Američka dilema – Skupo oružje koje možda neće raditi

Americki ratni brodovi
25 komentara

Želim da se fokusiram na jednu od ključnih tema u knjizi Andreja Martjanova, Gubitak vojne nadmoći – sistemi oružja za koje Sjedinjene Države troše novac na razvoj i implementaciju su nepristojno skupi i potpuno ranjivi na rusko oružje stvoreno da pobijedi američku prijetnju.

Dozvolite mi da to objasnim na ovaj način. Sjedinjene Države su napravile najskuplji trkaći automobil na svijetu, ali trka koju će voditi je preko terenske staze prepune stijena, dubokih kolotraga i pješčanih planina. Ukratko, vozilo će se pokvariti i neće završiti trku.

Evo Andrejevog sumiranja problema:

Manipulacija i PR nisu zamjena za stvarnu pobjedu koja je univerzalno definirana kao postizanje političkih ciljeva rata, ili u Clausewitzovoj jednoj liniji – sposobnost da primoramo neprijatelja da izvrši našu volju. Bilans američke vojske o tom pitanju jednostavno nije impresivan, uprkos ogromnom vojnom budžetu, izuzetno skupom oružju i ogromnoj, dobro podmazanoj PR mašini. Sve je to rezultat toga što je američki vojno-industrijski kompleks odavno postao program zapošljavanja za penzionisane generale Pentagona i oličenje neokonzervativnog „pogleda“ na rat – stav koji su razvili ljudi, od kojih većina nikada nije služila ni jedan dan u uniformi i ne posjeduju čak ni osnovno osnovno znanje o fizičkim principima na kojima moderno oružje djeluje i kako se tehnološke dimenzije odražavaju na taktičke, operativni i strateški aspekti rata (svi su međusobno usko povezani i ne postoje odvojeno). Ali pričanje ili prenapuhavanje, ili grubo preuveličavanje vojnih sposobnosti SAD-a ne zahtijeva ozbiljnu akademsku i iskustvenu osnovu – danas je za to dovoljno imati tu želju i dobro vladati engleskim jezikom.

Želim da se fokusiram na tri ključna sistema oružja – nosače aviona i interkontinentalne balističke rakete.

Američki nosači aviona igrali su ključnu ulogu u porazu Japana u Drugom svjetskom ratu, ali više nisu efikasni ako su raspoređeni u borbi protiv Kine ili Rusije. Prvi problem je trošak.

Zapanjujuće je:

Troškovi sljedeća tri broda mornarice su u porastu, dijelom zbog ugradnje opreme i elektronike za rukovanje novim F-35 Joint Strike Fighters. . . .

Sve u svemu, cijena Kennedyja, sada više od 80 % završenog u Newport News Shipbuildingu, će porasti za 531 milion dolara, ili 4,7 % u odnosu na procjenu u prošlogodišnjem dokumentu o opravdavanju, na 11,93 milijarde dolara, sada kaže mornarica.

Cijena trećeg nosača u klasi Forda, Enterprisea, će porasti za 84 miliona dolara, na 12,41 milijardu dolara, dok će četvrtog nosača u klasi, Doris Miller, povećati za 33 miliona dolara na 12,48 milijardi dolara. Oba broda su u izgradnji u Newport Newsu.

Cijena Kennedyjeve osnovne konstrukcije – trupa, konstrukcija i mehaničkih sistema, trebala bi porasti za 368 miliona dolara.

Pet od ovih nosača aviona čini 7,5 % američkog budžeta za odbranu. Ali ovdje je problem. Ovi brodovi nemaju sposobnost da poraze ruske ili kineske hipersonične rakete. Andrej govori o implikacijama:

Uvođenje hiperzvučne rakete 3M22 Cirkon u upotrebu 2017. godine već dramatično redefinira pomorsko ratovanje i čini čak i udaljene morske zone zonom „bez jedrenja“ za sve velike američke površinske borce, posebno za nosače aviona. Trenutno, i u doglednoj budućnosti, ne postoji niti će postojati tehnologija koja bi mogla presresti takvu raketu. . . krstareću raketu X-32 (Kh-32) čiji je domet 1000 kilometara i ima brzinu veću od 4,2 maha. Ova raketa, osim što može da napadne bilo šta na tlu, sposobna je, u stvari, prvenstveno dizajnirana da pogodi sve što se kreće na površini mora. Projektil, a kamoli njihovu salvu, je nevjerovatno teško, ako je uopće moguće, presresti i kako je gore spomenuta demonstracija pokazala, Iran najvjerovatnije ne bi imao problema da dopusti upravo tim TU-22M3 da djeluju iz njenog vazdušnog prostora u slučaju najgoreg scenarija. Lansirana bilo gdje iz područja Darab, hipotetička salva ne samo da bi pokrila cijeli Perzijski zaljev, već će pouzdano zatvoriti Omanski zaljev za bilo koju pomorsku silu. Nijedan brod, nijedna borbena grupa nosača ne bi mogla ući u ovo područje u slučaju konvencionalnog sukoba s Rusijom u Siriji – strateške posljedice toga su ogromne.”

Kamen temeljac američke nacionalne odbrane je nuklearna trijada – nuklearne rakete bazirane na kopnu, s mora i iz zraka:

Kompilacija platformi i oružja, tri kraka američke nuklearne trijade služe kao okosnica američke nacionalne sigurnosti. Trijada, zajedno sa dodijeljenim snagama, obezbjeđuje odvraćanje 24/7 kako bi spriječila katastrofalne akcije naših protivnika i spremni su, ako je potrebno, da daju odlučan odgovor, bilo gdje i bilo kada.

Do nedavno su čelnici Sjedinjenih Država i stručnjaci za politiku pretpostavljali da će uzajamno osigurano uništenje spriječiti nuklearne sile od međusobnog ubijanja. Ali šta se dešava sa tom pretpostavkom/kalkulacijom kada jedna strana razvije i rasporedi napredni raketni sistem koji može da obori rakete lansirane sa kopna, vazduha i mora? Pogodi šta? Ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 radi upravo to. Evo Andrejeve procene:

revolucionarni sistem protivvazdušne odbrane S-500 može potpuno zatvoriti vazdušni prostor Rusije i njenih saveznika od bilo kakvih vazdušnih ili čak balističkih pretnji. Sam ovaj razvoj događaja potpuno obezvređuje astronomski skupu borbenu avijaciju na prvoj liniji fronta USAF-a i njeno kolosalno ulaganje u vrlo ograničene prednosti stealtha, što je eufemizam prvenstveno za „nevidljivost“ u radio dijapazonu, osrednji F-35 je vrhunski primjer gubitka uobičajenih inženjerskom, taktičkom i operativnom smislu. Tehnologije radiofotoničke detekcije učinit će sve izdatke na stealth, bez izuzetka, samo gubljenje novca i resursa.”

Pokušaćemo da preplavimo ruski vazdušni prostor sa toliko projektila da bi neki mogli da prođu.
Jasno? Ne oslanjamo se na tehnološku superiornost. Nadamo se da će neki projektili proći.

Andrejev cilj pisanja ove knjige bio je da pokuša da otrese američku elitu iz njihovih zabluda o Rusiji i ruskoj tehnologiji i da im pomogne da uoče ozbiljne nedostatke u odbrambenim sistemima SAD koji jedu toliki deo ogromnog američkog odbrambenog budžeta. Ni Andrej ni ja ne želimo rat između Sjedinjenih Država i Rusije. Znam da će se Andrej složiti sa mnom, i dalje je u interesu obe strane da nađemo način da zajedno živimo na ovom svijetu bez ugrožavanja jedni drugih. Ali ako dođe do sukoba, vrlo je vjerovatno da će skupi sloj američke vojne moći biti skinut i da će Sjedinjene Države biti loše opremljene za borbu protiv istinske prve svjetske sile.

 

Autor: Larry C. Johnson

OružjerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lafeta
1 godina prije

U Ukrajini nisu baš tako moćni… Picaju Cirkone ali slabo napreduju

Joe
1 godina prije

Aferim!

tihobl
1 godina prije

Nesto je trulo u drzavi Danskoj – na 5 nosaca trose koliko i Rusija na sav vojni budzet.

Max
1 godina prije

Napredak raketne tehnologije poništava glavnu udarnu silu američke strategije snage projekcijemoći a to su udarne skupine nosača aviona koje bi bile bespomoćne prd udarima krstarećih i hiperzvučnih raketa kao i spersonočnih ali onih starije generacije. Budući protivnici SADa neće se plašiti F16 ni Tomahawka.

Tupko Glupko
1 godina prije

SAD ulažu u vojni “obrambeni” budžet 778 milijardi dolara godišnje, što je više nego sljedećih jedanaest na listi zajedno. Rusija je tek četvrta na listi i izdvaja za naoružanje 62 milijarde dolara, što je 12 puta manje od izuzetnih i opet razvijaju naoružanja koja prevazilaze američke. Druga na listi je Kina sa 252 milijarde dolara, a treća Indija sa 73 milijarde, ali svaka od tih država ima 4,5 puta više stanovnika nego SAD. Sada zamislite što Kinezi rade sa tih 252 milijarde dolara godišnje. Kako su ovi u EU pametni na čelu sa Leyenovom, sada će od izuzetnih pokupovati na stotine milijardi dolara neučinkovitog i skupog američkog vojnog naoružanja. Europski građani su postali najveće krave muzare u povijesti čovječanstva – od cijena što plaćaju za plin, naftu, naoružanje, cjepiva, a sve to uzrokovano zbog odluka EU političkih vlastodržaca i poltrona im u 27 EU gubernija koji slijepo i bespogovorno slušaju… Čitaj više »

tuf
1 godina prije

Za uništenje ratne sposobnosti nosača zrakoplova nisu potrebne hiperzvučne rakete, dovoljne su i kineske DF-21D i DF-26B

1 godina prije

Malo činjenica, bez laži i umaka za bolji ukus…?
Jer sve, što zapad sa svojim paradnim konjem ima nuditi, su Hollywood filmovi, sa kojima su impregnirali milijone naivaca širom svijeta.
A u stvarnosti, sva ta skalamerija nestaje za par minuta…
Imate danas dobar članak na Geopolitika….

Lucija, prva
1 godina prije

Sve navedeno u tekstu odavno je poznato ljudima koji su na ovom portalu 3, 4 godine…

Гавран
1 godina prije

Čovek je beskonačno komplikovan kao i kosmos. Pokušaj razumevanja preko shvatljivih i time upravljivih mehanizama – veštačke inteligencije, genetskog koda, talasna teorija … dovodi do impotencije čoveka i sistema.

Alex Keller
1 godina prije

Ovo samo ukazuje na površno i oskudno poznavanje modernih razvijenih oružja ,bilo u USA,bilo u Rusiji,ili Kini,pa čak i Indiji. Naime,moderni hipersonični projektili kao Sarmat npr. imaju domet oko 16000 km i mogućnost lansiranja glajdera sa različitim bojevim punjenjem,a brzina leta im je oko 7,5km/sec. Amerikanci već dugo vremena razvijaju satelite sa bojevim jezgrama od grafita i osiromašenog urana,čija se brzina leta ne zna,ali su sposobni srušiti svaku rusku balističku raketu već pri lansiranju. Kinezi posjeduju bojeve glave elektromagnetskog impulsa montirane na glajderima na hipersoničnim raketama nosačima ,brzine oko 8 m/s sa niskom trajektorijom,koju imaju i Sarmati,a Indija razvija bojeve satelite, ali je još nepoznato šta sadrže. U cijeloj priči je pitanje samo koliko tko čega ima. Amerima ostatak svijeta neće moći parirati još godinama,ako uopće ikada,jer npr Rusima treba oko 300 Sarmata da bi ugrozili USA,a imaju ih oko 30-tak,itd. Balističke rakete,sa visokom trajektorijom, uskoro će postati beskorisne za… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI