Američki senator upozorava Europljane neka ne biraju strane

Marco Rubio
22 komentara

EU će se možda morati nositi s ukrajinskim sukobom bez pomoći Washingtona ako se bude ponašala blago prema Kini, upozorava Marco Rubio

Europske zemlje mogle bi na kraju same morati riješiti ukrajinski sukob ako ne budu htjele “birati strane” u sukobu Washingtona s Kinom, rekao je američki senator Marco Rubio. Republikanski političar s Floride oštro je kritizirao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je izjavio kako europske države ne bi trebale dva puta razmišljati oko toga hoće li se uključiti u sukob protiv Kine ili ne.

“Pitanje na koje Europljani trebaju odgovoriti je li u našem interesu ubrzati krizu u Tajvanu? Ne”, rekao je Macron novinarima nakon što je završio svoj trodnevni put u Kinu.

“Najgore bi bilo misliti da mi Europljani moramo postati sljedbenici ove teme i ugledati se na američku agendu i kinesku pretjeranu reakciju”, dodao je Macron.

Rubio je odgovorio videom na Twitteru. “Ovo je dobar trenutak da pitamo Europu: Govori li Macron sada u ime cijele Europe? Je li Macron sada šef Europe?” Nastavio je. “Jer ako jest, onda ćemo morati promijeniti neke stvari”.

Političar je utvrdio da je Kina “jako uzbuđena” zbog Macronovih komentara. Rubio je tvrdio da se europske zemlje još uvijek oslanjaju na obrambene sposobnosti Washingtona, dok “mi trošimo mnogo novca naših poreznih obveznika na europski rat u Ukrajini”.

Ako je njihov stav sada: ”Nećemo birati strane između SAD-a i Kine u vezi s Tajvanom”, onda možda ni mi ne bismo trebali birati strane. Možda bismo zapravo trebali reći: ”Mi ćemo se usredotočiti na Tajvan i prijetnje koje Kina predstavlja, a vi se pozabavite Ukrajinom”.

U petak je Peking pokrenuo trodnevne pomorske manevre oko Tajvana kao odgovor na posjet Tsai Ing-wen, predsjednice otoka, SAD-u. Tsai se sastala s predsjednikom Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem, koji je obećao da će nastaviti podržavati Taipei.

Peking smatra Tajvanom, kojim vlada zasebna vlada od kasnih 1940-ih, svojim teritorijem i na kontakt trećih zemalja s dužnosnicima Taipeija gleda kao na miješanje u njegove unutarnje poslove. U kolovozu je Kineska narodna oslobodilačka vojska održala brze vježbe u Tajvanskom tjesnacu nakon što je tadašnja predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi posjetila otok.

SAD službeno podržava politiku ‘Jedne Kine’, uzdržavajući se od uspostavljanja službenih diplomatskih odnosa s Taipeijem. U isto vrijeme, Washington je prodao oružje Tajvanu i obećao da će ga braniti u slučaju napada s kopna.

Macron je tijekom svog posjeta rekao da bi Kina mogla biti glavni faktor u postizanju trajnog mira između Ukrajine i Rusije. Kineski predsjednik Xi Jinping ponovio je da je Peking spreman igrati “konstruktivnu ulogu” u okončanju sukoba.

eukinamacronSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giovani
1 godina prije

Počelo je.

Ivan Bgd
1 godina prije

Stvarenje kriza, i upravljanje krizama nametanjem kontrole, kako to poznato zvuci.
A svi se prave kao naivni…

Tupko Glupko
1 godina prije

Je li to ovaj prijeti da ako oni žele rat u Europi protiv Rusije, da Europljani uz to moraju podržavati i rat izuzetnih protiv Kine na Tajvanu na drugom kraju svijeta?
I još prijeti Europi da će prestati naoružavati Ukrajinu ako EU ne bude na zacrtanom putu izuzetnih u Tajvanu i da troše previše novca na europski rat u Ukrajini.
Hej, europski, a ne američki rat protiv Rusa u Ukrajini 😀
Dajte više otiđite kući i ne vraćajte se – rat se ne bi niti razbuktao, niti bi došlo do rata u Ukrajini da nema vas i Brita.
Ima ona poslovica “Samo mi nemoj pomagati”.

Tumor svijeta bi se trebao povući u svoje administrativne granice, a utjecaj im ne bi trebao prelaziti Five Eyes kao njihove prćije gdje mogu raditi sulude pizdarije kao u Australiji, Kanadi i Novom Zelandu, vidjeli smo svi na primjeru obaveznog cijepljenja.

Mahatma
1 godina prije

Little Marco je totalno nebitan lik za kojeg se priča da ima aids.

eks
1 godina prije

Američki političari imaju gangsterske manire. To ne čudi, jer su oni potomci kauboja i gangstera, a fašizam im dodje kao nadgradnja – “šlag na torti” .

Dux
1 godina prije

EU toliko ovisi o SAD-u da ne smiju ni prdnut bez njih, sad kad su porušili mostove sa Rusijom, hvataju se za Kinu, ali džaba, kako kaže veliki brat tako će i biti, bez obzira koliku će cijenu EU platit.

Max
1 godina prije

Ide.

Red Dog
1 godina prije

Oli to drug preti ili obecava? Kamo srece da bude tako. Win-win:
1.    Mir u Ojropi
2.    Ojropa ostaje van dolazeceg WW III.

NOME
1 godina prije

kad su posložili figure igra je mogla početi ….Corona tj “kruna”njihova višegodišnjeg rada je bila START…baražna vatra…1. faza rat u Europi ostvaruje barem 30% agende, sad kreće Kina plus još nešto tipa nova plandemija, radijacija, nešto šokantno da se provede kontrolirano urušavanje još 20-30% sustava, i mislim da je to točka poslije koje ide sve samo od sebe prema potpunom kaosu, iz kojeg će meštri izgraditi novi poredak…

Ivan
1 godina prije

Odjebi majmune..

gogo
1 godina prije

svinja pokvarena, trošite vi za ukrajinu da bi zaradili ! Hebe se vama za ukrajinu , europu, a i za amerikance !

Sale
1 godina prije

Uz ovakve “prijatelje”, neprijatelji nam ni ne trebaju.

gigi pinna
1 godina prije

Meni ovi Ameri djeluju kao i HDZ (Riva, Šatordžije, smetlarski sindikati, građevinska inspekcija)- kojugod svinjariju da naprave, ostanu nekažnjeni, i naprave zatim još veću svinjariju – evo i sada s Kinom – kako Kina nije uspjela ostati u prijateljskim odnosima sa Filipinima (nije valjda taj Markosov okot tako svemoćan?!), Južnom Korejom, pa i Vijetnamom, a ovim zio-nazi Sotonjarama polazi od ruke da svakoga od njih stave nasuprot Kine?
Sve dok u Americi caruje korporacijsko-lobistička “demokracija” svijet može očekivati svako malo nove ratove.
Europski korumpirano-ucijenjeni vlastodršci i lobotomizirano-feminizirani narodi su vrh, hahaha!

Lucija, prva
1 godina prije

Ovaj je inače poznat po “pameti”.

To da Ukrajinu i njene probleme misle prebaciti na EU u potpunosti je sasvim vidljivo i očekivano i bez ovog govora.

Banov
1 godina prije

Washington ce zapaliti Aziju a pocelo je ne Filipinama

DEDA
1 godina prije

NISAM ZA EU NITI NATO I IMA JAKO PUNO LJUDI KOJI SU PROTIV TOG NAMETA.KAD KRENE IGRANKA A BUDE TKO ME UVALIO U NJU MOJI.NISU ME SRBI PRODALI NEGO RVATI.JEDVA ČEKAM IGRANKU A MISLIM DA SU OVCE VEĆ ZAPLESALE.

Antiglobalist
11 mjeseci prije

Marco Rubio,poznati ratnohuškač i korumpirani senator,plaćenik američkog industrijsko- vojnog kompleksa.Idioti kaop što je on,zaboravljaju da su oni sami započeli sujkob sa Rusijom i pritom uvlačeći EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI