Američki nacrti plana za gerilski rat u Ukrajini vlade u egzilu

Biden - Ukrajina i SAD
55 komentara

Zvaničnici u Washingtonu očekuju da će se Rusija suočiti sa žestokom i krvavom ”pobunom”.

SAD i njihovi saveznici tiho rade na “planovima za vanredne situacije” u slučaju da ruske snage uspiju u svojoj operaciji u Ukrajini i primoraju sadašnju vladu u egzil, objavio je u subotu Washington Post.

Izgledi da ruske trupe zauzmu ukrajinsku prestonicu, Kijev, izazvale su „navalu planiranja“ u američkom State departmentu, prenijeli su mediji. Washington navodno očekuje da će oružje koje Amerika i njeni saveznici trenutno upumpavaju u Ukrajinu biti upotrebljeno tokom produžene pobune za koju očekuju da će uslijediti. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će preuzeti ulogu „ključne snage“ koja okuplja Ukrajince da nastave borbu protiv Rusije, navodi se u izvještajima.

„Sada planiramo mogućnosti za svaku vanrednu situaciju“, rekao je zvaničnik američke administracije za Washington Post, dodajući da jedna takva mogućnost uključuje da Zelenski uspostavi vladu u egzilu u Poljskoj.

U petak, NBC News je izvijestio da se grupa konzervativaca Predstavničkog doma sastala sa Robertom O’Brienom, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa, koji ih je pozvao da podrže vladu Zelenskog bez obzira na to gdje se preseli.

„Trebalo bi da ih priznamo kao vladu u egzilu, u Varšavi ili Londonu, a Ukrajinu bi trebalo da nazivamo okupiranom Ukrajinom“, rekao je O’Brien za NBC poslije sastanka. Zakonodavci u Washingtonu vjeruju da postoji „značajna važnost“ da Zelenski ostane u Ukrajini, uključujući „političku prednost“, „optičku prednost“ i „moralnu prednost“, ali ne i ako mu je život ugrožen, preneo je NBC.

Drugi dio plana je podrška onome što SAD naziva budućom pobunom „za nezavisnost“, uključujući i snabdijevanje oružjem. Dva člana Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma – Raja Krishnamoorthi (D-Illinois) i Mike Turner (R-Ohio) – trenutno se zalažu za dvopartijsko zakonodavstvo koje bi od Bidenove administracije zahtjevalo da razvije strategiju podrške pobunjenicima, navodi NBC.

„Moramo da se uvjerimo da su opremljeni oružanom i neoružanom pomoći, kao i obavještajnim podacima, da se bore protiv Rusa“, ​​rekao je Krishnamoorti za NBC News u petak.

Predstavnik Set Moulton (D-Masachusetts), bivši pješadijski oficir Marinskog korpusa koji je služio u Iraku i posjetio Ukrajinu prošlog decembra, zalaže se za snabdijevanje Ukrajinaca malokalibarskim oružjem, municijom i eksplozivom kako bi se opremili za gerilske borbe. „Razmislite o vrstama stvari koje bi koristili saboteri za razliku od vojske koja odbija frontalnu invaziju“, rekao je on za Washington Post.

Bidenova administracija nije dala nikakve zvanične komentare o navodnim planovima za podršku potencijalnoj pobuni u Ukrajini. Prema pisanju Washington Posta, zvaničnici SAD i NATO su oprezni da otvoreno podržavaju takve ideje iz straha da ne budu uvučeni u direktnu konfrontaciju sa Moskvom. U subotu je ruski predsjednik Vladimir Putin uporedio ogromne sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu sa „objavom rata“. Do sada je ruska vojna akcija pokrenuta 24. februara izazvala žestoku osudu na Zapadu i rezultirala je da su SAD i saveznici kaznili Moskvu sankcijama bez presedana protiv ruskih finansija, bankarskog sektora, avijacije i svemirske industrije.

Moskva tvrdi da je njena invazija na Ukrajinu usmjerena na zaštitu naroda u republikama Donbasa, koje je nedavno priznala, kao i na „demilitarizaciju” i „denacifikaciju” Ukrajine. Kijev insistira da napad nije bio isprovociran, tvrdeći da nije planirao da silom ponovo zauzme otcjepljene oblasti Donjeck i Lugansk.

RatrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rudar
2 godine prije

Dobro, a kada ćemo vidjeti Ruske planove za totalni građanski rat u junajted stejts of amerika ?

nekoime
2 godine prije

Slaveni broje mrtve, a Židovi novce. Valjda će i Ukrajincima to doći do mozga.

tihobl
2 godine prije

Nista novo.
Davne 1947. Alen Dals i Dzordz Kenan su izradili slican plan. Dio marsalove pomoci isao je banderasima, a 5.9.1949. americki avioni su prevezli badnerase u Ukrajinu da izvrse desant. Staljin ih je pocitio, ali trebalo mu je vremena i puno vojnika da pocisti sve diverzante.
Koliko vidim ameri su izvadili stari plan iz ladice. I Putin treba da izvadi stare staljinove planove iz ladice. Uopste ne mora da razmislja sta uraditi.

Mrčikola
2 godine prije

Vlada u egzilu?…ako to Ameri spominju onda je Ukrajina u dosadašnjem geografskom obliku “odyebala karijeru”, a gerilski rat…Rusi trebaju “razmontirat” reaktore u nuklearnim centralama, osigurat teritorijalnu cjelovitost Donjecka i Luganska i dimi doma u Rusiju.
Iz ovih oblasti i “od doma” zadržati nadzor nad ukrajinskim nebom dok ne “završe pregovori” i pregovarati do mile volje, a gerilci onda neka, isto tako, geriluju do mile volje.
Sirotinja će nayebati svakako ali višestruko manje ako se zapadni interesi preciznim taktičkim djelovanjem svedu na minimum.

2 godine prije

pazi ti to..ameri rade planove za ukrajinski gerilski rat protiv rusa.kako ono kazu-ameri ce ratovati protiv rusa do zadnjeg ukrajinca.hvala.

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Sveta obaveza svake slobodarski orijentirane osobe je ubiti barem jednog jedinog Amerikanca.

Tupko Glupko
2 godine prije

Današnja vijest:

“Poljska razmatra slanje svojih MiG-ova 29 Ukrajini, a Bijela kuća pak razmatra da Varšavi nadomjesti flotu novijim avionima tipa F-16”

Naivnih li Poljaka..
Izuzetni će im uvaliti svoje skupe zrakoplove i zaraditi, a kako će Poljaci kao NATO država dostaviti Mig-ove 29 Ukrajini, baš me zanima, kada Rusija kontrolira ukrajinsko nebo.
Ili ih misle rastaviti i dostaviti Ukrajincima kopnenim putem?

U svakom slučaju, bit će uništeni.

Stipe
2 godine prije

Zapad se totalno pogubio.

tihobl
2 godine prije

Anglosakosni spremaju provokacije u Ukrajini.

Britanci su spremali hemijske napade za 8.3, dan po pocetku planiranog napada na Donbas. Novorusi su na oslobodjenoj teritoriji zatekli velike zalihe gas maski, prostorije u kojima su boravili britanski instuktori i puno dokaza.

Posto je britancima propao plan o pravljenu od Putina novog Asada, ameri su izasli sa novim planom – nuklearni incident. Prestava o koroni je zavrsena, sad ide prestava o radijaciji. Ako ste planirali ljetovanje ne uplacujte. Ovo ljeto provescete u podrumima zbog “visokog nivoa radijacije” koji se siri iz Ukrajine. Prvo ce se prositi na Balkan i istocnu Evropu, a onda na cijelu EU. Za izlazak napolje umjesto maski kupovacete abho opremu, a ispred ulaza u zgradu prolazicete kroz tus da sperete radioaktivne padavine. U objektima umjesto korona redara docekivace vas redari sa gajgerovim brojacima. Pripremite se na novu realnost.

Tupko Glupko
2 godine prije

Dug SAD-a u odnosu na BDP – 128%
Dug Rusije u odnosu na BDP – 17,8%

Rusija je veliki izvoznik energenata i hrane, čega ima u izobilju.
Dedolarizirala se, ima mali vanjski dug i velike zalihe zlata.
Može se osloniti na svog partnera Kinu i druge države.

Zamislimo situaciju da SAD stisnu sa sankcijama kao Rusiju.
Financijski bi propala dok kažeš keks.

Weteran
2 godine prije

Gde je Dimitrije Jaroš ??

gavdi
2 godine prije

Gde su pro americko imperijalisticka gov* ?

Sun
2 godine prije

Svaki put kad lider gubi rat, narod se okrene protiv njega, tako je bilo s Napoleonom, Hitlerom, Milosevicem. Narod se ne okrece protiv Zelenskog zato jer ga Amerika na silu drzi, protiv volje naroda na vlasti.

tihobl
2 godine prije

„Као што знате, Путин је одлучио да изврши инвазију на Русију. Како смо дошли до тога? Тако нешто се није десило од Другог светског рата“, рекао је Бајден.

Eto i Bajden priznaje da nema tamo neke Ukrajine i da je to sve Rusija.

hugo
2 godine prije

Volio sam Ameriku kao boga a kad je poceo rat u Hrvatskoj, zgadili su mi se Amerikanci i Englezi.
E sad da sam ja u Ukrajini na strani vlade u Kijevu pljunuo bi im svima u lice. Zar ukrajinski vojnik ne vidi da ce se Amerika boriti za Ukrajinu do zadnjeg Ukrajinca>

Max
2 godine prije

Znaju da će biti pregaženi.

BanOvan
2 godine prije

BREJK NUZ:
jeBiden, raskopčao , kariranu “košu” (vidi sliku gore), stego desanku šakić u pest, isbacio maljave grudi bele i goloruk sprašio na Rusiju.
Eno Rusi se kriju što na sjevernom što na južnom polu i maskirali se što u bijele mede što u pingvine.
Sila je ovaj jeBiden kao i oni koji se dive njegovom … liku i djelu.
Priča se da je uvježbao da se popne do pola stepenica bez tuđe pomoći.
Posebno se oduševio što je Sibr manje-više ravan pa neće morati da se pelja uz stepenice … a ko ih izmisli

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Hrvatske Ustaše su dobile nalog da prime braću po oružju barem dva bataljuna Azov nacista, i da ih zbrinu od Ruskih progona .

max
2 godine prije

Kako su ovi ameri kooperativni ha drugi ginu za njihove interese.

Detektor
2 godine prije

Već ovo dovoljno govori o pravim planovima i namjerama Zapada. Njima uopće nije cilj slobodna i neovisna Ukrajina, nego, ako već ne može biti njihova marioneta, onda treba postati permanentno ratno područje koje će neprekidno destabilizirati Rusiju, osim toga skretati pozornost sa bezbrojnih promašaja i sve bržeg propadanja zapadnih zemalja. I konačno na taj način,, stalnim izazivanjem kriza i ratova, danas potpuno nepotrebni NATO na neki način dobiva opravdanje za svoje postojanje. Ukrajina je u toj priči samo potrošni pijun kojeg će “brižni” Zapad bez da trepne mrcvariti i kad im više ne bude potrebna jednostavno odbaciti i prepustiti sudbini.

BanOvan
2 godine prije

jeBiden, skupio gerilu da spase prelepu kjurcosviru Zelensky-lu…
Teeekiiilaaa Gerila rata-rata-ra

E moj jeBidene ni po svetoj zemlji ne možeš hodati a ti bi skupljao gerilu,
‘ebo te voz koji te don’o

Pero
2 godine prije

Ovom pedofilu je vila zapadno od Kijeva otišla u zrak ali se sumnja da pod zemljom ima puno tunela gdje su bile pedofilske orgije.

Ja to onako
2 godine prije

Inace amerikenjci su poznati po gerilskom ratovanju,prvo sravnaju sve sa zemljom (ne mareci za civilne zrtve)drzavu koju su napali pa onda salju trupe kad je sve unisteno.Uostalom njihovo gerilsko ratovanje se videlo u Vijetnamu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI