpedira?
Dokle ce gledat (ako sve vidi) kako mu zrtvuju nevinu djecicu, koja su cesto bez roditelja sirocici (ako ih voli) a da nista ne poduzima (iako je svemocan)???

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

U redu je da mi lupate minuse ali valjda sam zasluzio odgovor?

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 mjesec prije

@guest_461436

Kolega,
Ne znam sto ti neko lupa minuse, ali hebi ga… ne mogu ti vazda objasnjavat svoj stav.
Evo ovdje smo prije nekoliko sedmica diskutovali prakticno isto pitanje.
Ja svoje razmisljanje nisam promijenio:
https://www.logicno.com/hrana-zdravlje/nezakonitost-obaveze-nosenja-maski-za-lice.html

Razumijes, svako od nas ce naci svoju vlastitu pricu.
Bez straha. Slobodnom voljom.
Informacija je izuzetno bitna, jer na osnovu nje covjek bira slobodnom voljom. Ovi satanisti pokusavaju upravo obmanom (dakle DEZinformacijom)- manipulirati slobodnu volju ljudi, ali uvijek postavljaju i (manje-vise skrivenu) “informaciju” jer vjeruju u karmicki zakon.
Zato i koriste uvijek skrivene poruke o svojim namjerama – poput onih obeliska u GerogTownu – gdje se zavjetuju na “odrzavanje 500 miliona ljudi na Svijetu – sto prakticno znaci – “upozorili su nas da ce nas pobiti!”
I oni smatraju da je to dovoljno – da oni ne bi zaprljali svoju karmu. (Ole Dammagord ima o tome puno info…)
Dakle smatram, da Tvorac/Kreator/Bog ili kako god neko hoce – cijele ove sinfonije definitivno zna u svakom trenu sta se dogadja i sta ce se dogadjati… To sto ti i ja to ne vidimo, znaci samo da smo akteri u cieloj sinfoniji i nismo u stanju skontati cijelu sliku.
Kao sto sam ti i prosli put rekao, svako je dobio po instrument – i pokusava svirati najbolje sto moze…
Ako je taj instrument – kalasnjikov – ok, pa i to je dato!
“Sviracu” sa njim najbolje sto znam!
Ja nisam u poziciji da shvatim zasto se nevina djecica zrtvuju u ralje ovih satanista/cionista/pedofila…
Kada bih bio u mogucnosti – bez ikakve dvojbe i griznje savjesti – odsvirao bih Kalasnjikov “sonatu” po tim spodobama.
Sad mi nije dato. Ako mi bude dato i sta mi god bude dato – bicu spreman.
Sada mi je dato da pokusam shvatiti i razgoliti – obmanu koju ovi satanisti/cionisti svakodnevno praktikuju!
Koliko se meni cini – sve im je teze sakriti svoje ZLE namjere, pa da glume “filantrope na kvadrat”.
Valjda je sad jasno.

čekajsamo
Gost
čekajsamo
1 mjesec prije

Meni je dato da nosim majicu sa natpisom NEĆU MASKU,NE TREBAM CJEPIVO, STOP WHO STOP. Za sada, od mene toliko.

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
1 mjesec prije

Zapata, pa oni rade za tvorca stvora, njegova pretorijanska garda operativna od postanka.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 mjesec prije

haha…
Subaru,
Mislim da ce ti se svidjeti ovaj video od Polly:
https://www.youtube.com/watch?v=iHWziPWJr_w
… a i drugim kolegama ga preporucujem naravno 🙂
Evo o originalne epizode Twilight Zone, na koju se Polly poziva ;
https://bflix.to/series/the-twilight-zone-qj9n/jv5wl92
Odlicna!

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
1 mjesec prije

Budem pogledao sutra Istražuj, izgleda obečavajuće.

ajbfviaqdbqaewbvqaewvaqraqefvaq
Gost
ajbfviaqdbqaewbvqaewvaqraqefvaq
1 mjesec prije

Istražuj, Polly je potvrdila sa ova dva patenta od Mikrosofta i ATT-a i sa onom knjigom od one Šošane sve ono o čemu pišem odavno. Hvala na videu. U stvari prave egregor od nas samih putem binarnog koda gdje smo svi umreženi putem umjetne i valova.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 mjesec prije

haha…
Subaru – znao sam da ce ti se svidjeti ovaj njen uradak…
Medjutim, meni je vazniji njen zakljucak:
1. To nisu nikakvi nadljudi. Radi se o obicnoim psihopatama (bolesnim ljudskim kreaturama) – koji imaju PLAN da nam svima ispiju krv! Cijelom covjecanstvu “nepodobnih Gojima”!
Da nas naprave – baterijama (kao u Matrixu)…
Zanimljiv je onaj tweet sataniste “pape” 😉
Znao sam da je ovaj “papa” – satansko govno – ali da je toliko tesko je i zamisliti… FUJ!
2. Ti “vampiri” su iskljucivo zato jer su 300+ godina ucestvovali u nevidjenoj pljacki i bukvalnom pijenju krvi – svim stanovnicima Svijeta.
Ipak ta njihova moc se naustavlja – na granici nase slobodne volje.
3. Ako su pak pojedini ljudi – toliki idioti – i misle da je sve ovo samo “Teorije zavjere” a da je zlocinac i krvopija Bill Gates sa njegovom bandom cionista / satanista /jezuita pravi covjekoljuvac i “filantrop” – slobodno!
Nemam nista protiv.
Neka si prikuca svaki takav idiot – koliko hoce vakcina sebi u glavusu, a i zelim mu (svakom od njih) da bude “divna i dugotrajna baterija” – za novi “filantropski” Bill Gatesov projekat.
4. I Najvaznije!
NE MOGU NIKOM NISTA – BEZ PRISTANKA!
Upravo zato je i ovo idiotsko dresiranje – sa maskama (brnjicama)…
Vazno je ovim saztanistima da im ljudi – daju PRISTANAK!
Cak i na onim idiotskim holivudskim/cionistickim filmovima – vampiru se mora otvoriti prozor da bi usao!
I tada su satanisti programirali ljude na – PRISTANAK!

ajbfviaqdbqaewbvqaewvaqraqefvaq
Gost
ajbfviaqdbqaewbvqaewvaqraqefvaq
1 mjesec prije

Pa znaš i sam da je planet energetska farma za zlo koje njome vlada, sada će uz pomoć infrastrukture baziranoj na binarnom kodu i njene interakcije sa biološkim organizmima, dakle nama, u jesto da na sisaju krv ko vampiri (misli se na adrenaliziranu zaklanih i mučenih) oni će nam sisati energiju preko egregora nas samih priključenih na serverima. U pravu si za pristanak, to je jednom Miha iz Slovenije lijepo objasnio.

Miha
Gost
Miha
1 mjesec prije

Veliki pozdrav, prijatelju Subaru i veliki pozdrav za ostale velike ljude ovdje i svugdje.

Gledao sam Čelikovu poruku na kraju snimka, što si rekao da si se smijao, i ja sam 🙂

Velu sam pola gledao, možda i drugu polovinu pogledam.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Pretorijanci su nepouzdani , to i oni znaju .

čekajsamo
Gost
čekajsamo
1 mjesec prije

Jučer na HTV 1 čujem najavu za dokumentarni film o otetoj djeci, u 20 sati. HTV 1, i takav film,meni čudno. Slučajno mi to zazvonilo u uhu,inače ne gledam ništa, (TV uključuju ostali u kući, ja idem za njima i isključujem).

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
1 mjesec prije

Čekajsamo, najbolje razbi tv tako češ ukućane poštediti programiranja mozga.

čekajsamo
Gost
čekajsamo
1 mjesec prije

Sreća da nitko od njih ne gleda i ne sluša, uključe po navici, bez veze. Najbolje bi bilo otkazati pretplatu, ali tu već nemam “koncenzus”, ali svaki dan se mislim kako da to ipak uradim.

Mario
Gost
Mario
1 mjesec prije

Satanisti odgovaraju visedimenzionalnom okupatoru. Ovo je carstvo zla i dobri momci se smiju jedva malo mijesati. Manje vise ostavljeni smo skoro bez pomoci da se nevidljivi okupatori i njhovi namjesnici na zemlji izivljavaju na nama. Ali sada je kraj svemirskog perioda i sve
Ce se promijeniti slijedecih godina

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

“Protokoli Cionskih mudraca” su samo navlakusa za nas Goyime , ono cime se oni vode je Talmud , koji mi , naravno , ne smemo ni da spomenemo a kamoli zatrazimo da se objavi . Potrazite na internetu sta je Martin Luter pisao o njima , ima i citata iz Talmuda . Ne boje se Cionisti nicega , ubedjeni su da im niko nista ne moze , ako se bilo koji narod digne , vlada istog tog naroda ce poslati policiju , specijalnu policiju , vojsku , na isti taj narod , znaju oni to . I bas ih briga i da mi izginemo u krvi , za njih smo pod-bica , bezvredni .

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 mjesec prije

@guest_461516
Kolega,
Znam – Talmud je grozomorna knjiga!
Ovde za one zainteresovane jedan kratak osvrt na cionizam i Talmud – bukvalno u rijecima jednog od 3 glavna rabina u Izraelu:
http://thesaker.is/a-crash-course-on-the-true-causes-of-antisemitism/
A ovde jos malo o Talmudskom judaizmu (prakticno satanisticka sekta Habada je i na slici) – a posto je pisaz Ron Unz (zidov po oba roditelja) – onda vjerovatno covjek ZNA o cemu pise… Sokantno je da on tu spominje i ubijenja djece kao i rituale ispijanja djecije krvi koji uopste nisu strani tom satanskom kultu:
https://www.unz.com/runz/american-pravda-oddities-of-the-jewish-religion/

Medjutim “Protokoli cionskih mudraca” – nisu nikakva “navlakusa za gojime”.
To moze reci samo covjek koji nije cak procitao niti naslvne korice te male knjige.
“Protokoli…” – su prakticno detaljan PLAN akcije i djelovanja politickog zidovstva – a cilj je preuzimanje APSOLUTNE vlasti nad cijelim Svijetom!
Sto je najstrasnije – napisani su prije 120+godina – a upravo SVE (ali SVE!) sto danas gledamo – jeste vec definisano u tim protokolima…
Dakle do sada sam vidio budalaste price da su Protokoli “falsifikat”… OK… “Falsifikat” CEGA?
Pitanje je vise nego prosto… Ako se covjek udostoji u svojoj ljenosti – da procita tih 100tinjak stranica – i SAM samcat donese zakljucak o tome sta je procitao – onda ce moci sam sebi takodjer i postaviti pitanje:
“Da li se SVE sto je spomenuto u onom Protokolima – prakticno i desava meni/Svijetu DANAS …?

Posto svako sa makar dvije mozgovne vijuge i sposobnoscu citanja – moze sam sebe uvjeriti da je – odgovor na ovo pitanje – DA…. onda mislim da je nepotrebno i pricati o tome da li su “Protokoli…” PLAN cionista ili “falsifikat”!

E sad prvi put cujem “navlakusa za gojime”…?
Dakle – prosto pitanje:
Da li ste vi kolega – procitali tu malu knjizicu – napisanu jos prije 120+ godina?

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
1 mjesec prije

Da istražuj, protokoli su detaljan plan.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Ako je to javno obznanjivanje i obrazlaganje njihovih namera , detaljan plan sta ce nam svima uraditi , zasto je dozvoljeno da to dodje do nas ? Da nam uliju panicni strah , izazovu paranoju ? Imaju oni i vise nego dovoljno nacina kako bi sprecili izdavanje te knjige , ili bilo koje druge , ako zele . Poceli su sa praktikovanjem mimikrije , opresije i zavaravanjem jos 1740. godine . I , nastavili su do dana danasnjeg . I , sta mi tu mozemo ? Ama bas nista , realno . Imaju na raspolaganju sve , postavljanje na vlast ljudi koji njima odgovaraju , ako to ne moze , vrlo prosto ce povuci novac iz banaka i ode zemlja u vrtoglavu spiralu hiperinflacije , nemastine , gladi a na kraju i u rat , sve smo to imali , zar ne ? I gde je sad Narodna Banka Srbije , Crne Gore ili Hrvatske ? Nema ih , sve se upravlja spolja . Ko nas je sve uterao u bedu ? Srbi napali Hrvate , ovi Bosnjake ?! Ni blizu tacnog odgovora ! Sve je to odavno isplanirano , nazalost . I , opet , sta mi tu mozemo ? Gotovo nista , mali smo narodi , razjedinjeni smo jos manji . Oni imaju sve , novac , moc , sve vlastodrsce i politicare u svojoj saci ( obecali su im da ce biti postedjeni , ali nece ) , ovi , opet , imaju sudstvo , policiju , vojsku . Ali nemaju nesto sto mi imamo , nagon za prezivljavanjem i prkos .
Da , procitao sam , iskreno , nisam bio impresioniran .
Moze bilo ko da pravi planove sta ce da uradi sa mojim zivotom , jalov je to trud ako ja ne dam i necu da sagnem glavu . Makar mi i slomili vrat , necu . Truju nas hranom , vodom , u redu , sta cemo da uradimo po pitanju toga ? Gajimo svoju hranu , filterisimo vodu . Ako nekom trebaju nacrti filtera za vodu koji odstranjuju sav hlor i teske metale , dajem nacrte besplatno , moj je izum . Umesto nesto novca za prodaju izuma , radje cu podeliti svoje znanje , jer meni nije vazno ko ce koliko naslediti kad ja umrem , vaznije mi je ko ce me sacuvati u uspomenama . Ako Administratori dozvole , ostavicu svoju e-mail adresu , kome trebaju crtezi filtera za vodu , nek’ mi pise , odgovoricu svakom . A sta ce Sionski mudraci da izmudruju , razmislicu kad sednem na obali reke sa svojom porodicom , ako ih se setim …

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 mjesec prije

“… zasto je dozvoljeno da to dodje do nas …”

@guest_461516
Eh kolega, cujte… pa ono koliko sam upratio to – i nije “dozvoljeno” te 1904.
Navodno je neki tip (Sergej Nilus) dosao u posjed tih spisa i objavio ih u vidu feljtona u nekim moskovskim novnama, cini mi se 1903… (Dakle prije skoro 120 godina)…
Navodno je Ruska carska policija vec godinu dana poslije toga utvrdila da su “Protokoli…” – falsifikat…
Navodno je Nilus – sve to sam napisao ili jos gore “prepisao” iz neke (navodne) srednjevijekovne drame….
Navodno je i Henri Ford kada je dosao u posjed tih spisa – sam ostampao 500000 primjeraka koje je dijelio okolo davne 1920te…
Zasto kazem “navodno”? pa zato sto niko od nas ne moze sa sigurnoscu tvrditi da se to desilo.
Medjutim – ono sto mugu sa 100%tnom sigurnoscu ustvrditi je sljedece:
1. Protokoli su PLAN.
2. Cak i kada izgleda nevjerovatno – taj PLAN se bukvalno odigrava pred nasim ocima danas.
3. Na taj PLAN su upozoravali cak i mnogi bivsi visokopozicionirani cionisti poput Benjamin Freedmana koji je odrzao legendarni govor daleke 1961 u hotelu Willard. Inace Freedman je kao “perspektivni mladi cionist” (opravo onakav kakav se opisuje u protokolima) – ucestvovao u politici od mladih dana. Kao predstavnik cionista ucestvovao je i na potpisivanju mira u Versaju. Nakon sto je napustio cionizam, ulozio je ogromne pare (bio je bogat) upravo u dokumentaciju o cionistickim planovima i zlodjelima. Smatra se covjekom koji je u posjedovao najveci broj kompromitirajucih dokumenata – protiv cionista.
Evo imate ovdje transkript – a moze se naci i na YT original – premda ga cionisticki YT skida konstantno:
https://www.ivantic.info/Dejvid%20Ajk%20i%20zavere/istina_kakvu_niste_znali.htm
4. Kazete: “… nisam bio impresioniran …”
Cime?
Ni ja nisam ipresioniran stilom pisanja. Nisam niti impresioniran primitivnom zlobom koja odise tim pamfletom.
Medjutim – sokiran sam da takva sirova ZLOBA i najprimitivnija (ali tajna) organizacija, uz ogromnu kolicinu kamatarenja i stvarno grozomoram PLAN o preuzimanju vlasti nad “pospanim i naivnim” ovcama ljudiima (“Gojimima”) naprosto moze proci!
Cak i kada je PLAN – detaljno raskrinkan i 1903 … pa opet 1961 … Cak i kada se pokalazo (dokumentima Freedmana) – da se upravo desilo ono sto on tvrdi, a Protokoli propisuju…! Cak i kada je upravo Freedman – u onom svom govoru upozoravao ljudsku rasu – da im satanisticka sekta planira – POMOR (“dok oni spavaju”…!)

Dzaba…
Ovce (ili bolje curke) i dalje ne vjeruju da je ovo PLAN…
Evo i danas – kada bukvalno izvrsavamo NAREDJENJA iste one “Nadvlade” koja je do u detalj definisana u “Protokolima…” – danas u vidu tzv “WHO” – …. neki ljudi i dalje tvrde da je to “nemoguce”… “Protokoli su “falsifikat”…”

Dakle jos jednom o komandnom lancu – koji svi mi gledamo i prezivljavamo u ovih 6 mjeseci:
1. Bill Gates izda NAREDBU njegovom tzv “WHO” (Svjetska Zdravstvena Organizacija)!
Njegovom – jer ga danas prakticno u potpunosti ON financira!
2. Kriminalna priatna organizacija WHO – koja je inace naprasno postala svjetski “autoritet”za zdravlje – prenese tu NAREDBU do nizih slojeva piramide vlasti, tj do “demokratskih predstavnika” pojedinih drzava…
3. NAREDBU dalje – bezpogovorno izvrsavaju tzv “predsjednici/premijeri i “demokratski parlament” ” – doticne drzave. BEZPOGOVORNO!
Sta vise – ako se bilo ko usprotivi bezpogovornom izvrsenju NAREDBE – slijede drakonske mjere odmazde prema jedinki ili prema grupaciji koja se to usudila!
*- Drzavni mediji, zajedno sa onim u privatnom (cionistickom) vlasnistvu – bukvalno “plave zonu” kako su na Bill Gatesovoj vjezbi oznacili ispiranje mozgova lazima – cijelom covjecanstvu! NAREDBA se bezpogovorno mora sprovoditi – a programiranje i lobotomiranje stanovnistva traje 24/7/365!
*- Brisanje /cenzurisanje obicnih komentara na drzavnim medijima, do jos i gore cunzure na medijima u vlasnistvu politickog zidovstva (a takvih je preko 90%!)…
*- NIKAKVA informacija, a kamo li diskusija ili nedaobog debata o NAREDBI (koju je izdao Bill Gates, a navodno javno izrekao “autoritet” WHO) – NE dolazi u obzir!
*- Brisu se cak i komentari POTUSa, a njegov sin se banira sa cionistickih (u totalnom vlasnistvu politickog zidovstva) tzv “socijalnih mreza”… Cak i kada se citiraju STRUCNJACI sa duuuugogodisnjim iskustvom ili cak kada sami strucnjaci javno istupaju pred Bijelom Kucom u SAD protiveci se “nenaucnoj” NAREDBI tzv “autoriteta WHO”…
(Naravno, mi vec ZNAMO da ta NAREDBA nije dosla direktno iz WHO – nego od njihovog Gazde Bill Gatesa… “Glupavi strucnjaci” pa eto cak i POTUS su pogrijesili! … Nije to NAREDBA iz tzv WHO!… – Nemaju pojma da je tu NAREDBU dao upravo Gates (koji je jelte…najveci sin svih naroda i narodnosti i sa osnovnom skolom strucnjak za sve i svja, a pogotovo za “zdravlje covjecanstva”)… Zato ih i treba cenzurisati, kad su curke! )
*- Strucnjaci koji su se usudili da protivrjece Bil Gatesovoj NAREDBI – masovno se proganjaju, sikaniraju, ostaju bez posla pa cak i “nestaju” ako se previse eksponiraju kontra te NAREDBE

I na kraju kolega – slozicu se – nista “impresivno”… Samo neka “cudna Slucajnost”…!
Sta vise, predpostavljam da se slazete i da je sve ovo samo “Teorija Slucajnosti” – jer od kuda to da Bill Gates samo pomisli, a WHO prenese NAREDBU – a da onda cijeli Svijet sa onim nizim “piramidama moci” – bezpogovorno i uz najveci drzavni teror izvrsava tu Gatesovu NAREDBU?
I nikako “nije cudno” da se upravo takav – lanac komandovanja – do u detalj opisuje u onim cionistickim “Protokolima…”.
Ma neeeee…
Bas je cudna ta “Teorija Slucajnosti”!

Miha
Gost
Miha
1 mjesec prije

jablane, mene zanima čista voda i ako možeš napiši nekako svoju adresu

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Administratori , da li je u redu da coveku postiram nacrte ovde , nekako ?

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

istrazuj

Već ti je odgovoreno čega falsifikat.
Kao što ti je već jednom odgovoreno za “srednjevjekovnog”.

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
1 mjesec prije

Jablane imaš Mojića u Srbiji koji se sudio na sudu za spominjanje citata iz talmuđija i dobio je parnicu. Srpski narod u kanđama……………..

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

istrazuj

Najmanje 30% je svjesno postojanja vrha financijske piramide u svijetu.
Između svijesti o nečemu i akcije…veliki je ponor.

Dalje, jedino čega se trebaju bojati, kao i svaki tiranin, jest ORGANIZIRANI OTPOR.
Svjetinom se lako upravlja…preuzimanje, preusmjeravanje.

Razbijanje na manje skupine koje imaju drugačije CILJEVE.
A naravno, prvo i osnovno eliminacija vođa.
Likvidacija ili potkupljivanje.
Ubacivanje provokatora…itd.

g6h8
Gost
g6h8
1 mjesec prije

Vaš komentar:…Dve ključne reči su ‘organizovani otpor’, ali upravo to je skoro potpuno onemogućeno korumpiranim političkim procesom i korumpiranim institucijama. Trenutna situacija izgleda prilično beznadežno u smislu organizovanog otpora koji mora da poseduje sledeće komponente: političku, medijsku i finansijsku. Takođe, mora da postoji krovna organizacija koja će da deluje kao faktor kohezije i usmeravanja aktivnosti. Ništa od toga, drže nas u šaci, jer veliki broj ljudi i dalje, sasvim pogrešno, veruje da će se situacija vratiti u normalu, dok se sa druge strane plaše posledica eventualnog odstupanja od zadatih ponašajnih parametara, a da ne govorim o tome da je neophodno raskinuti sa komformizmom bilo koje vrste i biti spreman na podnošenje žrtve. E, to je malo teže i nema puno onih koji su na to spremni. Kada dođe trenutak, svako će odluku donositi SAM i snosiće posledice, bez obzira na to kome se i čemu priklanja. Dobro su oni razmislili (i dugo pripremali) o svemu da bi se ovako velika stvar prepustila slučaju. Prvo treba šokirati, izazvati stres, strah i neizvesnost. Zatim, subjekte treba dodatno smekšati, sluđivati ih najrazličitijim i često suprotstavljenim informacijama od strane odgovornih lica, da ne znaju gde da se okrenu i na kraju da sami mole da im se presudi. Ovo je rat protiv nezavisnosti, prvo zdravstvene, pa ekonomske, a onda i svake druge. Kampanja koja se u tom smislu sprovodi može se opisati kao psy-op širokog spektra i (promenljivo) visokog inteziteta, a to je samo prvi korak, svaki sledeći biće čvršći, agresivniji i završiće se sa otvorenom silom (tu svoju ulogu ima militarizovana policija koja se godinama sprema upravo za ovu i ovakvu situaciju).

Kihot
Gost
Kihot
1 mjesec prije

g6h8…da.

I sve je više indikacija da su oni koji zagovarju brzi put smanjenja populacije prevagnuli. Samo će to napraviti na humaniji način, pikicom u guzu i sterilizacijom, a dio koje umre odmah je bonus. A jednostavno uživaju u činjenici da se čovjekoživotinja s kojom upravljaju zapravo boji obične prehlade.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

kihot,mudro zboris.ne dijelim pluseve i minuse pa samo kazem,sjedni 5.

Willer
Gost
Willer
1 mjesec prije

Art of seduction…robert green, iako se knjiga bavi zavodjenjem pojedinca ista pravila vride i za mase…salji proturjecne signale, udari zestoko, izazovi strah i anksioznost…tako da sve napisano u vasem.komentaru sam citao i u toj knjigi.

g6h8
Gost
g6h8
1 mjesec prije

Vaš komentar:…Manipulisanje masama je dobro proučena materija koja se bazira na funkcionisanju i povezanosti CNS-a, PNS-a, psiho-fiziologije i rada endokrinog sistema. Ovo je velika stvar, prevelika i teško je u jednom komentaru obuhvatiti sve značajne aspekte koji je determinišu. Dakle, rat protiv nezavisnosti i nametanje klime mržnje, nepoverenja i defetizma, sa ciljem masovne vakcinacije koja će imati svrhu stvaranja transhumanog ne-bića odnosno pretvaranje subjekata u objekte. Pogledajmo ovako, kada su u pitanju ovako velike i važne teme javnost se obično fragmentira na tri grupe:a) oni koji su ZA; b) oni koji su PROTIV i c) neopredeljeni ili možda je bolji izraz neodlučni, jer većina iz ove grupe ima formirano neko mišljenje i stav, ali su neodlučni što se tiče preduzimanja praktičnih aktivnosti, a posebno ako su u suprotnosti sa onim što vlasti od njih zahtevaju. Najčešće te tri grupe stoje u sledećem odnosu, grupe a i b po 10-20% i grupa c između 60 i 80%. Sledeći korak je da pogledamo rezultate Milgramovog eksperimenta poslušnosti koji kaže da je oko 65% ljudi spremno da izvrši zločin, i to bez ozbiljne prisile, samo uz suptilan pritisak. Inače taj eksperiment je ponovljen posle 50 godina i dao je skoro identične rezultate (za koji procenat je bilo više onih koji su išli do kraja). Ok. Šta se dešava kada dođe ozbiljnija i tvrđa vrsta prisile? Što se toga tiče možemo da pogledamo našu istoriju i veliki eksperiment zvani IB kampanja sa kompleksom logora u Staroj Gradišci, Bileći, na Golom Otoku, Svetom Grguru, Ugljenu, itd. Princip je sledeći: ili tučeš druge ili tuku tebe. Tamo cilj nije bila likvidacija već kako je to definisao Ante Zorić (golootočki zatvorenik, u knjizi Dragoljuba Jovanovića ‘Muzej živih ljudi’) kao ‘onečovečenje’ ili zabrana svake solidarnosti i ljudskosti. Po svedočenju Jovanovića (a ovde se referira na Gradišku gde su bili smešteni vojni osuđenici) upravo je između 10 i 20% pružalo otpor i pored svih mučenja. Vratimo se na aktuelni problem, uzmimo da kreatori haosa i destrukcije to jako dobro znaju, jasno je da sve mora biti postavljeno metodološki i fazno. I faza je faza inicijacije i privikavanja na kako kažu ‘novo normalno’; svi smo svedoci šta se dešava, medijski, ekonomski, politički, itd. To je ujedno i najkompleksnija faza i najduža po trajanju. Cilj je utvrditi bazu (grupa a) i možda dodati nešto iz grupe c, ali to im sada nije toliko važno, jer znaju da će kada počne II faza (vakcinacija) na jedan ili drugi način doći do potrebnih 60-80%. Zamislite da su odmah krenuli sa vakcinacijom, otpor bi bio mnogo veći i imao bi tendenciju da se pretvori u nešto nepredviđeno, zato žabu treba kuvati polako, subjekte treba slamati vremenom i pritiskom, na kraju će sve doći na svoje mesto, čista matematika. III faza je lov na preostale. Svaka sledeća faza će biti kraća od prethodne po trajanju, ali intezivnija po delovanju i prisili. Metodologija zavisi od vrste vakcine i projekcije kako će delovati u čisto tehničkom smislu, mada se može pretpostaviti (a na osnovu njihove najave da će biti potrebna i druga i treća, itd.vakcina) da imaju nameru da shodno potrebama usavršavaju proizvod dok ne dobiju ono šta žele. Na kraju, što se tiče otpora. Najmanje mislim na neku vrstu rata na ulicama iako u nekom trenutku to može da bude izvesnost, ali govorim u kontekstu toga da se dobije neki pozitivan rezultat. U ovakvoj situaciji takva vrsta rata najviše odgovara kriminalcima iz vlasti. Upravo zato mora da postoji organizacija koja koordinira i usmerava aktivnosti. Na primer, protesti nisu masovna okupljanja na jednom mestu već na više strateški odabranih mesta (precizne izjave i strogo usmereni zahtevi u zavisnosti od mesta okupljanja) sa manjim brojem ljudi da bi se lakše prepoznali ubačeni elementi uz plan kako se sa tim nositi na terenu. Tokom noći snimati ulaze domova zdravlja i kontrolisati da li se govori istina o broji primljenih.Suočavati urednike MSM-a sa lažima koje šire kroz elektronsku korespondenciju i tražiti da se o tome izjasne, pokušavati dopreti do što većeg broja ljudi sa utvrđenim činjenicama i logičnim pitanjima koja iz njih proizilaze. Stvarati kritičnu masu onih koji su skeptični prema zvaničnom narativu, a čiji sam broj mora da natera vlasti i druge bilo organizacije bilo institucije da reaguju u skladu sa tim. Ima toga još i to se može dalje razrađivati, ali uglavnom sam mislio na tako nešto kada sam govorio o otporu i zato je organizacija apsolutno neophodna. Jedinka nema nikakvu šansu osim da sebi napravi poslednje uporište i proda kožu što skuplje. Pogrešno je misliti da je dovoljno skupiti se u velikom broju i da će to na bilo koji način pomoći. Na žalost, neće. Ovo nije stvar od danas do sutra, a vreme polako ističe….

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
1 mjesec prije

G6h8 dobro vidiš.

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

g6 h8

“…otpora koji mora da poseduje sledeće komponente: političku, medijsku i finansijsku. Takođe, mora da postoji krovna organizacija…”

Ne mora postojati ništa od toga.
Kršćani.
Komunisti.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

U organizovanom otporu ce da gine narod , to je sigurno . A ako i uspe , nalogodavci ce se posuti pepelom ili biti u inostranstvu , sa novcem pokradenim od naroda i od rasprodatih resursa drzave . Policija koja je lomila kosti svom narodu ce se pravdati da su samo sledili naredjena i ponavljati mantru da im je zao zbog prekoracenja kolicine upotrebe sile . Proslo je vreme kad su Rumuni po kratkom postupku presudili Causeskuu , njegovoj zeni i Sekuritatei . A i ti su se branili do zadnjeg metka jer su znali da im narod nece oprostiti . Danas Milo Djukanovic zove NATO da mu pomogne da “smiri” demonstracije , Vucic koristi sve raspolozivo da slomi narod , a vrlo je tanka linija sta oni mogu da definisu kao terorizam umesto organizovanog otpora , a onda padaju nevine glave . Svest je tu , ali ne i definisana misao kakva odluka mora biti jer ta odluka mora biti prava , kad se krene , nema nazad . Iz nasih iskustava vidimo da smo smenjivali lose da bi ih zamenuli jos gori . I sta onda ? I sta sad ?

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

Jablan

Za početak pogledaš kako si se uvalio/ kako su te uvalili 90.
Analiziraš. Netko je morao lagati ? Tko je taj?
Kako razlikovati istinu od laži?

Btw ako te zanima porijeklo ( ja sam čula samo za ono iz Hercegovine), možeš probati – genetskom analizom.
Još pred 10 god. Japanci su mogli utvrditi za čovjeka iz velegrada iz kojeg je sela u Japanu.

Na Balkanu malo toga ljudi istražuju. Zapravo ima video na YT gdje jedan tip utvrđuje tko je iz kojeg plemena…i kod mene se pojavljuje Hercegovina u familiji…prije 200 godina.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Znam kako su me uvalili , niko me nije lagao . Jednostavno , dosla je vojna policija , pet njih , kasno uvece , da me pokupe da idem u rat , rekao sam im da necu jer od mene nece imati koristi , odbijam da pucam u drugo ljudsko bice , da samo Bog ima pravo da uzme ljudski zivot . Pretili su mi sa tri meseca zatvora , bas me je bila briga , nisam hteo protiv svojih ubedjenja . Onda su rekli da , ako ja necu , da ce odvesti mog mladjeg brata koji je dosao iz vojske pre mesec i po , jedva je zivu glavu izvukao iz Slovenije . I tu sam pukao , izredjao sam im sve “po spisku” , i majku i oca i seme i familiju , sve ! Potpisao sam papir i otisao sa njima . Pet ili sest puta su me hteli poslati na vojni sud jer sam odbio da pucam . Na kraju su me posle sest meseci samo poslali kuci gde sam saznao da sam , naravno , dobio otkaz u firmi jer se nisam hteo boriti . Otisao sam u vojni odsek , iskidao vojnu knjizicu pred njima i poslao ih sve u tri … Nikad me vise niko nije od njih kontaktirao .
Nisam bas nesto rad da dajem moj DNK ikome , negde sam procitao da je to uzorkovanje i rezultat toliko jeftino jer skupljaju bazu podataka DNK iz celog sveta , a , na kraju krajeva , nesto mi bas i nije bitno .

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 mjesec prije

“… I sta sad ? …”
@guest_461516
Slazem se u potpunosti.
Takodjer ne kazem da sam u posjedu “rjesenja” za ovaj problem.
Medjutim, spomenuli ste u komentaru dole – pricu o psu i vuku.
Ja bih samo dodao jednu malo drugaciju verziju, ali mozda trenutno blizu nama ljudskoj rasi (napadnutoj od cio-satanisticke bande)…
Fenomen curke u SAD…
Curku domacin kupi kao malu, te je hrani i tovi cijelu godinu.
Njoj je bas onako fino – hrane u izobilju, toplo, sigurno… Milina…
Dolazi 4 juli (Dan zahvalnosti) – i domacina se priblizava curki sa sjekirom…
Naravno – curka “ZNA” da se njen domacin samo brine o njoj, da je joj hranu, utociste, mazi je i pazi… (a i bas se udebljala od tolike paznje…)

Naravoucenije:
Da je curka ZNALA sta jos se priblizava 4. jula – mozda bi i poduzela akciju prije tog dana, pa ma kakva ona bila … (dakle, pobjegla u sumu ili slicno…)
Ovako – curka je imala INFORMACIU koja joj je samo govorila da je “domacin voli”…
Medjutim – nije imala informaciju – ZASTO je domacina voli!

U nasem slucaju:
Cijelo covjecanstvo ima informaciju- i preko drzavnih i preko cionistickih medija i “socijalnih mreza” – da nas Bil Gates (ali i Soros i Rockfelleri i Rotschildi…) – “vole”!
Ubijaju se od ljubavi za cijelim covjecanstvom – tako da prakticno ne mozemo procitati ili gledati – bilo kakvu drugaciju informaciju o Kill Billu i ostalim cionistima/eugenicarima – nego “filantropi”! Nevidjeni “filantropi” koji daju milione za covjecanstvo!
A pita li se neko: – ZASTO nas te face – naprasno toliko “vole”?

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Pa , za razliku od curke , mi imamo izbor , bez obzira sto u oba slucaja zavrsavamo kao “purica sa mlincima” , izbor 1. : primicemo vakcinu i umrecemo , izbor 2. : necemo primiti vakcinu i umrecemo . U prvoj verziji jer su nas otrovali , u drugoj su nas ubili , metkom , prebijanjem ili prisilnom vakcinacijom . Vrlo je perfidan plan da se policija naoruza svime sto ima i vojska , postaju sve brutalniji , pogledajte sta su radili “zutim prslucima” u Francuskoj , sta rade u Americi , Australiji , Srbiji … I bice sve nasilniji , tu sam siguran .

Marko S.
Gost
Marko S.
1 mjesec prije

Pa mon prijatelju pod pseudo Istrazuj
Imam savjet za tebe
Ili promijeni literaturau ili pod hitno kakvom dobrom psihijatru
Pa prestani plašit ovaj jadni narod
A da samo znaš kako je dobro živjeti u Evropi mislim EU
Ne moraš ni raditi a lova curi, ne možeš krepati sve da hoćeš a sve đaba
I onda šta misliš , ko je to slobodniji, ja ili ti

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Da , divno je ziveti u EU …
Ima basna o vuku i psu , izgladneli vuk istetura iz sume i naidje na psa , ovaj ga pita sta radi , vuk odgovori da vec danima nista nije jeo i da je vec iznemogao , pas mu rece da podje sa njim kuci gde ima hrane u izobilju , ima i svoju kucicu da ga skrije od sunca , kisa i hladnoce . Podjose oni tako kad vuk vidi da je psu izuljana dlaka oko vrata i pita ga sta je to . Pas mu odgovori da ga gospodar nocu drzi na lancu . “Gospodar ti stavi lanac ?!” . Na to se vuk okrenu i otetura nazad u sumu . Ko razume , shvatice , ko shvata , ne treba mu objasnjavati …

čekajsamo
Gost
čekajsamo
1 mjesec prije

Da, slobodan si kao gore spomenuta ćurka, da ždereš i ležiš , ali godina brzo prođe, već dođe 4. srpanj…..

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
1 mjesec prije

Kaže članak: “Suverenisti će reći kako nije riječ o pristupanju u EU, već o gubitku suvereniteta i izdaji nacionalnih interesa predajom zakonodavnih ovlasti nepoznatim neidentificiranim skupinama pod upravom tajnih centara moći.”
Pa stvarno čovjek ne treba biti nikakv “suverenist” da mu bude jasno kao dan da je ulazak u EU upravo to.
“Gotovo da nema nikakve sumnje kako će Srbija, Makedonija, Crna Gora i Kosovo postati članicama EU”
Odlično, možda je upravo pristup za propast EU. Treba reći da je uvjet za članstvo u EU pristupanje “partnerstvu za mir” da se infiltriraju sve sfere države, ulazak u NATO, što znači kontrola vojske, policijei obavještajnih struktura domicilne države pa tek onda jednom – možda EU.
“EU je daleko od toga – riječ je o centru moći u nastajanju. ” – upravo tako, kula babilonska i upravo to je njena slaba točka.
“Bogatije zemlje imaju više financijske koristi od postojanja EU, nego li one druge pa u stvarnosti one ne bilježe nikakve minuse, nego ogromne pluseve. Izražene u novcu, u BDP-u, u izvozno-uvoznoj bilanci.” – upravo tako, npr. njemački maloprodajni lanci, njihova auto industrija, elektronička industrija, kemijska i farma industrija prave od Hrvatske njemačku koloniju.
“Naime, novac za taj Fond će EU namaknuti vlastitim zaduženjem ‘na financijskom tržištu’.” – upravo tako, prema franciuskim medijima radi se o kreditu na 30 godina. Tako, recimo ako od tih 780 milijardi eura Hrvatska uknjiži 20, to je 150 milijardi kuna novog duga na rok od 30 godina.
Što je svrha tog zaduživanja? Taj dug će zemlja moći otplaćivati po “povoljnim uvjetima” dokle god je članica EU. Zato je taj “kredit” zapravo sredstvo za cementiranje članstva u EU, za spriječavanje budućih -EXITA, jer će se takva država naći pred bankrotom zbog nemogućnosti otplate tog kredita uz lihvarske kamate te za jačanje moći i utjecaja mafijaške Komisije na svaki segment života građana zemlje članice EU pedofilskog kruga.

“Kao što vidimo, EU se ne raspada (iako su na granicama Njemačke, Austrije, Slovenije, Francuske uvedene kontrole putnika), već raste, postaje jača.” Isto tako radi i kancer što konačno vodi do smrti i domaćina i kancera.

Marko
Gost
Marko
1 mjesec prije

Od svih ti milijardi sto stancaju obicni ljudi nece imati nikakve koristi. . I budala vidi da unistavaju radnika i male biznise koji ce propasti . Globalizam nedonosi seecu obicnim ljudima samo korporacijama i elitama. Radi se a tome da se predje na robotiku i tu obicni ljudi postati koletarna steta. Korona ce trajati jos 18 mjeseci za to vreme ce ljudi bankrotirati , Bice lose psihicki fizicki i zdravstveno . Nerade globalisti za dobrobit ljudi . Ako Tramp izgubi izbore nepise se nikom dobro u svjetu. Izgubit ce se sloboda covjeka a kroz inekcije ce kontrolisati duzinu zivota ovicni ljudi. Ovo me podsje a na film In Time gdje si mogao zivjeti do 25 godina a poslje kupujes zivot. Mislim da ce ljudi ako zele slobodu morati se probuditi iz dubokog sna . Iz aviona se vidi da zele kontrolu ljudi, kontolu duzine zivota , kontrolu bankovnog racuna, gdje ides, skim pricas,sta radis jednom rjecju zele da nam naprave pakao od zivota. Veoma su kulturni, ljepo se ponasaju, odmjereni, nepsuju, neupadaju ti dok pricas ali sa svim tim ljepim manirima koje pokazuju mos du.e da obrises. To je samo gluma za ovce da bi se lakse uterale u tor.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 mjesec prije

“… Ako Tramp izgubi izbore nepise se nikom dobro u svjetu…”

Mora se priznati – da bas tako izgleda!
Oican covjek, zagusen bukom tzv “drzavnih” (totalno pod kontrolom cionista) i tzv “privatnoh” (totalno u vlasnistvu cionista) tzv masovnih medija, kao i “socijalnih mreza” – naprosto ne moze pohvatiati sve cinjenice.
Uz to zaglupljivanjem tzv “geopolitikom” (cionistickom zvakom koju su dali “gojimima” da kao nesto “analiziraju” – dok sataniasti iz TAME kontroliraju) – pojedinac se koncentrise na poprilicno nebitne tacke za njegov i ljudski opstanak.
Ta vec istorijska OBMANA – jeste jedno od dva najvaznijia oruzija cionista/satanista – za koje smo znali vec prije 120+ godina da namjeravaju napraviti – upravo ovo sto sada gledamo!
Totalno preuzimanje Svijeta – sa tzv “Nadvladom” koja je u ovom slucaju WHO iliti Rockfellerov UN!

Mozda stvarno jos poneki glupak misli da je tzv WHO “svjetska organizacija” i da se tu kao pita “Svijet” – ali tome glupaku jos niko nije rekao da se ISKLJUCIVO Bill Gates – pita i da svi ostali i iz “autoriteta” WHO, kao i iz klovnovskih “demokratija” – naprosto MORAJU izvrsavati naredjenja Bill Gatesa (tj satanista iza njega!)…
Proces ide ovako:
Kill Bill naredi – kriminalni “autoritet” iz njegove WHO prenese naredbu – a “predsjednici drzava” izvrsavaju BEZPOGOVORNO!
Sta vise – pored lomljenja kostiju vlastitim gradjanima – ti “demokratski predstavnici” uveli su i drakonsku/Inkvizicijsku cenzuru i TEROR nad svakim doktorom, strucnjakom ili cak i obicnim gradjaninom u svakoj zemlji Svijeta pa cak i u SAD – koji cak i pokusa postaviti pitanje u vezi – NAREDBE BILL GATESA!

A svi koji imaju makar 2 mozgovne vijuge – vide da naredba dolazi od Bill Gatesa!
Groteskno!
Za takve – koji jos nisu u stanju povezati da Bill Gates prakticno DIREKTNO KOMENDUJE – i Kini i Rusiji i Njemackoj i Indiji i Pakistanu i Iranu i Siriji i tzv “EU” i svim ostalim kvazi-drzavama koje su ovele “mjere (kriminalnog) autoriteta WHO” – mozda je to kao neki sok….
A sta da se radi…?
Ako glupak to do sada nije mogao upratiti – onda nece nikada niti upratiti….
Medjutim – sta god da se desavalo u SAD, izgleda da tu ima dosta previrenja!
Juce je Trump izjavio nesto poprilicno nevjerovatno!
https://banned.video/watch?id=5f2dd1b068370e02f2b68012
Prakticno je najavio da ce ga mozda i ubiti – oni kojima se ne svidja sta Trump radi a neizmjerno su bogati…

(Bas se pitam – gdje se sakrise oni potomci srednjevijekovne institucije “Dvorski zidov” od kojih he familija Rotschild najpoznatija?)
Sa druge strane poLkovnik GRU Kvackov (dakle RUS, za razliku od poLkovnika KGB koji je “car svih zidova”) izjavljuje prekjuce ovo:
https://www.youtube.com/watch?v=HiMxZvROh3g
Dakle Kvackov se:
– jasno poziva na cionisticke “Protokole cioniskih mudraca” – i jasno tvrdi da je to ali apsolutno (svima vec!) vidljiv plan.
– jasno daje do znanja – da ovakvo stanje nece moci dugo potrajati, jer ljudi vide da ih cionisti/satanisti namjeravaju pobiti (a Putin, Medvedev i “vlada” su samo sluge cionista) – te ce vjerovatno prije nego kasnije doci do “revolucije”… ili kako Kvackov to kaze…
“…Bice jednostavno “revolucija ili smrt”…. a umrijeti necemo!…”

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

istrazuj

Više od 50% nekih stvari na internetu stavljeno je tamo da bi se “goyimima objasnile stvari”.

A namijenjeno je vrlo jednostavnoj diskreditaciji onoga koji “popuši iskrivljenu priču”.

Ne postoji i nikad nije postojala institucija “srednjovjekovni dvorski zidov”.
Zato jer su onda kraljevi jednostavno UZIMALI što su htjeli. Ništa nekakvi krediti.

Kao Filip lijepi francuski. Kad je oteo Templarima, oteo je i Židovima.
Kralj je imao vazale, feudalce koji su imali kmetove za obradu zemlje. Kraj priče.

ŽIDOVI NISU SMJELI IMATI ZEMLJU U SREDNJEVJEKOVNOJ EUROPI. Pa su se i bavili trgovinom i posuđivanjem.

Izabela (ona što je financirala Kolumba) i Ferdinand su iste godine, 1492. protjerali iz Španjolske sve Židove i Maure (Arape, islam).

Richard lavljeg srca ih je istjerao bičem sa dvora.
Molim vas da kad padnete u zanos, pripazite na osnovne povjesne činjenice.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

@Luce :
Izačega je bila Izabela (ona što je financirala Kolumba) ?

CAN
Gost
CAN
1 mjesec prije

Iza dore?

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 mjesec prije

“… Ne postoji i nikad nije postojala institucija “srednjovjekovni dvorski zidov”….”

Meni nikako nije jasno, sta je vas cilj – sa ovakvim besmislicama?
Dakle cak se niti Cio-pedija vise ne stidi da javno kaze da je “Dvorski zidov” (Dvorski jevrej) – bila prakticno preteca banaka u srednjem vijeku… Dakle institucija – poput pollicije, suda, skole ili “banke”….
– srpski (Дворски Јевреј):
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%88%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B5%D1%98
– engleski (Court Jew):
https://en.wikipedia.org/wiki/Court_Jew
Cak i CIO-pedija otvoreno pise kako su nastale tzv “banke”:
“… In an effort to avoid such fate, some court bankers in the late 18th century—such as Samuel Bleichröder, Mayer Amschel Rothschild, or Aron Elias Seligmann—successfully detached their businesses from these courts and established what eventually developed into full-fledged banks…”

Evo malo o Rothschild dinastiji, cak i na obicnoj CIO-pediji se ne moze to sakriti:
https://sh.wikipedia.org/wiki/Mayer_Amschel_Rothschild
Mayer Amschel Rothschild najpoznatiji je po tome što je svojih pet sinova, rasporedio u pet različitih država, i time omogućio porodici Rothschild nesmetano poslovanje u tadašnjoj vrlo podjeljenoj i zaraćenoj Evropi.

Znaci CAK i cio-pedija ne moze sakriti cinjenicu da je “lord Rotschild” bukvalno poslao svojih 5 sinova u 5 raznih drzava Evrope – te da je upravo svakom kralju posudjivao pare u kamatu, tj familija Rothschild se neizmjerno bodatila na RATOVIMA I KRVOPROLICU – naroda Evrope!
Sta vise – budalasto bi bilo cak i pomisliti da upravo Rothschildi “nisu pospjesivali ratove i krvoprolica”…
(Kamatarenje – u svim “svetim knjigama” osim u Torah i Talmud – zabranjenu radnja!)

Cisto sumnjam da je sada vise potrebno “dublje” objasnjenje?
Ili vam pored “zanosa” fali jos nesto?

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

istrazuj

Smanji zanos.
KASNO 18. ST NIJE SREDNJI VIJEK.
Court jew = dvorski židov.
I nemoj zamišljati da su živjeli na dvorovima. Pojavljivao se po potrebi.
Tako se zvao jer je kao takav smio pristupiti na dvor. Ali i svaki onaj koji se bavio takvim poslovima na dvoru.

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
1 mjesec prije

Istražuj kako do sada nisi skužio da ta osoba brani svoje, dnous.

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

Subaru

😊 mene su nazivali na portalu i muslimanom i itd.
😎 onaj moj komentar o Abrahamu jest da je naslovljen na ‘jablana’…ali naravno da je upućen – tebi.
I, lijepo si ‘zagrizao’.

I da te neznam od prije, skužila bih te po Bejrutu.
Ti si jedini išao pogledati na internet opis te tvari i opis eksplozije…najzgodnije što se u dva komentara dvoumiš između želje za pokazivanjem pameti i profesionalizma…koji je pobijedio.

Zašto bi čovjek visoke inteligencije pisao – glupe komentare?

– Svaki dan goyimima se PONAVLJA o stvoru supermoćnom a sve u maniru: resistance is futile. Defetizam.
– čim se pojavi neki novi komentator, ti odmah počinješ s pohvalama.
I, – to je sve. Palilo je tisućama godina, prolazi i sada.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Po Bibliji , bili su bankari cak i kad je Isus bio ziv , usao je u hram i prevrnuo im je sto , isterao ih iz napolje .

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 mjesec prije

@guest_461516
Pa ne bih rekao…
Na stranu – sto smatram da je tzv Biblija totalna prevara.
Medjutiom koliko se sjecam, cak i u takvoj prici – to su prije bili trgovci a mijenjanje novaca (uz procenat) premda ga praktikuju i bankari nije bas kamatarstvo.

Mucke
Gost
Mucke
1 mjesec prije

Nisu nego su dovrsili etnicko ciscenje 1609.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

I u Kraljevini Poljskoj su imali monopol na pravljenje votke , plemicima i bolje stojecem stalezu je to bilo ispod casti . I onda je jednog dana dosao glasnik da narod u danasnjoj Ukrajini umire od gladi , kralj je bio sokiran jer je ta regija bila zitnica kraljevstva . Ispostavilo se da narod pije “na crtu” kod gorepomenutih , a kad je doslo vreme zetve , oni su dosli , pokosili i odneli zito na ime duga , s kamatama , naravno . I onda su ih proterali iz Kraljevine Poljske .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

Eu Parlament :

Pečena pilad sa
puno pečenih korumpira ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

Šta je odgovor ?

Premise iz kojih
izvlačimo konkluziju
stvaraju konfuziju .

E -Unijada

Tu se stenje,
dug ne pada.

Unijada,Unijada !

Vlasti pare,
za puk jada,
i 5-G antena,
pa karantena ?

Unijada,Unijada !

Armagedon
Gost
Armagedon
1 mjesec prije

Unijada Babilonska kurba stara
voli da nas kara,
zivotom nam upravlja ,
u kucu nas zatvara,
pustim lazima u ovce pretvara,
mutacijom upropascava,
brnjicu nam do kraja zivota obecava
na minimalcu nas odrzava ,
na G 5 nas usimijerava ,
nano tehniku nam na silu ubrizgava
al cipove ne zaboravja …
o ludi svite ….sto to sve odobrava.

Ovo se vratit vise ne moze ,
i kad bi odma izasli iz koze ,
Rat se sprema dogovor iz “Loze”
O ludega svita , o moj Boze

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

@Armagedon :
Ako se ovo ludilo nastavi
svi ćemo umrijeti od smrta !

Armagedon
Gost
Armagedon
1 mjesec prije

Osmijeh od uha do uha ……

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Evo ga nama putujuci trubadur , sa svojom lutnjom , curama se predstavlja kao Karmagedon 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije

🙂

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
1 mjesec prije

Istražuj što god izgovori taj riđi laže, ne hvataj se na lažljivu retoriku koju mu ubacuju u usta oni koji ga stvoriše i promoviraju, ta dalabu radi za njih od kako zna za sebe a isto mu i otac, trotočka

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

Marko

Zašto mislite da će korona trajati 18 mjeseci??
Bill G. misli da će trajati 12. I svašta drugo misli i planira. Stavila post na tekst o Gatesu jučer.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Apsolutno tacno . I ne samo to , u Hrvatskoj se prica provukla “ispod radara” , naime , ako je recimo Republika Hrvatska i , recimo Grad Bjelovar odlucio zakonom da svi izvori vode za opstinu Bjelovar budu u vlasnistvu Grada Bjelovara ( citaj , drzavnom vlasnistvu ) , EU ima puno pravo da ponisti taj zakon , naredi privatizaciju svih tih izvora vode , i pride im odrede ko ce to kupiti , a taj neko moze slobodno da odredi cenu kubika vode koliko to on zeli , i niko mu ne moze ama bas nista .

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 mjesec prije

EU se ne raspada dok se ne raspadne, odnosno vrč ide na vodu dok se ne razbije. EU ovisi o proizvedenim eurima ECB -a i “zaduživanjem na međunarodnom tržištu kapitala” odnosno dolarima i ostalim valutama koje se kao i euro iz ničeg proizvode i plasiraju po nultoj kamati pa se postavlja pitanje kakav je to kapital kad je vrijednost tog kapitala nula odnosno skoro pa nula.
Za dobiti bilo povratna, bilo nepovratna sredstva još nitko nije objavio koje će sve uvjete trebati ispuniti. Osim toga da će EU direktivama diktirati kako i u što će se ti euri investirati i nitko ne kaže što će države i njihovi građani morati u naturi dati za te eure.
Što se Lisabonskog sporazuma tiče to je dokument na nekoliko tisuća stranica kojeg je malo tko osim ptevoditelja država pročitao.
Također nsam siguran kako su Lisabonski sporazum potpisale sve EU države članice i neznam da li su ove države koje su potpisale Lisabonski sporazum uopće potpisivale isti dokument ili je on prilagođavan prema potrebi.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 mjesec prije

Spacevoodoo
“pa se postavlja pitanje kakav je to kapital kad je vrijednost tog kapitala nula odnosno skoro pa nula”
Ne,ne dragi prijatelju, nije vrijednost tog kapitala nula. Ona je kud i kamo puno veća, samo što se to želi tako prikazati i zavarati široke mase. Radi se naime o tome da su novac i kamate na te iste kredite postali nenaplativi a samimi time i nezanimljivi svjeckim lopinama i banksterima. Cilj je da i države koje se zadužuju shvate da će za iste te kamate koje se ne mogu naplatiti prodavati izvore vode, poljoprivredna zemljišta, šume, otoke pa čak i čitava manja naselja će postati privatno vlasništvo bankstera. I tu će biti kraj. Kao nekad vlasnik će iz svoje vile na vrhu brda nadgledati svoje stanovnike – robove.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 mjesec prije

Da li ti to želiš reći kako netko ovdje vara 😊😊😊

Sparkling
Gost
Sparkling
1 mjesec prije

ha,ha!!!!! Dobar.

Kisik
Gost
Kisik
1 mjesec prije

Bingo!!!

Kisik
Gost
Kisik
1 mjesec prije

…a kad se raspadne.. .jedan gazda World wide…odluke se ne raspravljaju…negi izvrsavaju…jebenije od 84.e

jadran
Gost
jadran
1 mjesec prije

Upravo je eu šansa za ove balkanske vuk9jeb…nastale na razvalinama jugoslavije.
Korupcije smo se nagledali a eu mehanizmi kontorole potrošnje novaca garantiraju manji stupanj korupcije od dosad viđenog pa slijedom toga brži razvoj i porast standarda za ovaj napaceni narod.
Uvijek smo bili dio neke vece cjeline i tako ce i ostat ubuduce.
Imali smo neke svoje drzave pa svi znam kako se zavrsilo…

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Ovaj garant’ zivi i radi u Briselu …

Armagedon
Gost
Armagedon
1 mjesec prije

jablan u zitu on ne zivi…….. on egzistira , simbioza sa GUI ili Glupa Umijetna Intelegencija.

Kad covik rece da u Eu nema korupcije ….. to jest da smanjuje korupciju … to je kad :covik pukne .
A kad rece da je nema u Hrvatskoj .i da smo dio te cijeline .. e brale ….za ovaku izrecenu glupost jos nisu nasli ime .

Mislim da je doticni gospodin koji radi u vladi ili slicno na to i mislio.
Kako ono Tesla rece ….da svemir mozda i nije beskonacan … ali ljuska glupost (kroz trolanje) jeste beskonacna.
Pa jeli ovi iz Hrvatsko Evropske vlade mogu nac nekog ispod prosijecno intelegatnoe osobe , vec nalaze neke potpune de*bile?

Armagedon
Gost
Armagedon
1 mjesec prije

Sto je najgore ovakvim mnogi i vijeruju ,( bar ne na ovom portalu) ….
ovo je najboji primijer kako zapad radi i od reklama pravi novce.

Sto je Reklama …..
Reklama je kad ulozis novac u De*bila da uvijerava ostali dio pucanstva u nesto sto je laz i sto uopce ne radi.

E sad sami zakjucite u kakvoj civilizaciji zivimo .. kako je Merkelica rekla “Vrednote zapadne civilizqcije “……..

Lazi , prevare , Korupcije, te divne “Vrednote danasnje civilizqcije ” !

Resat ….Reset…. Reset ….Reset …..Reset ……Reset…. Tisina ……… Mir…..i…..Novi pocetak …

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Ma , samo provocira . EU i jeste korupcija , u najcistijem obliku , koncentrovana , kojekakvi apsolutno nekompetentni likovi se zaj… i izmisljaju koliko i kakvog oblika treba biti sediste na traktoru ili koliki krastavac je prihvacen po standardu , s kolikim radijusem zakrivljenja , retardi , neverovatna kolicina novca se tamo sliva , oni to zovu “lobiranje” , mi to zovemo “mito” . Ako kazu da se korupcija smanjuje , da li to znaci da su “lobisti” stanjili koverte ?
Sto bi rekli KUD Idijoti : Glupost je neunistiva 🙂
Lako ti nebo , Tusta , jer tamo jesi 🙂

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 mjesec prije

Jadran, kažeš da EU svojim mehanizmima kontrole novca garantuje manji stepen /stupanj korupcije?!?!??!??
Kakvi su rezultati u Hrvatskoj do sada po tom pitanju???? 😀😀

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

How dare you ?!
🙂

Kisik
Gost
Kisik
1 mjesec prije

DERIME JAVI SE!?

Kisik
Gost
Kisik
1 mjesec prije

Što sam duže na zapadu,vidim da su balkanci još najbolji po pitanju morala(najviše štete nanosili su sebi) a ovo na zapadu(od 2000 brojim i kinu kao zapad ) su globalni teroristi,ispod celofana…

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Kisik,kratko i jasno.bravo!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

EU vise nije bitna jer su odlucili ubaciti u 5brzinu pa nas trovati cjepivima i locdownom unistit ekonomiju, umjesto da to rade lagano u EU gmo hranom, camtreilsima i polagano nas ekonomski unistavat kroz trgovinske sporazume.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Bez obzira koliko EU nije vise bitna , do zadnjeg trenutka ce raditi ono za sta je stvorena , da rastace Hriscanstvo , rasturi sve moralne i eticke vrednosti , rasturi porodicu kao stub svega , a usput nas i potruje .

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
1 mjesec prije

Da, ubrzali su, sve zemljane na servere priključiti jer su isti dovoljno nakupili kroz zadnjih 60 godina kemije u sebi i puno novih stvarčica da se očekuje završni udarac tame po glavi zemljana glupih.

Slonica
Gost
Slonica
1 mjesec prije

Kakvi ce to projekti biti i tko ce određivati važnost projekata.
Eu naravno,
Nema besplatnog ručka kako vole reći na tv.
Opet ce velike firme korporacije povući lovu,a narod ce otplaćivati kroz razne poreze kako je gore napisano, za plastiku co2,mozda i zrak koji dišemo.
I tako je radnik taoc u vlastitoj ,suverenoj državi jer to je od strateških interesa .
Uz to oduzimanje resursa koje se nigdje na spominje,prodaja atraktivnih lokacija (reciprocitet više ne važi)
Bojim se da ce mali poljoprivrednik ili bilo koji mali obrt imati koristi od tog novca.

emitter
Gost
emitter
1 mjesec prije

Bojim se da ce mali poljoprivrednik ili bilo koji mali obrt imati koristi od tog novca.
Slonica

ne boj se, ne samo da nece imati koristi nego ih uskoro nece ni biti, pogledaj tko je sve u bogatoj svici dobio ogromnu
lovu, na male vise i ne obracaju paznju dok su tzv. srednje bas dobro pomogli beskamatnim kreditima koji ce ih definitivno ukopati za vjeke vjekova, opaka vremena stara moja, opaka na sve strane – vec se polako mjerkaju grane?

Slonica
Gost
Slonica
1 mjesec prije

emitter….da ,danas je pisalo da je neka mala IT firma iz Samobora povukla zavidnu lovicu iz Europa fonda…pitanje koliko ce biti takvih?
Slogan je ne budite sebični,tako da nije važno tko ce perje dobiti..
Glavno da se zna tko će vracati.
Nije vazno tko ce pobijediti glavno je sudjelovati😉

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Vazno je ucestvovati , zna se ko je predodredjen za pobednika .

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
1 mjesec prije

Pobjednik se uvijek zna, ovaj što svo ovo kazalište milenijsko i organizira.

Meine Ehre heißt Treue
Gost
Meine Ehre heißt Treue
1 mjesec prije

Naslov pita: “Ako je Covid-19 pitanje”.
Odgovor je i više nego jednostavan: Covid 19 je alat kojim se služe svjetski vladari tj. bankari da sakriju MEGA krizu (recesiju) koju su uradili svojim špekulativnim radnjama, i da ljudi u svijetu to nebi vidjeli “zaključali” su nas u kuće kao ovce.
Eto to je razlog.

Alan Ford
Gost
Alan Ford
1 mjesec prije

#Meine Ehre heißt Treue
Daj bogati, promijeni nick. Ovo je slogan nacista!!!

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Administratori , molim Vas da proverite sta njegov nickname znaci ! Zvanicno i nepobitno : ” Meine Ehre heißt Treue ” is the motto of the former National Socialist organization, the Schutzstaffel.” , sa sve svastikom , da mu ja svastiku ….

Mongol
Gost
Mongol
1 mjesec prije

Ne nego tvoji izabrani chifuty izabrani za istrebljenje.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Neee , oni su nas izabrali za istrebljenje .

Aaron
Gost
Aaron
1 mjesec prije

Da bi sagledali cijelu sliku treba prvo shvatiti šta je EU.
Dakle EU nije želja-težnja europskih naroda da žive zajedno jer ako pogledamo malu u povijet vidjeti ćemo da se narodi europe nisu baš voljeli, čak do te mjere da su krvavo ratovli. Zašto onda takve narode koje se “ne ljube” ugurati na silu u neku virtualnu asocijaciju?
Zato šta je EU BANKARSKI PROJEKT u prvom redu cionista bankara radi lakše kontrole i postizanje njihova konačnog cilja a to je jedna naddržava koja je iznad svih država i kojoj se sve države na izumiranju moraju podrediti, sukladno tome jedan su sud (u Hagu kojeg već imamo, btw kad će se suditi za zlodjela nad Palestincima) nadalje jedna vojska i to je to. KRAJ.
Oni postaju apsolutni vladari svega vez ispaljenog metka samo i isključivo zahvaljujući printanju bezrijednog novca.
Tko preživi pisat će.

Armagedon
Gost
Armagedon
1 mjesec prije

EU je ….abortus NWO …..lazan sjaj …lazna nada ….. lazan prosperitet ………. EU je dolazak Sotone na vlast svijeta .

sokre
Gost
sokre
1 mjesec prije

zajedno smo jači, pogotovo kad uđe Sebija

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Srbija nikad nece uci u EU. Sve ce zemlje izaci, ostace samo Hrvatska kako bi mogla staviti veto na ulazak Srbije.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Panticu , nece da moze . Ako treba , Srbija ce da osnuje svoj EU , sto moze da znaci i “E , U ….”

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije

Sta su zmijoliki ILUMINATI SMISLILI za ovcoide – i pali.. nevjrovatno al pali!!! fuj!!!

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

A mozda su primenuli taktiku “E, sad cu otvoreno da ti kazem sta cu da ti radim” i samo pojacaju histeriju u narodu , k’o oni mali mrmoti sto se jednom u par godina zalete do hridine i svi poskacu , izgibose svi jer je jedan lose sanjao . A i mi cemo sa hridi da ne dobijemo vakcinu ili budemo cipirani . A da se svi podignemo i u gradjanski neposluh , neee , zasto ja prvi , udarice me policajac , zavrsicu u zatvoru , dobicu otkaz …Unapred smo izgubili . Kad se sve sabere i oduzme , bolje poginuti jer nisam dao da me vakcinisu i cipiraju nego da strepim hocu li oslepeti za 6 meseci ili ce mi otkazati bubrezi za dve godine zbog vakcine koja mozda to i nije .

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Ko ima prava da nepobitno tvrdi da je izabrani , nebeski narod ?! To je arogantno , zar su drugi narodi onda potcinjeni i inferiorni ?! I koje to potvdio , tj. “amenovao” ? Bog ? Crno na belo , molicu . Ista prica kao za “jednakije od jednakih” …

Kisik
Gost
Kisik
1 mjesec prije

ima i iznad nebeskog,svemirski narod? Vozdra umpah!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

@Kisik :
Ima !

Ako se radi,ima se i narod !

Bio sam s njima
i čim sam ih vidio
odmah sam ih spazio .

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Da , ali oni navodno ne udisu vazduh , niko ih nije cuo da podriguju i imaju drugacije poimanje ekoloske osvescenosti jer demonstrativno odbijaju da za pogon svojih vozila koriste benzin ili dizel , tako da su oni klasa za sebe .

Stjepan Cuković
Gost
Stjepan Cuković
1 mjesec prije

Iz ove krize koja tek uzima maha izvuči će se jedino Evropska Unija.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 mjesec prije

Ona će najviše stradati.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Najbolji scenario : EU ce se raspasti , imigranti mogu ostati ako se asimiliraju , rade i postanu normalni , onoliko koliko je potrebno funkcionisanju privrede i industrije , da budu korisni clanovi drustva , ako nece , deportovati , ne predaleko , gorivo je skupo , ako se vrate , u zatvor dok ne kazu odakle su , pa ih opet deportovati , velike trgovine koje su nam unistile poljoprivredu samo zamoliti da zatvore i odu , mesec dana otkazni rok , preispitati sva dugovanja prema EU i MMF i ko ih je potpisao da odgovara svojim vlasnistvom , sve veleizdajnike , ukljucujuci i NVO i Antifa , ostale antidrzavne elemente sankcionisati kao i svercere imigranata i sve ostale teske nasilnike , privredne i ostale kriminalce u zatvor , ulaznica pocinje od 10 god. strogog zatvora , pedofile , silovatelje i masovne ubice …. zna se . I mir Bozji 🙂

čekajsamo
Gost
čekajsamo
1 mjesec prije

Ja vjerujem. Bože,pomozi mom nevjerovanju! (nije sarkazam)

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
1 mjesec prije

Eh , barem da je moguce biti prosto . A nije , bice jos gore . Ko prezivi , pricace .

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Veće Geopolitičke Igre .

Armagedon
Gost
Armagedon
1 mjesec prije

Siguran san da padamo a mislimo da letimo….kraj jednog zivota ….nemoguce je ovo zaustaviti…ljudi se nece prominiti..

Oholost …izopacenost , nemilost, okrutnost , skrtost , zloca i gubitak milosti prema drugim , su samo mali broj osobina koje
je covijek prihvatio….
koje su dosegle svoje vrhunce a vaznije su od ljubavi , nade i vijere.
Mijenjamo frekvenciju , prelazimo u konfuziju , izazivamo nepovratnu depresiju , poslijedice ce biti velike.
Gazeci prirodne zakone odrzavanja zivota …..Prirodna kazna neizbijezna ,

Kad vidite da su vode izgubile svoju cistinu , a cvijece izgubilo miris , i covijek izgubio milost ….znajte da je nase vrijeme doslo kraju .
Novi pocetak neizbijezan ….
mir je u poljima ….sklad u prirodi ….miris cvijeca zavladao planetom …vode ciste ……zivotinje se vesele …….andzeli pijevaju…..

Sad znam odgovor zasto su nestale stare civilizacije.

ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
Gost
ešofvnaefvraerfvnaewvrnajewvawv
1 mjesec prije

Mudrost filozofa……..

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

ajme bozee,opet validacija..

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

ajme bozee,opet validacija..

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

i ako mogu jos jednom.. vaalliiidaaacijaaa

Armagedon
Gost
Armagedon
1 mjesec prije

Doslo je vrime kad se covik mora probudit , …ali stvarno probudit , vratit svoje osijecaje , po cemu se covik i prepoznaje …
Milost,Ljubav ,Vijeru i Nadu .

Ka i uvik , uz predivne note muzike , ponekad to izgleda lakse …..

https://www.youtube.com/watch?v=f8TkUMJtK5k
https://www.youtube.com/watch?v=KwX1f2gYKZ4

neka je mir i ljubav sa vama ….

Armagedon
Gost
Armagedon
1 mjesec prije

jednostavno i ljepo , iskreno ……iz dna duse koja se iskriva duboko u nama .. ….
https://www.youtube.com/watch?v=nxxr47zEUxE
https://www.youtube.com/watch?v=So97pmyDbVw

Armagedon
Gost
Armagedon
1 mjesec prije

i onda kaze …ti si ovdije ….
https://www.youtube.com/watch?v=1kBvpS3z9Qo

Armagedon
Gost
Armagedon
1 mjesec prije

Mogu razumit valdaciju …ali kad traje 100 godina …. dali ima smisla ?

Ico
Gost
Ico
1 mjesec prije

Son of Alerik je u članku gore prepisao recept po kojemu su se američke države ujedinile u Sjedinjene američke države, znači po istom receptu se stvara, analogno SAD-u, EU

Linda
Gost
Linda
1 mjesec prije

Narode! Da li netko od vas ima informaciju zasto se kler ne oglasava povodom osmomjesecnog terora ili se i religijske vodje uključile u korona ludilo,ne tuguju niti za vjernim vjernicima,znaci moze i kod njih vjera on lajn

čekajsamo
Gost
čekajsamo
1 mjesec prije

Nije mi poznato da su se spomenuti ikada oglašavali za neko dobro, a protiv nečeg lošeg.

Nema Ime
Gost
Nema Ime
1 mjesec prije

EU ce nestat kroz par godina, ako gledas materijalno moze se ciniti da je sve u redu ali duhovno je potpuno druga slika, mrtvac koji hoda

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
176
0
()
x