Američki unilateralizam i intervencije pokreću globalnu nestabilnost, a ne ruske akcije, kaže Putin uoči summita s Bidenom

Putin proziva Ameriku
17 komentara

Iako Washington neprestano govori o potrebi međunarodnog sklada, posljednjih godina rijetko je igrao pozitivnu ulogu u tome, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, naglasivši da je stabilnost ključna u svjetskoj politici.

Na pitanje koje je dobio tijekom intervjua s NBC-jevim Keirom Simmonsom, emitiranog u ponedjeljak, hoće li podržati poziv američkog kolege Joea Bidena na predvidljivost i stabilnost kada se dvojica čelnika sastanu u srijedu u Ženevi, Putin je rekao da je to “najvažnija vrijednost u međunarodnim poslovima”. Međutim, dodao je: “Od naših američkih partnera to je nešto što posljednjih godina nismo vidjeli.”

Simmons je istaknuo da je Biden ranije optuživao Rusiju da je uzrokovala “puno nestabilnosti i nepredvidljivosti”, a Putin je odgovorio da je Moskva zabrinuta i zbog utjecaja američke vanjske politike. Ruski predsjednik ukazao je na ulogu koju je opisao kao ulogu Washingtona u destabilizaciji Libije 2011. godine, kao i na većem dijelu Bliskog istoka.

Putin je također rekao da su, kada je pitao američke dužnosnike o njihovim stavovima o političkoj putanji Sirije u slučaju odlaska predsjednika Bashara Assada s vlasti, rekli da nisu imali jasnu sliku onoga što bi moglo uslijediti.

“Ako ne znate što će se sljedeće dogoditi, zašto mijenjati ono što postoji?” Pitao je ruski predsjednik, dodajući da bi Sirija mogla “biti druga Libija ili drugi Afganistan” da su Washington i njegovi saveznici uspjeli ukloniti Assada s vlasti. Rusija je podržala sirijsku vladu u sukobu, nakon zahtjeva iz Damaska ​​2015. godine.

Na kraju, američki unilateralizam i želja Washingtona da nametne svoju volju drugima narušava stabilnost na međunarodnoj sceni, tvrdio je Putin. “Ne postiže se tako stabilnost”, rekao je, dodajući da samo dijalog može osigurati sigurnost i mir.

“Sjednimo zajedno, razgovarajmo, tražimo kompromisna rješenja koja su prihvatljiva za sve stranke. Tako se postiže stabilnost”, pozvao je predsjednik.

Putinovi komentari uslijedili su uoči njegovog prvog sastanka s Bidenom, otkako je američki čelnik preuzeo dužnost u siječnju. Ruski predsjednik rekao je da su američko-ruski odnosi uoči summita na “najnižoj točki u posljednjih nekoliko godina”.

Biden je rekao da želi iskoristiti sesiju za izgradnju “stabilnog i predvidljivog odnosa” s Moskvom. Ipak, na summitu G7, održanom u Engleskoj prošlog tjedna, također je inzistirao da će SAD “odgovoriti snažno i smisleno” na sve “štetne aktivnosti” Rusije.

joe bidenrusijaSADvladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ZAGREPCANKA
2 godine prije

Care “skini” ga!

Dragačevac
2 godine prije

Unutrašnji problemi SAD dugoročno vode smanjivanju uloge SAD u svetskoj politici, a u perspektivi krah Američke ekonomije će okončati eksperiment zvani Sjedinjene Američke Države.
Rusija i ostale svetske sile po meni ne treba da podpisuju bilo kakve obavezujuće ugovore sa US i trebalo bi da se postepeno sve više oslanjaju na alternetive odnosno ako su u mogućnosti da same razvijaju načine funkcionisanja ekonomije i medjunarodnih odnosa koje isključuju ameriku kao aktera u njima.

2 godine prije zadnji put uredio Dragačevac
Sun
2 godine prije

Cekajmo glavnog CIA – trolla da us*ere sve, da skrene diskusiju na varane, na kabaliste , rotshilde i zidove….prodaju zlata, nafte, nikla, oruzja, psenice… za sarene papirice Nije on jedini kojima smeta Putin na kormilu ruske drzave, smeta cijelom tzv. zapadu. Sada moje misljenje na ovu temu. Nek prova dati Biden jedan intervju pod pritiskom i to medijima koje ne kontrolira americki establisment. Ne vijerujem da ce ista biti od ovog sastanka. Hladni Rat 2.0 je zapoceo i mora se voditi dok Amerikanci ne shvatu da se mora stvoriti svijet na nacelima koji ce dozvoliti konkurenciju, multipolarnost a bez toga nema prave demokracije, nema ni zivota na planetu Zemlja. Amerika mora shvatiti da nije izuzetna, da i druge zemlje koje nisu pod americkom jurisdikcijom imaju svoje nacionalne interese, imaju aspiracije, zelu ekonomski rasti i dignuti svom narodu zivotni standard. Kako god krenu dogadjaji Amerika nece nikad biti ugrozena. Moze se… Čitaj više »

2 godine prije

Dva klovna – koja izvrsavaju naredbe…
Jedan totalno senilan, a drugi odlican glumac.

iwefvouwevouzweborzg
2 godine prije

Što rese, pa reci otvoreno planetu hebu milenijima varani……………….moja braća koja su me i postavila da glumim ovu ulogu koju naivni šepu…………..

2 godine prije zadnji put uredio iwefvouwevouzweborzg
Max
2 godine prije

Nedvojbeno točno.

Stribor Panov
2 godine prije

Keir Simmons u jednom trenutku nezadovoljan što njegovo provokativno (kretensko) pitanje ne dobiva odgovor koji očekuje pokušava prekinuti Putina, ovaj ga upozorava da se strpi i da će mu na pitanje biti odgovoreno u cijelosti.
Simmons se na tu opasku pokušava izvući ograničenim vremenom intervjua i dobiva epski odgovor.
Putin: Nebrini ovdje ja kontroliram vrijeme !
BOSS.

Družba i Pravda
2 godine prije

Napokon je pokazao u potpunosti pravo lice. Danas. Tijekom tog sastanka. I pogotovo nakon tog sastanka, a u izjavi za javnost.
Ko ima dovoljno sivih stanica zna na šta mislim. Ko nema, neka kljuca po dvorištu kao i većina.
I dodatak. Ne budite naivni po pitanju ruskih vlasti i “cijepljenja”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI