Američki vojni analitičari proglasili pobjedu Rusije u Siriji

54 komentara

U opširnoj analizi koju su američkom časopisu Military Review objavili Michael Kofman i Matthew Rojansky se navodi kako je Rusija dobila rat u Siriji.

Časopis ističe da se taj uspjeh postignut “impresivnom učinkovitošću, fleksibilnošću i koordinacijom vojnih i političkih akcija”.

Zanimljivo je da su ovako visoku procjenu djelovanja ruske vojske dali analitičar Centra za analizu pomorskog prometa Michael Kofman i ravnatelj Instituta Kennan iz Washingtona Matthew Rojansky. Autori su također visoko ocijenili dosljednost ruskog političkog vodstva i profesionalizam vojne komande.

Detaljno analizirajući političke rezultate sirijske kampanje, autori članka vide dodatne prednosti za Moskvu jer je “uspjela ukinuti monopol Ženevskog procesa i američko diplomatsko vodstvo”.

“Rusija je uspostavila produktivne diplomatske odnose s gotovo svim ključnim akterima u regiji, a Bashar Al-Assad je zadržao vlast”, pišu Michael Kofman i Matthew Rojansky. .

“Ovo je jasna pobjeda Rusije, koja je svoja postignuća okrunila dugoročnim ugovorima o korištenju zrakoplovne baze Hmeymim i pomorske logističke baze u Tartusu”, navodi se u članku.

Autori članka smatraju da će ova postignuća Rusiji pružiti ne samo vojnu nazočnost u sirijskim bazama, već i sudjelovanje ruskih tvrtki u obnovi gospodarstva Sirije, što nikako ne treba zanemariti.

Analiza Michaela Kofmana i Matthewa Rojanskog: ArmyUPress

Sirija 2013
FOTO – Sirija u sredinom 2013. kada su sirijska vojska i vlada Bashara Al-Assada bili pred slomom

 

ISILIslamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
blatanko
6 godine prije

ovo je najgluplja karta sirije koju sam ikad vidio

Riddick
6 godine prije

Divne vesti jutros , militanti iz Istočne Gute su pustili jedan broj civila u zamenu za humanitarnu pomoć.
Izvor South Front
https://southfront.org/militants-to-let-civilians-leave-eastern-ghouta-in-return-to-humanitarian-aid-reports/

BLANCO
6 godine prije

OBRISANO / ADMIN

Laki Topalović
6 godine prije

Čekaj, ovo su rekla dva , kako stoji u njihovom eseju, takoreći, priznata vojna stručnjaka koji pišu za Army University Press. Dakle to nije rekao Putin, niti je rekao Assad. Dakle, ne znam čemu kokodakanje. Meni više liči na uvertiru povlačenja onih 2 do 3 tisuće američkih vojnika sa sjevera.

Laki Topalović
6 godine prije

Ispravno bi bilo Sirija, Hezbollah, Rusija i Iran su pobijedili u Siriji, ali Ameri, kao Ameri, samo gledaju Rusiju.

zwizdan007
6 godine prije

Trenutna situacija u Ghouti:

http://tinypic.com/r/2ibym4h/9

Josef K.
6 godine prije

Admine, šta je problem? VPN?

Trubadur
6 godine prije

Hehehe.. Dobro vas je BLANCO isprovocirao sa svojim plitvoumnim glupostima… Najjednostavnije je, da si svako sam postavlja pitanja… Dali je Asad obstao i proširio svoju teritoriju u ratu, koji još nije gotov.?. Dali je Iran ojačao na BI..? Dali je Rusija ojačala na BI.. ?.. Dali KSA gubi na BI ?… Dali USrA gubi na BI ?.. E to su neka jednostavna pitanja… A još jednostavnije.. Dali su Izrael, Turska, KSA in USrA, dobile izhod u Siriji, u koga su uložile milijarde i milijarde ili nisu..?

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Pravi naslov bi bio :Sirija i saveznici skenjali fasisticku, placenicku, c*****u bradatu bandu.

čitatelj portala
6 godine prije

Amerikanci priznali poraz svoje politike. I to se rijetko dogodi.

Edo
6 godine prije

@burt Ti si neki mangup? Odvališ glupost i onda kiptiš od sreće i zadovoljstva što si nekoga “isprovocirao” da ti odgovori na tu glupost. Nisi pomislio da ljudi ovdje ozbiljno raspravljaju i samo pokušavaju da ti otvore oči? Ako stvarno misliš to što pišeš onda daj svoje argumente pa se može raspravljati. Ovako bubneš neku nebulozu, eventualno začiniš sa par činjenica i nestaneš. Baciš kost i nema te više u temi.

Ive
6 godine prije

Uz duznu skromnu napomenu da amerikenjci nisu nikada nigdje dobili niti jedan rat, svuda su ili popusili ili su junacki pobjegi.

max
6 godine prije

Ja bih rekao da je ovo pirova pobjeda prije svega Sirijske države, teško da se može govoriti o pobjedi onakvoj kakvu uobičajeno zamišljamo ako je polovica stanovništa tako velike države u izbjeglištvu i raseljena dok su stotine tisuća pobijene. Ovaj rat je doslovno masakrirao Siriju kao državu.
Trebati će im desetljeća da se oporave i pitanje je ako će se ikad oporaviti obzirom da je rat daleko od kraja.
Zapad je skupo naplatio asadov neposluh. Sad sa ovim odmakom se možemo zapitati da li bi bilo bolje da je spustio glavu? S druge strane zapad je iskazao nezamisliva brutalnost kad su u pitanju njihovi ciljevi i spremnost da ostvare iste.
Mislim da je rusija a ponajviše kina trebala ispoljiti više agresije prema vinovnicima ovih strahota pogotovo što su one slijedeće na tapetu neovisno o situaciji u siriji.

Zadranin
6 godine prije

@BLANCO

Hebote, što ga ti nasere/napiše u svojim postovima. Jel ti znaš išta o realnoj geopolitici, i stvarnom stanju u ovom svijetu?

Smišno mi je kad govoriš o vojnoj nadmoći Amera, pa onda iza njih nema nikog bar 10 mjesta. Ako je tako, onda mogu vojno da vrate i Krim Ukrajini. Jel tako ?

Pljuc.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI