Amerikanci su nas naterali da kupimo F-16

F-16
28 komentara

Bugarska je bila primorana da izabere F-16 zbog svoje zavisnosti od Sjedinjenih Država, izjavio je bugarski politički analitičar Andrej Raičev.

Bugarska praktično nema vlastite oružane snage, pa se mora osloniti na Sjedinjene Države.

“Uopšteno, prisilili su nas da to uradimo. Bugarska nema vojsku. Bukvalno, Bugarska nema svoje snage da se brani. Mi smo zaštiženi od Sjedinjenih Država to je činjenica” rekao je politički analitičar na nacionalnom televizijskom kanalu bTV dodajući da SAD gube prestiž u celoj ovoj priči.

Raičev je takođe izrazio mišljenje da u ovom trenutku svi uključujući i ministra odbrane i premijera podržavaju kupovinu F-16 a da samo predsednik kritikuje uslove sporazuma. Bugarska će u svakom slučaju morati potpisati sporni ugovor o kupovini naoružanja rekao je analitičar.

Antoaneta Hristova, profesor političke psihologije, koja se ne slaže sa Raičevim, rekla je da bugarska treba da se rukovodi pre svega članstvom u NATO-u prilikom odabira novih aviona. Ona takođe smatra da Bugarska nije izabrala švedski Gripen jer Švedska nije članica NATO pakta.

“Ne zaboravimo zašto švedska nije članica NATO pakta, jer je blizu Rusije i mora održavati ravnotežu” zaključila je Hristova.

Bugarski predsednik Rumen Radev ranije je stavio veto na nacrt ugovora o kupovini F-16.

U bugarskoj postoje 4 baze za zajedničko vežbanje zemalja NATO pakta, to su: aerodromi Bezmer i Graf Ignatievo, vojni poligon za obuku Novo Selo i vojno skladište u Aitosu. U ove objekte su SAD uložile oko 60 miliona dolara.

F-16NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

“Izgradnja ’Turskog toka‘ na teritoriji Bugarske sigurno neće početi početkom 2020. godine, pošto se veštački odlaže realizacija projekta“, izjavio je ekspert Centra za istraživanje demokratije Martin Vladimirov, komentarišući odluku Vrhovnog suda Bugarske da zabrani „Bulgartransgazu“ da zaključi dogovor sa konzorcijumom „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj“, koji treba da se bavi izgradnjom dela gasovoda. Prema rečima eksperta — razlog za veštačko usporavanje projekta je pitanje tranzita gasa kroz Ukrajinu. „Razlog za to je odsustvo sporazuma sa Ukrajinom o nastavku tranzita gasa kroz državu i namera Evropske komisije i SAD da se onemogući prekid tranzita kroz Ukrajinu“, izjavio je on. „Ovaj projekat se usporava veštački pošto Rusija i ’Gasprom‘ nemaju rešenje povodom početka realnog tranzita u jugoistočnu Evropu nakon 2020. godine“, izjavio je ekspert. Podsetimo — Vrhovni administrativni sud je zabranio prošle nedelje „Bulgartransgazu“ da zaključi sporazum sa konzorcijumom „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj“, koji je operater ranije izabrao za… Čitaj više »

Teutonac
4 godine prije

A mislim, pišete gluposti, ili barem prenosite izjave koje su potpuna glupost…Bugarska ima itekako snažne oružane snage; 30 tisuća vojnika, 20-tak tisuća rezerve…Stotine tenkova, oklopnjaka i moderne protuzračne sustave….tako da ovaj članak nema puno smisla. Jedino postoji trenutna kriza oko obnove borbenog zrakoplovstva, ali 14 mig-ova 29 još je aktivno, nabavili su transportne Spartane, obnavljaju borbene i transportne helikoptere…Tako da, potpuno ste neinformirani…

Zvrk
4 godine prije

Prepametna je ta Hristova prava amazonka ratnik! Kao iz Holivuda da je stigla sa sve wonder woman! Ko sve danas daje sebi za pravo da priča i popuje igrajući se ljudskim životima u budućnosti! Što kod njih, a što i kod nas.

Max
4 godine prije

Ako nemaju vojsku )a kolko ja znam imaju je( što će im onda avioni? možda je gospodin htio reći da Bugarska nije samostalna u području obrane.

Perun
4 godine prije

Bugarska je ulaskom u nato pakt sahranila Juzni tok ….Ruski Gas ne trebaju samo Balkanske drzave nego i italia i svicarska i austrija po prihvatljivoj cijeni i bez LNG -a…Amere treba marginalizirati u Evropi kad to dodje iz g…zice u glavu bice kasno…

prepri43
4 godine prije

A što vi nama uvaljujete srpski jezik na stranicama posvećenim hrvatskoj?

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Bugari,siftari,rvati,muslimani uvijek bili,jesu i bice dokazano najbolji uguzljubi ,sluge mracnih sila.Prekljucer AU,turcima,hitlerovcima a danas ,,izabranima,, i njihovim u zlu pomocnicima poput Njemacke i ostalih eUroBljanima.Moji Srbi uvek su bili,jesu i bice brana zlikovcima,agresorima i okupatorima.

Pajcek
4 godine prije

Mogli ste prevesti članak na hrvatski jezik.

Perun
4 godine prije

Diplomatija ispod stola na ustrb zdravog razuma … Svaka normalna drzava koja ima oruzane snage mora imati namjensku industriju i funkcionalan servis postojecih vojnih resursa ,neovisno o bilo kom savezu savezniku ili bratu po oruzju..Adut u rukama vojnika koji mu daje zrno samopouzdanja prije pocetka bilo kakvog konflikta ….P.S Europsko -Hrvatska nagodba u ulazak Hrvatske u nato ili Evropsko -Bugarska nagodba i ulazak Bugarske u nato ogranicava pristup vojnim resursima i tehnologijama po povoljnim i ispregovaranim uvjetima ….Tu prestaje suverenitet drzave i naroda ….Znaju to Hrvati jako dobro isto kao i braca Bugari….Sjasi murta uzjasi kurta a sada jase johny the cowboy , prikracen u evoluciji za komad sive mase mozga ….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

ivan
4 godine prije

Ko je to koga na sto NATERAO.
Nisam znao da srbija uzima F16

Dzoni
4 godine prije

Nemaju vojsku a prvi su napali srbiju u drugom s. Ratu

Aco
4 godine prije

Davno je rekao Napolen:Ako ne hranis svoju vojsku hranices tudju.

Viktorsag
3 godine prije

Трнаспортно-таможенная компания Азия Трейдинг организует доставку контейнерных и сборных грузов из стран Азии с последующим таможенным оформлением во Владивостоке

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI