Američki udar na ruske ciljeve bio bi “početak svjetskog rata”

Dmitrij Medvedev
15 komentara

Svaki američki napad na ruske ciljeve u Ukrajini automatski bi pokrenuo svjetski rat, upozorio je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Dužnosnik, koji trenutno služi kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, dao je ove primjedbe nakon što je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski izjavio da je Washington prijetio da će izvesti takav napad ako Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

U objavi na X (bivši Tviter) u nedelju, Medvedev je sugerisao da je Sikorski „očigledno odlučio da uplaši svoje gospodare“. Napomenuo je da se Washington, za razliku od Varšave, do sada suzdržavao od bilo kakvih takvih prijetnji javno “jer su oprezniji” od Poljaka.

“Američki napad na naše pozicije znači započeti svjetski rat, a ministar vanjskih poslova, čak i zemlje poput Poljske, to bi trebao razumjeti”, dodao je Medvedev.

Bivši ruski predsjednik je također citirao primjedbe poljskog predsjednika Andrzeja Dude prošlog mjeseca, kada je rekao da bi njegova zemlja bila spremna da ugosti američko nuklearno oružje ako joj se pruži takva prilika u okviru NATO-ovog mehanizma dijeljenja. Medvedev je upozorio da u slučaju nuklearne konfrontacije “Varšava neće biti izostavljena i sigurno će dobiti svoj dio radioaktivnog pepela”, pitajući da li je to ishod koji poljsko rukovodstvo zaista želi.

“Amerikanci su rekli Rusima da ćemo ako aktivirate nuklearnu bombu, čak i ako nikoga ne ubije, pogoditi sve vaše pozicije u Ukrajini konvencionalnim oružjem.” Tvrdi on opisujući pretpostavljeno upozorenje kao “vjerodostojnu prijetnju”. Poljski diplomata je naveo da su Kina i Indija također upozorile Rusiju na nuklearnu eskalaciju.

Ministar je također sugerirao da zapadni pristalice Ukrajine trebaju dozvoliti Kijevu da koristi svoje oružje za napad na vojne ciljeve na ruskoj teritoriji jer “osim što ne koristi nuklearno oružje, [Moskva] se ne ograničava mnogo”.

Prema riječima Sikorskog, EU ne treba da se plaši eskalacije situacije, i ne treba da sebi nameće ograničenja u vezi sa ukrajinskim sukobom, tako da Moskvi ostaje da nagađa šta će biti sledeći korak.

Dok su SAD i njihovi saveznici u nekoliko navrata optuživali Moskvu za zveckanje nuklearnom sabljom, predsjednik Vladimir Putin je u martu insistirao da Rusija ni u jednom trenutku tokom ukrajinskog sukoba nije razmišljala o upotrebi takvog oružja. Otprilike u isto vrijeme, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da ruska nuklearna doktrina predviđa upotrebu oružja za masovno uništenje samo “ako nešto prijeti postojanju naše zemlje”, ponavljajući prethodnu izjavu šefa države. Zvaničnik je takođe opisao sredstvo odvraćanja kao “oproštajno oružje”.

Tokom svog godišnjeg obraćanja Saveznoj skupštini krajem februara, Putin je upozorio potencijalne agresore da je nuklearni arsenal u stanju “potpune spremnosti za garantovano raspoređivanje”.

Ranije ovog mjeseca, ruski lider je naredio vježbu upotrebe taktičkog nuklearnog oružja u Južnom vojnom okrugu, koji se graniči s Ukrajinom. Prema izjavama ministarstava vanjskih poslova i odbrane, vježbe su bile zamišljene kao upozorenje SAD-u i njihovim saveznicima, nakon eskalacijske retorike sa Zapada.

MedvedevrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podsjetnik
21 dana prije

Aaaahhhh, vikend doza patetike…

tihobl
21 dana prije

SAD nije nikad planirao nuklearne udare po SSSR, jer bi dobili uzvratni udar po SAD.

SAD su planirale udare po Poljskoj kako bi odsjekli ruske trupe u DDR i napravili radioaktivnu tampon zonu od 500 km. Rusi bi uzvratili po Njemackoj, Italiji i drugim zemljama NATO odakle bi krenuo napad pa bi umjesto jedne postojale dvije tampon zone koje bi garantovale mir izmedju SAD i SSSR sto godina.

Poljaci znaju da bi ameri opet udarili po njima da stvore tampon zonu i da bi ih zrtvovali kako bi izbjegli sukob sa Rusijom. Bjelorusija koja je trebala biti zrtva i igrati ulogu tampon zone dobila je dovoljno atomskih bombi da se ameri ne usudjuju da cackaju (ne diraju ni Kima koji ima 10x manje atomskih).

Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
21 dana prije

Nema ništa od toga. Kauboji i njihove podguzne mušice sam straše stoku sitnog zuba. Uplašenu marvu je lakše kontrolisati i prcati u mozak.

Zvone
21 dana prije

Ukrajinci su pogodili ruski sistem koji upozorava na nuklearni napad a rusi opet pretnje. Ako rusi ovako nastave če ukrajinci na kraju pobediti.

Ziv je Geza
21 dana prije

Poljake nejbolje opisuje anegdota u kojoj americki oficir drzi poljskog vojnika na lancu a ovaj rezi,pjeni i laje na ruskog vojnika preko granice, medjutim kada ga americki gazda konacno pusti,poljski vojnik pocne mahati repom.

Jer da su toliko hrabri koliko laju,vec bi odavno poslali svoju vojsku u ukrajinu da pomognu braci azovcima.

goran
21 dana prije

i treba da se bojite rusije,niste svjesni šta če se desiti svima na ovoj planeti,ni bunkeri vam neće pomoći

tihobl
21 dana prije

Васељенска патријаршија додијелила је Јулији Наваљној Награду архонта Константипољске патријаршије.

Max
21 dana prije

To je jasno.

Noname
21 dana prije

Potpredsjednik Moskovske gradske dume i novinar VGTRK-a Andrej Medvedev na primjeru jedne rječite vijesti usporedio je razinu razvoja i života u SAD-u i Rusiji. “Ponekad kritiziramo vlasti. Ponekad je čak i pošteno. Zašto se grdim? Iako je i on zamjenik. Ali sve se uči usporedbom. Zamislite samo da u jednom milijunskom ruskom gradu ured gradonačelnika održava konferenciju o kontroli štakora. Gdje okuplja stručnjake za ubojice štakora iz cijele zemlje, jer štakori su potpuno osvojili grad. Zamislite komentare naših sugrađana. Koje će članke pisati hipotetski Kommersant? A kako će TG kanali popratiti ovaj događaj? Razina zle ironije i bijesa bit će sto deset od sto mogućih. Ali u New Yorku je to normalno, svi vole sve. Ozbiljno raspravljaju da su štakori pojeli grad i svladali ga. Iako New York nije samo neka milijunska populacija. Ispravnije ju je usporediti s Moskvom po površini i broju stanovnika. Čak i ako nije glavni grad.… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
21 dana prije

Izgleda da ne postoji miroljubivo budističko rješenje prema principima nenasilja prema svim živim bićima, tako da Neo iz Matrixa mora organizirati ekipu koja će rasturiti dežurne luđake, agenta Smitha i njegove kompanjone iz svijeta Strojeva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI