Američki izaslanik priznaje da je invazija na Irak bila zasnovana na laži

Kerry - Lavrov
23 komentara

Invazija na Irak koju predvode SAD bila je potpuno drugačija od aktuelnog sukoba u Ukrajini, rekao je specijalni izaslanik Washingtona za klimatske promjene John Kerry za francuski TV kanal LCI.

Pojavio se u nedjeljnoj večernjoj emisiji LCI-ja koju je vodio Darius Rochebin, koji ga je prethodno intervjuirao za jednu švicarsku kuću 2017. Rochebin je tvitovao video segment intervjua, u kojem se suočio s Kerryjem da Zapad optužuje Rusiju za agresiju na Ukrajinu. Francuski novinar je napomenuo da je invazija na Irak 2003. bila stvarni agresijski rat, zasnovan na laži da je Bagdad tajno posjedovao oružje za masovno uništenje.

“Ne”, odgovorila je Kerry. „Zato što nikada nije bilo, znate, procesa direktnog optuživanja samog predsjednika [George W.] Busha.”

Dodao je da je tokom tog sukoba bilo “zloupotreba” i da je “progovorio protiv njih”. Kada ga je Rochebin direktno pitao da li je rat u Iraku bio zločin agresije, Kerry je to više puta negirao.

“Ne, ne, ne. Pa, tada nisi znao da je to laž. Dokazi koji su bili izvedeni, ljudi nisu znali da je to laž”, rekao je bivši diplomata, prije nego što je rekao Rochebinu da u ovom trenutku   ne namjerava “ponovno raspravljati o ratu u Iraku” .

Kerry je također tvrdio da se u to vrijeme protivio ratu i da je mislio da je to pogrešno. Međutim, on je zapravo glasao u Senatu da odobri invaziju. Kada ga je Rochebin gurnuo na očigledne dvostruke standarde, Kerry je počeo govoriti o “klimatskoj pravdi”.

Bushova administracija optužila je iračkog predsjednika Sadama Husseina da posjeduje hemijsko i biološko oružje, kao i da je na neki način umiješan u terorističke napade 11. rujna u New Yorku i Washingtonu. Pokazalo se da su ‘dokazi’ za oružje za masovno uništenje ponuđeni medijima i Vijeću sigurnosti UN-a u potpunosti izmišljeni, a takvo oružje nikada nije pronađeno. Isto tako, nikakva veza između Bagdada i Al-Kaide nikada nije uspostavljena.

Invazija 2003. i kasnija okupacija Iraka izvedena je bez odobrenja UN-a, od strane onoga što je Bush nazvao ‘koalicijom voljnih’. SAD, Velika Britanija, Australija i Poljska dale su trupe za napad, iako je Washington kasnije tvrdio da su još 44 zemlje ponudile neku vrstu podrške.

Kerry se 2004. kandidirao protiv Busha, ali je izgubio. Kasnije je bio državni sekretar u administraciji Baracka Obame, a sadašnji predsjednik Joe Biden ga je imenovao za ambasadora klimatskih promjena 2021.

InvazijaIrakjohn kerrySAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Japanac
9 mjeseci prije

Skoro svi Američki ratovi su bazirani na lažima…

BanOvan
9 mjeseci prije

Ovaj Kerry pošten do yaya, sav na Djuru-BrkatoPrase, rodila ga hiber-majka

M.r H.F
9 mjeseci prije

Svi ajmo reći USA. – NATO ratovi su osvajački !!! Nato je mašina koja je u funkciji porobljavanja onih koji imaju drukčiju kulturu,mišljenje ili financijsku neovisnost!! Znači Libya , Afganistan ,Iraq!!🫵🫵🫵🫵

bruegel the elder
9 mjeseci prije

Nisu znali? NAFO je  odbrambeni savez ,nosači aviona su odbrambeno oružje,Japanci
napravili drvenu peć na ugljen…….. 🙂

eks
9 mjeseci prije

Amerikanci lažu ? Nemoguće. Kod njih je laž istina. Ništa ne zaostaju ni Englezi. Jedino u lažima su pobedili Rusiju. Rusi su amateri za lažnu propagandu i zato izbegavaju da se ponašaju kao Amerikanci i Englezi.

Jimbo
9 mjeseci prije

Da bila je I ukrajina je isto sranje

bruegel the elder
9 mjeseci prije

Nepoznavanje prava škodi (ignorantia iuris nocet), pa se nitko ne može ispričati da nije znao da nešto zakonom nije zabranjeno ili regulirano.

Ivan
9 mjeseci prije

Gdje je sad haski medunarodni sud pravde da ne raspisuje tjeralice za Amerikancima? Svinje su si dozvolile to spram Rusije ali americka stoka je zasticena ko licki medvjedi..

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Irak, Linija, Sirija nisu imale središnju banku(central bank) koja je neovisna od izvršne vlasti !

9 mjeseci prije

Ah ti amerikanci, čudna je to neka vrsta!

ime
9 mjeseci prije

klimatski pravednici svih zemalja ujedinite se.

Keki
9 mjeseci prije

Laže ko najgori lažov.

Max
9 mjeseci prije

Sad više nije teorija urote.

Dokurčilomi
9 mjeseci prije

Znači slobodno, otvoreno i demokratski možemo reći SAD je izvršio agresiju i sudjelovao u linču.

NECIJEPLJENI PUTINOV OBOZAVALAC
9 mjeseci prije

FUCK USA !!! Dabogda vam rat bio u kuci !!!

Sto n
9 mjeseci prije

to nije nikakvo priznanje nego samo potvrda očitog

Džudžan
9 mjeseci prije

I invazija na Ukrajinu isto je zasnovana na laži. A budale u Kremlju i na portalu Logično su mislili da su Rusi sposobni te da će Ukrajinom napredovati brzinom od 60 km/h kao Amerikanci u Iraku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI