Američki Kongres objavit će sve video snimke od 6. siječnja

neredi na Capitolu
4 komentara

Gotovo 44 000 sati iz Capitol Riota će biti objavljeno

Zastupnički dom Kongresa SAD-a u petak je počeo objavljivati više od 44.000 sati videa iz nereda 6. siječnja 2021. na američkom Kapitolu. Predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson, republikanac iz Louisiane, rekao je da je ovaj potez u interesu “istine i transparentnosti”.

Tisuće pristaša tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa okupilo se u Washingtonu dok su se oba doma Kongresa sastajala kako bi potvrdila izbore 2020. za njegovog demokratskog protukandidata Joea Bidena, za koje je Trump tvrdio da su namješteni. Neki od prosvjednika provalili su u Kapitol i prekinuli zajedničku sjednicu. Demokrati su od tada nerede označili kao “pobunu protiv naše demokracije”.

“Danas ćemo odmah početi objavljivati video na javnoj web stranici i krenuti što je brže moguće kako bismo na web stranicu dodali gotovo sve snimke, više od 40.000 sati”, rekao je Johnson na X (bivši Twitter). U međuvremenu, javna soba za gledanje “osigurat će da svaki građanin može vidjeti svaku minutu videa bez cenzure.”

Johnson je dodao da će se videozapisi obrađivati kako bi se zamutila lica privatnih građana “kako bi se izbjeglo da bilo koja osoba bude meta odmazde bilo koje vrste” i uklanjanjem procijenjenih 5% snimke koja “može uključivati osjetljive sigurnosne informacije” o arhitekturi Capitola.

“Američki narod zaslužuje transparentnost, odgovornost i stvarne odgovore potkrijepljene činjenicama umjesto unaprijed određenog političkog narativa”, rekao je zastupnik Barry Loudermilk iz Georgije, predsjednik Pododbora za nadzor Predstavničkog doma.

Ovo je drugi pokušaj republikanaca u Zastupničkom domu da objave video snimke od 6. siječnja američkoj javnosti. U ožujku je bivši predsjednik parlamenta Kevin McCarthy predao dio snimke TV voditelju Tuckeru Carlsonu. Carlson je neke od njih emitirao u svojoj emisiji Fox News, što je dovelo do prijevremenog puštanja Jacoba Chansleya, kojeg su mediji prozvali “QAnon Shaman”.

Videozapis prikazuje Chansleya kako mirno šeće Capitolom uz policijsku pratnju, a ne “nasilnu pobunu” za koju su inzistirali demokrati – i neki od republikanskih saveznika – da se dogodila. Fox nakon toga više nije emitirao snimke, a Carlsona je u travnju otpustio bez objašnjenja.

Johnson je postao predsjednik prošlog mjeseca, nakon što je skupina nezadovoljnih republikanaca pokrenula glasovanje za svrgavanje McCarthyja, navodeći njegova prekršena obećanja. Kongresmen Matt Gaetz iz Floride, koji je predvodio pobunu protiv McCarthyja, zahvalio je Johnsonu što je održao riječ, opisujući to kao “osvježavajuću stvar u Močvari DC-a”.

Bidenova administracija optužila je više od 1000 Amerikanaca za razne zločine i prekršaje povezane s nemirima na Kapitolu. Čelnik Ponosnih dječaka Enrique Tarrio, koji tamo nije ni bio, dobio je najdužu kaznu do sada – 22 godine iza rešetaka zbog “buntovničke zavjere”.

Nitko zapravo nije optužen za “pobunu”, specifičnu frazu korištenu u 14. amandmanu za oduzimanje prava glasa Konfederacijama nakon građanskog rata. Demokrati su se na nju pozivali u nekoliko pravnih sporova kako bi spriječili Trumpa da se ponovno kandidira za Bijelu kuću.

CapitolNerediSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Neka se zna istina.

Keki
5 mjeseci prije

Nisu provalili nego im je policija širom otvorila sve ulaze, a jedan od naoružanih čuvara upucao je nenaoružanu ženu, i danas hoda slobodan okolo.

goran
5 mjeseci prije

valjda ce i oni nestat sa lica zemlje

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

United States Congress je preslikan Jugoslavenski Parlament iz 1990 te !!! PRESLIKAN – U DETALJIMA ! Postoji – no slabo šta funkcionira više čak unutar ” Unije ” – Stateovi donose , toliko oprečnih zakona , jedni – drugima da se slobodno može reći da su u pitanju dvije DRŽAVE ⚠️ .. Čak unutar Congress , dvije – ne toliko stranke , koliko dva POGLEDA NA SVIJET su POLARIZIRANI do razine — MEĐUSOBNA , NULTA KONTAKTA !!! Istina , postoje , malobrojni na obje strane , koji još pokušavaju lavirat pa poput ” ljudi za vezu ” trčkaju s’jedne na drugu stranu , pokušavajući da ubjede … Uzalud ! Strasti su toliko usijane da ja uistinu ne vidim više načina da to ostane – ujedinjeno – u uniji … Ako uspiju miran razlaz – uspiju – ak ne uspiju … A … Vidjeli smo na Balkanu kak to izgleda …… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI