Američke trupe u Afganistanu će zamijeniti bivši plaćenici ”Blackwatera”?

afganistan
15 komentara

Kako javlja USA Today, Bijela kuća razmatra plan za prebacivanje velikih snaga američkih privatnih vojnih tvrtki u Afganistan, koje bi zamijenile redovne postrojbe američke vojske. USA Today je ovu informaciju objavio pozivajući se na osnivača poznate privatne vojne tvrtke ”Blackwater”, Erika Princea.

Aktualna američka administracija već nekoliko mjeseci radi na novoj američkoj strategiji za Afganistan. Prema izvorima, predsjednik Donald Trump je nesretan što su Sjedinjene Američke Države, kako je sam rekao, ”izgubile rat u Afganistanu”. Američki predsjednik se također žalio i na američke NATO saveznike u operaciji u Afganistanu.

Prema pisanju američkog lista, prema planu bi Erik Prince poslao 5500 pripadnika privatnih tvrtki, uglavnom bivših komandosa, koji bi savjetovali afganistanske trupe i borili se diljem zemlje. Plan također predviđa slanje privatnu flote od 90 zrakoplova.

Prema pisanju lista, plan se ozbiljno razmatra u Bijeloj kući, unatoč strahovima savjetnika predsjednika Trumpa za nacionalnu sigurnost Herberta McMastera i američkog ministra obrane Jamesa Mattisa. Međutim, drugi dužnosnici, kao što je pomoćnik predsjednika za strateška pitanja Steve Bannon, očito podržavaju ovaj plan.

Prema planu, privatni konzultanti će raditi izravno s afganistanskim vojskom, a vlastite zračne snaga će koristiti za medicinsku evakuaciju, vatrenu potporu  i transport vojske. Prema Eriku Princeu, privatne vojne tvrtke će ojačati vojne snage Afganistana i nosit će afganistanske uniforme. Piloti će obavljati poslove u koordinaciji i dogovoru s afganistanskim vlastima.

”U kojem trenutku trebamo reći da tradicionalni vojni pristup u Afganistanu ne funkcionira. Mi to govorimo već 16 godina?”, rekao je Prince, koji se zalaže za unosan ugovor s Bijelom kućom.

Naime, prema njegovim riječima, plan će koštati najmanje 10 milijardi dolara godišnje, ali on tvrdi da je to znatno manje predviđenog proračuna Pentagona za ovu godinu, koji iznosi oko 40 milijardi dolara. Bijela kuća nije komentirala njegove izjave i informacije koje je objavio USA Today.

”Blackwater” je osnovan 1996. kao privatna američka vojna tvrtka, koja je  zapravo postala prava vojska. Tvrtka do 2009. godine sudjelovao u ratu u Iraku i za svoje aktivnosti imala ugovorom s američkom vladom o pružanju vojne i sigurnosne potpore. Tvrtka je u više navrata optužena za ubojstva civila i ratne zločine. Jedna od najgorih epizoda je ona iz 2004, kada su irački militanti ubili četiri zaposlenika tvrtke ”Blackwater”, nakon čega je američka plaćenička vojska pokrenula ofenzivu poznatu kao ”Prva bitka za Faludžu” i ubila gotovo 600 civila.

 

Bijela kućaBlackwaterErik PrinceJamese MattisSteve BannonUSA Today
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Imenjak
6 godine prije

uf. jesu li to monsantovi/bayerovi vojnici. gmo opium na vidiku

Garibaldi
6 godine prije

Privatne interese štiti privatna vojska …..

Alen
6 godine prije

Koja bolestina…droga,placenici sve pod sponzorstvom ” vlade ” usa….cak i avijacija

celinc
6 godine prije

dobro dosli i jos se bolje proveli,ovim AKADEMCIMA ce presesti avganistanske gudure kao mnogima do sada,pocev od aleksandra makedonskog,preko mongola,turaka,britanske imperije, pa do sovjeta i amerikanca,rat je deo zivota svakog avganistanca,NIGDE na svetu rat ne traje tako dugo kao u avganistanu,njihova filozofija je prosta,””ko se bori,njega nije moguce pokoriti,rat traje do nase konacne pobede,do sutra,sledece godine,dekade ili do kraja veka””eto oni su cekali 16 g da yenkijima vide leda,najveca vojna sila sveta sa repom medu nogama odlazi tiho,a usli su tako glasno,dzaba sateliti,puste rakete,avioni kamioni,specijalci i ostala cuda,paori sa KALASIMA i RPG-ma ih navladase,koji marinci,foke,alfe,specnaz,sas,crvene,zelene beretke,najbolji ratnik 20 i 21 veka je avganistanski paor,sa svima je ratovao i svima video leda,nece dugo proci videce leda i akademcima,zna se kako psi rata “””donose i cuvaju mir”””,ali znaju i avganistanci sa kime posla imadu,verovatno medu tim belosvetskim olosem ima i …vana sa nasih prostora,bilo ih je u iraku,samo avganistan nije irak,a u… Čitaj više »

17 novembar
6 godine prije

amerikanci premjestaju vojnike prema siriji ili koreji samo ovaj erik princ kad jos ojaca sam ce vrsiti intervencije i masakrirati ljude inace radi se o fanaticnom katoliku

fenix
6 godine prije

Ovo je klasicno povlacenje da bar malo ublaze poraz odnosno izvuci ce mo vojsku neka to odrade PMC i neka barem Afganistanska vlada i vojska koju su stvorili Amerikanci potraje bar 2 godine da se nerekne da su pobijegli kao iz Vijetnama i da maskiraju poraz.

KOMUNISTA
6 godine prije

Neće oni tamo dugo ostati.
Afganistance ne može niko pobijediti.

Jupiter
6 godine prije

Pošteno! Plaćenik i treba da ratuje za interese krupnog kapitala i narko mafije.
To sada rade i ginu pod pritiskom male države , a ima ih nažalost i sa Balkana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI