Amerikanci su pozvani da ‘odmah’ napuste Bjelorusiju

19 komentara

Svi američki državljani u Bjelorusiji trebali bi odmah otići, naveo je State Department u biltenu u ponedjeljak, navodeći nova zatvaranja graničnih prijelaza od strane Litvanije i mogućnost daljnjeg zatvaranja.

„Vlada Litvanije je 18. avgusta zatvorila dva granična prelaza sa Bjelorusijom u Tverecius/Vidzy i Sumskas/Losha,” saopćio je odjel . „Vlade Poljske, Litvanije i Letonije izjavile su da je moguće dalje zatvaranje graničnih prelaza sa Bjelorusijom.

„Državljani SAD u Bjelorusiji trebali bi odmah otići“, dodaje se u biltenu.

Amerikanci su pozvani da putuju kopnom koristeći “preostale granične prelaze sa Litvanijom i Letonijom”, jer je Poljska zatvorila granicu, ili avionom, ali ne za Rusiju ili Ukrajinu.

Granica između Ukrajine i Belorusije je takođe zatvorena. U međuvremenu, većina zapadnih aviokompanija obustavila je letove za Minsk i zatvorila svoj vazdušni prostor za bjeloruske i ruske letove, tako da je bilo nejasno kako bi Amerikanci mogli odletjeti a da ne prođu kroz Rusiju.

Washington je pozvao svoje građane da godinama ne putuju u Bjelorusiju, najprije navodeći pandemiju Covid-19, zatim nemire 2020. nakon predsjedničkih izbora – za koje SAD tvrde da su namješteni ili ukradeni – a od februara 2022. podršku Minska Moskvi vojne operacije protiv Kijeva.

Prema State Departmentu, Bjelorusija je također opasna zbog “arbitrarnog provođenja lokalnih zakona, potencijala građanskih nemira, rizika od pritvora” i nemogućnosti SAD-a da pomogne svojim građanima, pošto je ambasada u Minsku “suspendovana operacije” krajem februara 2022.

Poljska vlada je povećala svoje vojno prisustvo duž granice s Bjelorusijom u posljednjih mjesec dana, navodeći ono što su nazvali prijetnjom “hibridnog ratovanja” boraca Wagner grupe koji su napustili Rusiju krajem jula, nakon neuspjele pobune.

Minsk je više puta insistirao da nema pretnje i da Varšava postaje histerična zbog unutrašnje politike uoči opštih izbora. U međuvremenu, Moskva je upozorila da će svaki napad na Bjelorusiju biti tretiran kao napad na samu Rusiju.

BjelorusijaPoljskaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
8 mjeseci prije

Pribalticke drzavice zatvaraju granice jer im stanovnistvo bjezi kod brke.

Mrdomir
8 mjeseci prije

Dobra. Bjelorusija će da bude čistija.

Гавран
8 mjeseci prije

Prvi put je napad pomorskim dronovima i krstarečim raketama na Krim izvršen sa teritorije Rumunije. Time je NATO direktno napao Rusiju.

AJeTo
8 mjeseci prije

Više je amerikanaca u Bjelorusiji nego svinja u Egiptu.

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

Kad ćemo dočekati da ih pozovu iz cijele Jevrope

Drazen
8 mjeseci prije

EU-slavija doze zeljeznu zavjesu. Bit Ce potpuno izolirana.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Tako su i sa Rusijom ..Jedno 4 – 5 puta pozivali na ” odmah ” 😁. . Namjesto na ” odmah ” sve ih više dolazi u Russia … Tako će i ovo .. Department of State B.S. 🤤

Ivan
8 mjeseci prije

Treba pozvati Amerikance da odmah napuste cijelu EU. A ako nece onda ih istjerati..

David
8 mjeseci prije

Drugim riječima, to je tiha objava rata.

Jomla
8 mjeseci prije

Jedan od brojnih sitnih psiholoških pritisaka… tko ih ne zna skupo bi ih platio! 😛 😛
(Poljska qrčenja su na istom fonu 😛 )

Max
8 mjeseci prije

Možda se sprema rat.

Микам
8 mjeseci prije

Домороци позивају амере да оду ћа из Северне Америке.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI