Američki vojnici povrijeđeni u napadu na iračku zračnu bazu

Američke trupe u Iraku
15 komentara

Nekoliko američkih vojnika zadobilo je lakše povrede, a jedan pripadnik iračkih snaga sigurnosti teško je ranjen u napadu u subotu na vojnu bazu u zapadnom Iraku koju koriste koalicione snage predvođene SAD-om, rekli su američki i irački zvaničnici.

Više od deset eksplozivnih projektila ispaljeno je na zračnu bazu Ain al-Asad iz unutrašnjosti provincije Anbar, rekao je za AFP neimenovani zvaničnik iračke policije. Izvor je dodao da je baza “bila gađana 15 raketa”, ali da je 13 uništeno od strane sistema protivvazdušne odbrane, a “dve su pale na vazdušnu bazu”.

Američki zvaničnik, govoreći agenciji Reuters pod uvjetom da ostane anoniman, potvrdio je da je baza napadnuta i rekao da preliminarne istrage sugeriraju da je možda bila pogođena balističkim projektilima. Američki zvaničnik je dodao da bi dalje procene mogle otkriti da je objekat bio pogođen raketama i da su istrage koje će to utvrditi u toku.

Drugi američki zvaničnik je također potvrdio da je napad izveden iz unutrašnjosti Iraka, rekao je Reuters, te da je u toku procjena štete između koalicije i iračkih snaga.

Prijavljeno je da je nepoznat broj američkih vojnika zadobio lakše povrede, dok je američki zvaničnik rekao da je jedan pripadnik iračkih snaga sigurnosti teško povrijeđen.

Subotnji napad na bazu Ain al-Asad dolazi usred produbljivanja tenzija na Bliskom istoku više od tri mjeseca nakon Hamasovog prekograničnog napada na Izrael, koji je potaknuo rat Izrael-Hamas.

Od početka sukoba, američke vojne snage bile su napadnute u Iraku u najmanje 58 navrata, navodi Reuters, a još 83 puta u Siriji od militanata koje podržava Iran. Većina ovih napada koristi rakete ili jednosmjerne dronove.

Snage Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije napale su mete Huti u Jemenu posljednjih dana, kao odgovor na val napada na brodove u Crvenom moru koje je izvela militantna grupa koju podržava Iran.

SAD trenutno ima oko 2.500 vojnika stacioniranih u Iraku i još 900 u Siriji u sklopu napora Washingtona da pomogne lokalnim snagama u sprječavanju ponovnog oživljavanja grupe Islamska država, koja je prije deset godina zauzela velike dijelove obje zemlje prije svog konačnog poraza.

Ain al AsadIrakSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
3 mjeseci prije

Ja ih nisam chero tamo ,sta se sad bune ?

DUŠAN ,
3 mjeseci prije

Usput napomenuti da je Novatecova plinska rafinerija kod Lenjingrada otišla u VAZDUH UZ STRAHOVITE EKSPLOZIJE ,nakon što ukrajinski dronovi preletjeli kroz Rusiju 1100 km !!!
SVO IDE PO PLANU VEĆ 700 DANA !!! RUSIJA POBEĐIJE ,SAMO ŠTO NISU SVI U VAZDUHU!!!

Hrvat
3 mjeseci prije

baci bombu goni bandu preko atlantika…u vrecama.

gigi pinna
3 mjeseci prije

LOL, malo ih glava zabolila od tih “strašnih” iranskih napada? Rusi, IRGC i Hezbollah postaju sprdačina sve više. Kakve “osvete”? Trebate rokati po tim dvijema bazama u Iraku i Siriji non-stop da pokupe svoje zio-nazi prnje. Droniraju vas svako malo.
Putko ne želi dati S-400 Sirijcima da napokon počnu skidati izraelske letjelice. Rusi nisu u stanju poskidati ni ove dronove koje im, tobože, šalju Ukrajinci, čitaj: Briti i Ameri.
Hamas? Ugodno iznenađenje. Nije mi jasno zašto se drže nekih ratnih pravila, pa ne skidaju ove izraelske helikoptere koji prevoze ranjene i zdrave Zio-nazije. Sa prljavima igraš prljavo.

Zimek
3 mjeseci prije

Povrijedjeni? Emocionalno ili kako?

MrKamenjarac
3 mjeseci prije

:::NEMA VEZE IMA IH DOSTA….KOJI IH JE “CARUK” TERAO DA IDU TAMO_SUPLJOGLAVCI ISTI SU KO BOGOMOLJKE I SKAKAVCI…..

Max
3 mjeseci prije

Djelo fronte otpora.

Medo
3 mjeseci prije

😂😂🤣🤣 Svi ozljeđeni imaju traume mozga. Tu spada i kad je mozak prosipan po podu. Barem kad mrtvozornik piše izvješće.

goran
3 mjeseci prije

a tko kaže da su poraženi?
ameri?
englezi?
hahahahahahaha
koja sprdačina

Observeterius
3 mjeseci prije

Povrijeđeni?

Zanimljivo. U naslovu stoji da ih duševno tišti napad na bazu. Kasnije u tekstu da su ranjeni.
Pa dobro jesu li vojnici ili su i oni civli pokupljeni s cesta Kijeva? Ili onaj koji Luciji dozvoljava “žnanost, Žn” žutog tiska ni sam nije svijestan razlike?
Pretenciozno je toliko pisati o ratu ako ne znate tko je vojska, a tko prisilno unovačeni civili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI