Ako je Covid-19 pitanje, što je odgovor?

Evropska Unija

Da je neko drugo vrijeme, rekli bismo kako je puno tinte uzalud potrošeno na priče o skorom raspadu EU, ali danas više nitko ne koristi ni pero, ni tintu pa bismo mogli reći kako su se na puno tipkovnica izlizala slova u pokušaju tog dokazivanja. Lisabonski ugovor je potpisan 2007., a nakon što je ratificiran u svim tadašnjim državama članicama,  na snagu je stupio 2009. S tim ugovorom se „dopunjuju postojeći ugovori o Europskoj uniji i Europskoj zajednici, ne zamjenjujući ih“.

Otad je prošlo 11 godina, a atraktivnost članstva u EU se za zemlje kandidatkinje ne smanjuje. Srbija, BiH, Makedonija, Albanija, Crna Gora stoje u redu pred europskim vratima, dok je Ukrajina ostavljena samoj sebi na brigu. Suverenisti će reći kako nije riječ o pristupanju u EU, već o gubitku suvereniteta i izdaji nacionalnih interesa predajom zakonodavnih ovlasti nepoznatim neidentificiranim skupinama pod upravom tajnih centara moći. Zagovornici EU će tvrditi sasvim drugačije, o ravnopravnoj zajednici, šansama, modernom suverenitetu, zajedničkoj obrani, sigurnosti, svemu onom što smo do jučer slušali o Jugoslaviji, samo bez bratstva i jedinstva.

Govorili jedno ili drugo, pripadali zagovornicima EU ili njenim protivnicima, mora se priznati kako su zagovornici sposobniji, bolje organizirani, superiorniji u odnosu na protivnike. Nije to toliko teško ni biti kad si pogonjen gomilama novca, dovoljno velikim da se njim kupuju stranke, političari, zastupnici, Vlade i oporbe, a s druge strane se nalazi tek šačica entuzijasta s idejom o suverenosti, pravom na određivanje vlastite sudbine konzumiranjem vlastite zakonodavne, izvršne, sudske i monetarne moći.

Gotovo da nema nikakve sumnje kako će Srbija, Makedonija, Crna Gora i Kosovo postati članicama EU, zvali to aneksijom ili pristupanjem, svejedno. Pogledamo li geografski položaj tih zemalja, vidjet ćemo da se nalaze u okruženju NATO pakta te kako, s obzirom na tu činjenicu, upravljači EU imaju dovoljno vremena za modeliranje tih zemalja prije samog pristupanja.

Iako se prema javnostima zemalja članica EU izlazi s narativom o EU kao moćnoj, dovršenoj zajednici suverenih država, EU je daleko od toga – riječ je o centru moći u nastajanju. Piramidalna struktura jest postavljena, EK se formalno bira demokratski nekakvim kompliciranim delegatskim putem, zakone formalno donosi Europski Parlament, a direktivama EK se projicira njena izvršna moć prema parlamentima zemalja članica. EK, tj. EU, posjeduje dakle zakonodavnu vlast, posjeduju monetarnu vlast preko Europske centralne banke, za članice euro zone izravnu, za nečlanice neizravnu putem kontrole tečaja, posjeduje vlastite izvore financiranja preko uplata zemalja članica.

Te uplate zemalja članica iznose do najviše 1,24 % njihovog pojedinačnog BDP-a. Hrvatska primjerice uplaćuje oko 650 milijuna eura godišnje. Do tih (max) 1,24 % BDP-a dolazi se kombinacijom slijedećih izvora:

  1. poljoprivredne pristojbe – čine oko 2 % proračunskih prihoda, a prikupljaju se od carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU;
  2. carine – obuhvaćaju oko 13 % proračunskih prihoda, a prikupljaju se od carina na uvoz iz zemalja koje nisu članice EU;
  3. udio u prihodima od PDV-a – čini oko 35 % proračunskih prihoda EU i transfer je dijela PDV-a ubranoga u zemlji članici. Određuje se primjenom jedinstvene stope na osnovicu PDV-a svake zemlje članice. Stopa je 2004. godine smanjena na 0,5 %, a primjenjuje se na osnovicu koja ne smije iznositi više od 50 % BNP-a;
  4. uplate razmjerne BNP-u – čine polovicu ukupnih sredstava proračuna EU. One su dodatni izvor jer se određuju tako da se nadoknadi manjak koji može nastati zbog nedostatka sredstava iz prethodna tri izvora. Na taj se način osigurava da EU proračun Unije nije nikad u deficitu.

Dakako, ima zemalja koje više uplaćuju u Proračun EU, nego li iz njega povlače novca, kao što ima i onih drugih. Zbog svojih uplata se ne bune ni jedni, ni drugi? Kako to? Zar bogatije zemlje članice koje uplaćuju više novca ne bi trebale biti nezadovoljne zbog toga i to doživljavati kao iskorištavanje od strane siromašnijih članica? Tako je samo naoko. Bogatije zemlje imaju više financijske koristi od postojanja EU, nego li one druge pa u stvarnosti one ne bilježe nikakve minuse, nego ogromne pluseve. Izražene u novcu, u BDP-u, u izvozno-uvoznoj bilanci.

Europska birokracija ima svoj vlastiti meta-jezik pa tako postoji nešto što se zove VFO – višegodišnji financijski okvir. Taj VFO je nedavno izglasan i za razdoblje od 2021-2027 iznosi 1074 milijarde eura. On će se puniti na gore opisan način.

Međutim, Europsko Vijeće  je u srpnju na ‘maratonskim pregovorima’ izglasalo i utemeljenje Fonda za oporavak u iznosu od 750 milijarda eura. Oporavlja se naravno od krize izazvane COVIDOM-19, odnosno od zaključavanja gospodarstva tijekom ožujka, travnja i svibnja ove godine koje je u stvarnosti poharalo većinu svijeta (a ne sam virus ili bolest koju izaziva, budući da je bolest benigna, kao i zaraznost te sposobnost čovjeka da se bez većih problema oporavi od napada virusa).

Ako je COVID-19 bilo pitanje, jedan od odgovora je Fond za oporavak (druge odgovore možemo naslućivati, a vjerojatno će se ticati cjepiva, farmaceutske industrije, kontrole stanovništva, ukidanja građanskih sloboda i prava). Naime, novac za taj Fond će EU namaknuti vlastitim zaduženjem ‘na financijskom tržištu’. Zaključavanje gospodarstva (i stanovništva) će tako poslužiti za uspostavu EK kao entiteta sposobnog za zaduživanje, prvi put od osnutka EU.

Dosad su se na ‘financijskom tržištu’ mogle zaduživati kompanije, poduzeća, države. Od sad, s ovim zaduženjem EU počinje funkcionirati kao savezna država i tako postaje do kraja suverena. Dosad je njen suverenitet bio zbroj suvereniteta zemalja članica, odsad posjeduje svoj, vlastiti, a moguć je samo na račun suvereniteta država članica. Drugačije nije moguć.

Da bi Europska Komisija mogla ići po taj novac, tih 750 milijarda eura, prije toga su im premijeri država članica dali jamstvo u vidu odluke o  privremenom podizanju gornje granice vlastitih sredstava, odnosno prihoda europskog proračuna od uplata 1,24 % BDP-a zemalja članica.

Naravno, fokus javnosti, analitičara i političara je namjerno usmjeren u iznos zaduženja, njegovu raspodjelu po članicama, raspodjelu po nepovratnom dijelu i onom koji se dijeli kroz kredite.

Činjenicu da EU s ovim zaduženjem postaje, bez ikakve demokratske rasprave, bez ikakvog referenduma, suverena naddržava se preskače.

No, idemo se pozabaviti raspodjelom tog EU novca namaknutog zaduženjem EU. Od tih 750 mlrd eura, 390 mlrd eura će se uputiti zemljama članicama kao bespovratna pomoć (ovo je izuzetno smiješno, EU će se zadužiti, a onda pokloniti novac članicama, tko će ga vratiti, vidjet ćemo kasnije), a preostalih 360 milijardi kroz zajmove.

Kako će proći Hrvatska u toj priči? Čini se ne tako loše. Iz VFO (naučili smo, riječ je o višegodišnjem financijskom okviru 2021.-27.) od 1074 milijarde eura, Hrvatskoj je odobreno 12,2 mlrd eura kroz različite programe, slične onima koje smo viđali i dosad.

Iz Fonda za oporavak, Hrvatskoj je odobreno ukupno 9,4 mlrd eura, od toga ‘nepovratno’ 6,9 mlrd eura, 2,35 mlrd eura kroz zajmove plus između 700 i 800 milijuna eura iz programa ReactEU, koji je dodatak kohezijskoj omotnici iz VFO-a te oko 300 milijuna iz Fonda za pravednu tranziciju.

Hrvatska računica je jednostavna – u sedmogodišnjem razdoblju će uplatiti 650 milijuna eura puta sedam – 4,55 mlrd eura. Sve što ‘povuče’ preko tog iznosa bismo mogli nazvati dobitkom. Nešto kao euro jack-pot, uplatiš 4,55 mlrd,  a dobiješ 22 mlrd eura!?

Ne ide to baš tako.

Da bi se taj silni novac dovukao u Hrvatsku, državna administracija (to je ona premrežena stranačkim uhljebima, nesposobnjakovićima svih vrsta i boja) mora donijeti kvalitetne programe, prije toga Vlada RH mora definirati svoju nacionalnu strategiju – kako vidi tu Hrvatsku slijedeće generacije, što misli raditi, što proizvoditi, kako usmjeriti razvoj države. Rok za povlačenje ‘bespovratnog’ novca je izuzetno kratak, jedva dvije-tri godine.

Plenković je upravo osvojio mandat za slijedeće četiri godine. S novcem EU za kojeg jamči i država kojoj je na čelu može Hrvatsku pripremiti za tržišnu utakmicu unutar EU, kao i s ostatkom svijeta. A može pustiti da se taj novac  putem države proslijedi po stranačkim ključevima do postojećih korupcijskih mreža te tako pridonijeti tomu da nakon isteka VFO Hrvatska završi opet na dnu EU, s davno uništenim šansama. I dakako –  s bogatijim bogatima i siromašnijim siromašnima.

U međuvremenu, ‘nepovratni’ novac će svi građani EU vraćati kroz nove poreze. Najprije će se uvesti porez na nerecikliranu plastiku i to od 1. siječnja 2021. godine, potom će uslijediti porez na uvoz proizvoda čiju proizvodnju prati intenzivna emisija ugljika, zatim pristojba na digitalne usluge.

Kad se EU zadužuje, onda uvodi i EU poreze!

Kao što vidimo, EU se ne raspada (iako su na granicama Njemačke, Austrije, Slovenije, Francuske uvedene kontrole putnika), već raste, postaje jača. Hoće li i sami Europljani postati jačima ili tek financijski potlačenijima, s manje prava i sloboda, s manjim zaradama, reći će nam vrijeme.

COVID-19euEvropska unijaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
176 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Planet zemlja
3 godine prije

Okolnosti su se naglo promijenile.eu ili ne EU,vise ne igra bitnu ulogu.clanice su samo dobile mogućnost extra zaduživanja a neclanice Ce dobiti pomoc po prohtjevima.jedino Sha igra ulogu sada je da slijede agendu.bila to bih,hrvatska,Srbija ili ceska,slovacka,bugarska.pitanje je samo gdje Ce biti otpora naroda,kao u Bugarskoj i Njemačkoj ili otpora drzave,kao u Bjelorusiji i djelomično svedskoj.politicke strukture ove ili one vrste vise ne igraju ulogu.revolucionarna godina.pitajte Amere.

Istrazuj
3 godine prije

“…. Činjenicu da EU s ovim zaduženjem postaje, bez ikakve demokratske rasprave, bez ikakvog referenduma, suverena naddržava se preskače…” SoA, Misljenja sam da je ovo je vro bitna konstatacija… Medjutim, samo bih dodao – da taj “suverenitet” EU naddržave – ne vrijedi za cionisticku-satanisticku “Nadvladu”! Ta cionisticka “Nadvlada” – jeste bukvalno nadvlada – cijelom Svijetu! (Upravo kako je to propisano u cionistickim/satanistickim “Protokolima cionskih mudraca”!) Da se ne lazemo… Svi smo svjedoci – kako operativci te Rotschildove (Habadove) “Nadvlade” poput Kill BIlla – naprosto komanduju to EU naddržavi tj predstavnicima EK (“Eu nadvlada”)… Sta vise, glupaca korumpirana – Ursula von der Leyen (“premijer EU nadvlade”) – snishodljivo se zahvaljuje ubojici i eugenicaru Bill Gates za “vodjstvo” na onoj otimacini para od naroda Svijeta zvanom “EU corona pledging event”! Dakle – vec je formirana cionisticka-satanisticka “Nadvlada” – u vidu tzv “Svjetske Zdravstvene Organizacije” (WHO) a sve drzave (gledali smo i sami)… Čitaj više »

MatijaVZHR
3 godine prije

Kaže članak: “Suverenisti će reći kako nije riječ o pristupanju u EU, već o gubitku suvereniteta i izdaji nacionalnih interesa predajom zakonodavnih ovlasti nepoznatim neidentificiranim skupinama pod upravom tajnih centara moći.” Pa stvarno čovjek ne treba biti nikakv “suverenist” da mu bude jasno kao dan da je ulazak u EU upravo to. “Gotovo da nema nikakve sumnje kako će Srbija, Makedonija, Crna Gora i Kosovo postati članicama EU” Odlično, možda je upravo pristup za propast EU. Treba reći da je uvjet za članstvo u EU pristupanje “partnerstvu za mir” da se infiltriraju sve sfere države, ulazak u NATO, što znači kontrola vojske, policijei obavještajnih struktura domicilne države pa tek onda jednom – možda EU. “EU je daleko od toga – riječ je o centru moći u nastajanju. ” – upravo tako, kula babilonska i upravo to je njena slaba točka. “Bogatije zemlje imaju više financijske koristi od postojanja EU, nego… Čitaj više »

Spacevoodoo
3 godine prije

EU se ne raspada dok se ne raspadne, odnosno vrč ide na vodu dok se ne razbije. EU ovisi o proizvedenim eurima ECB -a i “zaduživanjem na međunarodnom tržištu kapitala” odnosno dolarima i ostalim valutama koje se kao i euro iz ničeg proizvode i plasiraju po nultoj kamati pa se postavlja pitanje kakav je to kapital kad je vrijednost tog kapitala nula odnosno skoro pa nula. Za dobiti bilo povratna, bilo nepovratna sredstva još nitko nije objavio koje će sve uvjete trebati ispuniti. Osim toga da će EU direktivama diktirati kako i u što će se ti euri investirati i nitko ne kaže što će države i njihovi građani morati u naturi dati za te eure. Što se Lisabonskog sporazuma tiče to je dokument na nekoliko tisuća stranica kojeg je malo tko osim ptevoditelja država pročitao. Također nsam siguran kako su Lisabonski sporazum potpisale sve EU države članice i neznam… Čitaj više »

jadran
3 godine prije

Upravo je eu šansa za ove balkanske vuk9jeb…nastale na razvalinama jugoslavije.
Korupcije smo se nagledali a eu mehanizmi kontorole potrošnje novaca garantiraju manji stupanj korupcije od dosad viđenog pa slijedom toga brži razvoj i porast standarda za ovaj napaceni narod.
Uvijek smo bili dio neke vece cjeline i tako ce i ostat ubuduce.
Imali smo neke svoje drzave pa svi znam kako se zavrsilo…

Emiliano Zapata
3 godine prije

EU vise nije bitna jer su odlucili ubaciti u 5brzinu pa nas trovati cjepivima i locdownom unistit ekonomiju, umjesto da to rade lagano u EU gmo hranom, camtreilsima i polagano nas ekonomski unistavat kroz trgovinske sporazume.

Slonica
3 godine prije

Kakvi ce to projekti biti i tko ce određivati važnost projekata.
Eu naravno,
Nema besplatnog ručka kako vole reći na tv.
Opet ce velike firme korporacije povući lovu,a narod ce otplaćivati kroz razne poreze kako je gore napisano, za plastiku co2,mozda i zrak koji dišemo.
I tako je radnik taoc u vlastitoj ,suverenoj državi jer to je od strateških interesa .
Uz to oduzimanje resursa koje se nigdje na spominje,prodaja atraktivnih lokacija (reciprocitet više ne važi)
Bojim se da ce mali poljoprivrednik ili bilo koji mali obrt imati koristi od tog novca.

Meine Ehre heißt Treue
3 godine prije

Naslov pita: “Ako je Covid-19 pitanje”.
Odgovor je i više nego jednostavan: Covid 19 je alat kojim se služe svjetski vladari tj. bankari da sakriju MEGA krizu (recesiju) koju su uradili svojim špekulativnim radnjama, i da ljudi u svijetu to nebi vidjeli “zaključali” su nas u kuće kao ovce.
Eto to je razlog.

Mongol
3 godine prije

Ne nego tvoji izabrani chifuty izabrani za istrebljenje.

Aaron
3 godine prije

Da bi sagledali cijelu sliku treba prvo shvatiti šta je EU.
Dakle EU nije želja-težnja europskih naroda da žive zajedno jer ako pogledamo malu u povijet vidjeti ćemo da se narodi europe nisu baš voljeli, čak do te mjere da su krvavo ratovli. Zašto onda takve narode koje se “ne ljube” ugurati na silu u neku virtualnu asocijaciju?
Zato šta je EU BANKARSKI PROJEKT u prvom redu cionista bankara radi lakše kontrole i postizanje njihova konačnog cilja a to je jedna naddržava koja je iznad svih država i kojoj se sve države na izumiranju moraju podrediti, sukladno tome jedan su sud (u Hagu kojeg već imamo, btw kad će se suditi za zlodjela nad Palestincima) nadalje jedna vojska i to je to. KRAJ.
Oni postaju apsolutni vladari svega vez ispaljenog metka samo i isključivo zahvaljujući printanju bezrijednog novca.
Tko preživi pisat će.

sokre
3 godine prije

zajedno smo jači, pogotovo kad uđe Sebija

piždro
3 godine prije

Sta su zmijoliki ILUMINATI SMISLILI za ovcoide – i pali.. nevjrovatno al pali!!! fuj!!!

jablan u zitu
3 godine prije

Ko ima prava da nepobitno tvrdi da je izabrani , nebeski narod ?! To je arogantno , zar su drugi narodi onda potcinjeni i inferiorni ?! I koje to potvdio , tj. “amenovao” ? Bog ? Crno na belo , molicu . Ista prica kao za “jednakije od jednakih” …

Stjepan Cuković
3 godine prije

Iz ove krize koja tek uzima maha izvuči će se jedino Evropska Unija.

Max
3 godine prije

Veće Geopolitičke Igre .

Armagedon
3 godine prije

Siguran san da padamo a mislimo da letimo….kraj jednog zivota ….nemoguce je ovo zaustaviti…ljudi se nece prominiti..

Oholost …izopacenost , nemilost, okrutnost , skrtost , zloca i gubitak milosti prema drugim , su samo mali broj osobina koje
je covijek prihvatio….
koje su dosegle svoje vrhunce a vaznije su od ljubavi , nade i vijere.
Mijenjamo frekvenciju , prelazimo u konfuziju , izazivamo nepovratnu depresiju , poslijedice ce biti velike.
Gazeci prirodne zakone odrzavanja zivota …..Prirodna kazna neizbijezna ,

Kad vidite da su vode izgubile svoju cistinu , a cvijece izgubilo miris , i covijek izgubio milost ….znajte da je nase vrijeme doslo kraju .
Novi pocetak neizbijezan ….
mir je u poljima ….sklad u prirodi ….miris cvijeca zavladao planetom …vode ciste ……zivotinje se vesele …….andzeli pijevaju…..

Sad znam odgovor zasto su nestale stare civilizacije.

Planet zemlja
3 godine prije

ajme bozee,opet validacija..

Planet zemlja
3 godine prije

ajme bozee,opet validacija..

Planet zemlja
3 godine prije

i ako mogu jos jednom.. vaalliiidaaacijaaa

Armagedon
3 godine prije

Doslo je vrime kad se covik mora probudit , …ali stvarno probudit , vratit svoje osijecaje , po cemu se covik i prepoznaje …
Milost,Ljubav ,Vijeru i Nadu .

Ka i uvik , uz predivne note muzike , ponekad to izgleda lakse …..

https://www.youtube.com/watch?v=f8TkUMJtK5k
https://www.youtube.com/watch?v=KwX1f2gYKZ4

neka je mir i ljubav sa vama ….

jablan u zitu
3 godine prije

A danas RH ima pravo glasa ? A gde , sem “Eurovizije” ?

Armagedon
3 godine prije

jednostavno i ljepo , iskreno ……iz dna duse koja se iskriva duboko u nama .. ….
https://www.youtube.com/watch?v=nxxr47zEUxE
https://www.youtube.com/watch?v=So97pmyDbVw

Armagedon
3 godine prije

i onda kaze …ti si ovdije ….
https://www.youtube.com/watch?v=1kBvpS3z9Qo

Armagedon
3 godine prije

Mogu razumit valdaciju …ali kad traje 100 godina …. dali ima smisla ?

Ico
3 godine prije

Son of Alerik je u članku gore prepisao recept po kojemu su se američke države ujedinile u Sjedinjene američke države, znači po istom receptu se stvara, analogno SAD-u, EU

Linda
3 godine prije

Narode! Da li netko od vas ima informaciju zasto se kler ne oglasava povodom osmomjesecnog terora ili se i religijske vodje uključile u korona ludilo,ne tuguju niti za vjernim vjernicima,znaci moze i kod njih vjera on lajn

Nema Ime
3 godine prije

EU ce nestat kroz par godina, ako gledas materijalno moze se ciniti da je sve u redu ali duhovno je potpuno druga slika, mrtvac koji hoda

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI