Ako ne postignu dogovor, Trump Moskvi i Rijadu prijeti teškim carinama na naftu

Donald Trump - Nafta Sankcije
51 komentar

Kartel međunarodnih izvoznika nafte OPEC je izvanredni sastanak koji je bio predviđen za danas, na kojem su trebali sudjelovati Moskva i SAD i druge zemlje koje nisu dio kartela. Najavljeno je da će se raspravljati o smanjenju proizvodnje nafte kako bi se stabilizirale cijene na svjetskim tržištima.

Kao što smo izvijestili, američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak slavodobitno na Twitteru objavio „da se nazire primirje u ratu cijena između Rusije i Saudijske Arabije“, nakon čega je vrijednost barela skočila za rekordnih 25% i do danas se održala na razini od oko 33 dolara za barel Brenta. U jednom trenutku je barel koštao „čak“ 36,5 dolara, ali je onda cijena pala. No ovdje treba biti oprezan, jer sama po sebi cijena ne znači ništa, ako nemamo podatke koliko je sklopljeno terminskih ugovora za isporuke.

Vrijedi podsjetiti da je Trumpovu objavu na Twitteru odmah demantirao Putin,   koji je optužio Rijad da pokušava preplaviti tržište kako bi eliminirao američku konkurenciju. Saudijska Arabija te je optužbe prozvala “najobičnijim lažima” i zbog ovih izjava je  sastanak koji je zakazan za danas odgođen.

Trump opet prijeti carinama

Iako je Donald Trump proteklih dana izjavljivao doslovno sve i svašta, sada se opet vratio retorici pritiska.

„Sjedinjene Države su spremne uvesti značajne carine na uvoznu naftu ako se situacija na svjetskom energetskom tržištu ne normalizira“, rekao je sinoć kasno po srednjoeuropskom vremenu američki predsjednik Donald Trump.

Prema Trumpu, uvođenje uvoznih carina na naftu omogućit će zemlji da postane neto izvoznik crnog zlata, prenosi TASS.

“Budući da smo sada neovisni od isporuke energije iz inozemstva, jer imamo svoje ulje, ako bih ja uveo carine, tada bismo u suštini rekli: „Ne želimo kupovati tuđu naftu, samo ćemo koristiti svoju, što bi pomoglo spasiti našu naftnu industriju koja se našla u izuzetno teškoj situaciji“, rekao je čelnik Bijele kuće.

“Po potrebi ću primijeniti carine na uvoznu naftu.  Mislim da to neću morati učiniti, jer Rusija nema koristi od ove situacije, a ni Saudijska Arabija”, dodao je američki predsjednik.

“Ako se ne slažu, ja ću to učiniti. Da, uveo bih carine. Vrlo značajne carine“, rekao je Trump komentirajući situaciju na globalnom tržištu nafte, kao i korake Rusije i Saudijske Arabije u vezi s proizvodnjom nafte.

Podsjetimo, SAD su odbile pregovarati s Rusijom i Saudijskom Arabijom o smanjenju proizvodnje nafte, pozivajući Moskvu i Rijad da se oni međusobno dogovore. U isto vrijeme, američki predsjednik Donald Trump nije isključio uvođenje carina na naftu iz Rusije i Saudijske Arabije koja je prijeko potrebna američkim rafinerijama. Zbog toga stručnjaci predviđaju novi pad cijena nafte, prije svega zbog nespremnosti američkih naftnih kompanija da smanje proizvodnju.

Trump traži da Saudijska Arabija i Rusija same smanje dnevnu proizvodnju za 10 do čak 15 milijuna barela, dok je prijedlog Vladimira Putina da se ta kvota rasporedi na sve zemlje koje proizvode naftu u svijetu, čime bi praktično kartel  OPEC postao međunarodni savez proizvođača nafte, što SAD izbjegavaju od osnutka OPEC-a.

Rusija je ponudila Sjedinjenim Država i mogućnost da sa Saudijskom Arabijom, na trilateralnoj bazi, smanje proizvodnju za količinu koju želi Trump, kako se ne bi destabilizirale zemlje koje kritično ovise o nafti i dugo razdoblje niskih cijena ih može gurnuti u socijalne nemire i građanske ratove, što bi Europu preplavilo izbjeglicama iz Alira i Nigerije, na primjer. Trump je odbio ovu mogućnosti i insistira da Moskva i Rijad budu ti koji će „spašavati cijene“, čime bi udjele na globalnom tržištu prepustili američkim naftašima. Logično je da takav dogovor neće biti postignut i da od 9. ožujka, ako se nište ne promijeni u stavu Washingtona, kada bi trebao biti održan odgođeni sastanak, ne treba očekivati ništa.

Naftni rat: Trikovi, ponude i ucjene Trumpa i američkih naftaša

naftni ratrusijaSADSankcijesaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crna guja
3 godine prije

zelja trumpa je jednostavna vodite me na antartk na suncanje cmok

nekoime
3 godine prije

Hoće li Meksiko zatražiti pomoć za izgradnju zida prema USA?

Neće
3 godine prije

Što veće to bolje. Dobar početak novog dana.

Krijumcarjenje droge
3 godine prije

Moskva i rijad su krijumcarili drogu … zbog toga treba carinsku Policiju

basso
3 godine prije

Nadam se da se SA i Rusija nece nista dogovoriti i da ce americka naftna industrija totalno propasti,pa neka onda uvodi carine svom tati.

Mali Mujo
3 godine prije

Zanima me samo tko ce tu carinu na kraju platiti, amerikenjci ili rusi, mozda saudijci. Trump hajde ti dodoji u Bosnu pa popusi kitu jedno 1000 bosanaca pa ces biti pametniji.

Mölltaler
3 godine prije

Uvođenje carina jeste jedno od rješenja trenutnog problema proizvođača nafte pošto bi ono isto dovelo do porasta cijena nafte. Tako da Trampe samo navali.

Ringo10
3 godine prije

One Hutije u Jemenu treba opskrbit teškim dalekometnim projektilima pa da od Saudijskih postrojenja za naftu naprave hrpu slupanog željeza

Nije mi jasno zašto to Rusi ne urade, milo za drago za ono saudijsko financiranje terorista na Kavkazu

I time bi bio riješen problem Saudijske nafte i svih mogućih ucjena

PA da vidim kako će onda širit i financirat vehabizam po svijetu

Savonorola
3 godine prije

Trump prijeti ! Ima li nekog kojem nije prijetio pa čak i dubokom svemiru.

Jablan u zitu
3 godine prije

Zasto Tramp misli da Putin ne bi mogao odgovoriti : “Ako cete tako , necemo vam vise prodati ni litru nafte” i da vidimo sta ce biti sa Amerikom …

Bosanac
3 godine prije

Kartel međunarodnih izvoznika nafte OPEC je izvanredni sastanak koji je bio predviđen za danas, na kojem su trebali sudjelovati Moskva i SAD i druge zemlje koje nisu dio kartela. ???

nepoželjni
3 godine prije

Greška, (oprostite)

Ive
3 godine prije

Specialna poruka svim amerikenjcima ukljucujuci Trumpa.

Your country is great in 244 years history it is in wars just 237 years and some period of time providing more than 2 independent wars is this not great. Do you know from history how wait people killing Indians with blankets infected with smallpox is this not great killing even without a bullet. Really great USA solders. And I specially like how they using domestic revolts against ow regime as example in Syria, Iraq etc, this must make every USA soldiers proud, or ashamed?

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

”……..uvesti značajne carine na uvoznu naftu…..”
Pročitani blefer, koji je naučio imati posla sa firmom lupeži & papci, nastavlja šamarati zdrav razum.
Pod motom tko jebe logiku, tko jebe činjenice….
P.S.
“Može, ali kod koga to prolazi, kod mene jok…..”, rekao bi izvjesni šef proizvođača setova Babuški.

Zadranin
3 godine prije

Medo

Trump sam sebi skače u usta, pošto govori kako im ne treba uvoz nafte, jer imaju dovoljno svoje za svoje potrebe.. a onda prijeti povećanjem poreza na uvoz strane nafte koju ne trebaju uvoziti. Ko tu koga hebe? 😂

A treba im inače uvozna teška nafta, posebno za proizvodnju dizela.

Kvaka 22.

P***!

Stock
3 godine prije

Citat iz texta:
“Rusija je ponudila Sjedinjenim Država i mogućnost da sa Saudijskom Arabijom, na trilateralnoj bazi, smanje proizvodnju za količinu koju želi Trump, kako se ne bi destabilizirale zemlje koje kritično ovise o nafti i dugo razdoblje niskih cijena ih može gurnuti u socijalne nemire i građanske ratove, što bi Europu preplavilo izbjeglicama iz Alira i Nigerije, na primjer.”
OK…elita nas drzi za ovce.
Mene i Moreno.
Ali zašto vi, pobogu???
Šta želite reći gornjim citatom?
Da se Rusi brinu za Alžirce i Nigerijance???
A time i Europljane, jer eto im osiromašenih Nigerijanaca. To do sada su bili bogati pa će ih niske cijene nafte gurnuti u takvo siromaštvo da će plivati do Europe???
Mislim…možda sam stvarno ovca.
Ima li iko pametniji da mi ovo pojasni?
Ovu brigu Rusa mislim.

Armagedon
3 godine prije

L.R. Pitanje zasto valdacija uzima tako dugo vrimena , ?

Armagedon
3 godine prije

Jer komentar izgubi smisla nakon dugo vrimena valdacije i ne nade se u konteksu zbivanja..
osim ako se neko ne prikopca uz mene pa radi toga vrsite provijeru? iako imam “dobar ” brovser.
Ovo vas pitam jer sam primijeti da svaki puta kad izadem iz brosera i vratim se nazad nemam problema .. sa valdacijom .

Malivz
3 godine prije

Sve mi je jasno da de silnik bahati i poručuje svijetu ja mogu što hoću. No nije mi jasno da ostatak svijeta gleda na to na način uf dobro je nije mene nagazio, umjesto da mu svi zajedno kažu ok pošto ti uvodiš carine kako i kome želiš sada mi svi tebi uvodimo carine na svu tvoju robu, pa da vidimo kako će dalje….

Bosanac
3 godine prije

Trump vrti rijecima…gdje burgija nece

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI