Američki Kongres prisiljava Ministarstvo Obrane da održi saslušanje o NLO-ima – prvo nakon 50 godina

NLO

Povjerenstvo Predstavničkog doma održat će javnu raspravu o NLO-ima sljedećeg utorka, prvi put u desetljećima, dok Kongres pritišće Pentagon i druge agencije za nacionalnu sigurnost da dobiju više odgovora o izvješćima o tajanstvenim zrakoplovima koji narušavaju zaštićeni zračni prostor.

Sjednica pred Pododborom za borbu protiv terorizma, protuobavještajne djelatnosti i suzbijanje širenja obavještajnog odbora Predstavničkog doma Kongresa održava se pet mjeseci nakon što je Zakon o odobrenju nacionalne obrane zahtijevao od vojske da uspostavi stalni ured za istraživanje NLO-a i poduzme niz drugih koraka za prikupljanje i istragu izvješća o “neidentificiranim zračnim pojavama.”

“Američki narod očekuje i zaslužuje da njihovi čelnici u vladi i obavještajnim službama ozbiljno procijene i odgovore na sve potencijalne rizike nacionalne sigurnosti – osobito one koje ne razumijemo u potpunosti”, rekao je u priopćenju u utorak predsjedavajući panela, zastupnik André Carson. “Od dolaska u Kongres bio sam usredotočen na pitanje neidentificiranih zračnih pojava kao prijetnji nacionalnoj sigurnosti i interesa od velike važnosti za američku javnost.”

Pred vijećem će svjedočiti Ronald Moultrie, najviši obavještajni dužnosnik Pentagona, i Scott Bray, zamjenik direktora pomorske obavještajne službe.

Saslušanje, rekao je Carson, “dat će američkom narodu priliku da sazna što se može znati o ovim incidentima.”

Brojni kongresni nadzorni odbori su se borili s tim pitanjem otkako su 2017. godine POLITICO i New York Times prvi objavili da je Pentagon imao tajni ured za istraživanje NLO-a, a više mornaričkih pilota i radara dalo je svoje svjedočanstvo o susretima sa „čudnim letjelicama visokih performansi“.

Zakazano ročište “namjerni je pokušaj zakonodavaca da osiguraju američkom narodu pristup informacijama koje su njihovi porezni dolari platili”, rekao je Luis Elizondo, bivši dužnosnik Pentagona koji se 2017. javio sa svojim mišljenjem da se nije dovoljno pažnje posvećivalo razumijevanju ovih zračnih upada.

Ravnatelj nacionalne obavještajne službe izdao je javno izvješće u lipnju 2021. na zahtjev Senatskog obavještajnog odbora u kojem su iznesena 144 izvješća o neidentificiranim zračnim pojavama (UAP) posljednjih godina, uključujući 18 incidenata u kojima su promatrači “izvijestili neobične obrasce kretanja UAP-a ili karakteristike leta .”

“Činilo se da su neki UAP-i (neidentificirane zračne pojave) ostali nepomični u vjetrovima u zraku, kretali se protiv vjetra, naglo manevrirali ili se kretali značajnom brzinom, bez vidljivih sredstava za pogon”, navodi se u izvješću. “U malom broju slučajeva, sustavi vojnih zrakoplova obrađivali su radiofrekvencijsku energiju povezanu s opažanjima UAP-a.”

Carson je tada rekao da je odlučan u održavanju javnih rasprava, rekavši da “ne možemo isključiti nešto što je onostrano”.

Zakon o obrani usvojen u prosincu također je zahtijevao od Pentagona da razvije “plan prikupljanja i analize obavještajnih podataka kako bi se steklo što više znanja o tehničkim i operativnim karakteristikama, podrijetlu i namjerama neidentificiranih zračnih pojava”.

To uključuje identificiranje osoblja u cijeloj vladi “kako bi brzo reagiralo na incidente ili obrasce opažanja”. Također je zahtijevao godišnje izvješće i polugodišnje brifinge za Kongres s opisima svih incidenata UAP-a poput onih “povezanih s vojnom nuklearnom imovinom, uključujući strateško nuklearno oružje i brodove i podmornice na nuklearni pogon”, navodi se u zakonu.

Posljednjih tjedana započeli su brifinzi iza zatvorenih vrata o napretku Pentagona u provedbi zakona. No, brojni zastupnici izrazili su zabrinutost što Pentagon još uvijek ne shvaća ovu temu dovoljno ozbiljno, kao što je POLITICO izvijestio prošlog tjedna.

Zastupnik Adam Schiff, predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma, rekao je u utorak da polaže velike nade u sljedeću fazu nadzora Kongresa.

“Još ima puno toga za naučiti o neidentificiranim zračnim pojavama i potencijalnim rizicima koji oni mogu predstavljati za našu nacionalnu sigurnost”, rekao je u izjavi kojom je najavljivao javnu raspravu. “Ali jedno je sigurno – američki narod zaslužuje potpunu transparentnost, a savezna vlada i obavještajna zajednica imaju ključnu ulogu u kontekstualizaciji i analizi izvješća o UAP-ovima.”

“Svrha ovog saslušanja je,” dodao je Schiff, “da se javnosti pruži prilika da čuje izravno od stručnjaka za predmetna pitanja i čelnika u obavještajnoj zajednici o jednom od najvećih misterija našeg vremena, te prekinuti krug pretjerane tajnovitosti i spekulacije s istinom i transparentnošću.”

Sjednica će biti prvi put da je Kongres sazvao javnu raspravu o tom pitanju otkako je Zračne snage nadgledale neuvjerljivu istragu NLO-a pod nazivom Projekt Plava knjiga koja je završena 1969. godine.

“Prošlo je otprilike 50 godina otkako je održano saslušanje u Kongresu”, rekao je Alejandro Rojas, novinar i istraživač NLO-a koji je proučavao povijest fenomena. “Ali čak i tada se ne čini da je Kongres bio ozbiljan kao sada. Oni zapravo žele vidjeti sve o vladinom lovu na NLO-e.”

Rekao je da ostaje veliko pitanje jesu li nacionalne sigurnosne agencije ozbiljne u preuzimanju smjernica od Kongresa. “Čini se da postoji velika razlika između onoga što Kongres želi i onoga što Ministarstvo Obrane pruža”, rekao je Rojas. “Optuženi su da su zavlačili. To je vrlo snažna poruka koju Kongres šalje – da žele akciju.”

Elizondo, koji je rekao da se osjeća iskupljenim, rekao je da se nada da će saslušanje biti prvo od više sjednica koje će pomoći da se razriješi ono za što tvrdi da su vojne i obavještajne agencije zatajile o UAP-ima.

“Na ovo bismo trebali gledati kao na rijetku dvostranačku priliku da naučimo ono što neki već odavno znaju”, rekao je misteriozno.

Izvor: politico.com

Saslušanje ćete moći pratiti uživo na ovome linku 17 maja.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Greška WordPress baze podataka: [Server shutdown in progress]
SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS DISTINCT wp_posts.*, SUM( COALESCE( pvc.count, 0 ) ) AS post_views FROM wp_posts LEFT JOIN wp_term_relationships ON (wp_posts.ID = wp_term_relationships.object_id) LEFT JOIN wp_post_views pvc ON pvc.id = wp_posts.ID AND pvc.type = 4 WHERE 1=1 AND wp_posts.ID NOT IN (204396) AND ( wp_term_relationships.term_taxonomy_id IN (5588,6309,7984,11263) ) AND ((wp_posts.post_type = 'post' AND (wp_posts.post_status = 'publish' OR wp_posts.post_status = 'acf-disabled')) OR (wp_posts.post_type = 'page' AND (wp_posts.post_status = 'publish' OR wp_posts.post_status = 'acf-disabled')) OR (wp_posts.post_type = 'attachment' AND (wp_posts.post_status = 'publish' OR wp_posts.post_status = 'acf-disabled'))) GROUP BY wp_posts.ID, wp_term_relationships.term_taxonomy_id ORDER BY post_views DESC, wp_posts.ID DESC LIMIT 0, 8

Nije pronađen nijedan rezultat.

Greška WordPress baze podataka: [MySQL server has gone away]
SELECT wp_users.ID FROM wp_users INNER JOIN wp_usermeta ON ( wp_users.ID = wp_usermeta.user_id ) WHERE 1=1 AND ( ( ( wp_usermeta.meta_key = 'wp_capabilities' AND wp_usermeta.meta_value LIKE '%\"administrator\"%' ) OR ( wp_usermeta.meta_key = 'wp_capabilities' AND wp_usermeta.meta_value LIKE '%\"editor\"%' ) OR ( wp_usermeta.meta_key = 'wp_capabilities' AND wp_usermeta.meta_value LIKE '%\"author\"%' ) OR ( wp_usermeta.meta_key = 'wp_capabilities' AND wp_usermeta.meta_value LIKE '%\"contributor\"%' ) ) ) ORDER BY display_name ASC

Pretplati se
Obavijest
guest
55 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.
Nije pronađen nijedan rezultat.
Nije pronađen nijedan rezultat.