Američki i kurdski saveznici navodno krijumčare još jedan konvoj ukradene sirijske nafte i pšenice van zemlje

krijumcarenje nafte i psenice iz Sirije od strane SAD i kurda
10 komentara

Sjedinjene Države su u Siriji od 2016. godine, pravdajući svoje prisustvo u zemlji navodnom prijetnjom preporođenog DAESH-a (ISIS), koja je preusmjerena 2017. Sirijska vlada je više puta tražila da američke trupe napuste zemlju.

“Američke okupacione snage” i njihovi saveznici milicija Sirijskih demokratskih snaga prokrijumčarili su još 38 kamiona pšenice i cisterni nafte iz Sirije preko graničnog prelaza al-Walid, javlja Sirijska arapska novinska agencija pozivajući se na lokalne izvore.

Izvori agencije rekli su da su zalihe preuzete iz od SAD i Kurda okupiranog regiona Jazira, gubernije al-Hasakah. Navodi se da je milicija SDF pratila konvoj na putu prema prelazu al-Walid, koji sirijska vlada smatra ilegalnim, jer je van kontrole Damaska.

Krijumčarska aktivnost uslijedila je nakon odvojenog izvještaja u subotu da su američke snage iz Iraka u Siriju dovezle 10 traktorskih prikolica sa Hummerima, prevozeći ih prema gradu Rmelan u al-Hasakah.

Sirija je ranije izvještavala o protoku „hiljada“ vojnih vozila, kamiona koji su nosili vojni materijal i opremu, hladnjača i vozila koja dovoze građevinski materijal u Siriju preko Iraka, dok krijumčare nazad stotine kamiona i cisterni ukradene sirijske nafte i, u skorije vrijeme – pšenice.

Prošle nedjelje, SANA je izvijestila da su dva masivna konvoja koja su sadržala ukupno 88 vozila napunjenih naftom i pšenicom krenula iz Sirije u Irak iz dva odvojena smjera, od kojih je jedan konvoj sadržao pšenicu iz strateških silosa Tal Alou, a drugi konvoj tankere za naftu, prekrivene kamione i hladnjače iz unutrašnjosti al-Yarubiya.

Bidenova administracija nastavila je politiku svog prethodnika da pljačka prirodne resurse i zalihe pšenice osiromašene i prehrambeno nesigurne države. SAD i njihovi kurdski saveznici imaju kontrolu nad čak 90 posto sirijskog naftnog bogatstva, a njihovo odbijanje da ove oblasti predaju Damasku osiguralo je da je nekada energetski samodostatna država bila primorana da se obrati Iranu za uvoz goriva. Povrh toga, iranski brodovi-tankeri koji prevoze naftu za Siriju suočili su se sa „desetinama“ napada Izraela koji stvaraju štetu od „milijardi dolara“.

Šverc pšenice takođe je naveo drugog saveznika Sirije – Rusiju – da pojača isporuke pšenice u Arapsku Republiku. Moskva je prošle godine Siriji donirala 100.000 tona pšenice u vidu humanitarne pomoći. Prije početka rata 2011. godine, Sirija je bila samodostatna u proizvodnji pšenice.

Sirijske, iranske i ruske diplomate u Ujedinjenim nacijama više puta su napadale Washington zbog njegovog otimanja hrane i medicinskih sredstava u Siriji i sugerisale da je humanitarna situacija još gora u oblastima zemlje van kontrole sirijske vlade. Povrh krijumčarenja hrane i nafte, Sirija se suočava sa strašnim sankcijama SAD i Evropske unije, a ovi faktori zajedno sprječavaju obnovu.

U martu je sirijski ministar nafte Bassam Touma optužio SAD i njihove saveznike da „ciljaju sirijsko naftno bogatstvo … baš kao i pirati“, i sugerisao da situaciju sa kojom se suočava Damask nije doživjela nijedna druga država, „u smislu sprječavanja nas da koristimo naše bogatstvo i istovremeno zaustavljanja osnovnih dobara da dođu do naše zemlje“.

kurdiSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mosha
2 godine prije

čudno otkud sad pšenica iz spaljene zemlje ? Jadni Sirijci su jedini povukli dio sjemena iz banke u ledu al koliko znam nisu je stigli ništa uzgojit daj bože da jesu tu se nešto skriva

spark
2 godine prije

Rusi očekuju rekordan urod pšenice prema tome sirijci neće biti gladni, iranci imaju nafte na bacanje pa će se sirijci moći besplatno voziti.

Alen
2 godine prije

Složna braća doo

Max
2 godine prije

Obični pijačkaši

Mali Ivica
2 godine prije

Od proglašenja nezavisnosti prije 250 godina amerikenjci su do sada vodili 208 ratova, čitaj pljačkaških i gonocidnih pohoda, pri tome su u zadnjih 80 godina pobili više ljudi na planetu do Hitlerovi nacisti i Staljinovi komunisti skupa. Vrijednost pljačke u zadnjih 100 godina ukupno višestruko prelazi ukupnu vrijednost USA. O genocidnosti govori i podatak da su osvajanjem sjeverne Amerike pobili izmedju 75 i 85%0domorodačkih Indijanaca. Sve ovo možete naći na www.

makks
2 godine prije

Vanjska politika SAD-a je najprostije rečeno – pljačka. Svega što i gdje stignu.

Hawar
2 godine prije

Sve to ide iz Kurdistana do Kurdistana

Dokurčilomi
2 godine prije

E je vam vijest. Ukoliko se to radi demokratski onda je u redu i to nije krađa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI