”Ako Zelensky krene u obračun sa takozvanom, samoproglašenom državom Donbass, Rusija će uzvratiti i to će biti kraj Ukrajine.”

Zelenski-obracun-Donbass
126 komentara

Rusija će biti prisiljena zaštititi stanovnike Donbasa ako Ukrajina pokrene ofenzivu širokog spektra, usmjerenu protiv tog područja. To je rekao Dmitrij Kozak, zamjenik šefa kabineta predsjednika Vladimira Putina, koji je i sam Ukrajinac.

Govoreći u četvrtak, Kozak je tvrdio da će pojačavanje sukoba dovesti do kraja Ukrajine, s tim da će Kremlj biti prisiljen zauzeti se za svoje građane koji žive na teritoriju Donbasa. Posljednjih je godina Moskva znatno olakšala dobivanje ruskih putovnica onima koji žive u Ukrajini, a mnogi su prihvatili tu ponudu.

“Sve ovisi o razmjerima borbe. Ako postoji, kako predsjednik kaže, Srebrenica, bit ćemo prisiljeni zauzeti se za sebe,“ rekao je, pozivajući se na Putinov komentar iz 2019. godine da se boji genocida u Donjecku i Lugansku, do kojeg bi moglo navodno doći ako Kijev povrati kontrolu nad Donbasom. Pokolj u Srebrenici, koji se dogodio 1995. godine, bio je najgori zločin u Europi od završetka Drugog svjetskog rata i doveo je do smrti više od 8.000 bošnjačkih muslimana.

Donbas, regija koju čine okruzi Donjecka i Luganska, nalazi se na istoku Ukrajine, uz granicu s Rusijom. Donbas je također mjesto održavanja građanskog rata, koji je započeo 2014. godine, otkada odmetnuti separatisti kontroliraju velike dijelove tog teritorija. Unatoč tome što Moskva nije priznala legitimitet odmetnutog Donjecka i takozvane, samoproglašene Narodne Republike Lugansk, Kijev optužuje Kremlj za iskazivanje podrške odvajanju tog teritorija od ukrajinskog teritorijalnog suvereniteta.

Posljednjih dana videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama pokazuju nagomilavanje vojske i vojne opreme na svim granicama Donbasa, što je dovelo do straha da bi uskoro moglo doći do rata. Ukrajina kao i takozvane, samoproglašene republike međusobno se optužuju za pojačano granatiranje.

„Podržavam one procjene koje postoje u Ukrajini, koje govore da je početak neprijateljstava početak kraja za zemlju. To je hitac samoubojstva, pucanj ne u nogu, nego u sljepoočnicu,“ rekao je Kozak, napominjući da je Kijev odbio doći za stol kako bi pregovarao o miru.

U četvrtak ujutro, ured ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog otkrio je da se trenutno nalazi u regiji Donbas i posjećuje postrojbe, koje su na prvoj crti bojišnice, “gdje je sustavno kršen sveobuhvatan i održiv prekid vatre.”

Prema Kozaku, posjet Zelenskog vjerojatno neće dovesti do eskalacije sukoba, ali, kako on govori, ukrajinski se čelnik “igra vatrom.”

U četvrtak popodne Putin je rekao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da je Kijev namjerno pogoršavao situaciju na kontaktnoj liniji. Ruski čelnik također je rekao da bi se Ukrajina trebala pridržavati mirovnog sporazuma postignutog 2015. i da bi trebao krenuti prema provedbi posebnog statusa regije Donbas.

donbasrusijaukrajinaVladimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
126 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Onaj koji zna
2 godine prije

… i to će biti kraj Ukrajine. (?!?) A gdje će onolika zemlja nestati ? Sve i da je spale do temelja, opet će Ukrajine biti – spaljene Ukrajine. Ili će joj neki novi vladar promijeniti ime ? Ali opet će to biti Ukrajina … a samo okupatori će je zvati … neznam… recimo Donbassija.

Ringo10a
2 godine prije

Rusi trebaju prestati lupati o reintegraciji Donbasa u Ukrajinu cak i po specijalnom statusu.
To je sad nemoguca misija.

kardinal mit motika
2 godine prije

doći će u eu i s nama pjevat :saljuz ruševnih respuplik vazaljnih i narodov umrlijeh nevakcinirajeh…

burt
2 godine prije

jasno im je da više nije 2014 kad je u Ukrajini bilo bezvlašče a vojska je bila u kaosu i premrežena kriminalom i korupcijom a razni štetočinski i petokolonaški elementi su doprinjeli kaosu i smanjenoj borbenoj gotovosti, sad je druga situacija jer su organizirani ukrajinska regularna vojska, nacionalna garda i teritorijalna obrana, u slučaju vojne akcije sigurno je da strani plaćenici, neonacisti iz zapadne Ukrajine i dovedeni islamisti nebi imali milosti prema stanovnicima Novorusije koje bi tamo zatekli i da bi se dogodile masovne likvidacije, silovanja i ritualna sakaćenje i zato bi im kao u Oluji trebali biti ostavljeni koridori kojima bi se izvukli u Rusiju

2 godine prije zadnji put uredio burt
Sparkling
2 godine prije

Ništa nije toliko skriveno da se ne bi moglo saznati u dogledno vrijeme.
Pogledajte Ukrajinu u cjelini i uvidjet će te da je to jedna propala i devastirana zemlja koja ne može osigurati ni osnovne potrebe svojim građanima. Ekonomije je već odavno propala i nijedna više banka ne shvaća Ukrainske političare ozbiljno. Otpisali su ih dokle god situacija ne bude stabilna.
A to nam govori da Ukrainsko korumpirano vodstvo traži izlaz u nekoj vrsti konfrontacije da sakrije prave probleme. Jer bolje imati vanjskog neprijatelja nego unutarnji naoružani Desni sektor. No to su samo odgode prije konačnog raspada Ukraine. A podjelu će odrediti vanjski igrači. Sjeverni tok 2 je samo jedan od okidača jer kad nestane izvor prihoda onda počinje borba za preživljavanje.

SULE
2 godine prije

Šta se ova Merkel svagdje trpa u svim državama treba ju odjebat i raditi kako državi odgovara a Ukrajinci neće odustati od oflobadjasja svog teritorija a Rusi ne smiju uzvratit jer ih Ameri drže na nisanu

2 godine prije

“… ”Ako Zelensky krene u obračun sa takozvanom, samoproglašenom državom Donbass, Rusija će uzvratiti i to će biti kraj Ukrajine….” Ovo je prosto nevjerovatno kako se nama “goyimima” seru u mozak… Ne znam ko je pisao ovo govno od “analize” – ali ocito je da je ova tzv “analiza” – grozomoran primjer glupoce ovog “analiticara geopolitike“… Zar nisu cak i komentatori ovdje na diskusijama razglabali ovu “mogucnost” (“slucajnost” 🤣 ) – i upravo opisivali ovo GOVNO od “slucajne geopolitike” – koja nam se odvija pred nosevima? Zar upravo nije jedan ovakav “scenario” vec nekoliko puta diskutovan ovdje i to – na nekoliko tema…? Bilo ih je nekoliko, ali evo ovdje jedne diskusije o tome sa Shumadincem (a ima i poveznica na drugu sa Tihombl): https://www.logicno.com/politika/lijecnica-sa-znanjem-o-biooruzju-naziva-cjepiva-cov-19-oruzjem-s-oruzjem.html#comment-595975 Kako bilo kome ko posjeduje ljudski RAZUM – moze pasti na pamet: da ce idiot Zelenski koji samo izvrsava naredjenja zlocinca i oligarha Kolomojskog (obojica… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Žx
2 godine prije

“… Da li je ovo zveckanje oruzjem još jedna predstava za sitnozube?…”

Kao i uvijek u zadnjih 400 godina.

fongol
2 godine prije

Amerika uvijek dobije. Tad bi americke trupe dosle na rijeku Dnjeper.

0p9
2 godine prije

Da li su RUSI kao narod, sada “slobodniji” kad im je Nosferatu “predsjednik i car“…?

Buduci da ti nitko ne zeli odgovoriti na tvoje pisanje koje slici Milanu iz Ceske, ja cu ti reci
da je nemoguce odgovoriti.
Stavio si “slobodniji” pod navodne znakove a onda pitas jesu li slobodniji.
Kako ti itko moze odgovoriti kad ti je govor nepovezan.

Pises da je Putin predsjednik i car pod navodnim znakovima…pa oni su ga odabrali a Putin jeste predsjednik ali nije vampir i car..

Samo u jednoj recenici pregrst mrznje i propagande, idi se lijeciti.
Ako tebi sluzi svaki post za tvoj histericni izlijev mrznje prije ili kasnije ce te ljudi procitati i od-je-bati….

2 godine prije

A sve je krenulo kao “Revolucija dostojanstva u Ukrajini”, Pa kažu:Povod za prosvjede je dao tadašnji predsjednik Viktor Janukovič. Između ostalog i na pritisak Moskve on je 21. studenog 2013. na veliko iznenađenje svih zaustavio potpisivanje sporazuma s EU-om o pridruživanju. Pritom se ništa nije dogodilo preko noći: dugo je njegova vlada o tom sporazumu pregovarala s Europskom unijom. “Mi idemo na Majdan, tko će s nama?”, bio je poziv koji su razočarani građani objavljivali na socijalnim mrežama.Dobro ih je EU zaje**la. Potakla “demokraciju”, a Ukrajna ostala bez dijela država, a fondove nisu dobili. Baš im je sad PUNO bolje. Med i mlijeko.

0p9
2 godine prije

Samo psihicki bolesna osoba moze postavljati pitanje jel Merkel teroristkinja rodjena u Hamburgu?
Je, ona je rodjena u Hamburgu ali ne treba u svakom postu pisati uz Merkel teroristkinja.

Kako bi bilo kad bi tebe netko pitao jel tvoja sugava majka radila tek za primjer u Sarajevu?
Da, radila je ali ipak nije sugava.

Драгогост
2 godine prije

Ne šalje Rusija trupe u Meksiko nego USA pokraj Moskve. Posle predstave 11 septembra, pa pandemije, sada treba nešto spektakularnije. Prestraši i zaprepasti. Da li će spektaklom, sa guranjem Ukrajine u propast ubrzati vakcinaciju i oduzimanje građanskih prava i prekinuti severni tok, stegnuti jače Evropu? Da vidimo.

Metabaron
2 godine prije

” Prolece je ‘dvajesprveeeeee ,
prolece je , zlo se sprema,
prolece je , zlo se spremaaaaa ,

joooooooooooooj , joj ,
joooooooj , jooooooooooooj …”

E *
2 godine prije

Najgori zlocin?, 8000 nazalost zrtvovanih poturcenih muslimana od njihove vlastite tadašnje vlasti, a da li se moze porediti sa zlocinom hitlerovog rezima i amerckog bombardovanja porazenog japanskog stanovnista u Hirosimi i Nagasakiju?, proverite i uporedite samo brojke usmrcenih nemocnih ljudi!!!

Čudo
2 godine prije

Za Ukraincima nitko neće plakati, niti će poslati rakete na Rusiju. Ukraina je samo potrošna roba Zapada u svom preseravanju i mutežu. Oni su samo meso koje će se žrtvovati radi interesa Zapada.
Rusi ako krenu bit će zabavno i brzo će se sve smiriti. Na kraju Ukrainci jako dobro znaju kako sa Rusima ide.

jsefnvijsenfvseufvos
2 godine prije

Kako huškaju i ukrope a sad i ruse na krvoproliće oni koji njima upravljaju.

fongol
2 godine prije

Čitav svijet, uključujući Rusiju, poduzet će mjere kako bi se spriječilo ponavljanje srebreničkih događaja u Ukrajini… u slučaju da se tamo nastavi vojna akcija u cjelini, rekao je u petak novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “U slučaju da započnu vojne akcije [u Ukrajini] i u slučaju potencijalnog ponavljanja ljudske katastrofe slične tamošnjoj Srebrenici o kojoj je, inače, predsjednik Putin već govorio, niti jedna država na svijetu neće ostati ravnodušna. Sve zemlje, uključujući Rusiju, poduzet će mjere kako se takve tragedije ne bi ponovile. Cijeli svijet, sve civilizirane zemlje i europske države u slučaju nove Srebrenice na jugoistoku Ukrajine suprotstavit će se tome na sve moguće načine kako bi se spriječila katastrofa “, primijetio je predstavnik Kremlja. Ako Ukrajina napravi masakr u Donbasu, nitko nece osuditi Kijev. Ukrajina ce proci nekaznjeno. To gospodin Peskov zna vrlo dobro ali govori suprotno, takvi su politicari. Isto Rusija porucuje jasno Ukrajini i USranima da… Čitaj više »

Easydjadjedje
2 godine prije

Brojka od 8000+ zrtava u srebrenici je u totalnom sukobu sa istinom.

Tomi
2 godine prije

Ja verujem da Ukrajinci jedva cekaju Ruse da krenu. Pa da koncno i na njih posija sunce

jsefnvijsenfvseufvos
2 godine prije

Frau stasi konkubinen baj dnous je nazvala svog brudera u kremlju i došapnula mu da Januković mora odstupiti, ovaj to rekao Janukoviću a ostalo je ciopovjest.

davor3
2 godine prije

Dmitrij Kozak, pomoćnik Putina koji je glavni ruski pregovarač s Kijevom, upozorio je u četvrtak Ukrajinu da ne upotrebljava silu za ponovno preuzimanje kontrole nad istokom, rekavši da bi takav potez označio “početak kraja za Ukrajinu”.

Kozak je rekao da će Rusija vjerojatno djelovati u zaštiti civila ako se suoče s potencijalnim masakrom poput onog koji se dogodio tijekom bosanskog rata u Srebrenici 1995. godine.

Upitan o Kozakovom komentaru, Peskov je rekao da će u slučaju prijetnje slične Srebrenici, “sve zemlje, uključujući Rusiju, poduzeti korake da spriječe takve tragedije”. 

Tvrdio je da je ta virulentna nacionalistička retorika u Ukrajini raspirivala mržnju prema uglavnom istočno-pučanskom stanovništvu.

tadija
2 godine prije

Volim Ukrainu i Ukraince,daleko više nego Ruse i Rusiju,ali ovo je pokvareno djelo Zapada koji je uložio 12 milijardi dolara da bi ih zavadio.
Treba u Ukraini jedan domoljubni političar da bi mogao ovo ispeglati što im Zapad učini.

Max
2 godine prije

To je ono što ja govorim. Lako Zelenski prijeti ali Donbas je spreman a iza njega stoji Rusaliija tako da bi taj taj sukob mogao izazvati 3 svijetski rat ako se umiješaju SAD i NATO ali neće. onii su spremni ratovati protiv Rusije do poslijednjeg Ukrajinca ali neće rirskirati ništa svoje. Zato i guraju ponosni i Rusima bratski narod (osiromašen od strane židovskih oligarha) Ukrajine u rat.

hiber
2 godine prije

Koje glupe priče. Očigledno odvraćanje pažnje. Putin je nagomilao trupe iako ga boli neka stvar za Donbas. Ono sto ga stvarno boli je polaganje cjevovoda kroz danske teritorijalne vode do kraja travnja a što je kritični dio izgradnje. Poslije toga preostaje 5% izgradnje prema Njemačkoj u ljetnom periodu pa bi cjevovod trebao biti u funkciji do kraja rujna. Ako sada stane, nikada neće proraditi i zato sada imamo ovu lakrdiju u režiji Putina i Merkelice.

Kmet
2 godine prije

KABALA LUDILO. Hazaria

postenlopov
2 godine prije

Zanimljivo razmisljanje Zelenskog, a jos zanimljivija bi bila realizacija tog razmisljanja.

Ljudov
2 godine prije

Pitam se ako taj rat počne dali ići pomoći Rusima ili Ukrajinkama. Napuniti kofer sa Viagrom pa i Ukrajinu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI