Američki državni sekretar optužio Kinu za ”sve agresivnije akcije usmerene na Tajvan”

Antony Blinken
6 komentara

SAD poslednjih godina povećavaju svoju vojnu pomoć ostrvu – za koje Peking smatra da je deo Narodne Republike Kine, a samim tim i deo sopstvene teritorije – uprkos tome što je formalno priznao princip „jedne Kine“ još od sedamdesetih.

Američki državni sekretar Antoni Blinken optužio je Peking u intervjuu za NBC da se navodno ponaša sve agresivnije prema Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra delom svoje teritorije, ali koje zapravo ne kontroliše, i u tesnacima oko ostrva.

„Ono što smo videli i što nas zaista brine su sve agresivniji postupci vlade u Pekingu usmereni na Tajvan“, rekao je Blinken.
Upitan o mogućnosti umešanosti Vašingtona u sukob ukoliko se ostvari strahovanje Bele kuće o napadu Pekinga na Tajvan, Blinken je odbio da da direktan odgovor, naglašavajući umesto toga da SAD i dalje poštuju Zakon o tajvanskim odnosima. Vrhunski diplomata je istakao da je prema Zakonu Vašington obavezan da se pobrine da Tajvan ima „sposobnost da se brani“ i da obezbedi „mir i sigurnost“ u zapadnom Pacifiku.

Uprkos tome što nije pristao da se obaveže na vojno učešće u hipotetičkom sukobu, Blinken je nagovestio da će Peking ipak zažaliti ako odluči da pređe u ofanzivu.

„Sve što vam mogu reći je da bi bila ozbiljna greška da bilo ko pokuša nasilno promeniti postojeći status quo“, rekao je državni sekretar.

Blinkenove izjave dolaze dok SAD intenziviraju vojne kontakte sa ostrvom tokom poslednjih nekoliko godina, uprkos tome što prepoznaju princip “jedne Kine” koji datira iz sedamdesetih, a koji Tajvan opisuje kao neotuđivi deo kontinentalne Kine. Obećanja Vašingtona da će Tajpeju prodati naprednu vojnu opremu, pa čak i oružje, izazvala je oštre kritike Pekinga. Kina je dalje oštro ometala akcije američke mornarice, koja rutinski uplovljava u sporne vode Južnokineskog mora, za koje Peking tvrdi da je njeno, uključujući Tajvanski tesnac koji prolazi između ostrva i kopna.

kinatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Amerikanci će braniti Tajvan. A Kina će ga zauzeti.. Jedan od scenarija 3 svjetskog rata.

bauštelac
2 godine prije

ovaj je sekretar mora on nešto ko fol ko on nešto zajeban da nebi dobio otkaz

nessy
2 godine prije

Nekako mi dodje zao Amerikanaca. Rusi ih ‘provociraju’ na svojim istocnim granicama, Kina ih ‘provocira’, na svojim juznim granicama, Iran se nesto javlja. Jedino oni jadni, pomazu svima, nikoga ne provociraju i brane svoje interese 10.000km od kuce.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI