Američki apelacioni sud zamrznuo je Bidenov zahtjev za obaveznu vakcinu u preduzećima

Protest protiv obaveznih vakcina
3 komentara

Prema planu Joe Bidena, preduzeća sa 100 ili više zaposlenih trebalo bi da zahtijevaju da osoblje bude vakcinisano protiv COVIDA-19 ili da se podvrgne nedjeljnom testiranju.

Apelacioni sud za peti krug Sjedinjenih Država suspendovao je naredbu koju je izdala Bidenova administracija da se zaposleni u američkim preduzećima sa 100 ili više radnika vakcinišu protiv koronavirusa ili testiraju svake nedjelje.

U svojoj presudi, sud je naveo “ozbiljna statutarna i ustavna” pitanja.

Novo pravilo trebalo je da stupi na snagu 4. januara. Nepoštovanje je moglo rezultirati kaznama od skoro 14.000 dolara po prekršaju.

Odluka je donijeta nakon što su brojne američke države tužile Bidenovu administraciju u pokušaju da obustave naredbe za obavezne vakcinacije za velike kompanije.

Državni tužioci 11 država od Nju Hempšira do Aljaske podnijeli su tužbu u petak, opisujući naredbu kao „neustavnu, nezakonitu i nerazumnu“.

U tužbi se tvrdilo da nadležnost za prinudu na vakcinaciju imaju države, a ne savezna vlada.

Državni tužioci još sedam država podnijeli su posebnu peticiju u pokušaju da savezni apelacioni sud blokira naredbu. Države Teksas i Florida najavile su u petak sudski postupak protiv savezne vlade, dok su tri države tužile saveznu vladu u četvrtak tražeći da zamrzne uslov za vakcinu za savezne izvođače.

„Danas se građani Kentakija, Ohaja i Tenesija suočavaju sa mogućnošću da izgube posao i sredstva za život zbog neviđenog preuzimanja vlasti od strane savezne vlade. Teško da je neki izbor reći samohranoj majci da mora da se vakciniše ili da izgubi finansijske resurse da prehrani svoju djecu“, navodi se u podnesku iz tri države.

Bidenova administracija ohrabruje široko rasprostranjenu vakcinaciju protiv korona virusa kao najbrži i najsigurniji način za izlazak iz pandemije. Naredba za obavezne vakcine za federalne zaposlene i izvođače i privatna preduzeća prvi put je objavljena u septembru, ali su detalji i rokovi o zahtjevima za one koji rade za velike privatne kompanije razjašnjeni ovog četvrtka.

Plan se dugo suočavao sa protivljenjem država koje vode republikanci, a koje su pozvale Bidena da preispita svoju odluku nakon prvobitne objave u septembru. Oni su naredbu za obaveznu vakcinaciju i redovne testove na COVID-19 za zaposlene opisali kao „katastrofalne i kontraproduktivne“.

Prošlog mjeseca, anketa Fondacije porodice Kaiser otkrila je da je čak 72 odsto nevakcinisanih američkih radnika spremno da napusti posao ukoliko im poslodavci nalože vakcinaciju protiv koronavirusa bez opcije da se umjesto toga testiraju nedjeljno.

Ako bi njihov poslodavac ponudio opciju testiranja, samo 37 odsto nevakcinisanih je reklo da bi dalo otkaz, dok je 11 odsto reklo da bi radije primilo vakcinu, a 46 odsto bi se odlučilo za nedjeljno testiranje. Prema anketi, ako im se pruži mogućnost da prime vakcinu ili da se testiraju svake nedjelje, 5 odsto svih odraslih Amerikanaca kaže da bi napustilo posao, a 9 odsto bi napustilo ako se ne ponudi nikakva opcija testiranja. Samo 1 procenat svih odraslih Amerikanaca je rekao da je već dao otkaz jer im je poslodavac zahtijevao vakcinaciju.

Apelacioni sudBidencjepivoSADvakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
2 godine prije

Idemoooo…

Max
2 godine prije

I treba jer je nelegalno

gargamel
2 godine prije

Čuj zamrznuo, pa i ja zamrznem meso ili ribu pa kad zatreba onda odmrznem. Da je zabranio uvođenje takvih mjera ok, ovako sviranje Sebastijanu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI