Američki sud odlučio da se za napade “9/11” može suditi Kraljevini Saudijskoj Arabiji

Sjedinjne Države mogu suditi Saudijskoj Arabiji za teroristički akt
44 komentara

Više od 16 godina nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine su rođaci žrtava osvojili pravnu pobjedu. Prema najnovijoj presudi će za štetu moći tužiti Kraljevinu Saudijsku Arabiju.

Američki sud u New Yorku je u srijedu odobrio zahtjev mnogih članova obitelji i time je zapravo principu da se počinju iznositi dokazi. To bi bio najvažniji detalj presude od 41 stranice.

Saudijska Arabija se sada suočava s mogućom isplatom milijardi dolara odštete, prenosi Reuters.

Tužitelji optužuju Kraljevinu Saudijsku Arabiju da je, između ostalog, podržavala uspon terorističke organizacije Al-Qaede. Grupa je mogla izvršiti napade samo zato što je dobila “financijsku i operativnu potporu od organizacija koje je izravno kontrolirala saudijska država”.

Zahtjev Saudijske Arabije za zatvaranjem ovog slučaja je odbio sudac George Daniels. Ranije je američki Kongres donio zakon koji omogućuje građanske tužbe protiv prijateljskih država, posebice u ovom slučaju. Međutim, sljedeći korak u procesu je provjeriti uživa li Saudijska Arabija imunitet iz drugih razloga.

11. rujna 2001. su islamski teroristi oteli nekoliko zrakoplova, od kojih su se s dva  zabili u dva tornja Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku. Oko 3000 ljudi je ubijeno. 15 od 19 bombaša samoubojica bili su saudijski državljani. Skupina obitelji žrtava godinama pokušava dobiti pravnu odštetu od navodno stvarnih planera napada, a njih je pronašla u organizacijama iza kojih stoji režim u Rijadu.

Podsjetimo da je ovo pitanje jedno od krucijalnih u Americi, ali bi suđenje moglo otkriti i druge detalje i spregu američkih državnih struktura sa Saudijcima u stvaranju Al-Qaede. U tom smislu pravo sigurno neće biti pravedno do te mjere da se dokaže američka krivnja u usponu i stvaranju ove terorističke organizacije, ali je najnovija presuda svakako važna. Međutim, u slučaju pozitivne odluke, stvara se odrađena kolektivna odgovornost saudijskih organizacija i države, dok se iz vida gube pojedinci.

Prvi pokušaj da se sudi državljanima Saudijske Arabije propao je 2002. godine, jer je američki sud odlučio da pripadnike kraljevske obitelji i državne dužnosnike čuva “neopozivi imunitet”. Tu su odluku jednoglasno poništila sva tri suca američkog Saveznog suda 19. prosinca 2013. i sada imamo odluku da se postupak može nastaviti s iznošenjem dokaza.

Jedini pripadnik Al-Qaede koji je osuđen za terorističke napade 11. rujna 2001. je američkim pravnicima 2015. rekao da su članovi saudijske kraljevske obitelji ’90-ih donirali milijune dolara toj terorističkoj organizaciji.

Saudijska Arabija - sponzor terorizma
FOTO: Ilustracija, Saudijska Arabija

Bivši operativac Al Qaede, poznat i kao  “20 otmičar”, zatvorenik Zacarias Moussaoui, je rekao da su ugledni članovi kraljevske obitelji Saudijske Arabije bili glavni donatori terorističke mreže kasnih ’90-ih i da su djelatnici veleposlanstva Saudijske Arabije u Washingtonu raspravljali o planu da  projektilom  “Stinger ” sruše američki zrakoplov “Air Force One ” prenosi The New York Post.

Moussaoui je 2014. pisao sucu upravo sucu Georgu B. Danielsu, koji je donio najnoviju odluku i predsjeda u predmetu tužbe protiv Saudijske Arabije od strane rodbine poginulih u napadu 11. rujna, te rekao da želi svjedočiti u slučaju. Nakon dugih pregovora je odvjetničkom timu bilo dopušteno ući u zatvor i ispitivati ga dva dana u listopadu 2014. godine.

Saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu je tada odbacilo sve optužbe.

Moussaoui je poremećeni kriminalac, čiji su odvjetnici predstavili dokaze da je mentalno poremećen, stoga njegove riječi nemaju kredibilitet”, navodi se u priopćenju Saudijske Arabije.

Međutim, iako je Moussaoui dobio dijagnozu mentalne bolesti, psiholog koji je bio nadležan za suđenje je izjavio da je sposoban odgovarati na optužbe za terorizam. On je 2006. godine osuđen na doživotni zatvor i kaznu izdržava u najsigurnijem američkom federalnom zatvoru “Florence-Colo”.

Optužbe gospodina Moussaouia nije bilo moguće potvrditi, jer su dolazile u osjetljivom trenutku u saudijsko-američkim odnosima i manje od dva tjedna nakon smrti dugogodišnjeg vladara te zemlje, kralja Abdullaha, te stupanja na prijestolje njegova brata, kralja Salmana, pisali su tada mediji.

Zacarias Moussaoui opisuje i sastanak u Saudijskoj Arabiji sa Salmanom, tada krunskim princem, te drugim članovima saudijske kraljevske obitelji, kojima je dostavio pisma Osame bin Ladena.

Sin Osama bin Ladena novi vođa Al-Qaede
FOTO: Ilustracija, Al-Qaeda

Ta su pisma dokaz da su bogati Saudijci pružali podršku Bin Ladenu, sinu saudijskog građevinskog magnata i vođi Al-Qaede, puno prije napada 2001. godine.

Svjedočenje Moussaouia, ako sud te izjave uzme za vjerodostojne, daje nove pojedinosti o opsegu i prirodi te saudijske potpore Al-Qaedi prije terorističkih napada 9/11. U više od 100 stranica svjedočenja Saveznom sudu u New Yorku je Moussaoui mirno i uglavnom jasno opisao punu prirodu odnosa Rijada i Al-Qaede.

Zacarias Moussaoui je uhićen nekoliko tjedana prije 11. rujna 2001. zbog optužnica Imigracijskog ureda u Minnesoti, pa je u vrijeme počinjenja napada bio zatvoren. Prije toga je u Njemačkoj, surađujući s tamošnjom ćelijom Al-Qaede, vježbao pilotiranje i lekcije platio 14 000 dolara, što je bio dokaz da se možda pripremao da postane jedan od otmičara.

U svom iskazu, Moussaoui je rekao da je 1998. ili 1999. vođa Al Qaede u Afganistanu stvorio digitalnu bazu podataka o donatorima skupine. Među onima za koje mu je rekao da su uvršteni u bazu podataka su princ Turki Al-Faisal, zatim bivši čelnik saudijske obavještajne službe, princ Bandar Bin Sultan, dugogodišnji saudijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, princ i milijarder Al-Waleed Bin Talal, kao i mnogi vodeći klerici u Saudijskoj Arabiji.

“Šeik Osama je htio voditi evidenciju tko nam daje novac, koga treba slušati  ili tko će sudjelovati u džihadu”, rekao je Moussaoui odvjetnicima i dodao “kako je on radio kao kurir Bin Ladena, noseći osobne poruke istaknutim saudijskim prinčevima i klericima”, a opisao je i svoju obuku u kampovima Al-Qaede u Afganistanu. Danas se još uvijek nalazi u saveznom zatvoru “Florence-Colo” i jedan je od krunskih svjedoka optužbe, uvijek ako se ne ispostavi “da Saudijska Arabija ne uživa imunitet iz drugih razloga”.

Američki kongresFlorence-ColoMoussaouiNATOOsama Bin LadenTurki Al-Faisal
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Baba Vanga
5 godine prije

Ja ne razumijem zasto sebi Amerikanci mogu da priuste da uvode sankcije da sude ko im padne na um da kaznjavaju automobilske firme itd.kad ce svjet reci e sad je dosta.

Ivo Lola
5 godine prije

A Europa slijepo slijedi američke monstrume koji su bili kadri ubiti svoje vlastite građane kako bi ishodili izgovor za okupaciju jedne, kakve takve, ali suverene države. Srami se Europo!

Piretis
5 godine prije

Ja i dalje ne vjerujem da je grupica čobana odgovorna za napad 9/11. No, nemam ništa protiv da SA plati odštetu.

igi
5 godine prije

….SA ovo neće lako oprostiti;…imali to kakve veze s aktuelnim događanjima i suradnji u naftnoj sferi a tiče se rusije nije mi poznato.
Moscow and Riyadh, backed by OPEC, are negotiating a deal that would allow them long-term control of oil prices. If successful, Russia and Saudi Arabia would manage oil markets for the next two decades.

Muamer
5 godine prije

Budala zna da je Saudijska Arabija moderna kolonija SAD-a, blizance je srusila savezna vlada.

shumadinac
5 godine prije

“‘Oćeš juan za naftu? Pričaš da je vehavizam naručio Zapad?”

Ovo je američki salto mortale. Saudi su i ranije gunđali jer ih Ameri previše cede a ovo je smešno – finansirali i organizovali teroriste po nalogu Vašingtona a sad Vašington traži odštetu.
Arabija je na svoju štetu rušila cenu nafte jer je Vašington to zahtevao u sklopu ekonomskog rata protiv Rusije. Ali sada se u regionu javljaju i drugi veliki igrači i Saudi mogu da odu na drugu stranu – i to lakše i brže nego Turci. A tada Vašington gubi ceo Blistok.

Izgleda da je Amerima poker postao suviše spor pa su prešli na par-nepar.

Alen
5 godine prije

Pritisak na KSA da uradi ono sto oni zele da uradi… Najvjerovatnije se radi o rasplamsavanju sukoba na BI …..

Laki Topalović
5 godine prije

Ne znam koliko je “mali princ” Bin Salman jak kao neovisan igrač i mogu li njime upravljati Washingtona bez ikakvih granica, kao što je bilo u vrijeme kralja Abdullaha, princa Bandara i ostale vehabijske žgadije?

basso
5 godine prije

Tipicno amerikanci,nesto urade sami i onda bi da sude drugima.

čokolino
5 godine prije

Vidi momka,vidi mu kaputa, sve na kredit, rano moja ljuta.
https://www.youtube.com/watch?v=zmyyCHxsn7w

mladen3x
5 godine prije

Baš u vrijeme kada je proradila Šangajska burza za trgovinu naftom i Saudijci zamjenili petrodolare za petrojuan,nešto tu smrdi,hahahahahah,koji licemjeri….lagano im se bliži bipolarizacija a nakon toga i pad a ne žele si to priznati….

Mucke
5 godine prije

Eto na,ovaj sa slike poceo pricat ko da je progutao gramofonsku plocu odmah zatim usao u krivu mjenjacnicu i na izlasku dobio nogom u jaja,sta ti je svijet danas.

čitatelj portala
5 godine prije

Što će reći ovakve vijesti?

Bill Clinton
5 godine prije

kakav senzualan & obečavajuči pogled ima ovaj mladič! zavidim mu! can imagine njegov harem!!

Mucke
5 godine prije

A koji je tebi đuro?

Weteran
5 godine prije

Platiće Rijad svaku sudsku presudu!
Šta je alternativa za Rijad?
Libija !?
Irak !?
Sirija !?
Ameru mogu u roku “Juče” da raskomadaju SA!?
Ako su radi “ljudskih prava” na Srbiju padale bombe sa Osiromašenim Uranijumom, onda Arabiji ne gine Obogaćeni ?
Platiće svaku cenu, a malo su se Učipovali u PetroJuan, tek toliko da svima bude dobro, i mir u kući ?

nekoime
5 godine prije

Možda i Moussaouia otruju Rusi.

koks
5 godine prije

Ovaj ti je u susjedstvu, sudeci prema drugom dijelu nicka! Al je degenerik, to je neosporno!

davor
5 godine prije

Ne može niko ko je imao najmanje dvojku iz osnovnoškolske fizike reći da su nebodere srušili ljudi ili “teroristi” iz aviona. To može ustvrditi samo prestravljen ili kupljen čovjek. Suđenje Saudijcima za 9/11 je kao i suđenje Nizozemcima za paljenje Reichstaga. Dok manipulatori stoje u svojim uredima pripremajući se za novu rundu ratova i nobelovaca za mir.

lovrenski
5 godine prije

Sve u svemu amercki kongres je lagao onda laze i danas, oni koji su igrali dektetiva,prikupljao informacije, trebali bi znati da je amerika to organizirala izvela,Poslusaj te Dr. Alan Sabrosky sto kaze tko je napravio 9/11.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Aha,šta ćete sad Logično?????Spavaš li mirno Babiću!?!?! Javi sa naš đuro i sve vas raskrinka.????

Našili
5 godine prije

saudija katar azarbejdžan su bankomati svjetskih kriminsalaca kasice prasice

csm
5 godine prije

Ako im Saudijska Arabija odgovori napuštanjem petrodolara onda će imati ozbiljni problem,Saudijska Arabija ima vanjsko političke mehanizme i veliki utjecaj na bliskom istoku,naprimjer mogu oduzeti koncesije Američkim naftnim kompanijama,otkazati Američke vojne baze i mnoge druge protumjere.Ako se Saudijska Arabija okrene KIni i Rusiji kako će Amerika braniti svoje interese na bliskom istoku.Izrael će ostati izoliran na bliskom istoku ako se Saudijci posvadaju sa Amerikom.

alan ford
5 godine prije

kada će američki sud odlučiti da za se za napade 11.9. 2001. sudi cionističkoj hazarskoj mafiji i državi Izrael? Ne taj film, nećete gledati. Saudijska Arabija je samo cionistička tvorevima pod kontrolom Izraela.

alan ford
5 godine prije

Saudijska Arabija je umjetna država, to je cionistička država, S. Arabija je faktički Izrael II, samo pod maskom “radikalnog vehabizma”. Odmah nakon osnivanja S. Arabije 1932., kraljevska obitelj Saud, sklopila je sporazum sa SAD-om, preciznije rečeno sa Rotschildiima i Rockefellerima, koji crpe naftu i imaju biznis u S. Arabiji. Američka vojska ima oduvijek svoje baze u S. Arabiji i štiti režim i kraljevsku obitelj, ne samo od vanjskih neprijatelja kao Iran, već i od mogućeg ustanaka naroda u S. Arabiji. Zato je S. Arabija jedina arapska država, u kojoj se ne može desiti “arapsko proljeće”. samo naivci mogu vjerovati, da bi sve te vehabije i selefije, sve te bradonje koje se viđaju po Parizu, Stockholmu, Berlinu, Amsterdamu i drugim zapadnim metropolama, mogli raditi to što slobodno rade, i da bi se mogle otvarati na stotine radikalnih vehabijskih džamija, sa parama S. Arabije, bez dozvole SAD-a i Izraela, odnosno cionističkih hazara.… Čitaj više »

toni
5 godine prije

Ma da? zajebancija ili? Ne vjerujem? Nemoguče.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI