Amerikanac u zatvoru zbog suradnje s ruskim tajkunom

Uhapšen
5 komentara

Charles McGonigal priznao je u kolovozu krivnju za urotu s ruskim oligarhom Olegom Deripaskom i da je time prekršio sankcije koje su SAD nametnule Rusiji

Američki sudac osudio je u četvrtak bivšeg šefa protuobavještajnog ureda FBI-a za New York Charlesa McGonigala na 50 mjeseci zatvora, navodeći kao razlog ozbiljne posljedice po nacionalnu sigurnost njegova rada sa sankcioniranim ruskim poduzetnikom Olegom Deripaskom. McGonigal je “neprestano ismijavao i manipulirao režimima sankcija koji su ključni za nacionalnu sigurnost zemlje”, rekla je sutkinja Okružnog suda SAD-a za južni okrug New Yorka Jennifer Rearden.

“Neporeciva ozbiljnost ovoga i potreba za poštivanjem zakona zahtijeva smislenu zatvorsku kaznu”, izjavila je Rearden. Dodala je, međutim, da McGonigalovi zločini “ne poništavaju u potpunosti” doprinos koji je dao svojoj zemlji tijekom svoje 22-godišnje karijere u agenciji. McGonigal se u kolovozu izjasnio krivim po jednoj točki optužnice za urotu za kršenje američkih sankcija i pranje novca, čime je svoje potencijalno vrijeme u zatvoru smanjio za tri četvrtine. Nakon što se povukao iz FBI-a 2018., sastao se s Deripaskom i dogovorio mjesečnu naknadu za njujoršku odvjetničku tvrtku, navodno s ciljem pomoći tajkunu da ukloni američke sankcije koje su mu stavljene ranije te godine, ali uz pozamašan dio isplate izdvojiti za samog McGonigala. Godine 2021. Deripaska ga je angažirao da istraži rivala Vladimira Potanjina. U emotivnom iskazu prije nego što je pročitana presuda, McGonigal je molio suca za “drugu priliku”, inzistirajući na tome da ima “duboki osjećaj kajanja i tuge” zbog svojih postupaka i da osjeća “ekstremnu mentalnu, emocionalnu i tjelesnu bol, da ne spominjem sram koji osjećam jer sam osramotio sebe i FBI”.

Tužitelji su tvrdili da bi trebao služiti maksimalnu kaznu od pet godina, jer je navodno ugrozio nacionalnu sigurnost SAD-a i izdao svoju zemlju iz čiste “pohlepe”. Iako se posao koji je obavljao za Deripasku možda nije činio posebno štetnim za interese Washingtona, bio je obavljen s pogledom na “milijune dolara u budućem radu za oligarha”, rekli su. McGonigalov vlastiti odvjetnik, Seth DuCharme, sugerirao je da on uopće ne bi trebao služiti zatvorsku kaznu, tvrdeći da je posao koji je radio za Deripasku bio samo istraživanje suparničkog oligarha, rad koji nije u suprotnosti s američkom vanjskom politikom i da to nije bilo ništa ”posebno podlo” što bi eventualno zasjenio desetljeća časnog obavljanja službe u FBI-u.

DuCharme je inzistirao na tome da je McGonigal dovoljno patio: “Izgubio je posao, ugled i mir svog obiteljskog života”. McGonigalu je zapovjeđeno neka se preda u zatvor 26. veljače. On također treba pred sudom u veljači zbog izricanja odvojene kazne po optužbama za uzimanje 225.000 dolara mita od bivšeg dužnosnika albanske obavještajne službe.

McGonigalrusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rob
4 mjeseci prije

To je tako preneseno iz americki izvora I nista nije jasno

Antee
4 mjeseci prije

Ne mogu tvrditi ali kad se vidi kriminal Bidenovog klana koji se ne sankcionira, ova expresna sudska priča mi se čini kao namještaljka američkog režima za neposlušnika. Gdje se on nije htio poviti nikad nećemo znati ali me podsjeti na herojstvo Bradleya Manninga od kojeg je režim napravio ženu samo da ga omalovaži.

Max
4 mjeseci prije

Ma kakva urota za što?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI