ANALIZA: SAD nemaju minerale i metale – Svijet je na rubu novog rata za resurse

Rudnik
34 komentara

Sad je već jasno da je politika administracije Donalda Trumpa, ne računajući Zakon o suzbijanju aktivnosti neprijateljskih država sankcijama, nametati i carine svim trgovinskim “partnerima” s kojima SAD ostvaruju trgovinski deficit.

Na odgovor su bile prisiljene najveće ekonomije svijeta, Kine, Indije, Rusije, EU kao cjeline, koja je upravo objavila recipročne carine Sjedinjenim Državama, dok je Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije Japana izjavilo kako zadržava mogućnost pokretanja postupka rješavanja sporova u okviru WTO. Tokio je već obavijestio međunarodno tijelo o svojoj namjeri da razmotri korake “uravnoteženja” kao odgovor na američke carine, što znači uvođenje recipročnih carina kao što je učinila Europska unija.

Može li SAD izdržati rat na više frontova? Trump je uvjeren da može i da će ova politika donijeti koristi američkom gospodarstvu.

No, američko gospodarstvo u metalima i mineralima doslovno ovisi o uvozu. U izvješću američke agencije Geological Survey za 2017. godinu se navodi kako  više od 100 ključnih minerala i metala SAD moraju uvoziti uvoze iz drugih zemalja, a riječ je o sirovinama bez kojih će američko gospodarstvo naprosto stati. Kada govorimo o 20 minerala i metala, SAD su 100% ovisne o drugim nacijama.

Dokument od skoro 300 stranica sadrži detaljne podatke o američkom uvozu, a na šestoj stranici dokumenta su najvažniji minerali i metali, zemlje podrijetla i američke ovisnosti o inozemnim dobavljačima.

Kao što vidite, među ključnim zemljama koje hrane američko gospodarstvo sirovinama su Kina, zemlje Afrike, Južne Amerike i Azija, ali i Rusija. Vrijednost uvoza ovih minerala premašuje 200 milijardi dolara godišnje. No, vrijednost je manji problem od slučajnog prekida opskrbe, jer se u nekim slučajevima, na primjer sirovina za industriju visoke tehnologije, zaustavlja cijeli proizvodni proces.

minerali i metali sad
FOTO – Lista minerala i metala, postotak američke ovisnosti i zemlje podrijetla

Svijet je već na rubu novog rata za resurse. Zahvaljujući revoluciji industrije škriljca, SAD sada imaju dovoljno vlastitih rezervi nafte i plina, ali pate od kroničnog i ekstremnog nedostatka minerala i metala koji danas mijenjaju svjetsko gospodarstvo.

Američki Senat razmatra nacionalni zakon o rudarstvu strateških i važnih minerala (HR 520). Ako se usvoji, minerali će se rudariti u okviru “infrastrukturnih projekata”, a američka će regulatorna tijela morati maksimalno olakšati izdavanje dozvola i skratiti vrijeme do početka proizvodnje.

“Tu nema nikakvih trikova. Gorka istina je da smo po pitanju minerala i metala slabi. Najstrašnije od svega je što je naš glavni izvor za mnoge od ovih sirovina Kina, a eskalacija trgovinskog rata nas može staviti u vrlo tešku situaciju”, kaže Keith Kohl, čelnica agencije Energy and Capital.
Tekst zakona HR 520 navodi da su Sjedinjene Države od 2015. godine povećale svoju ovisnost i danas uvoze 47 minerala. 20 ih se uopće ne proizvodi u zemlji, a proizvodnja u zemlji još 22 minerala i metala ne pokriva 50% potreba američke ekonomije.

Istovremeno, američko Ministarstvo energetike navodi kako je preko 40  metala i minerala iz uvoza ključno za aparate i opreme za proizvodnju čiste energije.
Prema detaljnoj analizi uvoza iz 2016. godine su Sjedinjene Države bile potpuno ovisne o uvezu, na primjer, vanadija, kristalnog kvarca, grafita, indija i mangana. SAD više od 50% ovise o uvozu aluminija, cink, platine i germanija.

Američka proizvodnja električnih vozila i elektroničke opreme ovisi o Kini

Konvencija, Robotika, Kina, Peking, industrijski, uslužni

Kina je jedan od dobavljača 28 minerala i metala koji su strateški važni za Sjedinjene Države. Ako SAD i imaju šanse za povećanje proizvodnje aluminija, za  proizvodnju, primjerice, kobalta i litija su katastrofalno ograničeni.

Ovi su metali ključni proizvodnju baterija za električna vozila i elektroničku opremu, uključujući pametne telefone i prijenosna računala.

U spomenutom izvješću, kojeg je u prosincu objavio US Geological Survey, stoji da se kobalt također koristi u proizvodnji turbina zrakoplovnih motora, alatnih strojeva, velikog broja drugih uređaja, uključujući za pogon ratnih brodova, sustava usmjeravanja, senzora i radara proturaketne obrane.
“Stoga je stalna i sigurna opskrba litijem i kobaltom posebna važna za američku vojnu i civilnu industriju”, ističe se u izvješću, dodajući kako velika ovisnost o uvozu povećava rizik od prekida opskrbe i visokih cijena.

Do 2025. će se potražnja za litijem i kobaltom povećati za 2 do 3 puta, izjavio je Ciaran Roe, čelnik odjela za metale kuće S&P Global Platts.
Međunarodna agencija za energiju (IEA) vjeruje da će potražnja za kobaltom i litijem do 2030. godine porasti 10 puta.

Situacija se za SAD pogoršava zbog proste činjenice da Kina ne može ograničiti vlastitu proizvodnju prodajom svojih resursa drugim zemaljama. Zbog rasta proizvodnje električnih vozila su kineske tvrtke krenule u potragu za litijem i kobaltnim resursima u drugim zemljama, piše South China Morning Post.
Potražnja za kobalta, kojeg zovu “plavim zlatom”, dovela je do toga da se njegova cijena u posljednje dvije godine utrostručila. Na burzi u Londonu se trguje za 86,7 tisuća dolara po toni, a  2016. je tona koštala 30 tisuća dolara.

U tom smislu ne čudi što je London Pekingu osigurao trgovinu mineralima i metalima u juanima.

Uskoro će se na Londonskoj burzi metala (LME) pokrenuti prodaja denominirana u kineskoj valuti, 24. svibnja je izjavio Matthew Chamberlain.
“Trenutno investitori našim proizvodima trguju u američkim dolarima. Svakako bismo željeli istražiti mogućnost pokretanja proizvoda denominiranih u kineskoj valuti”, rekao je Chamberlain u intervjuu za South China Morning Post.

Londonska burza metala (LME), koja je u vlasništvu burze Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEX), trenutno omogućuje trgovcima korištenje kineskog juana kao kolateralne valute. Naime, prošle godine u srpnju je burza HKEX pokrenula trgovinu zlata u juanima.

Sudeći po ovim aktivnostima, osim primarnog cilja dedolarizacije svijeta, Peking s juanom na burzama jača ubranu u slučaju američkog napada sankcijama ili drugim trikovima kojima su SAD do nedavno uspjele utjecati na slabe ekonomije i države. Kina mora očuvati svoju proizvodnju i već sad se priprema za nadolazeći scenarij.

“Za razliku od magnezija, litija i nikla, kobalt je ograničen ne samo u smislu opskrbe, već i izvora. Ne mislim da postoji još neki mineral ili metal u kojem ovisimo samo o jednoj zemlji”, rekao je Ciaran Roe.

Gotovo 60% kobalta se proizvede u Kongu. Sljedeća zemlja po obujmu proizvodnje je Rusija, ali proizvodi 10 puta manje od afričke zemlje. Štoviše, Kongo ima više od polovice svjetskih rezervi kobalta. Ovaj metal se nalazi u rudnicima bakra i nikla.

Čelnik kanadske rudarske kompanije Fortune Minerals se žali kako vlasti Konga provode loše politike i opet su stranim tvrtkama ukinule dozvole za rudarenje kobalta, a nedavno su pet puta povećale porez na ekstrakciju metala.

Međutim, dodao je kako Kina nije pogođena tim mjerama i 2016. je China Molybdenum za 2,65 milijardi dolara kupila 56% rudarske kompanije Tenke Fungurume, koja kontrolira najveće resurse bakra i kobalta u zemlji. U ožujku ove godine je kineski GEM, koji proizvodi i koristi baterije, sklopio ugovor s globalnim trgovcem Glencore kako bi osigurao nadzor nad trećim po veličini projektom za proizvodnju kobalta.

“Kina je otišla dalje od bilo koga u preuzimanju kontrole nad izvorima sirovina. Peking učinkovito kontrolira industriju litijsko-ionskih baterija i želi  postati najveći proizvođač električnih vozila na svijetu”, rekao je Troy Nazarewicz, voditelj odnosa s investitorima u kompaniji Fortune Minerals.

Kobalt
FOTO:Ilustracija, Kobalt

Kina se također fokusirala na resurse litija. U svibnju je za 4 milijarde dolara tvrtka Tianqi Lithium kupila 23,8% udjela
čileanske kompanije Sociedad Quimica y Minera. Dakle, kineske tvrtke će povećati kontrolu nad svjetskom proizvodnjom metala do 18%.
Situacija oko nabave i cijene kobalta je već dovela do toga da je Elon Musk izrazio želju da eliminira upotrebu kobalta u baterijama za automobile Tesla. Japanska tvrtka Panasonic, koja opskrbljuje Teslu, potvrdila je planova za odustajanje od ovog metala, piše Reuters.

Specijalizirana istraživačka tvrtka Benchmark Minerals procjenjuje da je tijekom proteklih šest godina kompanija Tesla smanjila upotrebu kobalta s 11 na 4,5 kilograma po automobilu. Početni omjer nikla, kobalta i magnezija u baterijama je bio 1 : 1 : 1. Sada se promijenio u 5 : 2 : 3. San proizvođača je omjer u baterijama nikla, kobalta i magnezija 8 : 1 : 1.

Međutim, proizvodnja električnih vozila raste brže od sposobnosti proizvođača automobila da izbace kobalt iz baterija. Čak i ako pretpostavimo da će proizvođači pronaći nekakav trik za kobalt, potražnja za njim i dalje raste potražnje i do 2026. će se uvećati za 1,8 puta, što u skladu s trenutnom vrijednosti minerala znači potražnju od 180 tisuća tona.

Tesla fabrika
FOTO: Fabrika Tesla automobila

Stručnjaci primjećuju da Kongo teoretski ima sredstva za osiguravanje dodatnih količina metala, ali stvarnost govori da postoji rizik od prekida opskrbe. Na primjer, najveći svjetski proizvođač kobalta Glencore tuži lokalnog proizvođača Gecamines da pokušava raskinuti sporazum o zajedničkom poslovanju.

No, Kongo je zbog kobalta prošao najgore patnje i ratove koji odnijeli od 5 do 10 milijuna života, a svi su bili potaknuti od strane zapadnih multinacionalnih kompanija i lokalne vlasti imaju pravo ne samo da raskinu ugovore, nego da protjeraju sve strane kompanije iz zemlje koje ne posluju po njihovim pravilima.

Danas su na cijelom kontinentu Sjeverne Amerike proizvodi samo 4% kobalta, od toga Sjedinjene Države samo 1%. Stoga za Washington opskrba metalima i mineralima danas nije ništa manje važna od nafte i plina. Kao rezultat revolucije škriljevca, Sjedinjene Države izvlače više nego ikad. Međutim, rezervi minerala i metala, o čijem uvozu ovisi američka ekonomija, SAD nemaju. Barem u dovoljnoj količini. S druge strane, proboj Kine u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, gdje su nedavno pronađene rezerve kobalta u Venezueli, može ubrzati novi rat za resurse koji sada mijenjaju svijet i globalno gospodarstvo.
“Kina se danas ponaša na tržištu kobalta kao slon u trgovini stakla i odredit će buduću potražnju za metalima”, žali se Keith Kohl, čelnica za investicije agencije Energy and Capital.

Dodala je da su dionice jednog malog proizvođača kobalta u SAD u protekle dvije i pol godine već porasle za 1100%, a sudeći po izvješću kojeg je objavio US Geological Survey, Washington nema oružje za pobjedu u ovom ratu protiv Kine.

Izvješće (Str. 6): USGS.2017.pdf

elon muskHong Kong Exchanges and Clearing (HKEX)HR 520IEAKongoLondonska burza metala (LME)nafta iz škriljevcaresursiSankciješkriljciTianqi Lithium
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Euro
5 godine prije

Ali zato imaju kolonije kanada i australija. Trebaju samo uzeti koliko im treba.

Siniša
5 godine prije

Ni malo obecavajuce po USA!!!!

PDVNK bre
5 godine prije

Babicu, nista nemoj da brines, nas veliki vodja je vec prodao sve sto je imao i sto nema u Srbiji Rio Tintu. Ima da damo i krv ( jer su vec prodali svoj obraz i istoriju) da bi politicari imali jahte i stanove u Bgd. Da budu komsije arapinima koji finansiraju teroriste kako u Siriji tako i u Evropi.

Son of Alerik
5 godine prije

Još nije svanulo jutro u kojem se svijet nije nalazio na rubu nekakvog rata. Trgovinski, naftni, evo sad za resurse Rat za resurse nikad nije ni prestao. Nekad su resursi bili ljudi, nekad poljoprivredno zemljište, danas je ipak najvrjedniji resurs na Zemlji – znanje. Bez znanja koje je sposobno organizirati državu, gospodarstvo za optimalno iskorištavanje i korištenje resursa, ni sami resursi ne vrijede puno. Dokaz za to danas su sve države ex YU. Kao što je dokaz i današnja Kina. Za razliku od nas, ona se znala organizirati Američka imperija je davno prošla svoj vrhunac i sasvim sigurno se neće održati u istom obliku i kroz ovo stoljeće. Što ne znači da će se konačni američki slom ili poraz dogoditi u tako skoro vrijeme, koje priželjkuju svi mrzitelji SAD i svi navijači Kine zajedno. Nemamo nikakvih garancija da će se sadašnji pretendent na naslov svjetske imperije- Kina, sutra ponašati drugačije,… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

LP…za koga navijamo večeras?

Alen
5 godine prije

Minerali i metali su samo dio trgovine , neke imas a.neke.moras da kupis to je samo trgovina i usa kao i sve druge zemlje moze lijepo i posteno trgovati ..

Medjudim ta sadisticko bolesna.banda zeli silom da ostvaruje svoje ciljeve, zele biti gospodari svijeta ,otimati ,varati ,ubijati ,iskoristavati ostatak planete..

To je nacija koja je stvorena na tim temeljima i oni jedino tako i zele….

Donald tramp ne moze spasiti ameriku ona je vec bankrot a ovo sto radi radi samo jer su mu dopustili jer je on uvjeren da je moze spasiti a u stvari dovesce je do sloma..
Koga ce okriviti ?

tuf
5 godine prije

Situacija za SAD nije beznadna jer u Afganistanu su nađeni vrlo veliki izvori litija (jedino im sve jači Talibani nisu skloni), a nedavno je i Japan locirao dio ‘rare earth’ metala koje su vrlo brzo počeli eksploatirati.
Ima i drugih izvora, čak i sami SAD, jedino je ekstrakcija prljav i skup proces pa svi iskorištavaju jeftine izvore – dok ide.

Siniša
5 godine prije

U Rusa ima toga i ne zna se koliko.

Troglavski
5 godine prije

Sve ovo uopste nije tacno. I proizvodi se u Kini jer je tako jeftinije (a ne zato sto ga ima samo Kina), medjutim kad bi Trump uveo tarife na sve to proizvodilo bi se u Kanadi , USA i Australiji.

Pricao sam s geologom i on kaze sve to imaju i Kanada i Amerika ali se ne isplati jer KINA tuce cijenama.

IVE Oldtimer
5 godine prije

Nemaju metale, minerale, pameti, nista onda svi redom gace dole i zaradjivati, inace glad crkavanje u neimastini. Mozda bi netko i narancastom platio da skina gace i uhvati se za nozne palce, mada bi mislim mnogi radije platili Ivanku i Melaniju.

Majk Majers
5 godine prije

“Svijet je na rubu rata…..” I tako već 70 godina idu novinski naslovi. Ovo je već smišno. Niti će bit svjetskog rata niti svjetskog mira. Jer ova stanja napetosti jesu najveći rat, u biti
Dosadno…

Mihovil
5 godine prije

I Sjeverna Koreja ima bogata nalazišta minerala.

Dopizdilomi
5 godine prije

Izhebaše vas Kinezi vašim oružjem i to bez ispaljenog metka. Samo naprijed.

Kile
5 godine prije

Bome me iznenadilo za Japan da imaju toliko minerala, puno bogatstva skrivaju ti otoci

eks
3 godine prije

Pitam se: šta bi bilo sa bogatstvom Amerike i njene elite , kada bi (kao druge države) morali kupovati i plaćati sirovine i druge meterijale, umesto što pljačkaju to po celom svetu .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI