Američki senator ima za cilj da blokira sporazum od 20 milijardi dolara sa članicom NATO-a

19 komentara

Planovi administracije predsjednika Joea Bidena da odobri prodaju američkih borbenih aviona F-16 Turskoj vrijednu 20 milijardi dolara naišli su na potencijalnu blokadu na putu, jer je ključni član Senata obećao da će blokirati sporazum jer smatra da je Ankara nepovjerljiva kao NATO saveznik.

“Snažno se protivim predloženoj prodaji novih aviona F-16 Turskoj od strane Bidenove administracije” , rekao je u petak senator Bob Menendez, demokrata iz New Jerseya. On je optužio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za zanemarivanje ljudskih prava, podrivanje međunarodnog prava i za “alarmantno i destabilizirajuće ponašanje u Turskoj i protiv susjednih NATO saveznika”.

Menendez se oglasio, ponovivši svoje protivljenje sporazumu o oružju, nakon što je američki State Department u četvrtak navodno obavijestio relevantne kongresne komitete o svojoj namjeri da nastavi s prodajom F-16. Turska je zatražila avion u oktobru 2021. godine, rekavši da želi kupiti 40 novih F-16 i 80 kompleta za modernizaciju kako bi nadogradila svoju postojeću flotu.

Kao predsjednik Senatskog odbora za vanjske poslove, Menendez je utjecajan glas na prodaju oružja i mogao bi pokušati progurati rezoluciju kojom se osuđuje sporazum s Turskom. Wall Street Journal je u petak izvijestio da je transfer F-16 uvjetovan od strane Ankare da odobri  u zamjenu za pridruživanje Švedske i Finske NATO-u.

Washington je postavljao “beskrajne” zahtjeve Turskoj u vezi sa sporazumom, rekao je novinarima u subotu Ibrahim Kalin, portparol Erdogana . “Ako nastave gurati Tursku u drugim smjerovima sankcijama za F-16 i F-35 i  onda ako Turska reagira, opet će okriviti Tursku, onda to nije fer igra. . . . Uvek postoji nešto.”

Nije jasno da li će Menendez odustati od protivljenja transferu F-16 ako Ankara pristane da ne stavi veto na najnovije proširenje NATO-a. Senator, koji je izrazio podršku prodaji borbenih aviona F-35 Grčkoj, ima širu zabrinutost zbog ponašanja Turkije.

“Sve dok Erdogan ne prestane s prijetnjama, ne poboljša stanje ljudskih prava kod kuće – uključujući oslobađanje novinara i političke opozicije – i ne počne se ponašati kao što bi trebao saveznik od povjerenja, neću odobriti ovu prodaju”, rekao je Menendez.

Washington je diskvalifikovao Tursku iz kvalifikacije za kupovinu njenog najnovijeg borbenog aviona F-35 nakon što je Ankara 2019. godine kupila ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-400

F16SADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Сенатор државе Оклахома из Републиканске партије Нејтан Дам рекао је да украјинској војсци не треба дозволити да уђе на територију његове државе:

„Пентагон планира да пошаље украјинске војнике у Оклахому како би се обучили за рад са америчким ракетним системима.
Последња ствар коју желимо је да грешком испаљују пројектил на Оклахому, убијајући наше грађане као што су убили недужне Пољаке.”

„За оне који подржавају обуку Украјинаца у раду нашег система Патриот, урадите то на својој територији у било којој држави осим у нашој.

Не стављајте мету на моју породицу у рату који није наш“.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pametno !!! Samo jos vise , gazite Tursku , ponizavajte ih i pljujte im u lice !!! TAK VALJA !!! Na svjeti ljurac ce te proc kroz Bospor 😁 😁 😁 ! Sverige bi trebala PO SRIJED STOCKHOLM DIC SPOMEN MONUMENT ERDOGANU — SPASIO IH 😁 👌 !

Amar
1 godina prije

Nije problem,Rusi imaju 10x kvalitetnije i 10x jeftinije avione od americkih kanti.

Keki
1 godina prije

Zna se kako Turci igraju 😆 , odlični su trgovci.
Meni su ipak dragi, neka im avijona. Nekako mi se čini da su pro istočno orijentirani, pa me ne zabrinjavaju.

Hobart
1 godina prije

Američki šta ??
Serator ??

Tupko Glupko
1 godina prije

Zatražio pro-forma kupnju novih 40 američkih F-16 zrakoplova prije jedva godinu dana, a sada se iznenada pojavljuje neki Menendez da spriječi prodaju istih 😁

Kada Turska zbog Menendezove blokade kupnje američkih zrakoplova odluči kupiti ruske, onda će biti kmečanja izuzetnih i optužbi da je Menendez ruski špijun 😀

Ako se ne varam, i Turska je uložila ogromne novce u projekt američkog F-35 aviona što joj izuzetni sada ne žele prodati.

Šamara Erdogan svoje NATO koalicijske partnere, a ovi znaju da zbog geostrateške pozicije Turske moraju jesti g.vna 😄

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Turska posjeduje 270 F-16C / D, od čega 43 F-16 Block 30, 117 Block 40 i 110 Block 50. Turska tvrtka Aselsan predstavila je AFAR radar OZGUR, sa aktivnom faznom rešetkom. Tvrde da se radi o najnovijoj tehnologiji na bazi galij nitrida i da je efikasniji u usporedbi sa većinom drugih AFAR radara. Pa je u planu njime modernizirati, uz novu avioniku i još neke sustave, oko 35 F-16 Block 30. Turska za te zrakoplove ima izvorni kod pa u njih može integrirati vlastite sustave. Što se tiče ostatka F-16, Ankara pregovara s Washingtonom o kupnji 80 paketa modernizacije Viper od Lockheed Martina za opremanje svojih zrakoplova Block 50, a također želi kupiti 40 novih F-16 Block 70. U Kongresu su to do sada odbijali, jer je Turska ”nepouzdana”. Kao što odbijaju vratiti oko milijardu dolara turskog učešća u programu F-35, iz kojeg je Turska izbačena nakon nabave S-400. Isporuka… Čitaj više »

Goran
1 godina prije

Mislim da SAD-u Turska kao saveznik vrijedi više od pola drugih članica NATO-a. A avion F-16 za današnje uvijete ratovanja su već pomalo zastarjeli (uveden je u uporabu 17. kolovoza 1978.) i druga je prijetnja SAD-u da Turska o kupnji aviona pregovara i sa Rusijom, zapravo je pred zaključenjem ugovora o kupnji ruskih aviona Su-35 i Su-57.


Max
1 godina prije

Amerikanci se osvećuju zbog turske kupnje S400 ali Turci prave svoj borbeni avion.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI