Američko ministarstvo finansija priznaje da sankcije prijete hegemoniji dolara

Dedolarizacija
19 komentara

Američke sankcije tjeraju mnoge zemlje da traže alternative dolaru za nagodbe, priznala je ministrica financija Janet Yellen tokom svog godišnjeg nastupa u utorak pred Komitetom za finansijske usluge Predstavničkog doma radi rasprave o stanju međunarodnog finansijskog sistema.

Upitana o riziku od dedolarizacije, Yellen je priznala da se upotreba dolara u globalnoj ekonomiji smanjuje.

“ Nije iznenađujuće da zemlje koje se plaše da bi mogle biti pogođene našim sankcijama traže alternative dolaru. To je nešto što jednostavno moramo očekivati ”, rekla je ona.

Na pitanje kongresmena Vicentea Gonzaleza da li SAD treba da smanje upotrebu sankcija u svojoj vanjskoj politici s obzirom na to da čak i tradicionalno savezničke zemlje, poput Francuske, obavljaju transakcije koje nisu u dolarima, Yellen je rekla da za većinu zemalja ne vidi “nema smislenog rješenja ” na korištenje dolara. Ona je priznala da postoji rastuća diverzifikacija u odnosu na dolar u okviru globalnih rezervnih sredstava, ali je izrazila uvjerenje da će dolar vjerovatno zadržati svoj status dominantne valute.

“ Trebalo bi očekivati ​​s vremenom postepeno povećanje udjela druge imovine u rezervama država – prirodna želja za diversifikacijom… Ali dolar igra ulogu koju ima u svjetskom finansijskom sistemu iz vrlo dobrih razloga koje nijedna druga država nije u stanju da ponovi … Ni jednoj zemlji neće biti lako da smisli način da zaobiđe dolar ”, izjavila je Yellen. Ona je napomenula da su među glavnim prednostima dolara „ duboko likvidna otvorena finansijska tržišta, snažna vladavina prava i odsustvo kontrole kapitala “, što, prema Yellen, „ nijedna zemlja nije u stanju da ponovi “.

Rasprostranjena upotreba sankcija od strane Washingtona natjerala je sve veći broj zemalja da se počnu udaljavati od dolar u trgovačkim nagodbama u protekloj godini. Na primjer, sankcije Rusiji vezane za Ukrajinu, koje su zamrznule polovinu njenih rezervi i ograničile mogućnost ruskih banaka da obavljaju transakcije putem SWIFT sistema za razmjenu poruka, primorale su Moskvu da pređe na nacionalne valute u obračunima sa stranim partnerima.

Kina, koja se bori s Washingtonom oko kontrole izvoza, također je povećala udio juana u trgovačkim nagodbama. Gotovo sva trgovina energijom između Rusije i Kine trenutno se odvija u juanima, dok je kineska nacionalna naftna kompanija CNOOC nedavno završila svoju prvu trgovinu LNG-om u juanima sa francuskim TotalEnergiesom.

DedolarizacijaJanetSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
10 mjeseci prije

Ja znam rešenje za ovu krizu – digitalna valuta na “globalnom” (zapadnom) nivou!
Kako će da reši krizu? Pa jednostavno – prestaće da je izazivaju kad postignu cilj.

A onda neće biti ni dolar, ni evro, funta ili švajcarac – biće naša, svih nas “koji je nećemo imati ali ćemo biti srećni”.

Red Dog
10 mjeseci prije

„Odsustvo kontrole kapitala“ – to je to, srz „neoliberalne revolucije“.
Kad kukate zbog stvari kukate zbog toga.
Ranije je drzava, kao organ gradjana, kontrolisala kapital. Sad kontrolise kapital drzavu. Imalo se je, moglo se je. Sad ima, ali se ne moze.
Tako da Plenki i Vucko ne mogu, i kad bi hteli. Inace… Sadam Slobo, Muamar… oni su imali ambicije da kontrolisu kapital.
To je ta voljena parlamentarna liberalna demokratija koja se siri i brani tako zestoko. Za koga god glasali ce biti isto, jer je vlast kod kapitala.

Alibaba
10 mjeseci prije

Odsutstvo kontrole kapitala,ahahaha,jel ovo neki vic

Max
10 mjeseci prije

To sam im ja mogao reći.

Objektivno
10 mjeseci prije

A nemojte americani, ipak ste vi izuzetni nema sad nazad, do kraja die hard.

Ivan Bgd
10 mjeseci prije

Ruski hakeri najavljuju pad zapadnog bankarskog sistema u roku od 48h. Bankari na zapadu najavljuju opasnost od kineskih hakera.
Kako god okrenes preti neki problem ili krah.
A da mozda oni svi ne rade na Velikom resetu, NECETE IMATI NISTA!
Zar se sve ovo lepo ne uklapa, krah bankarskog sistema i svi cemo morati da predjemo na drzavnu/socijalnu pomoc ili neki zagarantovani dohodak koji ce nam spasonosto dati globalisti da bi preziveli. Ali ko ne bude hteo da se pridrzava preporuka Svetske zdravstvene organizacije i da se vakcinise, verovatno nece dobiti to jer ne misli na druge…

goran
10 mjeseci prije

da da sve više zemalja prelazi u BRICS tako da dragi ameri na kraju če samo jebena europa trgovati sa dolarima i na kraju če te potonuti i nikad se više nećete dignuti.
jedva čekam da se to desi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI