Američka vojska približava gorivo Tajvanu

Tajvan
13 komentara

Američko veleposlanstvo u Manili potvrdilo je pošiljku iz pomorske baze na Havajima do komercijalne lokacije na Filipinima

SAD je potvrdio da je prebacio velike količine goriva iz vojne baze na Havajima u skladišta diljem jugoistočne Azije. Objava je uslijedila nakon što je filipinski senator izrazio zabrinutost da Washington unaprijed priprema vojne zalihe za potencijalni sukob s Kinom oko Tajvana. Napetosti između Washingtona i Pekinga eskalirale su posljednjih godina zbog samoupravnog otoka. Kina tvrdi da ima suverenitet nad Tajvanom, dok su SAD, unatoč službenom priznanju politike ‘Jedne Kine’ Pekinga, nastavile podržavati tajvansku vladu i obećale su zaštititi otok u slučaju vojnog sukoba s Pekingom.

U četvrtak je glasnogovornik američkog veleposlanstva u Manili, Kanishka Gangopadhyay, potvrdio da su SAD isporučile pošiljku goriva iz jedne od svojih pomorskih baza na Havajima u komercijalno skladište u Subic Bayu, bivšoj američkoj vojnoj bazi. Dodao je da je isporuka “jedna od više isporuka sigurnog, čistog goriva”, ali nije dao nikakve pojedinosti o stvarnoj veličini pošiljke. Gangopadhyay je međutim naglasio da je isporuka obavljena u punoj suradnji s nadležnim filipinskim vlastima. Međutim, filipinska senatorica Imee Marcos, koja služi kao predsjednica Senatskog odbora za vanjske odnose, inzistirala je na tome da je prijenos goriva obavljen u “neobjašnjivoj tišini” i filipinske i američke vlade te je osudila slanje pošiljke od, kako je rekla, 39 milijuna galona goriva. Senatorica, koja je ujedno i sestra predsjednika zemlje Bongbonga Marcosa, naglasila je da filipinski narod ima pravo znati za takve pošiljke i da poduzimanje tajnih poteza samo pojačava strahove od mogućeg američko-kineskog sukoba.

Također je napomenula da Subic nije mjesto obuhvaćeno Sporazumom o pojačanoj obrambenoj suradnji između Filipina i SAD-a, koji Washingtonu daje pristup vojnim bazama u zemlji te postavila pitanje gdje se očekuje da će biti uskladišteni milijuni galona goriva. Kretanje američkog goriva događa se uoči predsjedničkih izbora u Tajvanu ovog vikenda. Nekoliko kandidata već je izrazilo želju za podržavanjem tajvanske neovisnosti, dok je Peking upozorio da ”neovisnost Tajvana znači rat”.

Peking je više puta izrazio svoju namjeru traženja mirnog, ponovnog ujedinjenja s otokom. Predsjednik Xi Jinping rekao je tijekom svog novogodišnjeg obraćanja da će se Tajvan “sigurno ponovno ujediniti” s kineskim kopnom. U isto vrijeme, Xi je također naglasio da bi Peking bio spreman pribjeći vojnoj akciji, ako bi otok odlučio tražiti službenu neovisnost.

FilipiniSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Sutra su predsjednički izbori u Tajvanu.
Tri kandidata – valjda će Tajvanci pametnije birati od Ukrajinaca.

Bruno
3 mjeseci prije

Kako bi reka naš dobri Orvel:” Rat je mir”. Jadan li je onaj koga Amerikanci brane.

3 mjeseci prije

A, kakva paranoja – o kakvim vojnim akcijama Amerike pričaju, to oni spremaju donacije poljoprivredi tog regiona kako bi preživeli zbog rasta cena goriva!
Zašto Ameri to rade u tajnosti? Pa zbog iznenađenja! Za Novu godinu. Kinesku. Ili neko drugo iznenađenje… koje neće biti toliko iznenađujuće?

Max
3 mjeseci prije

Jasno je da SAD to čine zbog bolje logističke potpore Tajvanu ali je svima jasno da će u slučaju rata Tajvan biti pod takvom paljbom i i blokadom da do otoka neće stići baš ništa.

Adriana
3 mjeseci prije

Rusi uredno isporučuju Amerima gorivo na Atlantiku ( Norfolk). Tako su Ameri u stanju dostaviti gorivo svojim bazama na Filipine, bez nestašica.Splendid!

FIFY
3 mjeseci prije

Rekao kolegi filipincu na poslu da ce uskoro u ime dmokracije trčati u prvim redovima napada na Dongfeng 41 🙂

tihobl
3 mjeseci prije

Znaci amerikanci planiraju nove pozare po Havajima cim izmjestaju skladista goriva.

Adriana
3 mjeseci prije

Koga boli briga tko kako glasa/glasuje, bitno je tko broji. To se zove demo(n)kracija.

Emiliano Zapata
3 mjeseci prije

Gdje nema zlikovaca iz Bijele kuce, tamo ni nema rata…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI