Američke snage “greškom” ubile iračke vojnike koji su zarobili teroriste ISIL-a

SAD Vojska - helikopter
34 komentara

Prošlog tjedna je američko zrakoplovstvo, navodno “greškom”, provelo udare na okupljene iračke vojnike, plemenske borce i civile nedaleko od grada Anbara u Iraku, pri čemu je poginulo najmanje sedam, a ranjeno 11 osoba, priopćili su visoki irački vojni dužnosnici.

“Mrtva usta ne govore”

Irački dužnosnici su rekli kako su američke snage “mislile” da su žrtve napada teroristi “Islamske države”. Odmah nakon napada je navedeno da je pokrenuta istraga, a agencija AFP je priopćila da su u napadu većinom stradali pripadnici iračkih snaga sigurnosti i da je američka koalicija je “pogriješila metu”.

Međutim, iračke vlasti i vojne dužnosnike zanima kako je moguće da su u prijateljskoj vatri stradali irački vojnici, koji su upravo uhitili nekoliko terorista “Islamske države” u tom području?

Irački parlament traži od premijera da  obustavi američku “vojnu pomoć” zemlji

SAD koalicija napala Iračke Šiite
FOTO: Ilustracija, USAF F-15 i F-16 iznad Iraka

Povjerenstvo za obranu i sigurnost iračkog parlamenta je pozvalo premijera  Haidara Al-Abadija da okonča američku intervenciju u navodnoj borbi protiv terorizma u Iraku, nakon što je u prijateljskoj vatri u subotu ubijeno šest iračkih vojnika u zapadnoj pokrajini Anbar.

Američki helikopter je iznenada gađao policijske protuterorističke snage i plemenske borce u mjestu Al-Baghdadi, zapadno od Ramadija. Pojavio se niotkuda i odjednom otvorio vatru po okupljenima, prenose irački mediji.

U intervjuu za list Al-Watan, predsjednik iračkog parlamentarnog Povjerenstva za obranu i sigurnost komisije, Iskandar Wutwut, pozvao je premijera da se poduzmu sve mjere za okončanje američke vojne prisutnosti u zemlji, jer je to nužan korak za sprečavanje ovakvih smrtonosnih incidenata s kojima se poigravaju Amerikanci.

Iskandar Wutwut je zračni napad američkih snaga smatra “otvorenom intervencijom protiv iračkih snaga, koja nikako ne bi trebala biti prihvaćena”.

“Američka strana nije obavijestila Operativno zapovjedništvo o bombardiranju, a propust u informiranju vlade nije dopušteno bilo kojoj stranoj vojnoj sili na teritoriju Iraka”, kazao je visoki irački dužnosnik.

Dodao je kako da Zastupnički dom Iraka mora donijeti jednoglasnu odluku koja će okončati američku vojnu nazočnost u zemlji, tako da više neće biti “pogrešnih intervencija” poput ove u Anbaru.

U međuvremenu je zapovjedništvo Zajedničkih operacija iračke vojske najavilo otvaranje istrage o incidentu i priopćeno je da će uskoro objaviti rezultate.

Koalicija koja pod američkim zapovjedništvom vodi borbu protiv “Islamske države” započela je bombardiranja u Iraku pod izgovorom kako želi iskorijeniti ovu terorističku skupinu, ali je od početka kampanje počinila veliki broj napada koji su službeno opisani kao “pogrešni napadi na terorističke ciljeve”, a razarani su položaji iračke vojske i civilna područja.

 

Al-WatanISILIskandar WutwutIslamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
6 godine prije

Americka borba protiv terorizma je vec razoblicena , a ovim je Amerikanci samo “potvrdjuju” . Medjutim, ovcoizirani stanovnici zapada nece ni ovo shvatiti . Verovatno , kao i do sada , o takvim stvarima “demokratski” mediji na zapadu ne smeju izvestavati .

fbslo
6 godine prije

I ja bih, naravno putem “greške”,
ispalio jedan Kalibar na največu USA ambasadu uopšte-u Bagdadu..

Neče oni kuči, oni sjede na nafti s svojima bazama,
kad u Saudi Arabiji zagusti, sjest če i tamo doslovno, ma da več sad imajo tamo sve pod kontrolom…

Jim
6 godine prije

Ovo je slucajno kao i kada pas zakopa kost.

Edo
6 godine prije

Negdje sam pročitao da su Iračani tražili taj napad. Zbog svoje neorganizovanosti nisu znali da su tu njihove milicije. Naravno, ne znam kako ide ta podrška ali ako ih nisu “naručili” Iračani onda sigurno nije slučajno.

Riddick
6 godine prije

Ovome treba i dodati sumljive evakuacije helikopterom u dolini Eufrata kada su navodno evakuisali svoje operativce koji su ih snabdevali informacijama o Isis-u , i napade teroristickih grupa iz oblasti Al Tanf koja se nalazi pod zastitom Americkih snaga i služi borbi protiv terorista i ako je sa svih strana okružena vladinim snagama.

Kajzer Soze
6 godine prije

Greškom ??? Hoće se to Amerikancima svaki put pogotovo kad treba prikriti tragove !

burt
6 godine prije

u svakom ratu određeni postotak gubitaka je “friendly fire”, tako su Amerikanci imali greške u Vijetnamu, Afganistanu, Iraku, nije to nikakav presedan, američka vojska je otvorenija i demokratskija od ruske vojske koja je nastala u komunističkom totalitarnom režimu i to se vidi po događajima u Siriji kad ruska vojska službeno nije potvrdila ni jedan slučaj “frienldy fire” a poznato je da je ruska avijacija imala dosta grešaka i ubila mnogo vojnika sirijske armije, hezbollaha, lokalnih provladinih miliicija is sl. sirijska arapska vojska se kompromitirala još prije 40 godina masovnim zločinima i ubijanjem civila za vrijeme Hafeza Assada a isto tako su u tim zločinima osim muslimana ubijali i protjerivali krščane koji nisu bili na liniji diktatora i zločinca Hafeza Assada a i Bashar se pokazao kao ozbiljan zločinac sa masovnim pokoljima i upotrebom kemijskog oružja, poznat je slučaj prije rata kad je grupa viđenijih krščana tražila od vlasti više demokracije… Čitaj više »

shumadinac
6 godine prije

Lako je Amerima – koga god tamo da gađaju neprijatelj je. Ne mogu da pogreše.
Nije tajna da bi Iračani voleli da vide Ruse umesto Amerikanaca (da li nas to čudi?), već su ih zvali ali je za Ruse to tada bilo previše. Verujem da je još uvek rano ali me ne bi čudilo da Rusi prihvate poziv Iračana kao odgovor na neki bahati potez SAD-a.

Ive
6 godine prije

Cudni su ti namjerni slucajevi amerikenjatorskih zlocinaca. od 04.07.1776. kao slucajno su cijelo vrijeme u ratu osim ukuno cak 12 godina mira, vodeci ukupno 222 rata te je jos uz pomoc CIA nasilno mjenjala rezime u 139 drzave. USA najzlocinackija drzava na svijetu ikada, sa Izraelom trenutno dva najveca zla na svijetu.

Vučedolac
6 godine prije

već viđeno, bar jedno 20-30 puta

Oko
6 godine prije

I treba Ameri da ih rokaju kad se politicari u Bagdadu 15 god nakon svrgavanja Sadama ponasaju kao usa pudlice I kao produzena ruka okupatora. Dok Iran ne podigne sve to na visi nivo pa neka Sitska milicija ne skine par USA helikoptera naravno da ce ih zlotvori ubijati

bbbb
6 godine prije

Otvorena likvidacija kad se uzme što sve vidi sa senzorima na velikoj udaljenosti borbeni helić, nije pogreška, namjenro su smaknuti.

zvonimir
6 godine prije

jel smo lijepo rekli bez zarobljenika

davor
6 godine prije

Amerikanci ne razlikuju vojnike od terorista već 17 godina, ni svoje ni arapske ni izraelske

antun comb
6 godine prije

ahahaaa, jeste vi stvarno svi toliko bolesni odje pa dijelite ove minuse ili su vam amerikanci I zapad unistili snove o komunistickoj utopiji, pa sto ne selite onda za sjevernu koreju, iran Rusiju. ljudi iznijeli svoje misljenje, a ono na desetke minusa. hebo te, pa u cemu ste onda razliciti od istih onih sto ih mrzite.

Sinisa
6 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI