Američka zabrana TikToka neustavna

TikTok
18 komentara

Američki nezavisni predsjednički kandidat Robert F. Kennedy Jr. namjerava podići tužbu protiv američke vlade zbog njene prijetnje da će zabraniti platformu društvenih medija TikTok, koja ima 170 miliona korisnika u zemlji.

Predsjednik Joe Biden ove sedmice potpisao je zakon kojim se kineskoj matičnoj kompaniji TikTok, ByteDance, daje rok od 270 dana da se odvoji od nje. Ako se ne pridržava, TikTok će biti zabranjen u trgovinama aplikacija koje služe američkim kupcima.

Kennedy vjeruje da je prijetnja neustavna i da je opravdanje za nju – naime da bi kineska vlada mogla koristiti TikoTok za prikupljanje osobnih podataka američkih građana – “dimna zavjesa”.

“Obavještajne agencije iz mnogih zemalja, posebno naše, prikupljaju vaše podatke odasvud cijelo vrijeme”, rekao je u petak u izjavi za X (bivši Twitter).

Američki zvaničnici “ne razumiju da je TikTok poduzetnička platforma za hiljade američkih mladih ljudi”, dodao je političar. “Žele da ih zeznu samo da bi se pretvarali da su strogi prema Kini.”

Kennedyjeva kampanja se reklamira kao suprotna i Bajdenu i njegovom pretpostavljenom republikanskom protivniku Donaldu Trumpu. Pozvao je američke birače da odbace obje vodeće nacionalne stranke, za koje tvrdi da se jedva razlikuju i predstavljaju veliki biznis, a ne obične ljude.

U međuvremenu, TikTok također namjerava osporiti potencijalnu zabranu na osnovu Prvog amandmana.

“Činjenice i ustav su na našoj strani i očekujemo da ćemo ponovo pobijediti”, rekao je izvršni direktor platforme vrijedne više milijardi dolara Shou Zi Chew u video izjavi objavljenoj nekoliko trenutaka nakon što je Biden potpisao zakon u srijedu.

On je mislio na Trumpov pokušaj 2020. da zabrani TikTok i drugu kinesku aplikaciju WeChat, koja je poništena na američkim sudovima.

Republikanski kandidat također je kritizirao Bijelu kuću zbog najnovije kampanje protiv TikToka. Trump je u ponedjeljak u postu na Truth Social-u ustvrdio da je Bajden “taj koji tjera da se zatvori, i čini to kako bi pomogao svojim prijateljima na Facebooku da postanu bogatiji i dominantniji”.

Rok koji je dat TikToku ističe ubrzo nakon predsjedničkih izbora u novembru. Između ostalog, platforma je primarni izvor vijesti za mnoge mlade američke glasače, prema višestrukim istraživanjima. Zvaničnici obje strane vrše pritisak na platforme društvenih medija da uvedu strožiju politiku moderiranja sadržaja kako bi se navodno borili protiv dezinformacija.

Robert F. Kennedy Jr.SADTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podsjetnik
13 dana prije

Tik tok je zabranjen I u kini, uz jos neke ostale stvari…

Alongside many of the biggest social media networks and social apps like Facebook, WhatsApp, Reddit, Youtube, Twitch, Tumblr, Imgur, Quora, and many many others, Instagram is also blocked by the Chinese Internet censorship policy.

Dragačevac
13 dana prije

Konačno neka normalna zabrana.

Josip
13 dana prije

Ameriku treba rijediti kao i svojevremeno fasisticku Njemacku

trolling queen
13 dana prije

DA – zabrana TikToka …. o tome se piše, to je ponuđeno javnosti kao nekakvi, opet, cirkuski show. Puno opasnije stvari su išle tada, isti čas, uz taj zakon…Išao je prošireni zakon o nadzoru američkih ljudi, iz kojeg su se izuzeli svi kongresnici i djelatnici uprava i vlade — dakle, uz paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu jest prošlo i dodatno financiranje programa nadzora običnih ljudi…Ova zabrana TikToka jest samo i opet odvlačenje pažnje – od zaista užasnih stvari koje je Kongres odobrio, a Biden objeručke potpisao i zakonski poslao na izvršenje. Što se mene osobno tiče – pa kakva šteta jest u tome da ukinu, zabrane TikTok, ili bilo koju od svih društvenih mreža….Kratkoročno, bio bi povećan pritisak na psihijatrije zbog prevelikog broja ovisnika….Dugoročno – ma prekrasna stvar, čovječanstvo bi sigurno nakon nekog vremena – kolektivno odahnulo…..Ali, oni u isto vrijeme rade zabranu KOFOL jednog, dok pojačavaju nadzor na… Čitaj više »

Josip
13 dana prije

Boje se americke svinje istine koja ipak uz minimalnu cenzuru kruzi TikTokom. Amerikanci jos dugo nece znati da su im Rusi upravo spalili milijarde “pomoci” koju su upravo slali u vagonima u Ukrajinu. A sto bi bilo da sve saznaju gdje lova poreznih obveznika zavrsava jer to na svom mrezama ne mogu. Strah je to duboke kriminalne americke drzave ali pitanje je kad ce im drzavlhani saznati i jebat mater. Mozda kad Trump dode?

Oksi
13 dana prije

I treba tu glupost ukinuti trajno

Zagorec s penezih
13 dana prije

Kaj branite tiktok?

Max
13 dana prije

Kao i cijepljenje.

Darko
13 dana prije

Amerikanci zar vi ne vidite da je vrijeme da organizirate atentat na Bidena – bika koji sjedi? Koliko ste vi glup narod da je to upravo za ne povjerovati..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI