Ako Moskva ne popusti u Ukrajini, Zapad planira povećati pritisak na Rusiju

Ukrajina - Rusija
36 komentara

Ovaj tjedan, predstavnici Rusije i Sjedinjenih Američkih  Država održati razgovore o Ukrajini, piše The Wall Street Journal. Zapadni diplomati intervjuirani od strane novinara američkog lista su izjavili su kako je ponovno pokretanje mirovnog procesa ključ rješenja. Prema njihovu mišljenju, ako sporazum ne bude postignut u nadolazećim mjesecima, Washington, zajedno sa saveznicima, planira povećati pritisak na Moskvu novim sankcijama.

Dakle, pregovori ili ne, ovo je scenarij kojeg ćemo pratiti sljedećih mjeseci, možda i godina, posebice ako u obzir uzmemo najnoviji zakon Kijeva o takozvanoj “mirnoj reintegraciji”, kojim je Rusija službeno proglašena “agresorskom državom”, a područja Donbasa koja nisu pod nadzorom Kijeva su pod “ruskom okupacijom”. Ovim se zakonom Kijev i službeno odrekao provedbe Sporazuma iz Minska i kakve rezultate mogu dati pregovori između Washingtona i Moskve, nije jasno.

Iz članka kojeg je objavio The Wall Street Journal je jasno da će se sankcije Rusiji nametati unedogled, a izgovor će biti kako Moskva svojim postupcima ne pridonosi mirnom rješenju krize u Ukrajini.

Ako obratite pozornost na retoriku, The Wall Street Journal prilično drsko otvara ovu temu i piše “kako će američke vlasti ovog tjedna provjeriti koliko se Moskva ozbiljno odnosi prema mirovnom sporazumu u Ukrajini”. Dakle, pregovori za američke vlasti nisu način za iznalaženje rješenja, nego “provjera” druge strane za pregovaračkim stolom. Koliko je poznato, međunarodna diplomacija i pregovarački procesi ne služe za “provjeru” jedne strane od one koja za sebe smatra da je apsolutno u pravu i kako su njezini argumenti neupitni.

“Predstavnici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država će održati prve razgovore nakon što je Washington najavio da će Kijev opskrbiti obrambenim oružjem, zbog čega je Rusija otkazala sastanak zakazan za prosinac”, piše The Wall Street Journal.

U intervjuu za WSJ su američki dužnosnici rekli da je odgovor Kremlja na najavu isporuke oružja Ukrajini bio “suzdržan”. Ipak, prema njihovom mišljenju, ova odluka je pomogla da se Moskvu “gurne da se vrati za pregovarački stol”.

Zapadni diplomati vjeruju da je ponovno pokretanje ukrajinskog mirovnog procesa ključna zadaća i tvrde da će, ako se u narednim mjesecima ne postigne sporazum, povećati pritisak na Rusiju dodatnim sankcijama.

“Postoji prilika za rješavanje krize u istočnoj Ukrajini, ako Moskva to želi”, rekao je predstavnik američkih vlasti za The Wall Street Journal.

On i njegove kolege vjeruju kako je njihova ukrajinska inicijativa “provjera” koja će pokazati namjerava li Rusija doista poduzeti konkretne korake za poboljšanje odnosa sa Zapadom, što bi dovelo do smanjenja ekonomskom pritiska na zemlju.

donbas

“SAD će također pritisnuti  Moskvu po pitanju provedbe sporazuma o kontroli naoružanja i provođenja političke tranzicije u Siriji”, navodi The Wall Street Journal.

“Američki i europski diplomati sumnjaju da će Vladimir Putin pristati na bilo koji dogovor, posebno uoči predsjedničkih izbora. No, prema njihovom mišljenju, bilateralni sastanci koji će se održati u četvrtak imaju važan cilj, jer će se izvidjeti ruske namjere i spremnost da Moskva pregovara sada ili nakon izbora”, nastavlja The Wall Street Journal.

Prema članku, ovog tjedna će se američki posebni izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker sastati sa specijalnim predstavnikom za ukrajinsku krizu ruskog predsjednika Vladislavom Surkovim u Dubaiju.

Istovremeno će se u glavnom gradu Azerbejdžana održati sastanak vrhovnog zapovjednika snaga NATO pakta, generala Curtisa Scaparrottija, sa zapovjednikom Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije, generalom Valerijem Gerasimovim.

“Sjedinjene Američke Države i njezini glavni saveznici, uključujući Kanadu i Njemačku, žele oživjeti mirovni plan koji je definiran Sporazumom iz Minska 2015. Oni inzistiraju na raspoređivanju mirovnih snaga koje će preuzeti kontrolu nad istočnom granicom Ukrajine s Rusijom i tako blokirati opskrbu oružjem proruskim separatista”, vjeruju dužnosnici, piše The Wall Street Journal.

Međutim, na samu naznaku ovog scenarija su Kremlj, rusko Ministarstvo vanjskih poslova i odbor za obranu i sigurnost Vijeća Ruske Federacije rekli da se mirovne snage mogu rasporediti samo na liniji razgraničenja između Ukrajine i Donjecke i Luganske Narodne Republike, nikako na cijelom području Donbasa, posebno ne na ruskim granicama.

The Wall Street Journal podsjeća da u rujnu Rusija prva predložila uvođenje mirovnog kontingenta u Donbas, ali je Moskva zahtijeva da “plave kacige” budu na liniji kontakta između snaga ukrajinskog režima i narodnih milicija, nikako po scenariju kojeg je istovremeno predložio Kijev, a sada ga podupiru Washington, europski vazali NATO pakta i Kanada.

Prema intervjuiranim američkim dužnosnicima, mirovni prijedlog Moskve bi ih prisilio da vode izravne pregovore s milicijama Donjecka i Luganska, što Kijev i Zapad uporno izbjegavaju.

“Ukrajinski i zapadni političari se boje da bi izravni pregovori s predstavnicima Donjecka i Luganska mogli ojačati pozicije separatističkih snaga  i dovesti do zamrzavanja ukrajinskog sukoba”, nastavlja The Wall Street Journal.

“Predstavnici ministarstava vanjskih poslova Njemačke i Francuske kažu kako traže rješenje koje će omogućiti da EU postupno oslabi antiruske sankcija, ali europski blok istovremeno i dalje čvrsto podupire Kijev. U ovom trenutku Europa ne gori od posebne želje za povećanjem pritiska na Moskvu. Neki članovi EU su uvjereni da se restriktivne mjere nisu pokazale kao učinkovite. Štoviše, oni žele da Europska unija proširi suradnju s Rusijom, bez obzira na sankcije, čiji je učinak na rusko gospodarstvo ionako oslabio”, zaključuje The Wall Street Journal.

Curtis ScaparrottidnrdonbasLNRNATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HEKPCT
6 godine prije

Otkad se zapad piše velikim slovom?

Laki Topalović
6 godine prije

Dakle, rat do istrebljenja, čak su i Siriju ubacili u to. Uostalom, Glazjev je davno rekao da sankcije ionako neće biti ukinute desetljećima i rekao Putinu, Medvedevu, Rogozinu i Dumi da se kreću u tom smjeru, bez ikakve nade. Na kraju , nisu glupi da im povjeruju, što god obećali u Washingtonu

Mmmmm
6 godine prije

Koja je svrha ovakvih članaka stalno se ponavljate propali pregovori iz Minska pooštrenje sankcija Rusiji , Ukrajina najavljuje napad na Dombas i slično .
Sličite sve više na CNN i američku propagandu ali na Ruski način

Har Megiddo
6 godine prije

Ako Zapad poveća pritisak na Rusiju, Rusija bi trebala smanjiti pritisak. Onaj u plinovodima.

Raul
6 godine prije

Bankarske hijene su podivljale

tošo
6 godine prije

E, sad su u Rusiji izbori, može se dogoditi svašta isto kao su bili izbori u Americi kad je Putin u Siriji do maximuma izkoristio vakum brezvlađa u Ameriki…sad se zna to Putinu vratiti i još nešto, ove godine bit če SP u fudbalu, za vreme Krima je bila zimska olimpijada u Sočiji—znamo šta se dogodilo…

Ivo Lola
6 godine prije

I ova crtica otkriva duboko ukorjenjeno licemjerje u karakteru svakog pojedinca na zapadu koji sebe smatra dijelom globalističko-neoliberalne armade. Gdje je licemjerje, tu nema iskrenosti, nema povjerenja, tu su dvostruka mjerila, pila naopako, laži, objede, smicalice. Nijedan medij na zapadu ne upoređuje legalnost, razloge i opseg američke pomoći Ukrajini i ruske pomoći pobunjenicima na istoku Ukrajine, među kojima je ostalo puno ukrajinaca. Sve teze i sva retorika zapada se svode na hiljadu puta ponovljenu laž da je Rusija okupirala dio Ukrajine. Takva teza ima genocidni karakter jer iz bilo kakvih projekcija isključuje postojanje ruske manjine u Ukrajini. Dakle, implicira se svjetskoj javnosti preko agresivnih izjava dužnosnika američke administracije što prenose mediji da to tamo nije građanski rat, nego agresija Rusije i neposredno ruske vojske. Znači, tu nema ukrajinskih rusa koji tu žive odvajkada, tu su znači samo mrski ruski vojnici koje treba pobiti do jednog. To je ta perfidna i… Čitaj više »

Gost
6 godine prije

Hahahahaa … Njemacka je vec najavila pritisak kroz gradnju plinovoda i uzimanje ruskog plina…

Brainstorm
6 godine prije

ako odrzavaju i pojacavaju sankcije znaci da smatraju da sankcije imaju ucinka. mene zanima, ako bi netko htio pojasniti …, kakav je stetni ucinak sankcija po rusiju. hvala.
za poljoprivredu znamo. sankcije su pomogle ruskoj poljoprivredi ali sto sa prijenosom tehnologija i investicijama? zar su stete tolike da se ozbiljno smatra da sankcije nanose vecu stetu rusiji nego sto bi bila korist od trgovine i investicija?
zamislimo situaciju da ukrajina integrira donbas. rat prestane a ukrajina postane nato clanica. da li bi tada ukinuli sankcije rusiji?
moje misljenje – cini mi se da je donbas samo izgovor a sankcije bi postajale u bilo kojem slucaju. namjera je omesti i usporiti ruski razvoj. samo -koliko takva politika ima ucinka?

Vlastimir
6 godine prije

Šta će zapad da uradi.Da viče i da preti.!

zvonimir
6 godine prije

to im Rojava (zapad na kurdskom )ne izlazi iz glave zbog veleizdaje

valentin
6 godine prije

Hazari neće odustati dok europske narode ne gurnu u rat protiv Rusa, pri tome se drže starih isprobanih šema. Naši jadnici im u tome pomažu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI